zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

08.02.2021.

Donesen

26.01.2021.

Stupa na snagu

16.02.2021.
Prethodnik
Nasljednik

Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 16.02.2021.

Narodne novine 4/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 4/21)

Na temelju članka 23. Sporazuma o osnivanju Gospodarskog socijalnog vijeća (Narodne novine 28/20), Grad Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata (u daljnjem tekstu: potpisnici Sporazuma) sklopili su

SPORAZUM

o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Sporazumom o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Sporazum) potpisnici uređuju osnivanje, sastav, ovlasti, djelokrug i način rada Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Vijeće) kao najvišeg oblika trostranog socijalnog dijaloga u Gradu Zagrebu.

Izrazi koji se koriste u Sporazumu, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

Potpisnici Sporazuma suglasni su da je socijalni dijalog jedna od najvažnijih demokratskih vrednota društva i temeljni uvjet zajedničkog djelovanja na ostvarivanju postavljenih ciljeva i postizanja konsenzusa o razvoju hrvatskog društva.

Potpisnici Sporazuma suglasni su da suradnja Grada Zagreba i socijalnih partnera u okviru Vijeća podrazumijeva partnerstvo kao najviši stupanj suradnje u procesu oblikovanja, donošenja i provedbe programa, drugih propisa i akata Grada Zagreba te u provedbi zakona.

Članovi Vijeća i njihovi zamjenici obvezni su u svom radu polaziti od načela međusobnog poštovanja i povjerenja, promicati načela socijalnog partnerstva, odgovornosti te predanosti i dosljednosti u ostvarivanju zajednički utvrđenih ciljeva.

U ovom procesu potpisnici Sporazuma obvezuju se na poštivanje autonomije socijalnih partnera.

GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE GRADA ZAGREBA

Članak 3.

Potpisnici Sporazuma osnivaju Vijeće radi uspostave i razvitka trostranog dijaloga, zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne, porezne i razvojne politike, poticanja, sklapanja i primjene kolektivnih ugovora na području Grada Zagreba te razmatranja ostalih pitanja od zajedničkog interesa svih potpisnika Sporazuma.

Potpisnici Sporazuma se obvezuju da će javne politike, strategije Grada Zagreba, nacrti akata, propisa, programa i drugih dokumenata, na temelju inicijative i iskazanog interesa socijalnih partnera te sukladno Programu rada Vijeća, prije upućivanja u Gradsku skupštinu Grada Zagreba biti razmotreni na Vijeću, odnosno odgovarajućim radnim tijelima Vijeća.

Potpisnici Sporazuma suglasni su da se Programom rada Vijeća utvrđuju teme, rokovi i nositelji njihove pripreme te razina sudjelovanja socijalnih partnera u provedbi Programa rada Vijeća i ostalih tema za koje su socijalni partneri iskazali inicijativu, odnosno interes.

Savjetovanja između potpisnika Sporazuma mogu se obavljati i prije utvrđivanja prijedloga akata iz ovoga članka.

Članak 4.

Potpisnici Sporazuma se obvezuju poštovati proceduru propisanu ovim sporazumom i Poslovnikom o radu Vijeća.

Članak 5.

Vijeće je sastavljeno od predstavnika Grada Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca (u daljnjem tekstu: poslodavci) te udruga sindikata više razine (u daljnjem tekstu: sindikati) iz ovoga sporazuma, za koje je na temelju zakona odgovarajućim rješenjima utvrđeno da ispunjavaju kriterije reprezentativnosti za sudjelovanje u tripartitnim tijelima.

Grad Zagreb i poslodavci imaju po tri člana u Vijeću, a svaki sindikat po jednoga.

Svaki član Vijeća ima zamjenika.

Članak 6.

Svaki potpisnik Sporazuma samostalno imenuje i opoziva svoje predstavnike u Vijeću te njihove zamjenike na način utvrđen svojim aktima, o čemu će u roku od sedam dana od imenovanja, odnosno promjene, izvijestiti tajnika Vijeća.

Članak 7.

Za pravovaljan rad Vijeća potrebna je nazočnost najmanje dvaju predstavnika Grada Zagreba, dvaju predstavnika poslodavaca i dvaju predstavnika sindikata, a odlučuje se većinom glasova nazočnih potpisnika Sporazuma.

Predstavnici Grada Zagreba, predstavnici poslodavaca i predstavnici sindikata potpisnici ovoga sporazuma, prilikom odlučivanja u Vijeću imaju jedan zajednički glas.

Članak 8.

Članovi Vijeća, povjerenstava i radnih tijela ne primaju naknadu za rad.

Članak 9.

Potpisnici Sporazuma obvezuju se poštivati pravo na slobodu udruživanja, organiziranja i djelovanja udruga sindikata i poslodavaca te pravo na kolektivno pregovaranje.

Potpisnici Sporazuma se obvezuju da se neće miješati u rad i unutarnju organizaciju drugih partnera.

Članak 10.

Svaki potpisnik ima pravo raspravljati i odlučivati o pitanjima o kojima se raspravlja u Vijeću.

Potpisnici Sporazuma će pri odlučivanju težiti konsenzusu.

Vijeće donosi odluke, zaključke i mišljenja.

Postupak i pitanja o kojima Vijeće donosi odluke, zaključke i mišljenja uređuju se Poslovnikom o radu Vijeća.

Ako o raspravljenoj točki dnevnog reda nije postignut dogovor, svaki potpisnik Sporazuma ima pravo na izdvojeno mišljenje koje se unosi u zapisnik sjednice.

Zapisnici, zajedničko mišljenje Vijeća o raspravljenom prijedlogu te izdvojena mišljenja (stavovi) svakog potpisnika Sporazuma, objavit će se na web-stranici Grada Zagreba.

Članak 11.

Radi ostvarenja ciljeva iz članka 1. ovoga sporazuma Vijeće:

- promiče ideju trostrane suradnje Grada Zagreba, udruga sindikata i udruga poslodavaca na razmatranju i rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i problema;

- prati i ocjenjuje utjecaj mjera gospodarske i socijalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost, razvitak i životni standard te daje mišljenja i prijedloge nadležnim tijelima;

- predlaže mjere za vođenje usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike;

- ocjenjuje i daje mišljenje o mjerama za ostvarivanje stabilnosti, konkurentnosti gospodarstva i uravnotežen gospodarski i socijalni razvoj;

- prati i ocjenjuje utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj;

- predlaže Gradu Zagrebu, poslodavcima i sindikatima, odnosno njihovim udrugama i udrugama više razine vođenje usklađene politike cijena i plaća;

- prati stanje na području zapošljavanja, obrazovanja i usklađivanja tržišta rada i zaštite na radu te predlaže mjere za njihovo poticanje i unaprjeđenje;

- prati stanje na području poštivanja ljudskih prava u radnom okruženju te predlaže mjere za njihovo poticanje i unaprjeđenje;

- posebno prati stanje na području diskriminacije pri zapošljavanju i na radnom mjestu u kontekstu primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije te predlaže odgovarajuće mjere;

- najmanje jedanput godišnje održat će tematsku raspravu o zaštiti na radu;

- daje mišljenje o prijedlozima akata iz područja rada, gospodarstva i socijalne sigurnosti;

- raspravlja i može dati mišljenje o prijedlozima drugih akata i propisa od javnog interesa;

- potiče sklapanje i primjenu kolektivnih ugovora;

- daje obrazloženo mišljenje gradonačelniku o svim pitanjima i problemima u vezi sa sklapanjem i primjenom kolektivnih ugovora;

- potiče mirno rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova;

- daje mišljenje i prijedloge gradonačelniku u svezi s drugim pitanjima uređenim Zakonom o radu;

- prati primjenu zakona iz područja rada i socijalne sigurnosti;

- prati ostvarivanje zaštite prava iz rada i socijalne sigurnosti i predlaže mjere za unaprjeđivanje;

- daje mišljenje o prijedlogu proračuna Grada Zagreba;

- razmatra ostala pitanja od zajedničkog interesa socijalnih partnera i Grada Zagreba;

- donosi Program rada;

- donosi Poslovnik o radu;

- usvaja izvještaj o radu Vijeća i njegovih radnih tijela.

Članak 12.

Vijeće donosi Poslovnik o svom radu.

Poslovnikom se uređuje način rada Vijeća i njegovih radnih tijela.

Članak 13.

Vijeće ima predsjednika i dva dopredsjednika.

Potpisnici Sporazuma samostalno utvrđuju prijedlog za imenovanje i razrješenje svog predstavnika - člana Vijeća koji će obnašati funkciju predsjednika, odnosno dopredsjednika.

Predsjednik i dopredsjednici imenuju se na vrijeme od godine dana, naizmjenično iz redova predstavnika sindikata, poslodavaca i Grada Zagreba.

Predsjednika u njegovoj odsutnosti zamjenjuje jedan od dopredsjednika Vijeća kojeg ovlasti predsjednik, na temelju odredbi Poslovnika o radu Vijeća.

Članak 14.

Redovne sjednica Vijeća se, u pravilu, održavaju jedanput mjesečno.

Redovnu sjednicu Vijeća saziva predsjednik Vijeća sukladno Poslovniku o radu i usvojenom Programu rada Vijeća.

Predsjednik Vijeća obvezan je sazvati izvanrednu sjednicu na zahtjev jednog od socijalnih partnera u roku od 3 radna dana.

Ako predsjednik odbije sazvati sjednicu u roku iz stavka 3. ovoga članka, sjednica Vijeća saziva se dogovorom dopredsjednika uz suglasnost ostalih potpisnika Sporazuma (uz suglasnost ili bez suglasnosti potpisnika Sporazuma iz čijih redova dolazi predsjednik Vijeća).

Svaki član Vijeća može podnijeti prijedlog za razmatranje pitanja, odnosno za donošenje odluke iz nadležnosti Vijeća.

Članak 15.

Na sjednice Vijeća pozivaju se članovi Vijeća i njihovi imenovani zamjenici.

Na sjednice Vijeća te na sastanke povjerenstava mogu biti pozvani stručnjaci, predstavnici sindikata ili udruga poslodavaca koji nisu zastupljeni u Vijeću te druge osobe o čemu prethodno odlučuje predsjednik u dogovoru s dopredsjednicima Vijeća.

Članak 16.

Vijeće ima stalna i povremena radna tijela.

Stalna radna tijela Vijeća su povjerenstva, a povremena radna tijela su radne skupine.

Povjerenstva i radne skupine osnivaju se i ukidaju odlukom Vijeća kojom se određuje njihov sastav i djelokrug rada.

Članak 17.

Prilikom rasprave Vijeća o pojedinom pitanju o kojem je povjerenstvo prethodno donijelo mišljenje, takvo se mišljenje kao i izdvojena mišljenja ako ih ima, obvezno dostavljaju Vijeću.

Članak 18.

Sjedište Vijeća je na adresi Zagreb, Trg Stjepana Radića 1.

Članak 19.

Kadrovske, organizacijske, tehničke i materijalne uvjete za rad Vijeća osigurava Grad Zagreb.

Organizacijski, stručni, administrativno-tehnički i drugi poslovi za potrebe Vijeća te njegovih stalnih i povremenih radnih tijela, obavljaju se u uredu Grada Zagreba nadležnom za gospodarstvo.

Vijeće može odlučiti većinom potpisnika Sporazuma da će o određenim odlukama, mišljenjima, zaključcima, prijedlozima i inicijativama izvijestiti Gradsku skupštinu Grada Zagreba.

DRUGI OBLICI SOCIJALNOG PARTNERSTVA

Članak 20.

Socijalni partneri suglasni su da će razvijati sve oblike bipartitne i tripartitne suradnje te se obvezuju osigurati sve potrebne organizacijske, stručne, administrativne i druge uvjete za aktivno i učinkovito sudjelovanje svojih predstavnika u procesima socijalnog dijaloga na svim razinama i u svim tijelima.

Članak 21.

Socijalnim partnerima osiguravaju se uvjeti za sudjelovanje u radu tripartitnih tijela.

Grad Zagreb se obvezuje poštivati dosegnutu razinu socijalnog partnerstva te postignutu razinu zastupljenosti predstavnika socijalnih partnera u tijelima socijalnog partnerstva.

Članak 22.

Potpisnici Sporazuma nastojat će sva interesna, pravna i druga pitanja, koja podrazumijevaju dvostrani odnos poslodavaca i sindikata, rješavati bipartitno, u prethodnom postupku.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Vijeće je dužno donijeti Poslovnik o radu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga sporazuma.

Članak 24.

Ovaj sporazum stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba, a primjenjuje se do stupanja na snagu novoga Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba, ali ne duže od dva mjeseca od stupanja na snagu novoga Sporazuma na nacionalnoj razini.

Članak 25.

Danom stupanja na snagu ovoga sporazuma prestaje važiti Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog Vijeća u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba 25/17).

KLASA: 550-01/20-001/438

URBROJ: 251-09-41-20-10

Zagreb, 26. siječnja 2021.

Potpisnici Sporazuma

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.

Za sindikalne središnjice:

Nezavisni hrvatski sindikati

Darko Kleinberger, v. r.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Đurđica Kahlina, v. r.

Matica hrvatskih sindikata

Vilim Ribić, v. r.

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca

dr. sc. Damir Zorić, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija