04.11.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o održivoj uporabi pesticida, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Prijedlog Zakona o održivoj uporabi pesticida

Predsjedniku Hrvatskoga sabora Vlada Republike Hrvatske podnijela je Prijedlog Zakona o održivoj uporabi pesticida aktom od 23. rujna 2021. godine. U prijedlogu se kratko navodi cilj donošenja spomenutog zakona i pitanja koja će se njime urediti:

„Glavni cilj predloženog Zakona je postizanje održive uporabe pesticida, smanjenje rizika i negativnih učinaka od uporabe pesticida na način koji osigurava visoku razinu zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti, uvođenje obvezne primjene temeljnih načela integrirane zaštite bilja za suzbijanje štetnih organizama bilja i alternativnih pristupa i tehnika kao što su nekemijske mjere zaštite bilja radi postizanja održive i konkurentne poljoprivrede.

U novom Nacrtu prijedloga zakona o održivoj uporabi pesticida uređuju se:

- donošenje i revizija Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida

- sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika sa ciljem stjecanja i obnavljanja odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, obavljanju poslova distribucije i prodaje pesticida te davanju savjeta o zaštiti bilja i sigurnoj uporabi pesticida iz područja navedenih u Direktivi 2009/128/EZ

- vjerodajnice odgovarajuće razine

- distribucija i prodaja pesticida

- informiranje javnosti i podizanje razine svijesti o rizicima od uporabe pesticida

- sustav redovitih pregleda uređaja za primjenu pesticida

- stručne institucije i njihove nadležnosti

- primjena pesticida iz zraka, obavještavanje javnosti o primjeni pesticida

- posebne mjere zaštite vodnog okoliša i vode za piće

- smanjenje uporabe pesticida ili rizika u određenim područjima

- zaštita pčela pri primjeni pesticida

- primjena pesticida na javnim zelenim površinama

- primjena, rukovanje i uvjeti skladištenja pesticida

- integrirana zaštita bilja uključujući primjenu općih načela integrirane zaštite bilja navedenih u Prilogu III. Direktive 2009/128/EZ i primjenu naprednih standarda (nadstandarda) u integriranoj zaštiti bilja

- pružanje usluga tretiranja i posebne uporabe

- pokazatelji rizika od uporabe pesticida

- Povjerenstvo za pesticide

- zbirke podataka, vođenje evidencija, pribavljanje podataka i informacija

- naknade i troškovi.“

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti Vlada Republike Hrvatske podnijela je 23. rujna 2021. godine po redovnom postupku. U prijedlogu se navodi sljedeće:

Zakonom o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti („Narodne novine", br. 141/13., 39/15., 130/17. i 118/18.) (u daljnjem tekstu: Zakon) određuju se mjere radiološke i nuklearne sigurnosti, mjere nuklearnog osiguranja, evidentiranja i nadzora nuklearnog materijala te druge mjere neširenja nuklearnog oružja pri obavljanju djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, nuklearnih djelatnosti te djelatnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora, u svrhu omogućavanja primjerene zaštite pojedinaca, društva i okoliša, u sadašnjosti i budućnosti, od štetnih posljedica ionizirajućeg zračenja i omogućavanja sigurnog obavljanja djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, nuklearnih djelatnosti, djelatnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora te nuklearnog osiguranja izvora ionizirajućeg zračenja i nuklearnih postrojenja.

Ovim Zakonom trebaju se urediti sljedeća osnovna pitanja:

- usklađivanje s odredbama Zakona o Fondu i predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu

- usklađivanje s odredbama Direktive Vijeća 2011/70/Euratom od 19. srpnja 2011. o uspostavi okvira Zajednice za odgovorno i sigurno gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom, a vezano uz Obrazloženo mišljenje Europske komisije, broj povrede 2018/2112, od 15. srpnja 2021. godine te usklađivanje s odredbama Direktive Vijeća 2013/59/Euratom od 5. prosinca 2013. o osnovnim sigurnosnim standardima za zaštitu od opasnosti koje potječu od izloženosti ionizirajućem zračenju, i o stavljanju izvan snage direktiva 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom i 2003/122/Euratom, a vezano uz Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj povrede 2020/2341, od 3. prosinca 2020. godine.

- primjena stupnjevitog pristupa u regulatornoj kontroli, koja je razmjerna veličini i vjerojatnosti izlaganja ionizirajućem zračenju u određenoj djelatnosti i razmjerna učinku koji regulatorna kontrola može imati na smanjivanje takvog izlaganja ili poboljšavanja radiološke i nuklearne sigurnosti, predstavljaju značajan doprinos poboljšanju učinkovitosti rada regulatornog tijela, a značajno smanjuju administrativno opterećenje svih nositelja odobrenja.“

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Vlada Republike Hrvatske je aktom od 23. rujna 2021. godine Hrvatskom saboru podnijela Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. U prijedlogu se ukratko ocjenjuje postojeće stanje te se taksativno navode pitanja koja će se spomenutim zakonom urediti:

Zakon o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško („Narodne novine“, broj 107/07., u daljnjem tekstu: Zakon o Fondu) stupio je na snagu 27. listopada 2007. Zakonom o Fondu uređuje se djelatnost, ustrojstvo i upravljanje Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (u daljnjem tekstu: Fond) te izvori, namjena i upravljanje sredstvima Fonda.

Ovim Prijedlogom zakonom namjeravaju se urediti sljedeća osnovna pitanja:

- koje državno tijelo ostvaruje osnivačka prava u odnosu na Fond

- kojem tijelu Fond odgovara za svoj rad

- opseg odgovornosti Fonda za svoj rad

- opseg jamstva Republike Hrvatske za rad Fonda

- poslovi i javne ovlasti Fonda

- ustrojavanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

- namjena, izvori i upravljanje sredstvima Fonda

- obveznici plaćanja sredstava i naknada u Fond

- dužnosti izvještavanja Fonda o financijskom poslovanju

- prekršajne odredbe (novčane kazne) i obveznike istih.“

Odabrala i priredila:

Ana Turić, mag.iur.