zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

18.12.2023.

Donesen

13.12.2023.
Prethodnik
Nasljednik

Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030.

Pročišćeni tekst vrijedi od 18.12.2023.

Narodne novine 42/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 42/23)

Na temelju članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 29. sjednici, 13. prosinca 2023., donijela je

PROGRAM

razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030.

UVOD

Grad Zagreb glavni je grad i središte kulturnog života Hrvatske. U njemu su smještene brojne kulturne ustanove nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, udruge i umjetničke organizacije te različiti privatni subjekti koji djeluju u području kulture. Zagreb se ističe značajnim brojem zaštićenih spomenika kulture i kulturnih objekata, kao što su muzeji i galerije, kazališta, glazbene dvorane i kina, kulturni centri, knjižnice, knjižare i drugi. Zagreb je i nacionalno središte umjetničke i kulturne produkcije, kao i umjetničkog obrazovanja, s brojnim školama i akademijama i najvećim sveučilištem u zemlji. Zagreb je čuvar tradicije i baštine, ali i predvodnik inovacije i umjetničkog eksperimenta, kao i središte kulturnih i kreativnih industrija. Zagrebačka kultura ima svoju stalnu publiku, brojne posjetitelje, gledatelje i sudionike. To su značajni potencijali ne samo za razvoj kulture, umjetnosti i stvaralaštva, nego i za razvoj zajednice i jačanje društvene kohezije te doprinosa kulture gospodarskom razvoju grada, odnosno za ukupnu urbanu transformaciju i održivi razvoj grada.

Grad Zagreb, kao jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave, na raspolaganju ima ograničene, ali svejedno snažne instrumente kojima može usmjeriti razvoj kulture grada. Legislativni i drugi instrumenti koji u bitnome određuju okvir kulturnih politika određeni su na nacionalnoj razini, a obavljanje kulturnih djelatnosti odvojeno je od državne i lokalne uprave i odvija se u ustanovama i organizacijama u javnom, civilnom i privatnom sektoru. U tom prostoru, između državne regulative s jedne strane i kulturne i umjetničke prakse s druge, lokalne kulturne politike imaju svoj prostor djelovanja, utvrđivanja javnih potreba u kulturi na svom području, koji se ostvaruje pomoću nekoliko instrumenata. Jedan od njih je osnivanje ustanova te neizravno upravljanje njima putem imenovanih članova upravnih, odnosno kazališnih vijeća i ravnatelja te osiguravanjem sredstava za njihov redovni rad. Uz to, važan alat u rukama gradske uprave je i izgradnja i održavanje kulturnih objekata, kao i financiranje kulturnih djelatnosti i programa. Grad Zagreb, kao glavni grad i središte kulturnog života zemlje, s najvećim brojem ustanova i drugih aktera kulture, ima i najveći proračun za kulturu u apsolutnim iznosima, u usporedbi s drugim hrvatskim gradovima.

Iako nominalno razdvojene, nacionalne i lokalne kulturne politike se na različitim razinama i isprepleću. Grad Zagreb kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture i medija, izravno putem ustanova i festivala, čiji su suosnivači Republika Hrvatska i Grad Zagreb te u obnovi kulturnih objekata, ali i neizravno, sufinanciranjem programa putem javnih poziva koji se provode redovno.

Polazeći od velikih kulturnih potencijala grada, a uzimajući u obzir instrumente kojima raspolaže, Grad Zagreb pristupio je izradi Programa razvoja kulture za razdoblje od 2024. do 2030. godine, a u cilju osiguravanja razvoja sektora kulture u Zagrebu koji će posredno djelovati kao jedan od pokretača razvoja grada.

Grad Zagreb prethodno je donio strateški dokument "Strategija kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015. - 2022." koji je izrađen za potrebe kandidature Grada Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture. Međutim, provedba kulturnih politika nije se oslanjala na ovaj dokument, niti su provođene aktivnosti njegova praćenja i evaluacije. Za mandata prethodne gradske vlasti započeo je proces izrade nove strategije te je odabrani konzultant, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), pokrenuo proces prikupljanja podataka i analize stanja te se priložena analiza zasniva uglavnom na podacima zaključno s 2021. godinom. U međuvremenu, dolaskom nove gradske vlasti došlo je do promjene podataka, osobito u smislu financiranja i upravljanja. Sredstva za kulturu u Proračunu Grada Zagreba su povećana, promijenio se legislativni okvir, ali i praksa što se tiče imenovanja članova upravnih vijeća i ravnatelja, pokrenute su kapitalne investicije u objekte u kulturi, uključujući i obnovu od posljedica potresa te su uvedene i druge promjene, osobito što se tiče načina donošenja kulturnih politika.

Tako je prethodno definiran proces izrade Programa razvoja kulture, koji je uključivao analize i prikupljanje prijedloga od ključnih aktera koje bi samostalno odredila gradska uprava, osnažen izravnim sudjelovanjem zainteresirane javnosti. Ta odluka, da proces izrade Programa bude što otvoreniji, pridonijela je njegovu trajanju, ali je bila ključna za to da sadržaj Nacrta programa razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030. bude utemeljen na praksi i iskustvima kulturnog sektora.

Nakon što je tijekom 2022. dovršena analiza na temelju podataka zaključno iz prethodne godine, IRMO je i brojne intervjue s različitim akterima kulture Grada Zagreba. Radna skupina za kulturnu politiku i kulturni razvoj Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/22, 17/22 i 21/22), koju je osnovao gradonačelnik Grada Zagreba, definirala je pet prioritetnih područja kulturne politike koja su kasnije tijekom participativnog procesa bila dodatno testirana i u glavnini potvrđena te su činila osnovnu strukturu za definiranje ciljeva, mjera i aktivnosti Programa razvoja. To su sljedeća područja:

1. umjetničko stvaralaštvo - grad imaginacije, inovacije i eksperimenta;

2. zajednica i sudjelovanje - uključiva i otporna kultura;

3. održiva urbana transformacija i razvoj - kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti;

4. kultura, odgoj i obrazovanje - kultura za napredna znanja, nove vještine te kreativno i kritičko mišljenje;

5. zagrebačka kultura u međunarodnom kontekstu - grad kao čvorište kultura.

Nakon provedenog Javnog poziva za sudjelovanje u radnim timovima, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani, odabrano je 40 kulturnih djelatnika, umjetnika i drugih stručnjaka koji su zajedno s pojedinim članovima kulturnih vijeća Grada Zagreba, članovima Radne skupine za razvoj kulturne politike i kulturni razvoj te gradskim službenicima sudjelovali u procesu izrade prijedloga Plana razvoja kulture Grada Zagreba za 2024. - 2030. Rad se odvijao u pet radnih timova podijeljenih u pet navedenih područja te na zajedničkim radionicama. U razdoblju od prosinca 2022. pa do rujna 2023. održano je više od 20 radnih sastanaka i radionica koje su rezultirale SWOT analizom te prijedlogom ciljeva, mjera i aktivnosti. Gradski ured za kulturu i civilno društvo, nakon konzultacija s drugim gradskim uredima nadležnim za provedbu pojedinih aktivnosti te nakon analize predloženih aktivnosti u smislu mogućnosti njihove provedbe, izradio je konačni prijedlog ciljeva, mjera i aktivnosti Programa, koje su u rujnu 2023. predstavljene na javnoj tribini, čija je snimka dostupna i na stranicama Grada Zagreba.

Ovaj dokument zajednički su izradili Institut za razvoj i međunarodne odnose i Gradski ured za kulturu i civilno društvo, dok je dokumentaciju u prilogu izradio IRMO, uz pojedine korekcije Gradskog ureda.

VIZIJA RAZVOJA KULTURE GRADA ZAGREBA

Program razvoja kulture Grada Zagreba sadrži viziju, prioritete javnih politika i posebne ciljeve koji se planiraju ostvariti do 2030. godine te mjere za njihovo ostvarenje. Vizija predstavlja najširi mogući okvir za usmjeravanje aktivnosti aktera koji sudjeluju u provedbi Programa razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030.

VIZIJA

KULTURA KOJA STVARA GRAD, GRAD KOJI ŽIVI KULTURU

Uključiva i otporna kultura Grada Zagreba koja u središte stavlja umjetničko stvaralaštvo, lokalne zajednice i društveno odgovoran kulturni razvoj stvarajući grad imaginacije, inovacije i eksperimenta. Kulturni i umjetnički sadržaji dostupni su svima, kapilarno se distribuiraju, dio su svakodnevnice i bitno utječu na kvalitetu života, stvarajući poticajnu atmosferu. Kulturno i umjetničko obrazovanje uključuje građane od najranije dobi i znatno pridonosi stjecanju naprednih znanja i novih vještina te razvoju kritičkog i kreativnog mišljenja. Kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura sastavni su elementi u izgradnji održivoga grada budućnosti. Zagreb je čvorište kultura, međunarodno relevantno sjecište kulturnih i umjetničkih praksi i znanja.

Ovako definirana vizija razvoja kulture Grada Zagreba obuhvaća prioritetna područja kulturne politike i služi kao putokaz za razradu ciljeva i mjera ka ključnim područjima intervencije na lokalnoj razini. Istovremeno opisuje željena postignuća u čije će ostvarenje biti uključeni svi relevantni dionici zato što je poticanje sudjelovanja i strateško određenje politike koja nosi ovaj dokument.

PRIORITETNA PODRUČJA TE POSEBNI CILJEVI S OPISOM I MJERAMA ZA PROVEDBU

Prioritetna područja razvoja kulture Grada Zagreba koja su definirana kao polazišta u glavnini su zadržana u inicijalnom obliku, a dodano je i jedno novo područje, što je rezultat samog procesa izrade ovoga programa. To su:

1. umjetničko stvaralaštvo - grad imaginacije, inovacije i eksperimenta;

2. zajednica i sudjelovanje - uključiva i otporna kultura;

3. zagrebačka kultura u međunarodnom kontekstu - grad kao čvorište kultura;

4. kultura, odgoj i obrazovanje - kultura za napredna znanja, nove vještine te kreativno i kritičko mišljenje;

5. održiva urbana transformacija i razvoj - kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti;

6. upravljanje sustavom kulture Grada Zagreba - učinkovita i otvorena uprava i javni sektor.

U prioritetnim područjima kulturne politike u nastavku definirani su posebni ciljevi Programa razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030. Posebni ciljevi povezani su u okviru strateških prioriteta, a uz svaki cilj naveden je popis mjera koje pridonose njegovu ostvarenju.

Posebni cilj

Mjere

Prioritet 1. Umjetničko stvaralaštvo - grad imaginacije, inovacije i eksperimenta

Posebni cilj 1: Stabilizirati i unaprijediti uvjete umjetničkog i kulturnog rada i stvaralaštva te osnažiti razvojne, eksperimentalne i inovativne stvaralačke prakse

1.1 Poticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva te mladih umjetnika

1.2 Novi modeli potpore za uravnotežen razvoj institucionalnih, organizacijskih i produkcijskih uvjeta te poticanje suradnje između javnog, privatnog i civilnog sektora u kulturi

1.3 Modernizacija i obnova dotrajale tehničke opreme i prilagodba različitim umjetničkim formama i praksama u višenamjenskim i izvedbenim dvoranama

Prioritet 2. Zajednica i sudjelovanje - uključiva i otporna kultura i Prioritet 4. Kultura, odgoj i obrazovanje - kultura za napredna znanja, nove vještine te kreativno i kritičko mišljenje

Posebni cilj 2: Povećati dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti te kulturnog i umjetničkog obrazovanja

2.1 Poticanje programa koji povećavaju dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti u lokalnim zajednicama

2.2 Poticanje i razvoj programa koji potiču kulturu dobrodošlice različitih zajednica i društvenih skupina

2.3 Snažnije uključivanje publike u kulturne programe i intenziviranje izravne komunikacije s publikom, osobito u odnosu na pojedine ciljane skupine (djeca, mladi, starija populacija, osobe s invaliditetom i korisnici sustava socijalne skrbi)

2.4 Razvoj novih modela i alata za promociju kulture i umjetnosti

2.5 Omogućavanje šire dostupnosti i osuvremenjivanje kulturnog i umjetničkog obrazovanja u školi i široj zajednici

Prioritet 3. Zagrebačka kultura u međunarodnom kontekstu - grad kao čvorište kultura

Posebni cilj 3: Ojačati međunarodnu relevantnost zagrebačke umjetničke i kulturne scene

3.1 Snažnija internacionalizacija umjetničkog stvaralaštva u Zagrebu

3.2 Ulaganje u međunarodna gostovanja, projekte i koprodukcije

Prioritet 5. Održiva urbana transformacija i razvoj - kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti

Posebni cilj 4: Osnažiti ulogu kreativnih industrija, umjetnosti i kulture u održivom urbanom razvoju i transformaciji grada te razvoju kulturnog turizma

4.1 Snažnije uključivanje kulture, umjetnosti i kreativnih industrija u podizanje kvalitete života u gradu te promociju održivog razvoja grada

4.2 Diverzifikacija i poboljšanje kulturno-turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma

Posebni cilj 5: Osigurati uravnotežen razvoj, unaprjeđenje i daljnju decentralizaciju kulturne infrastrukture

5.1 Rekonstrukcija i prenamjena prostora u nove objekte kulture

5.2 Rekonstrukcija, dovršetak, sanacija i/ili obnova postojećih objekata centara za kulturu

Posebni cilj 6: Pridonijeti održivoj urbanoj transformaciji i razvoju grada obnovom i održivim korištenjem kulturne baštine

6.1 Cjelovita obnova objekata kulturne baštine i kulturne namjene oštećenih u potresu

6.2 Adekvatna zaštita, revalorizacija i održivo korištenje kulturne baštine za potrebe lokalne javnosti i razvoja kulturnog turizma fundusa gradskih muzeja, gradskih zbirki i druge vrijedne kulturne baštine

Prioritet 6. Upravljanje sustavom kulture Grada Zagreba - učinkovita i otvorena uprava i javni sektor

Posebni cilj 7: Unaprijediti upravljanje u kulturi i razviti nove modele sudioničkog upravljanja

7.1 Participativno korištenje kulturne infrastrukture i sudioničko programsko upravljanje

7.2 Unaprjeđenje upravljačkih i organizacijskih modela te ljudskih potencijala gradskih ustanova

7.3 Unaprjeđenje sustava upravljanja i ljudskih potencijala u gradskoj upravi

Posebni cilj 1. Stabilizirati i unaprijediti uvjete umjetničkog i kulturnog rada i stvaralaštva te osnažiti razvojne, eksperimentalne i inovativne stvaralačke prakse

Ovaj posebni cilj pridonosi kvaliteti i kvantiteti umjetničkog stvaralaštva i kulturnog djelovanja uravnoteženim razvojem institucionalnih, organizacijskih i produkcijskih uvjeta za kulturu te financijskim poticajima za kulturno i umjetničko stvaralaštvo s posebnim naglaskom na mlade umjetnike. To bi trebalo donijeti iskorake u samoj kulturnoj produkciji koja potencijalno raste u kvaliteti, a to onda može utjecati i na snažniju međunarodnu vidljivost umjetničkih djela, odnosno kulturnih produkcija, što posljedično ima razvojne učinke za grad. Kao preduvjet za takvu produkciju potrebno je osigurati i modernizaciju opreme, a sve zajedno pridonosi poboljšanju uvjeta rada stvaratelja.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- poticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva te mladih umjetnika;

- novi modeli potpore za uravnotežen razvoj institucionalnih, organizacijskih i produkcijskih uvjeta te poticanje suradnje između javnog, privatnog i civilnog sektora u kulturi;

- modernizacija i obnova dotrajale tehničke opreme i prilagodba različitim umjetničkim formama i praksama u višenamjenskim i izvedbenim dvoranama.

Posebni cilj 2. Povećati dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti te kulturnog i umjetničkog obrazovanja

Ovim se posebnim ciljem kulturno-umjetničke aktivnosti i kulturno-umjetničko obrazovanje žele približiti publici na teritoriju čitavog Zagreba i za sve skupine građana. Kako bi kultura imala značajniju ulogu u životu građana na mikrorazinama te kako bi se svim građanima omogućila dostupnost kulture, potrebno je potaknuti umjetnike, kulturne djelatnike i same građane na razvoj stvaralačkih aktivnosti. To podrazumijeva uključivanje građana, ali i pojedinih društvenih skupina i različitih zajednica. Da bi se to postiglo, predviđa se povećanje dostupnosti i uključivosti kulture, snažnija vidljivost kulturnih i umjetničkih sadržaja u lokalnim zajednicama, između ostalog, uz pomoć razvoja novih modela i alata za promociju kulture i umjetnosti. Posebnom mjerom planira se potaknuti dostupnost kulturnog i umjetničkog obrazovanja, koliko to omogućuju instrumenti lokalnih politika.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- poticanje programa koji povećavaju dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti u lokalnim zajednicama;

- poticanje i razvoj programa koji potiču kulturu dobrodošlice različitih zajednica i društvenih skupina;

- snažnije uključivanje publike u kulturne programe i intenziviranje izravne komunikacije s publikom, osobito u odnosu na pojedine ciljane skupine (djeca, mladi, starija populacija, osobe s invaliditetom i korisnici sustava socijalne skrbi);

- razvoj novih modela i alata za promociju kulture i umjetnosti;

- omogućavanje šire dostupnosti i osuvremenjivanje kulturnog i umjetničkog obrazovanja u školi i široj zajednici.

Posebni cilj 3. Ojačati međunarodnu relevantnost zagrebačke umjetničke i kulturne scene

Grad Zagreb nacionalno je središte kulture i umjetnosti, no na europskoj i svjetskoj razini njegova umjetnička i kulturna scena, osim u pojedinim slučajevima, nema dovoljnu vidljivost i snagu. Isto tako, Zagreb često stranim umjetnicima i kulturnim djelatnicima nije dovoljno privlačan za rad. Ovim se ciljem želi osigurati snažnija vidljivost zagrebačkih umjetnika i njihova rada u međunarodnom kulturno-umjetničkom prostoru te privlačnost Zagreba za dolazak relevantnih međunarodnih umjetnika. Time se cilja na jačanje međunarodne razmjene i suradnje, povećanje koprodukcija zagrebačkih umjetnika i kulturnih djelatnika s međunarodnima, odnosno na povećanje broja gostujućih međunarodnih umjetnika i kulturnih djelatnika iznimne reputacije. Na taj način jača se imidž Zagreba kao relevantnoga grada za međunarodne kulturno-umjetničke produkcije, što potencijalno utječe na razvoj domaće, ali i međunarodne publike. Kako bi se to osiguralo, potrebno je osigurati financijske i prostorne kapacitete koji takve programe i umjetnike mogu ugostiti.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- snažnija internacionalizacija umjetničkog stvaralaštva u Zagrebu,

- ulaganje u međunarodna gostovanja, koprodukcije, projekte razmjene i suradnje.

Posebni cilj 4. Osnažiti ulogu kreativnih industrija, umjetnosti i kulture u održivom urbanom razvoju i transformaciji grada te razvoju kulturnog turizma

Ovaj posebni cilj suradnjom kreativnih industrija, umjetnosti i kulture utječe na kvalitetu života građana, pridonosi promicanju održivog razvoja te poboljšanju turističke ponude. On podrazumijeva i prostornu politiku koja kulturu i umjetnost prihvaća kao značajnog sugovornika pri urbanom planiranju i pojedinim intervencijama u prostoru, kao i suradnju nositelja i provoditelja kulturnih i "zelenih" i gospodarskih politika. Nastavno na prethodni posebni cilj, međunarodna relevantnost zagrebačke kulture i umjetnosti ogleda se i u razvoju održivog, otpornog i konkurentnog kulturnog turizma putem kojeg se postiže i njezina prepoznatljivost, a kojem kreativne industrije, umjetnost i kultura znatno pridonose.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- snažnije uključivanje kulture, umjetnosti i kreativnih industrija u podizanje kvalitete života u gradu te promociju održivog razvoja grada,

- diverzifikacija i poboljšanje kulturno-turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma.

Posebni cilj 5. Osigurati uravnotežen razvoj, unaprjeđenje i daljnju decentralizaciju kulturne infrastrukture

Ovim se posebnim ciljem utječe na transformaciju grada unaprjeđenjem, izgradnjom i decentralizacijom kulturne infrastrukture kako bi se osigurao kulturno-umjetnički razvoj na širem području grada. Kulturna infrastruktura u svim gradskim četvrtima nije jednako zastupljena pa je cilj mjera rekonstrukcija, prenamjena, dovršetak, sanacija i/ili obnova postojećih objekata u raznim dijelovima grada.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- rekonstrukcija i prenamjena prostora u nove objekte kulture,

- rekonstrukcija, dovršetak, sanacija i/ili obnova postojećih objekata centara za kulturu.

Posebni cilj 6. Pridonijeti održivoj urbanoj transformaciji i razvoju grada obnovom i održivim korištenjem kulturne baštine

Ovim se posebnim ciljem osigurava obnova te trajnost i održivost kulturnih dobara i ostalih objekata kulturne namjene. Recentni zagrebački potresi utjecali su na loše građevno stanje pojedinih kulturnih dobara koje je potrebno obnoviti. Osim toga, pojedina kulturna dobra mahom industrijske baštine već dugo trpe znatna oštećenja zbog izostanka jasnog plana njihove obnove i prenamjene, a što će se pokrenuti ovim posebnim ciljem. Kako se obnova ne bi svela isključivo na jednokratno investicijsko ulaganje, potrebno je pronaći upravljačke modele i pripremiti jasne planove upravljanja njima (predviđeni PC 7.), uz kontinuiranu promociju njihova očuvanja i zaštite te održivo korištenje. Zaštićena, revalorizirana kulturna baština koja se održivo koristi važna je kako za lokalnu javnost, tako i za razvoj kulturnog turizma.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- cjelovita obnova objekata kulturne baštine i kulturne namjene oštećenih u potresu,

- adekvatna zaštita, revalorizacija i održivo korištenje kulturne baštine za potrebe lokalne javnosti i razvoja kulturnog turizma fundusa gradskih muzeja, gradskih zbirki i druge vrijedne kulturne baštine.

Posebni cilj 7. Unaprijediti upravljanje u kulturi i razviti nove modele sudioničkog upravljanja

Transformacija grada podrazumijeva i promjenu postojećih modela upravljanja objektima u kulturi kao i modela njihova korištenja. Dosadašnji modeli često su zastarjeli i neučinkoviti, često su financijski zahtjevni i ne odgovaraju suvremenim trendovima. Ovim se posebnim ciljem želi postići dobro upravljanje unaprjeđenjem postojećih i razvojem novih modela upravljanja koji potiču sudionički pristup. To podrazumijeva upravljanje organizacijom i infrastrukturom, ali i programsko upravljanje odnosno upravljanje prostorom. Također, cilja se i na unaprjeđenje znanja i vještina ljudskih potencijala gradskih ustanova, kao i gradske uprave.

Mjere pomoću kojih će se realizirati posebni cilj su sljedeće:

- participativno korištenje kulturne infrastrukture i sudioničko programsko upravljanje,

- unaprjeđenje upravljačkih i organizacijskih modela te ljudskih potencijala gradskih ustanova,

- unaprjeđenje sustava upravljanja i ljudskih potencijala u gradskoj upravi.

POPIS MJERA, AKTIVNOSTI I RELEVANTNIH POKAZATELJA REZULTATA

Posebni cilj 1. Stabilizirati i unaprijediti uvjete umjetničkog i kulturnog rada i stvaralaštva te osnažiti razvojne, eksperimentalne i inovativne stvaralačke prakse

Mjera 1.1 Poticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva te mladih umjetnika

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri[1]

Financijska podrška programima koji potiču razvoj stvaralaštva te javnog predstavljanja kulture i umjetnosti

Broj programa financiran putem godišnjeg javnog poziva

1297

2300

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije u kulturi

Broj financiranih programa ustanova kojima je Grad Zagreb osnivač ili suosnivač

570

800

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Financijska podrška programima za mlade umjetnike

Uveden novi javni poziv

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj mladih umjetnika uključenih u programe sufinancirane putem poziva

n/p

70

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije u kulturi i gradske ustanove u kulturi

Posebni javni poziv za pilot-projekte razvojnih, eksperimentalnih i inovativnih stvaralačkih praksi na području umjetnosti, kulture i kreativnih industrija

Uveden novi javni poziv

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj projekata sufinanciranih putem poziva

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije u kulturi i na području kreativnih industrija

Posebni javni poziv za iniciranje inovativnih i interdisciplinarnih programa i istraživanja u suradnji umjetnika i stručnjaka iz drugih područja

Uveden novi javni poziv

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj projekata sufinanciranih putem poziva

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije u kulturi i gradske ustanove u kulturi

Sustavno otkupljivanje umjetničkih djela, prioritetno živućih, zagrebačkih umjetnika

Uvedena posebna kategorija financiranja ustanova

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Ukupan broj otkupljenih djela

n/p

20

2030.

1 x

Nositelj:

Gradski muzeji

Partneri:

GUT za kulturu

Mjera 1.2 Novi modeli potpore za uravnotežen razvoj institucionalnih, organizacijskih i produkcijskih uvjeta te poticanje suradnje između javnog, privatnog i civilnog sektora u kulturi

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Uvođenje sustava za dodjelu sredstava za institucionalne potpore neprofitnim organizacijama u kulturi

Uveden novi javni poziv

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj dodijeljenih institucionalnih potpora

n/p

60

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Neprofitne organizacije u kulturi

Unaprjeđivanje sustava korištenja gradskih prostora za kulturne i umjetničke organizacije i fizičke osobe, uključujući i mlade umjetnike

Broj dodijeljenih prostora na korištenje kulturnim i umjetničkim organizacijama

48

70

2030.

1 x

Nositelj:

GUT za imovinu

Partneri:

GUT za kulturu

Broj dodijeljenih prostora na korištenje umjetnicima

108

125

2030.

1 x

Unaprjeđivanje sustava dodjele gradskih termina u gradskim ustanovama u kulturi

Izrađen sustav prijava za dodjelu gradskih termina

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

Gradske ustanove u kulturi

Partneri:

GUT za kulturu

Financijska podrška programima rezidencija za umjetnička istraživanja i produkciju lokalnih umjetnika u centrima za kulturu te projektnima partnerstvima i koprodukcijama

Uvedena posebna kategorija financiranja ustanova

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Centri za kulturu

Broj umjetnika i nezavisnih organizacija uključenih u program

0

30

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Centri za kulturu

Nezavisne organizacije u kulturi i umjetnici

Financijska potpora projektnim partnerstvima i koprodukcijama između aktera različitih sektora u kulturi kao prioritet i posebne kategorije financiranja u okviru godišnjeg javnog poziva

Broj financiranih suradničkih programa

n/p

30

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Mjera 1.3 Modernizacija i obnova dotrajale tehničke opreme i prilagodba različitim umjetničkim formama i praksama u višenamjenskim i izvedbenim dvoranama

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Analiza stanja opremljenosti dvorana ustanova u kulturi i mapiranje potreba, osobito u smislu potreba suvremenijih formi (novi cirkus, ples, intermedijski programi i slično) te pristupačnosti osobama s invaliditetom

Izrađen dokument analize stanja

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za socijalnu skrb

Gradske ustanove u kulturi

Nezavisne organizacije u

kulturi

Izrada i provedba višegodišnjeg programa ulaganja u opremanje dvorana ustanova kulture, na temelju provedene analize

Izrađen program ulaganja

0

1

2026.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Implementiran program

0

1

2030.

1 x

Broj novoopremljenih dvorana

0

15

2030.

1 x

Potpore za opremanje prostora za obavljanje kulturne djelatnosti nezavisnih organizacija

Uveden novi javni poziv

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj dodijeljenih potpora

n/p

60

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije u kulturi

Posebni cilj 2. Povećati dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti te kulturnog i umjetničkog obrazovanja

Mjera 2.1 Poticanje programa koji povećavaju dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti u lokalnim zajednicama

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Daljnja provedba posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici, uz postupno povećanje sredstava

Broj financiranih programa

36

50

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Nezavisne organizacije i gradske ustanove u kulturi

Vijeća gradskih četvrti

Udio gradskih četvrti u kojima se odvijaju programi

59 %

100 %

2030.

godišnje

Razvoj i provedba programa koordinirane distribucije kulturnih sadržaja i događanja te poticanja i suorganizacije kulturno-umjetničkih manifestacija na širem području grada, s pratećim komunikacijskim kampanjama ("Zagrebački kvartovi kulture")

Izrađen program

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

Ustanova Novi prostori kulture

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za mjesnu samoupravu

Centri za kulturu

Ogranci Knjižnica grada Zagreba

Nezavisne organizacije i gradske ustanove u kulturi

Vijeća gradskih četvrti

Udio gradskih četvrti uključenih u program

0

100 %

2030.

1 x

Financijska potpora za nove programe ustanova koji razvijaju suvremene pristupe u radu s lokalnim zajednicama u njihovu susjedstvu

Uvedena posebna kategorija financiranja ustanova

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Broj financiranih programa

n/p

30

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Snažnije aktiviranje prostora unutar sustava mjesne samouprave za potrebe kulturno-umjetničkih programa u kvartovima u kojima nedostaje kulturna infrastruktura

Broj novih kulturno-umjetničkih programa u prostorima mjesne samouprave

n/p

50

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Vijeća gradskih četvrti i mjesni odbori

GUT za mjesnu samoupravu

GUT za tehničke poslove

Vijeća gradskih četvrti i mjesni odbori

Nezavisne organizacije u kulturi

Mjera 2.2 Poticanje i razvoj programa koji potiču kulturu dobrodošlice različitih zajednica i društvenih skupina

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Interkulturni centar koji djeluje u sinergiji interkulturnog dijaloga, društvene i solidarne ekonomije, održivog razvoja, umjetnosti i kulture

Osnovan i operativan interkulturni centar

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

ustanova Novi prostori kulture

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za ljudska prava

GUT za zaštitu okoliša

Nezavisne organizacije u kulturi

Udruge koje djeluju u drugim područjima djelokruga centra

Broj kulturnih organizacija i udruga iz drugih područja, koje djeluju u sklopu centra

n/p

20

2030.

1 x

Financijska potpora programima interkulturne razmjene i socijalne integracije migranata i azilanata

Uveden novi javni poziv

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za ljudska prava

GUT za socijalnu zaštitu

Broj financiranih programa

n/p

20

2030.

godišnje

Mjera 2.3 Snažnije uključivanje publike u kulturne programe i intenziviranje izravne komunikacije s publikom, osobito u odnosu na pojedine ciljane skupine (djeca, mladi, starija populacija, osobe s invaliditetom i korisnici sustava socijalne skrbi)

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Podrška novim programima kulturne animacije, sudjelovanja i razvoja publike za posjet ustanovama u kulturi i programima nezavisnih organizacija, prioritetno za ciljane skupine određene mjerom

Uveden novi javni poziv

0

1

2026.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Uvedena posebna kategorija financiranja ustanova

0

1

2026.

1 x

Broj financiranih programa

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Uspostavljanje i provedba sustava subvencija ulaznica učenicima završnih razreda srednjoškolskih programa za kulturne programe u gradskim ustanovama i nezavisnim organizacijama

Izrađen sustav

0

1

2028.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za obrazovanje

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Škole

Udio učenika završnih razreda srednjoškolskih programa korisnika subvencije

n/p

70 %

2030.

godišnje

Uspostava sustava popusta na ulaznice za ciljane skupine određene mjerom u gradskim ustanovama u kulturi te redovno praćenje njihova sudjelovanja

Uvođenje standardnog popusta na ulaznice u ustanovama te sustava praćenja

0

1

2026.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

GUT za obrazovanje

GUT za socijalnu zaštitu

Udio ciljanih skupina u ukupnom broju publike ustanova

n/p

30 %

2030.

godišnje

Opremanje digitalnom tehnologijom potrebnom za dostupnost kulturnih sadržaja osobama s oštećenjem vida i sluha, osposobljavanje zaposlenika za njihovo korištenje, edukacija zaposlenika za adaptaciju i izvedbu predstava za osobe sa senzornim, komunikacijskim i intelektualnim oštećenjima

Broj opremljenih prostora tehnologijom vezanom za oštećenje vida i sluha

5

20

2029.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za socijalnu zaštitu

Gradske ustanove u kulturi

Udruge s područja promicanja prava osoba s invaliditetom

Broj osposobljenih zaposlenika za prilagodbe i izvedbe predstava za osobe sa senzornim, komunikacijskim i intelektualnim oštećenjima

3

40

2029.

1 x

Potpora za organizaciju osposobljavanja za voditelje kreativnih radionica u centrima za kulturu i drugim ustanovama za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Broj osposobljenih voditelja

3

20

2028.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za socijalnu zaštitu

Gradske ustanove u kulturi

Udruge s područja promicanja prava osoba s teškoćama u razvoju

Podrška razvoju kulture mladih

Broj mladih koji sudjeluju u programima financiranim putem Poziva Grada Zagreba

n/p

500

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za obrazovanje

Partneri:

GUT za kulturu

Udruge koje se bave kulturom mladih

Gradske ustanove u kulturi

Mjera 2.4 Razvoj novih modela i alata za promociju kulture i umjetnosti

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Mapiranje lokacija u kvartovima i provedba inovativnih digitalnih i drugih rješenja za oglašavanje kulturnih (i drugih) događanja

Izrađena mapa lokacija

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za informacijski sustav

Partneri:

GUT za samoupravu

GUT za kulturu

Nezavisne organizacije u kulturi

Izrađena inovativna digitalna i druga rješenja

0

150

2026.

1 x

Izrada jedinstvenog digitalnog rješenja za promociju događanja unutar sustava Grada, prodaju ulaznica i sličnih funkcionalnosti, uključujući kulturu

Izrađeno funkcionalno digitalno rješenje

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za informacijski sustav

Partneri:

GUT za kulturu

TZGZ

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Mjera 2.5 Omogućavanje šire dostupnosti i osuvremenjivanje kulturnog i umjetničkog obrazovanja u školi i široj zajednici

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Priprema i provedba pilot-programa obrazovanja iz područja suvremenih urbanih i medijskih umjetničkih praksi

Završeno mapiranje i analiza potreba programa obrazovanja iz područja suvremenih urbanih i medijskih umjetničkih praksi

0

1

2027.

1 x

Nositelj:

GUT za obrazovanje

Partneri:

GUT za kulturu

Pučko otvoreno učilište

Ustanove u obrazovanju

Škole

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Definiran sadržaj, metodologije i plan razvoja pilot-programa

0

1

2028.

1 x

Provedena edukacija nastavnika i vanjskih suradnika te izrađena baza

0

1

2029.

1 x

Broj škola koje su sudjelovale u provedbi pilot-programa

0

5

2030.

1 x

Potpore za zajedničke prijave škola, kulturnih ustanova i organizacija te umjetničkih akademija za programe poticanja kreativnosti učenika u različitim umjetničkim poljima

Broj škola koja provode programe

0

10

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za obrazovanje

Škole

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Financijska potpora kulturno-umjetničkim radionicama i drugim edukativnim sadržajima, prioritetno onima koje uključuju suvremenije oblike i metode

Broj sufinanciranih programa

n/p

50

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za obrazovanje

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Škole

Posebni cilj 3. Ojačati međunarodnu relevantnost zagrebačke umjetničke i kulturne scene

Mjera 3.1 Snažnija internacionalizacija umjetničkog stvaralaštva u Zagrebu

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Financijska potpora programima umjetničkih rezidencija stranih umjetnika u Zagrebu te rezidencijskih razmjena na međunarodnoj razini

Broj financiranih programa umjetničkih rezidencija u inozemstvu

10

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Broj financiranih programa umjetničkih rezidencija u Zagrebu

n/p

15

2030.

godišnje

Angažiranje etabliranih inozemnih stručnjaka kao gostujućih umjetničkih voditelja (kustosa, selektora, dirigenata i sl.) u gradskim ustanovama

Broj inozemnih stručnjaka na angažmanu u gradskim ustanovama

1

5

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Financijska potpora za pojedinačna gostovanja stranih umjetnika u Zagrebu te njihova rada s lokalnom umjetničkom scenom

Broj pojedinačnih inozemnih gostovanja u Zagrebu

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Uređenje prostora za rezidencijski boravak umjetnika u novoizgrađenim, odnosno rekonstruiranim objektima kulture

Broj uređenih prostora za rezidencijalni boravak

1

10

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za izgradnju

Mjera 3.2 Ulaganje u međunarodna gostovanja, koprodukcije, projekte razmjene i suradnje

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Sufinanciranje međunarodnih projekata kulturne suradnje, razmjene i mobilnosti, osobito na području Srednje i Jugoistočne Europe te Mediterana

Broj sufinanciranih projekata

14

25

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Financijska potpora za gostovanja zagrebačkih umjetnika na relevantnim festivalima i drugim događanjima te u programima etabliranih institucija i organizacija, primarno u Europi i na Mediteranu

Broj sufinanciranih gostovanja

18

40

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Financijska potpora za međunarodne umjetničke koprodukcije

Broj sufinanciranih međunarodnih koprodukcija

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Posebni cilj 4. Osnažiti ulogu kreativnih industrija, umjetnosti i kulture u održivom urbanom razvoju i transformaciji grada te razvoju kulturnog turizma

Mjera 4.1. Snažnije uključivanje kulture, umjetnosti i kreativnih industrija u podizanje kvalitete života u gradu te promociju održivog razvoja grada

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Financijska potpora programima, projektima i manifestacijama koje promoviraju ekološku održivost i razvijaju "zelene" prakse na području umjetnosti, kulture i kreativnih industrija

Broj sufinanciranih programa

n/p

20

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za zaštitu okoliša

Nezavisne organizacije u kulturi i na području kreativnih industrija

Izrada preporuka i protokola za održivije "zeleno" poslovanje gradskih ustanova u kulturi

Izrađene preporuke i protokoli

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za zaštitu okoliša

Partneri:

GUT za kulturu

Gradske ustanove u kulturi

Broj ustanova koje su usvojile preporuke i protokole

n/p

30

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Mjera 4.2 Diverzifikacija i poboljšanje kulturno-turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Program potpora za turistički relevantne kulturne manifestacije koje pridonose specifičnoj prepoznatljivosti Zagreba

Uveden novi javni poziv

0

1

2024.

godišnje

Nositelj:

GUT za gospodarstvo

Partneri:

GUT za kulturu

Broj dodijeljenih potpora

0

5

2027.

godišnje

Nositelj:

GUT za gospodarstvo

Izrada suvremenih interpretacija za muzejske postave i objekte zagrebačkih muzeja

Broj izrađenih interpretacija

0

7

2030.

1 x

Nositelj:

Gradski muzeji

Partneri:

GUT za kulturu

Projekt Adaptacija i prenamjena galerije Gradec (Emilijeva kuća) u izložbeni i turistički centar

Izvedeni radovi na adaptaciji i prenamjeni galerije Gradec

0

1

2026.

1 x

Nositelj:

Galerija Klovićevi dvori

Partneri:

GUT za kulturu

TZGZ

Posebni cilj 5. Osigurati uravnotežen razvoj, unaprjeđenje i daljnju decentralizaciju kulturne infrastrukture

Mjera 5.1 Rekonstrukcija i prenamjena prostora u nove objekte kulture

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Izgradnja Gradske knjižnice grada Zagreba i društveno-kulturnog centra na lokaciji Paromlin

Izgrađen objekt

0

1

2026.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za fondove EU

RAZA

GUT za imovinu

Zavod za zaštitu spomenika kulture

Gradske knjižnice Grada Zagreba

ustanova Novi prostori kulture

Rekonstrukcija bivšeg kina Kalnik na Črnomercu u svrhu privođenja namjeni društveno-kulturnog centra

Završeni radovi na rekonstrukciji

0

1

2024.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Rekonstrukcija prostora tržnice na Trnju u svrhu privođenje namjeni Interkulturnog društvenog centra

Završeni radovi 1. faze rekonstrukcije

0

1

2025.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

ustanova Novi prostori kulture

Završeni radovi 2. faze rekonstrukcije

0

1

2027.

1 x

Adaptacija prostora u Draškovićevoj ulici za potrebe galerijske djelatnosti

Završeni radovi na adaptaciji

0

1

2024.

1 x

GU za kulturu

Rekonstrukcija dijela prostora bivše tvornice Pluto u svrhu privođenja namjeni kulturno-umjetničkog centra

Završeni radovi na rekonstrukciji

0

1

2028.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

ustanova Novi prostori kulture

Rekonstrukcija dijela prostora bivše tvornice Badel za potrebe centra za izvedbene umjetnosti

Završeni radovi na rekonstrukciji

0

1

2030.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

Zavod za prostorno uređenje

Zavod za zaštitu spomenika kulture

ustanova Novi prostori kulture

Mjera 5.2 Rekonstrukcija, dovršetak, sanacija i/ili obnova postojećih objekata centara za kulturu

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Rekonstrukcija Centra za kulturu Novi Zagreb

Završeni radovi na rekonstrukciji

0

1

2027.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Centar za kulturu Novi Zagreb

Vijeće gradske četvrti

Dovršetak izgradnje i stavljanje u funkciju dvorane Narodnog sveučilišta Dubrava

Dovršeni radovi na dvorani

0

1

2027.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Narodno sveučilište Dubrava

Vijeće gradske četvrti

Dovršetak izgradnje i stavljanje u funkciju multifunkcionalne dvorane Jelkovec

Dovršeni radovi na dvorani

0

1

2025.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Vijeće gradske četvrti

Sanacija i obnova kulturnog objekta bivše tvornice Jedinstvo

Dovršeni radovi sanacije i obnove

0

1

2026.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Vijeće gradske četvrti

Sanacija i obnova Centra mladih Ribnjak

Dovršeni radovi sanacije i obnove

0

1

2027.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Centar mladih Ribnjak

Vijeće gradske četvrti

Rekonstrukcija Centra za kulturu i informacije Maksimir

Završeni radovi na rekonstrukciji

0

1

2028.

1 x

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Centar za kulturu i informiranje Maksimir

Vijeće gradske četvrti

Sanacija i obnova kina Tuškanac

Dovršeni radovi sanacije i obnove

0

1

2025.

1 x

Nositelji:

GUT za imovinu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za kulturu

GSKG

Hrvatski filmski savez

Sanacija i obnova dvorane Pučkog otvorenog učilišta

Dovršeni radovi sanacije i obnove

0

1

2027.

1 x

Nositelji:

GUT za obrazovanje, GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Pučko otvoreno učilište

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za mjesnu samoupravu

Vijeće gradske četvrti

Posebni cilj 6. Pridonijeti održivoj urbanoj transformaciji i razvoju grada obnovom i održivim korištenjem kulturne baštine

Mjera 6.1 Cjelovita obnova objekata kulturne baštine i kulturne namjene oštećenih u potresu

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Rekonstrukcija i obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi

0

1

2024.

1 x

Nositelji:

Hrvatski prirodoslovni muzej i GUT za kulturu

Partneri:

GUT za fondove EU

Sanacija i obnova kina Europa

Dovršeni radovi sanacije i obnove

0

1

2025.

godišnje

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za imovinu

GUT za fondove EU

Kulturno-informativni centar

Rekonstrukcija i obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi

0

1

2026.

godišnje

Nositelji:

MUO i GUT za kulturu

Partneri:

GUT za izgradnju

GUT za fondove EU

Rekonstrukcija i obnova Umjetničkog paviljona

Završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi

0

1

2026.

godišnje

Nositelji:

Umjetnički paviljon i GUT za kulturu

Partneri:

GUT za izgradnju

GUT za fondove EU

Rekonstrukcija i obnova Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi

0

1

2028.

godišnje

Nositelji:

GUT za kulturu i GUT za izgradnju

Partneri:

GUT za fondove EU

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Rekonstrukcija i obnova zgrade Zagreb filma na Novoj Vesi za Kuću filma

Završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi

0

1

2026.

godišnje

Nositelji:

Zagrebfilm i GUT za kulturu

Partneri:

GUT za izgradnju

GUT za fondove EU

Mjera 6.2 Adekvatna zaštita, revalorizacija i održivo korištenje kulturne baštine za potrebe lokalne javnosti i razvoja kulturnog turizma fundusa gradskih muzeja, gradskih zbirki i druge vrijedne kulturne baštine

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Izgradnja prostora za pohranu građe za potrebe kulturnih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb

Izgrađen prostor

0

1

2030.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

GUT za izgradnju

GUT za imovinu

Gradske ustanove u kulturi

GUT za fondove EU

Izrada plana i realizacija izlaganja vrijednih gradskih zbirki u prostorima gradskih muzeja

Broj izloženih zbirki

0

5

2030.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradski muzeji

Novi, suvremeniji i atraktivniji stalni postavi zagrebačkih muzeja

Broj novih stalnih postava u muzejima

0

5

2030

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradski muzeji

Ulaganje u veće atraktivne izložbe u muzejima, galerijama i ostalim prostorima

Broj većih atraktivnih izložbi

3

5

2030.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Posebni cilj 7. Unaprijediti upravljanje u kulturi i razviti nove modele sudioničkog upravljanja

Mjera 7.1 Participativno korištenje kulturne infrastrukture i sudioničko programsko upravljanje

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Osnivanje programskih savjeta uz sudjelovanje civilnoga društva, umjetnika i/ili građana u gradskim ustanovama, osobito u centrima za kulturu

Broj ustanova u kojima su osnovani savjeti

0

10

2028.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Udruge iz drugih područja

Osnivanje i rad ustanove Novi prostori kulture koja putem programske suradnje s različitim akterima kulture i lokalnih zajednica upravlja javnim objektima i koordinira programe u gradskim četvrtima

Osnovana ustanova

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Izrada Plana korištenja i modaliteta suradnje u vezi s objektima kojima upravlja ustanova

Izrađen Plan

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

Ustanova Novi prostori kulture

Partneri:

GUT za kulturu

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Udruge iz drugih područja

Dopunjen Plan

0

1

2026.

1 x

Izrada Plana upravljanja i korištenja prostora Paromlina te njegova primjena

Izrađen Plan

0

1

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

KGZ

Ustanova Novi prostori kulture

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Ustanove i udruge iz drugih područja

Uspostavljanje i rad središnje gradske knjižnice te programsko korištenje prostora društveno-kulturnog centra u Paromlinu

Broj organizatora programa koji koriste Paromlin

n/p

70

2027.

godišnje

Nositelj:

Ustanova Novi prostori kulture

Partneri:

KGZ

Gradske ustanove i nezavisne organizacije u kulturi

Ustanove i udruge iz drugih područja

GUT za kulturu

Izrada Plana upravljanja i korištenja za kino Europa

Izrađen plan

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Kulturno-informativni centar

Ustanova Novi prostori kulture

Filmske organizacije

Izrada Plana upravljanja i korištenja za Plesni centar

Izrađen plan

0

1

2025.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Zagrebačko kazalište mladih

Ustanova Novi prostori kulture

Plesne organizacije

Mjera 7.2 Unaprjeđenje upravljačkih i organizacijskih modela te ljudskih potencijala gradskih ustanova

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Revizija i izmjena unutarnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta u gradskim ustanovama

Broj izmijenjenih akata ustanova

n/p

30

2024.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Sindikati u kulturi

Dubinska analiza upravljačkih i organizacijskih modela ustanova

Izrađen dokument analize

0

1

2026.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Sindikati u kulturi

Izrada Plana osuvremenjivanja unutarnje organizacije ustanova

Izrađen Plan

0

1

2027.

1 x

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Sindikati u kulturi

Izrada obuhvatne godišnje analize izvješća o ostvarenju godišnjeg plana rada i razvoja gradskih ustanova i njegova objava

Izrađena i objavljena analiza

0

1

2025.

godišnje

Nositelj:

GUT za kulturu

Partneri:

Gradske ustanove u kulturi

Ulaganje u stručne kompetencije neformalnim obrazovanjem i stručnim usavršavanjem zaposlenika gradskih ustanova

Broj zaposlenika koji su pohađali stručne seminare, radionice i sl.

n/p

70

2027.

2030.

2 x

Nositelj:

Gradske ustanove u kulturi

Partneri:

GUT za kulturu

Mjera 7.3 Unaprjeđenje sustava upravljanja i ljudskih potencijala u gradskoj upravi

Aktivnost

Pokazatelj rezultata

Polazna vrijednost

Ciljana vrijednost

Godina

Učestalost praćenja

Nositelji i partneri

Ulaganje u stručne kompetencije profesionalnim usavršavanjem službenika i jačanjem kapaciteta putem prijma u službu

Broj profesionalnih usavršavanja

n/p

50

2030.

1 x

GUT za kulturu

GUT za ljudske potencijale

Broj zaposlenih novih službenika u upravi zaduženoj za kulturu

2

15

2026.

1 x

Reorganizacija Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo u cilju poboljšanja praćenja, planiranja i izvještavanja u području kulture

Preustrojen Ured

0

1

2024.

1 x

GUT za kulturu

GUT za razvoj gradske uprave

Osmišljen i implementiran model praćenja, planiranja i izvještavanja u području kulture

0

1

2025.

1 x

GUT za kulturu

OKVIR ZA PRAĆENJE I VREDNOVANJE PROGRAMA

Praćenje i vrednovanje provedbe Programa omogućuju uvid u napredak u ostvarivanju postavljenih ciljeva te ocjenu doprinosa provedenih aktivnosti napretku u sektoru kulture. Praćenje provedbe Programa podrazumijeva proces prikupljanja, analize i usporedbe pokazatelja kojima se sustavno prati uspješnost provedbe definiranih mjera i ostvarivanje postavljenih ciljeva. Provodi se na godišnjoj razini i obveza je donositelja Programa. Prikupljanjem pokazatelja o izvršenju pojedine aktivnosti omogućuje se uvid u napredak u provedbi Programa. Na taj se način omogućuje kontrola uspješnosti provedbe planiranih aktivnosti te osiguranje transparentnosti i odgovornosti za korištenje javnih sredstava. Ovaj postupak prethodi vrednovanju Programa.

Vrednovanje predstavlja postupak ocjene provedbe Programa. Provode ga neovisni stručnjaci tijekom provedbe programa (srednjoročno vrednovanje) ili nakon provedbe Programa (naknadno vrednovanje). Ovim postupkom ocjenjuje se relevantnost, efikasnost, efektivnost i održivost provedbe postavljenih ciljeva u Programu te se omogućuje usklađivanje dokumenta s promjenama i očekivanjima u okruženju. Gradski ured za kulturu i civilno društvo zadužen je za angažiranje tima za vrednovanje te odobrava metodologiju i završni izvještaj.

ZAVRŠNA ODREDBA

Ovaj će program biti objavljen na mrežnoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) i u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/528

URBROJ: 251-16-04-23-5

Zagreb, 13. prosinca 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

[1] Navode se nadležnosti gradskih upravnih tijela (GUT), a ne nazivi tijela

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija