Nemate pravo pristupa datoteci

zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

15.11.2023.

Donesen

09.11.2023.

Stupa na snagu

23.11.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.11.2023.

Narodne novine 37/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 37/23)

Na temelju članka 5. stavka 1. i članka 6. stavka 2. Zakona o savjetima mladih (Narodne novine 41/14 i 83/23) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 28. sjednici, 9. studenoga 2023., donijela je

ODLUKU

o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba

Članak 1.

U Odluci o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/14, 9/16, 2/17, 22/17 i 3/21 - pročišćeni tekst) u članku 2. stavku 2. riječi: "i zamjenike članova" brišu se.

Članak 2.

Članak 4. mijenja se i glasi:

"Savjet mladih ima 15 članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

Postupak izbora članova Savjeta mladih pokreće Gradska skupština Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradska skupština) javnim pozivom za isticanje kandidatura koji se objavljuje na web-stranici Grada Zagreba.

Javni poziv za isticanje kandidatura objavljuje se na web-stranici Grada Zagreba najmanje tri mjeseca prije isteka mandata članova Savjeta mladih.

Javni poziv mora sadržavati opis postupka izbora, uvjete za isticanje kandidatura, rokove za prijavu i rokove u kojima će biti provedena provjera zadovoljavanja formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te izbor članova Savjeta mladih.

Grad Zagreb, prema dostupnim kontaktima, obavijest o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura dostavit će udrugama mladih i za mlade, srednjim školama, visokim učilištima i pomladcima političkih stranaka koji djeluju na području Grada Zagreba.

Kandidature za članove Savjeta mladih ističu udruge koje su sukladno statutu ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalne ili strukovne organizacije u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje 25 mladih.

Kandidature moraju biti u pisanom obliku i obrazložene, uz navođenje osobnih i drugih podataka o kandidatu koji su važni za odlučivanje o izboru (aktivnosti kod predlagatelja i sl.) te osnovne podatke o predlagatelju. Kandidatura se podnosi na prijavnici objavljenoj na web-stranici Grada Zagreba.

Obrazac Prijavnice za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih, koji se dostavlja uz tekst javnog poziva, sastavni je dio ove odluke (Prilog 1.).

Jedan predlagatelj može predložiti najviše dva kandidata za članove.

Rok za isticanje kandidatura je petnaest dana od dana objave poziva.

Radno tijelo Gradske skupštine nadležno za izbor i imenovanja obavlja provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava, sastavlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrđuje popis važećih kandidatura.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta i popis važećih kandidatura dostavljaju se Gradskoj skupštini te se objavljuju na web-stranici Grada Zagreba.

Gradska skupština na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja o izvješću o provjeri formalnih uvjeta i s popisa važećih kandidatura za članove Savjeta mladih javnim glasovanjem bira članove Savjeta mladih.

Prije javnog glasovanja izvršit će se javno predstavljanje kandidata za članove Savjeta mladih.

Osoba ne može istodobno biti član Savjeta mladih i gradski zastupnik u Gradskoj skupštini.

U slučaju da nije moguće izabrati Savjet mladih zbog dva ili više kandidata s jednakim brojem glasova, glasovanje se ponavlja za izbor kandidata do punog broja članova Savjeta mladih između onih kandidata koji u prvom krugu nisu izabrani jer su imali jednak broj glasova. Glasovanje se ponavlja dok se ne izaberu svi članovi Savjeta mladih."

Članak 3.

U članku 5. stavku 1. riječi: "i zamjenike članova" brišu se.

U stavku 7. riječi: "i zamjenika članova" brišu se.

Članak 4.

Članak 6. stavak 1. mijenja se i glasi:

"Mandat članova Savjeta mladih počinje danom konstituiranja Savjeta mladih i traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovitih izbora koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradske skupštine sukladno odredbama zakona kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava."

Stavak 2. briše se.

Dosadašnji stavci od 3. do 7. postaju stavci od 2. do 6.

Članak 5.

U članku 7. iza alineje 5. dodaju se nove alineje 6. i 7. koje glase:

"- predlaže članove Savjeta mladih Republike Hrvatske"

- potiče mlade na aktivnu participaciju te ih prema potrebi poziva na sjednice i uključuje u svoj rad."

Dosadašnje alineje od 6. do 9. postaju alineje od 8. do 11.

Članak 6.

U članku 8. stavku 3. riječi: "Zakonom o savjetima mladih" zamjenjuju se riječima: "zakonom kojim se uređuju savjeti mladih".

Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

"Savjet mladih održava redovite sjednice najmanje jednom svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće. Sjednica Savjeta mladih može se održati i elektroničkim putem."

Članak 7.

U članku 9. stavak 1. mijenja se i glasi:

"Savjet mladih donosi Program rada popraćen Financijskim planom te ih podnosi na odobrenje Gradskoj skupštini najkasnije do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu."

Iza stavka 1. dodaju se novi stavci 2. i 3. koji glase:

"Program rada Savjeta mladih mora sadržavati sljedeće aktivnosti:

- sudjelovanje u procesu izrade i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade;

- konzultiranje s mladima i organizacijama mladih i za mlade o temama bitnima za mlade;

- suradnju s tijelima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u politici za mlade;

- suradnju s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Program rada Savjeta mladih može sadržavati i ostale aktivnosti važne za rad Savjeta mladih i poboljšanje položaja mladih, a u skladu s propisanim djelokrugom Savjeta mladih."

Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 4.

Iza stavka 4. dodaje se stavak 5. koji glasi:

"Grad Zagreb je dužan jednom godišnje, i to najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, tijelu državne uprave nadležnom za mlade dostaviti podatke o provedbi zakona kojim se uređuju savjeti mladih."

Članak 8.

U članku 10. stavku 2. riječi: "svaka tri mjeseca" zamjenjuju se riječima: "svakih šest mjeseci".

Članak 9.

U članku 11. stavku 2. riječi: "svaka tri mjeseca" zamjenjuju se riječima: "svakih šest mjeseci".

Članak 10.

U članku 12. stavak 2. mijenja se i glasi:

"Grad Zagreb će osigurati prostorne, tehničke i administrativne uvjete za nesmetano i učinkovito funkcioniranje Savjeta mladih."

Članak 11.

Članak 13. mijenja se i glasi:

"Članovi Savjeta mladih mogu primati naknadu za svoj rad.

Grad Zagreb će članu Savjeta mladih koji je sudjelovao na održanoj sjednici Savjeta mladih osigurati naknadu u iznosu od 27 eura mjesečno.

Članovi Savjeta mladih imaju pravo na naknadu troškova javnog prijevoza za dolazak na sjednice Savjeta mladih, kao i drugih putnih troškova neposredno vezanih uz rad u Savjetu mladih, a može im se odobriti i naknada troškova smještaja neposredno vezanih uz rad Savjeta mladih.

Članovi Savjeta mladih ostvaruju pravo na naknadu troškova javnog gradskog prijevoza na temelju pisane Izjave ako pravo na naknadu troškova prijevoza ne ostvaruju po drugoj osnovi. Obrazac Izjave sastavni je dio ove odluke (Prilog 2.).

Članovi Savjeta mladih ostvaruju pravo na naknadu troškova za službena putovanja kao vanjski suradnici sukladno Pravilniku o naknadi troškova za službena putovanja."

Članak 12.

Članak 14. mijenja se i glasi:

"Stručnu i administrativnu podršku za potrebe Savjeta mladih obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za mlade."

Članak 13.

Prilog 1. zamjenjuje se novim Prilogom 1. koji je sastavni dio ove odluke.

Članak 14.

Članovima Savjeta mladih koji su izabrani sukladno Zakonu o savjetima mladih (Narodne novine 41/14) mandat traje sukladno odredbama toga zakona.

Članak 15.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/481

URBROJ: 251-16-04-23-5

Zagreb, 9. studenoga 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija