zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

06.10.2023.

Donesen

05.10.2023.

Stupa na snagu

14.10.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini zbog nevremena na području Grada Zagreba 19. i 21. srpnja 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.10.2023.

Narodne novine 32/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini zbog nevremena na području Grada Zagreba 19. i 21. srpnja 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 32/23)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 27. sjednici, 5. listopada 2023., donijela je

ODLUKU

o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini zbog nevremena na području Grada Zagreba 19. i 21. srpnja 2023.

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju uvjeti i način dodjele novčane pomoći prijaviteljima štete na imovini - fizičkim osobama (u daljnjem tekstu: fizička osoba) za sanaciju oštećenja nastalih na njihovoj imovini zbog nevremena 19. i 21. srpnja 2023. na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti fizička osoba koja je:

- vlasnik/suvlasnik imovine na kojoj je nastalo oštećenje;

- imala prijavljeno prebivalište/boravište u Gradu Zagrebu u dane nevremena;

- podnijela prijavu štete na imovini u razdoblju od 20. srpnja 2023. do 7. kolovoza 2023. na Poziv Grada Zagreba za prijavu štete na imovini nastale uslijed nevremena, objavljen 20. srpnja 2023.

U smislu ove odluke fizičkom osobom ne smatraju se obrtnici i poljoprivrednici koji obavljaju gospodarsku djelatnost poljoprivrede.

Članak 3.

Imovinom se u smislu ove odluke smatra obiteljska kuća, stan, pomoćna zgrada i osobno vozilo.

Osobno vozilo je vozilo kojim se fizička osoba ne služi u gospodarske svrhe.

Članak 4.

Novčana pomoć će se isplaćivati za:

- oštećenje nastalo na obiteljskoj kući, stanu i pomoćnoj zgradi;

- oštećenje nastalo na osobnom vozilu,

a na temelju iznosa oštećenja koje će utvrditi stručno radno tijelo gradonačelnika.

Za obiteljsku kuću ili stan i/ili pomoćnu zgradu čije procijenjeno oštećenje prelazi iznos od 1.600,00 eura, iznos oštećenja će utvrditi vanjske stručne osobe za procjenu većih šteta, a verificirati stručno radno tijelo gradonačelnika.

Stručno radno tijelo iz stavka 1. ovoga članka iznos oštećenja utvrđuje na temelju podataka o vrsti i količini oštećenja iz terenskih zapisnika mobilnih timova i jediničnih cijena oštećenja kao srednje vrijednosti cijena za pojedinu vrstu rada sukladno cjeniku građevinsko-obrtničkih radova Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. (u daljnjem tekstu: GSKG d.o.o.).

Vanjske stručne osobe iz stavka 2. ovoga članka iznos oštećenja utvrđuju na temelju podataka o vrsti i količini oštećenja iz terenskih zapisnika mobilnih timova, očevida na terenu i jediničnih cijena oštećenja kao srednje vrijednosti cijena za pojedinu vrstu rada, sukladno cjeniku građevinsko-obrtničkih radova GSKG d.o.o.

Novčana pomoć iznosi 70 % iznosa oštećenja imovine, a najviše sveukupno 15.000,00 eura za obiteljsku kuću, stan i pomoćnu zgradu, odnosno najviše 5.000,00 eura za osobno vozilo.

Ukupan iznos novčane pomoći jednoj fizičkoj osobi može se odobriti u maksimalnom iznosu od 20.000,00 eura.

Fizička osoba čija je imovina bila osigurana u dane nevremena, a koja zbog ugovorenih uvjeta osiguranja nije u potpunosti obuhvaćena isplaćenom osigurninom, ostvaruje pravo na novčanu pomoć u visini razlike između isplaćenog iznosa osigurnine i iznosa štete procijenjene sukladno stavcima 1. i 2. ovog članka, a najviše do iznosa određenih stavcima 5. i 6. ovog članka.

Članak 5.

Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje (u daljnjem tekstu: Ured) u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, objavit će na internetskoj stranici Grada Zagreba poziv za dostavu dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za dodjelu novčane pomoći.

Rok za dostavu dokumentacije je 30 dana od dana objave poziva iz stavka 1. ovoga članka.

U pozivu iz stavka 1. ovoga članka odredit će se dokumentacija kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za dodjelu novčane pomoći.

Članak 6.

Ured obavlja administrativnu provjeru dostavljene dokumentacije.

Ako se prilikom administrativne provjere utvrdi da je dostavljena dokumentacija nepotpuna, Ured će fizičkoj osobi uputiti poziv za dopunu dokumentacije.

Fizička osoba je dužna dopuniti dokumentaciju u roku od 8 dana od dana zaprimanja poziva za dopunu.

Ako fizička osoba ne dopuni traženu dokumentaciju u danom roku, smatrat će se da je odustala od prijave.

Ured sastavlja liste prijavljenih šteta na imovini za koju su ispunjeni / nisu ispunjeni uvjeti za odobrenje novčane pomoći.

Lista prijavljenih šteta na imovini za koju su ispunjeni uvjeti za odobrenje novčane pomoći sa svom pratećom dokumentacijom i utvrđenim iznosom oštećenja od strane stručnog radnog tijela dostavlja se Povjerenstvu iz članka 7. ove odluke.

Lista prijavljenih šteta na imovini za koju nisu ispunjeni uvjeti za odobrenje novčane pomoći objavljuje se na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Na listu iz stavka 7. ovoga članka može se podnijeti prigovor gradonačelniku u roku od 8 dana od dana objave Liste.

O prigovoru odlučuje gradonačelnik zaključkom.

Članak 7.

Gradonačelnik osniva i imenuje Povjerenstvo za odobravanje novčane pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini zbog nevremena na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Zadaća Povjerenstva je utvrđivanje prijedloga popisa fizičkih osoba kojima se odobrava novčana pomoć (u daljnjem tekstu: Popis).

Popisi sadrže: ID prijave, ime i prezime fizičke osobe, iznos procijenjenog oštećenja, iznos odobrene novčane pomoći.

Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva utvrđuje popise koji će se objavljivati na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Članak 8.

Fizička osoba kojoj je odobrena novčana pomoć bit će obaviještena o dodjeli novčane pomoći i pozvana na sklapanje ugovora o dodjeli novčane pomoći (u daljnjem tekstu: ugovor).

Prilikom sklapanja ugovora fizička osoba koja je ostvarila pravo na novčanu pomoć iznad 1.600,00 eura dužna je dostaviti solemniziranu bjanko zadužnicu u iznosu koji je jednak ili viši od ukupno odobrenog iznosa pomoći.

Ako fizička osoba ne sklopi ugovor u roku od 30 dana od primitka obavijesti o dodjeli novčane pomoći, smatrat će se da je odustala od odobrene novčane pomoći.

Članak 9.

Ako ukupni iznos novčane pomoći ostvaren sukladno ovoj odluci i po drugoj osnovi prelazi iznos oštećenja utvrđen sukladno članku 4. stavcima 3. i 4. ove odluke, fizička osoba dužna je vratiti Gradu Zagrebu iznos koji joj je isplaćen iznad iznosa oštećenja utvrđenog sukladno članku 4. stavcima 3. i 4. ove odluke.

Članak 10.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/449

URBROJ: 251-16-04-23-2

Zagreb, 5. listopada 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija