zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

06.10.2023.

Donesen

05.10.2023.

Stupa na snagu

14.10.2023.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.10.2023.

Narodne novine 32/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 32/23)

Na temelju članka 14. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novine 92/10 i 114/22) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 27. sjednici, 5. listopada 2023., donijela je

ODLUKU

o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju mjere za sprječavanje nastajanja i širenja požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba.

Otvorenim prostorom, u smislu ove odluke, smatra se poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas rijeke i jezera, odlagališta otpada, gradski parkovi, okućnice i ostali otvoreni prostori.

Na loženje vatre u šumi i na šumskom zemljištu primjenjuje se zakon kojim se uređuje sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima.

Članak 2.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru, u smislu ove odluke, smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem kao što je:

- spaljivanje korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog raslinja (šiblja), otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala i bilja i slično;

- loženje u improviziranim ložištima i drugim objektima s otvorenim ložištem i roštilji koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od strane pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od strane nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave i uprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe;

- logorske vatre i slično.

II. MJERE ZA ZAŠTITU OD POŽARA

Članak 3.

Zabranjeno je bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine te obavljanje radnji koje mogu prouzročiti požar, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom.

Članak 4.

Zabranjeno je spaljivanje, paljenje i loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna te u razdobljima kada je na području Grada Zagreba proglašena velika i vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru.

Vatrogasni zapovjednik Grada Zagreba po vlastitoj procjeni, a na temelju stanja na terenu i stupnja indeksa opasnosti od nastanka i širenja požara, može donijeti kratkoročnu mjeru zabrane spaljivanja, paljenja i loženja vatre. Kratkoročna mjera odnosi se na razdoblje iz članka 7. ove odluke i mora biti javno objavljena kao i njezin opoziv.

Članak 5.

Iznimno, u razdoblju iz članka 4. ove odluke, na pisani zahtjev pravne ili fizičke osobe, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva i poduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara iz članka 9. ove odluke.

Zahtjev iz stavka 1. ovog članka podnosi se najkasnije 24 sata prije planiranog loženja vatre na otvorenom prostoru.

U zahtjevu iz stavka 1. ovog članka potrebno je navesti mjesto loženja vatre, naziv dobrovoljnog vatrogasnog društva koje će dežurati te popis planiranih preventivnih mjera zaštite od požara iz članka 9. ove odluke.

Zahtjev se može predati neposredno, poštom, elektroničkom poštom i putem online obrasca koji se nalazi na mrežnoj stranici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Troškove vatrogasnog dežurstva snosi pravna odnosno fizička osoba na čiji je zahtjev organizirano vatrogasno dežurstvo, a prema važećem Cjeniku vatrogasnih intervencija.

Članak 6.

U razdoblju iz članka 4. ove odluke dopušteno je korištenje improviziranih roštilja na okućnicama u naseljenom području, uz uvjet da je mjesto loženja očišćeno i udaljeno od svih gorivih tvari minimalno u perimetru od 1,5 metara od ruba improviziranog roštilja te da je pripremljena odgovarajuća količina vode za gašenje ostatka loženja vatre (žar i slično) i za polijevanje pepela.

Roštilji izrađeni u vatrootpornom kućištu, iz kojeg ne postoji mogućnost prenošenja vatre na otvoreni prostor, mogu se koristiti u razdoblju iz članka 4. ove odluke, uz uvjet pripreme sigurnosnog perimetra odnosno očišćenog okolnog prostora i osiguranja priručnog sredstva za gašenje vatre (voda, metlanica, lopata i slično).

U razdoblju iz članka 4. ove odluke dopušteno je zavarivanje, brušenje i obavljanje drugih radnji koje mogu prouzročiti iskrenje odnosno vatru na otvorenom prostoru, uz obveznu primjenu sigurnosnih mjera iz stavka 2. ovog članka.

Članak 7.

U razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja pravne i fizičke osobe mogu obavljati loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet da o tome neposredno prije namjere loženja obavijeste Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba telefonom na broj 193 ili na drugi prikladan način.

Članak 8.

Maloljetnim osobama zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru.

Članak 9.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, nakon zaprimanja obavijesti o namjeri loženja vatre na otvorenom prostoru, u smislu članka 7. ove odluke, obvezna je prijavitelju namjere loženja vatre na otvorenom prostoru dati upute o tome koje je preventivne mjere zaštite od požara nužno poduzeti da se vatra ne bi proširila na druge površine ili objekte, a posebice:

- tvari koje se spaljuju moraju se premjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti;

- oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra;

- ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje, potrebno je osigurati prisutnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;

- uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva potrebna za gašenje (voda, metlanica, lopata i slično), ovisno o vrsti i količini tvari koja se spaljuje;

- spaljivanje se može obavljati samo danju i za mirna vremena, odnosno kada ne puše vjetar jačine 5 m/s ili više;

- obavijest o namjeri spaljivanja, mjestu, vremenu i vrsti tvari koja se namjerava spaliti treba dojaviti Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba;

- spaljivanje se može provesti samo ako nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara;

- za spaljivanje manjih količina suhe trave, korova, raslinja, biljnog otpada i drugih gorivih tvari organskog podrijetla na površini do 100 m² ili do 1 m³ tih tvari sakupljenih na jednome mjestu, a nalaze se na otvorenom prostoru gdje objektivno ne prijeti opasnost za život i imovinu ljudi, nije potrebno dojaviti namjeru spaljivanja, ali je važno pridržavati se već navedenih mjera;

- nužno je poštivanje odredaba važeće Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina donesene od strane nadležnog tijela Grada Zagreba;

- osobe koje su obavljale spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati, u potpunosti pogasiti ostatke vatre i žara i tek nakon toga napustiti mjesto spaljivanja.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba obvezna je na svojim mrežnim stranicama objavljivati i redovito ažurirati upute o mjerama protupožarne zaštite u vezi s loženjem vatre na otvorenom prostoru.

Članak 10.

Zabranjeno je spaljivanje, paljenje i loženje vatre na otvorenim prostorima:

- u okolici elektroenergetskih objekata, ispod trasa elektroenergetskih vodova, uz javne ceste i željezničke pravce;

- na otvorenim površinama nedjeljom i u dane državnih blagdana;

- kada se proglasi kratkoročna mjera zabrane spaljivanja, paljenja i loženja vatre;

- predmeta od gume, plastike, kože, prerađevina od ulja, maziva, otpada na bazi kemijskih spojeva te drugih anorganskih tvari koje na bilo koji način utječu ili mogu utjecati na onečišćenje okoliša.

Članak 11.

U slučaju privremeno povećanog požarnog rizika, za njegova trajanja, pravne osobe koje upravljaju i gospodare dijelovima prirode i zemljištem na kojem su smješteni objekti javne i poslovne namjene (hoteli, restorani, kampovi i slično) dužne su donijeti operativne planove aktivnosti te u skladu s njima poduzeti dodatne organizacijske i tehničke mjere zaštite od požara.

Mjere iz stavka 1. ovog članka uključuju osiguranje vatrogasnog dežurstva, odnosno motrilačko-dojavne službe, kao i primjenu odgovarajuće opreme i sredstava za gašenje.

Obveza iz stavaka 1. i 2. ovog članka primjenjuje se i u razdoblju velike i vrlo velike opasnosti za nastajanje požara koje utvrđuje Državni hidrometeorološki zavod.

Podatke o utvrđenom indeksu opasnosti (vrlo mala, mala, umjerena, velika i vrlo velika opasnost) Državni hidrometeorološki zavod dostavlja operativnim centrima (Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici - Službi vatrogasnog operativnog dežurstva Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 i Ministarstvu unutarnjih poslova - Ravnateljstvu civilne zaštite - Operativnom centru civilne zaštite) za svaki idući dan.

III. NADZOR

Članak 12.

Nadzor nad provedbom ove odluke provode ovlašteni službenici - komunalni redari.

IV. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 13.

Novčanom kaznom u iznosu od 65,00 eura do 130,00 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

- ako baca šibice, opuške i druge goreće i užarene tvari na otvorene površine ili obavlja radnje koje mogu prouzročiti požar (članak 3.);

- ako loži vatru na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna (članak 4.) a da nije poduzela mjere iz članka 5. ove odluke;

- ako u razdoblju iz članka 4. ove odluke koristi roštilj protivno preventivnim mjerama zaštite od požara (članak 6. stavci 1. i 2.);

- ako u razdoblju iz članka 4. ove odluke obavlja radnju (zavarivanje, brušenje i drugu radnju koja može prouzročiti iskrenje, odnosno vatru na otvorenom prostoru) protivno propisanim uvjetima čija je svrha sprječavanje nastanka i širenja vatre na otvorenom prostoru (članak 6. stavak 3.);

- ako loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja obavlja bez prethodnog obavješćivanja Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba (članak 7.);

- ako je maloljetna osoba koja loži vatru na otvorenom prostoru (članak 8.);

- ako se ne pridržava preventivnih mjera prilikom spaljivanja (članak 9.);

- ako spaljuje, pali ili loži vatru na otvorenim prostorima iz članka 10. ove odluke.

Za prekršaje iz stavka 1. alineja 2., 4., 5., 7. i 8. ovog članka, novčanom kaznom u iznosu od 200,00 eura do 300,00 eura kaznit će se fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koje je počinila u vezi s obavljanjem njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti.

Članak 14.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 eura do 600,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

- ako ne donese ili ne provede preventivno operativni plan aktivnosti (članak 11. stavak 1.);

- za prekršaje iz članka 13. stavka 1. alineja 2., 4., 5., 7. i 8. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 150,00 do 300,00 eura kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaje iz stavka 1. ovog članka.

V. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 15.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/405

URBROJ: 251-16-04-23-5

Zagreb, 5. listopada 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija