zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.2022.

Donesen

08.12.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program financiranja udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži u 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.12.2022.

Narodne novine 39/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program financiranja udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži u 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 39/22)

Na temelju članka 7. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 8. prosinca 2022., donijela je

PROGRAM

financiranja udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži u 2023.

I. UVOD

Financiranje udruga uređeno je Zakonom o udrugama (Narodne novine 74/14, 70/17 i 98/19) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21; u daljnjem tekstu: Uredba).

Uredbom su utvrđeni osnovni standardi planiranja i provedbe financiranja, praćenja i vrednovanja financiranja i izvještavanja te kriteriji, mjerila i postupci financiranja udruga iz javnih izvora koje moraju primjenjivati davatelji sredstava iz državnog proračuna i drugih javnih izvora, a na odgovarajući način i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sukladno Uredbi, temeljni dokumenti planiranja financiranja su programi financiranja udruga za proračunsku godinu kojima se utvrđuju prioriteti financiranja unutar područja od interesa za Grad Zagreb, a na temelju procjene potreba u određenom području i mjera za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata Grada Zagreba i Republike Hrvatske za čiju je provedbu odgovoran Grad Zagreb.

Područja od interesa za Grad Zagreb navedena su u Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/19, 18/21 i 6/22; u daljnjem tekstu: Pravilnik), a to su: zaštita potrošača, promicanje ljudskih prava, mladi, zaštita životinja, poljoprivreda, šumarstvo i lovstvo, sustav civilne zaštite, održiva energetska politika te suzbijanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama, zaštita okoliša i održivog razvoja, međugradska i međunarodna suradnja, branitelji iz Domovinskog rata i njihove obitelji, borci II. svjetskog rata i civilni invalidi rata, područje od socijalnog i humanitarnog značenja, pružanje socijalnih usluga, prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, područje od socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, zaštita zdravlja, zatim obrazovanje, predškolski odgoj, kultura i tehnička kultura, sport, promicanje poduzetništva i obrta, promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, razvoj turizma i izviđači.

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja na godišnjoj razini i kriteriji za procjenu programa i projekata koji se prijavljuju na javni natječaj i kriteriji za procjenu prijava na javni poziv za financiranje udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

II. CILJEVI I PRIORITETI FINANCIRANJA

Referentni okvir za ciljeve i prioritete financiranja u području prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži su prije svega propisi te nacionalni i gradski strateški dokumenti koji se odnose na prevenciju neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži. Grad Zagreb će se, sukladno ciljevima iz nacionalnih i gradskih strateških dokumenata, koristiti kapacitetima za podizanje javne svijesti građana Zagreba o važnosti prevencije i pravodobnog prepoznavanja neprihvatljivih oblika ponašanja, organiziranog provođenja slobodnog vremena djece i mladih te usvajanja socijalnih vještina.

Mladost je vrijeme potencijalno učestalijih rizičnih ponašanja i velik broj mladih prekrši društvene norme a da to ne ostavi daljnjeg traga na njihov razvoj. Kako je danas sve veći broj rizičnih čimbenika kojima su djeca i mladi izloženi u našoj sredini, preventivne mjere za sprečavanje društveno neprihvatljivog ponašanja nameću se kao nužnost.

Tako i Grad Zagreb poduzima preventivne mjere radi sprečavanja štetnosti svih oblika neprihvatljivog ponašanja djece i mladih, koje se temelje na poduzimanju raznih socijalnih akcija usmjerenih na smanjenje društvene patologije. Ovim su programima i projektima obuhvaćene ciljane skupine djece i mladih u dobi do 21 godinu.

Iz proračuna Grada Zagreba već niz godina financiraju se različiti programi i projekti koji okupljaju djecu i mlade, a sukladno njihovim željama i afinitetima. Ponuđeni sadržaji besplatni su za korisnike i na taj način djeca i mladi su uključeni u aktivnosti koje im se osiguravaju mimo redovnog sustava školovanja.

Pod društveno neprihvatljivim ponašanjem podrazumijeva se ponašanje koje se bitno razlikuje od ponašanja većine djece i mladih, ponašanje koje je štetno ili opasno za samo dijete ili za nekoga ili nešto iz njegove okoline, ponašanje koje, osim redovite, nužno zahtijeva i dodatnu stručnu pomoć djetetu ili njegovoj obitelji. Iz tog je razloga potrebno razvijati sustav prevencije problema u ponašanju kao jedan od osnovnih preduvjeta za smanjenje kriminaliteta. Primarna prevencija problema u ponašanju obuhvaća sustav intervencija u kojemu sudjeluju obitelj, škola, organizacije civilnog društva i lokalna zajednica.

Na osnovi analize do sada prihvaćenih programa, programskih aktivnosti te projekata, projektnih aktivnosti i postignutih rezultata, evidentno je da je potrebno nastaviti provođenje programa i projekata i financiranje širokog spektra sadržaja za djecu i mlade. Dosadašnji programi i projekti pokazali su se uspješnima u osmišljavanju i upotpunjavanju slobodnog vremena, posebno onim sadržajima koje mladi ne mogu ostvariti redovnim školskim programima.

U 2023. potrebno je nastaviti s provođenjem programa i projekata koji će, osim što će ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih, imati i edukativni karakter i osvještavati djecu i mlade o njihovim pravima, njihovoj ulozi u društvu i potpori koju mogu očekivati od organizacija civilnog društva i lokalne zajednice.

Prioriteti financiranja udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži utvrđuju se za 2023. na temelju procjene potreba u ovom području.

Ciljevi financiranja u području prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih:

- Organizirano provođenje slobodnog vremena;

- Pravovremeno prepoznavanje, zaustavljanje i sprečavanje nasilja među djecom i mladima;

- Osnaživanje i educiranje nastavnika i drugih stručnjaka koji rade s djecom i mladima u svrhu bržeg prepoznavanja i identificiranja rizika u životu djece i mladih;

- Unapređenje komunikacije između nastavnika, roditelja, stručnih suradnika i učenika;

- Osiguranje i unapređenje uvjeta za učenje socijalnih vještina, jačanje samopouzdanja, načina rješavanja konfliktnih situacija u svrhu kvalitetne komunikacije s vršnjacima;

- Osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima i obvezama.

U skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja su:

I. PRIORITETNO PODRUČJE

- Prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladih kroz sportske aktivnosti, aktivnosti iz područja tehničke kulture i kulture te drugih aktivnosti kojima se ispunjava slobodno vrijeme;

II. PRIORITETNO PODRUČJE

- Prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladih osiguravanjem stručne pomoći i podrške djeci i mladima u riziku;

III. PRIORITETNO PODRUČJE

- Prevencija neprihvatljivog ponašanja osnaživanjem nastavnika i drugih stručnjaka u svrhu pružanja pravovremene podrške i pomoći djeci i mladima;

IV. PRIORITETNO PODRUČJE

- Prevencija nasilja među mladima (nenasilno rješavanje sukoba, edukacije o prihvaćanju različitosti među mladima) i prevencija elektroničkog nasilja.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj korisnika programa i projekata organiziranog provođenja slobodnog vremena;

- broj korisnika programa i projekata stručne pomoći i podrške djeci i mladima u riziku;

- broj korisnika programa i projekata za osnaživanje nastavnika i drugih stručnjaka;

- broj korisnika programa i projekata prevencije nasilja među mladima i prevencije elektroničkog nasilja.

III. POSTUPAK FINANCIRANJA

Postupak financiranja udruga iz proračuna Grada Zagreba, sukladno Uredbi, uređen je Pravilnikom.

Financiranje u 2023. provodi se na temelju javnog natječaja i izravnom dodjelom.

U roku od 30 dana od dana donošenja Proračuna Grada Zagreba za 2023. gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje i objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba godišnji plan raspisivanja javnih natječaja na temelju kojih se provodi financiranje udruga. Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, podatke o prioritetima financiranja, nazivu i planiranom vremenu objave, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa, projekta i jednokratne aktivnosti, očekivanom broju programa, projekata i aktivnosti koji će se financirati te o načinu raspodjele raspoloživih sredstava.

Postupak financiranja na odgovarajući se način primjenjuje i u odnosu na druge organizacije civilnog društva kada su one, u skladu s uvjetima javnog natječaja, prihvatljivi prijavitelji, odnosno partneri.

Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetima financiranja iz točke II. ovoga programa.

Bez objavljivanja javnog natječaja financijska sredstva dodjeljuju se izravno samo iznimno i u slučajevima određenima člankom 6. Pravilnika.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad Zagreb sklapa ugovor o financiranju sadržaj kojega je propisan Pravilnikom.

IV. KRITERIJI ZA PROCJENU PROGRAMA I PROJEKTA PRIJAVLJENIH NA JAVNI NATJEČAJ

Opći kriteriji za procjenu programa i projekta prijavljenih na javni natječaj:

- usklađenost ciljeva programa i projekta s ciljevima i prioritetnim područjima strateških dokumenata iz područja javnog natječaja za koje je projekt prijavljen;

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa i projekta;

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta udruge;

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva;

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa i projekta;

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa i projekta;

- procjena troškovnika programa i projekta;

- održivost programa i projekta;

- referencije u provođenju programa i projekata Europske unije.

Posebni kriteriji:

- uključenost partnera u program i projekt (jasno definirana uloga partnera i sudjelovanje u aktivnostima);

- uključenost volontera u program i projekt (jasno definiran plan rada volontera);

- aktivnosti programa i projekta su dostupne korisnicima (blizina mjestu stanovanja, besplatna usluga, dostatan kapacitet).

Program i projekt procjenjuje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata prema kriterijima iz ovoga programa, i to bodovanjem pojedinog kriterija od 0 do najviše 50 bodova.

Programi i projekti udruga koji prilikom postupka procjenjivanja ne ostvare minimalno 78 bodova neće se razmatrati za financiranje.

V. SREDSTVA ZA FINANCIRANJE UDRUGA

Za financiranje udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. u Razdjelu 021. Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Program 1221 Opći programi socijalne zaštite, Aktivnost A122101 Prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. za područje prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži rasporedit će se aktom o načinu raspodjele raspoloživih proračunskih sredstava koji donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela u djelokrugu kojega je prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

KLASA: 400-06/22-01/115

URBROJ: 251-16-04-22-88

Zagreb, 8. prosinca 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija