zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.2022.

Donesen

08.12.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program financiranja udruga iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu u 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.12.2022.

Narodne novine 39/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program financiranja udruga iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu u 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 39/22)

Na temelju članka 7. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 8. prosinca 2022., donijela je

PROGRAM

financiranja udruga iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu u 2023.

I. UVOD

Financiranje udruga uređeno je Zakonom o udrugama (Narodne novine 74/14, 70/17 i 98/19) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21; u daljnjem tekstu: Uredba).

Uredbom su utvrđeni osnovni standardi planiranja i provedbe financiranja, praćenja i vrednovanja financiranja i izvještavanja te kriteriji, mjerila i postupci financiranja udruga iz javnih izvora koje moraju primjenjivati davatelji sredstava iz državnog proračuna i drugih javnih izvora, a na odgovarajući način i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sukladno Uredbi, temeljni dokumenti planiranja financiranja su programi financiranja udruga za proračunsku godinu kojima se utvrđuju prioriteti financiranja unutar područja od interesa za Grad Zagreb, a na temelju procjene potreba u određenom području i mjera za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata Grada Zagreba i Republike Hrvatske za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb.

Područja od interesa za Grad Zagreb navedena su u Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/19, 18/21 i 6/22, u daljnjem tekstu: Pravilnik), a to su: zaštita potrošača, promicanje ljudskih prava, mladi ili udruge za mlade, zaštita životinja, poljoprivreda, šumarstvo i lovstvo, sustav civilne zaštite, održiva energetska politika te suzbijanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama, zaštita okoliša i održivog razvoja, međugradska i međunarodna suradnja, branitelji iz Domovinskog rata i njihove obitelji, borci II. svjetskog rata i civilni invalidi rata, područje od socijalnog i humanitarnog značenja, pružanje socijalnih usluga, prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, područje od socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, zaštita zdravlja, zatim obrazovanje, predškolski odgoj, kultura i tehnička kultura, sport, promicanje poduzetništva i obrta, promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, razvoj turizma i izviđači.

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja na godišnjoj razini i kriteriji za procjenu programa i projekata prijavljenih na javni natječaj za financiranje udruga iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu.

II. CILJEVI I PRIORITETI FINANCIRANJA

Referentni okvir za ciljeve i prioritete financiranja u području zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu su prije svega propisi te nacionalni i gradski strateški dokumenti koji se odnose na unapređenje zaštite potrošača i promociju inovatorstvu na hrvatskom i međunarodnom tržištu, a koje provodi i Grad Zagreb:

- Zakon o zaštiti potrošača;

- Nacionalni program zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024.;

- Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva;

- Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2019. - 2023.

Grad Zagreb će, sukladno ciljevima iz nacionalnih i gradskih strateških dokumenata, koristiti kapacitete za podizanje javne svijesti građana Zagreba o važnosti poznavanja i ostvarivanja potrošačkih prava, jačanja svijesti o važnosti inovatorstva te poticanja razvoja civilnoga društva i ostvarivanja slobode udruživanja.

Prioriteti financiranja udruga u području zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu utvrđuju se za 2023. na temelju procjene potreba u ovom području i mjera za ostvarivanje ciljeva za čiju provedbu je odgovoran Grad Zagreb temeljem relevantnih važećih dokumenata koji se odnose na područje zaštite potrošača i promicanje inovatorstva.

Ciljevi financiranja programa i projekata iz područja zaštite potrošača su:

1. unapređenje i promicanje potrošačkih prava i interesa;

2. podizanje znanja o pravima potrošača informiranjem, edukacijom i savjetovanjem potrošača;

3. jačanje uloge potrošača na zajedničkom tržištu;

4. jačanje kapaciteta udruga iz područja zaštite potrošača.

U skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja iz područja zaštite potrošača su:

- edukacija potrošača;

- informiranje potrošača;

- savjetovanje potrošača.

Cilj financiranja programa i projekata iz područja promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu je komercijalizacija i razvoj inovacija.

U skladu s postavljenim ciljem, u području promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu financirat će se promocija inovacija na hrvatskom i međunarodnom tržištu.

III. POSTUPAK FINANCIRANJA

Postupak financiranja udruga iz proračuna Grada Zagreba, sukladno Uredbi, uređen je Pravilnikom.

Financiranje u 2023. provodi se na temelju javnog natječaja.

U roku od 30 dana od dana donošenja Proračuna Grada Zagreba za 2023. gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje i objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba godišnji plan raspisivanja javnih natječaja na temelju kojih se provodi financiranje udruga. Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, podatke o prioritetima financiranja, nazivu i planiranom vremenu objave javnog natječaja, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa i projekta, očekivanom broju ugovora o financiranju koji će se financirati te o načinu raspodjele raspoloživih sredstava.

Postupak financiranja na odgovarajući se način primjenjuje i u odnosu na druge organizacije civilnog društva kada su one, u skladu s uvjetima javnog natječaja, prihvatljivi prijavitelji, odnosno partneri.

Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetima financiranja iz točke II. ovoga programa.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad Zagreb sklapa ugovor o financiranju, sadržaj kojega je propisan Pravilnikom.

IV. KRITERIJI ZA PROCJENU PROJEKTA I PROGRAMA PRIJAVLJENIH NA JAVNI NATJEČAJ

Program i projekt prijavljen na javni natječaj iz područja zaštite potrošača i područja promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu procjenjuje i boduje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata prema kriterijima.

Opći kriteriji i bodovi za procjenu projekta i programa su:

- usklađenost ciljeva programa i projekta s ciljevima i prioritetnim područjima strateških dokumenata iz područja javnog natječaja za koje je projekt prijavljen (0 - 10 bodova);

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa i projekta (0 - 5 bodova);

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta udruge (0 - 5 bodova);

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva (0 - 50 bodova);

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa i projekta (0 - 10 bodova);

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa i projekta (0 - 5 bodova);

- procjena proračuna programa i projekta (0 - 5 bodova);

- održivost programa i projekta (0 - 5 bodova);

- referencije u provođenju programa i projekata Europske unije (0 - 5 bodova).

Posebni kriteriji i bodovi za procjenu projekta i programa iz područja zaštite potrošača su:

- dosadašnje iskustvo u provedbi projekata i programa zaštite potrošača sufinanciranih iz Proračuna Grada Zagreba - broj provedenih programa i projekata (0 - 5 bodova);

- dosadašnje iskustvo u provođenju projekata i programa vezano uz prava i obveze potrošača korisnika javnih komunalnih usluga - broj provedenih programa i projekata (0 - 5 bodova);

- suradnja sa službama u lokalnoj zajednici i nadležnim institucijama - članstvo u savjetodavnim tijelima na lokalnoj i državnoj razini sukladno Zakonu o zaštiti potrošača (0 - 5 bodova);

- suradnja s trgovačkim društvima koja obavljaju javne komunalne usluge - članstvo u povjerenstvima za reklamacije potrošača (0 - 5 bodova).

Posebni kriteriji i bodovi za procjenu projekta i programa iz područja promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu su:

- udruga kontinuirano djeluje najmanje 3 godine (0 - 5 bodova);

- udruga će kroz program/projekt koji prijavljuje pružati usluge za najmanje 10 korisnika (0 - 5 bodova).

Programi/projekti udruga koji prilikom postupka procjenjivanja ne ostvare minimalno 70 bodova neće se razmatrati za financiranje.

V. SREDSTVA ZA FINANCIRANJE UDRUGA

Za financiranje udruga iz područja zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. u Razdjelu 008. Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Glava 00801., i to za područje zaštite potrošača Program 2208. RAZVOJ GOSPODARSTVA I TURIZMA, Aktivnost A220806. Zaštita potrošača te za područje promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, Program 2208. RAZVOJ GOSPODARSTVA I TURIZMA, Aktivnost A220801. Poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. za područje zaštite potrošača i promocije inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu rasporedit će se aktom o načinu raspodjele raspoloživih proračunskih sredstava koji donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskog upravnog tijela u djelokrugu kojega je zaštita potrošača i promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu.

KLASA: 400-06/22-01/115

URBROJ: 251-16-04-22-81

Zagreb, 8. prosinca 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija