zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o podnošenju prijedloga i peticija građana

Pročišćeni tekst vrijedi od 28.06.2022.

Narodne novine 13/2022, 19/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Ispravak Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana (19/22) objava od 28.6.2022., na snazi od 10.5.2022.

PREAMBULA

Odluka o podnošenju prijedloga i peticija građana (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 13/22, 19/22)

Na temelju članka 25. stavka 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 33/01, 60/01 - vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 - pročišćeni tekst, 137/15 - ispr., 123/17, 98/19 i 144/20) i članka 41. točke 2. u vezi s člankom 151.a stavkom 4. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 11. sjednici, 28. travnja 2022., donijela je

ODLUKU

o podnošenju prijedloga i peticija građana

1. Opće odredbe

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje način podnošenja prijedloga i peticija građana, odlučivanja o njima i druga pitanja u vezi s podnošenjem prijedloga i peticija građana.

Članak 2.

Izrazi koji se upotrebljavaju u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 3.

(1) Građani Grada Zagreba imaju pravo Gradskoj skupštini Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradska skupština) predlagati donošenje općeg akta ili rješavanje određenog pitanja iz djelokruga Gradske skupštine te podnositi peticije o pitanjima iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba od lokalnog značenja u skladu sa zakonom, Statutom Grada Zagreba i ovom odlukom.

(2) O prijedlogu odnosno peticiji koju potpisom podrži najmanje 10 % od ukupnog broja birača u Gradu Zagrebu Gradska skupština mora raspravljati te dati odgovor podnositeljima najkasnije u roku od tri mjeseca od zaprimanja prijedloga odnosno peticije.

(3) O prijedlogu odnosno peticiji koju potpisom podrži najmanje 1 % od ukupnog broja birača u Gradu Zagrebu Gradska skupština može raspravljati te dati odgovor podnositeljima najkasnije u roku od tri mjeseca od zaprimanja prijedloga odnosno peticije.

Članak 4.

U smislu ove odluke:

1. prijedlog je svaki podnesak kojim građani Grada Zagreba predlažu Gradskoj skupštini donošenje općeg akta ili rješavanje određenog pitanja iz djelokruga Gradske skupštine koji je podnesen u skladu s odredbama ove odluke,

2. peticija je svaki podnesak kojim građani Grada Zagreba traže raspravu o pitanjima iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba koji je podnesen u skladu s odredbama ove odluke.

2. Izjašnjavanje birača o potrebi da se podnese prijedlog ili peticija

Članak 5.

(1) Ako birači ocijene da postoji potreba za podnošenjem prijedloga ili peticije, osnovat će organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi podnošenja prijedloga ili peticije (u daljnjem tekstu: organizacijski odbor).

(2) Organizacijski odbor ima od 3 do 9 članova.

(3) Članovi organizacijskog odbora među sobom biraju predstavnika koji predstavlja organizacijski odbor.

(4) Organizacijski odbor osniva se odlukom koja sadrži:

1. naziv prijedloga odnosno peticije;

2. naziv organizacijskog odbora;

3. datum osnivanja organizacijskog odbora;

4. broj članova organizacijskog odbora, njihova imena i prezimena, adrese prebivališta i kontakt-podatke;

5. ime i prezime, osobni identifikacijski broj (OIB), adresu prebivališta i kontakt-podatke predstavnika organizacijskog odbora;

6. potpis predstavnika i članova organizacijskog odbora.

(5) Osim punog naziva organizacijskog odbora, u odluci iz stavka 4. ovog članka može se navesti i njegov skraćeni naziv.

Članak 6.

(1) Organizacijski odbor donosi odluku da se pristupi izjašnjavanju birača o potrebi podnošenja prijedloga ili peticije.

(2) Odluka iz stavka 1. ovoga članka sadrži:

1. naziv organizacijskog odbora i imena i prezimena predstavnika i članova organizacijskog odbora, datum donošenja i adresu na koju će se izvršiti dostava rješenja iz stavka 4. ovog članka;

2. jasno formuliran prijedlog sa sadržajem općeg akta koji se predlaže donijeti ili pitanje iz djelokruga Gradske skupštine koje se predlaže riješiti s obrazloženjem, ako se pristupa izjašnjavanju birača o potrebi podnošenja prijedloga, odnosno jasno formuliranu peticiju koja sadrži pitanje iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba o kojem se podnosi peticija s obrazloženjem, ako se pristupa izjašnjavanju birača o potrebi podnošenja peticije;

3. rok unutar kojeg će se sakupljati potpisi birača koji se izjašnjavaju o potrebi podnošenja prijedloga ili peticije, koji ne može biti duži od 90 dana od dana objave odluke iz stavka 1. ovog članka.

(3) Odluku iz stavka 1. ovog članka organizacijski odbor bez odgode dostavlja gradskom upravnom tijelu nadležnom za obavljanje poslova u vezi s vođenjem registra birača (u daljnjem tekstu: gradsko upravno tijelo).

(4) Gradsko upravno tijelo dužno je u roku od tri dana od primitka odluke iz stavka 1. ovog članka posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača Grada Zagreba, sa stanjem u 00:00 sati, na dan na koji donosi rješenje i izračun 10 %, odnosno 1 % od toga broja. Navedeno rješenje i odluku organizacijskog odbora gradsko upravno tijelo istodobno objavljuje na mrežnim stranicama Grada Zagreba, a rješenje dostavlja organizacijskom odboru.

(5) Odluka iz stavka 1. ovog članka objavljuje se u sjedištima vijeća gradskih četvrti i sjedištima vijeća mjesnih odbora te na drugi prikladan način prema odluci organizacijskog odbora.

(6) Službenim danom objave od kojeg počinje teći rok iz stavka 2. točke 3. ovog članka podrazumijeva se dan objave rješenja i odluke iz stavka 4. ovog članka na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Članak 7.

Izjašnjavanje birača o potrebi podnošenja prijedloga ili peticije može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu.

Članak 8.

(1) Mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača moraju biti označena i uočljiva s tim da njihovo označavanje ne smije sadržavati državna obilježja ni obilježja Grada Zagreba.

(2) Svako mjesto iz stavka 1. ovoga članka mora imati utvrđene obrasce iz članka 9. stavka 1. ove odluke i na vidljiv način istaknut tekst prijedloga odnosno peticije.

Članak 9.

(1) Izjašnjavanje birača provodi se na obrascu za prikupljanje potpisa za podnošenje prijedloga ili peticije koji je sastavni dio ove odluke.

(2) Birač se može izjasniti o potrebi podnošenja istog prijedloga ili peticije samo jednom.

3. Podnošenje prijedloga i peticije

Članak 10.

(1) Nakon isteka roka za prikupljanje potpisa birača, svi obrasci s prikupljenim potpisima dostavljaju se organizacijskom odboru.

(2) Organizacijski odbor provjerava je li izjašnjavanje provedeno u skladu s odredbama ove odluke.

Članak 11.

(1) Ako organizacijski odbor utvrdi da se o potrebi podnošenja prijedloga ili peticije izjasnilo najmanje 1 % birača utvrđenih rješenjem iz članka 6. stavka 4. ove odluke, dostavit će predsjedniku Gradske skupštine odluku iz članka 6. ove odluke i sve potpise kojima se dokazuje da je podnošenje prijedloga ili peticije podržao potreban broj birača, u roku od 3 dana od dana isteka roka za prikupljanje potpisa.

(2) Prijedlog i peticija dostavljaju se poštom ili osobnom predajom u pisarnicu Stručne službe Gradske skupštine.

(3) Predsjednik Gradske skupštine će u roku od 5 dana od dana zaprimanja odluke i potpisa iz stavka 1. ovog članka dostaviti obrasce s prikupljenim potpisima gradskom upravnom tijelu.

(4) Gradsko upravno tijelo utvrdit će istinitost i pravovaljanost podataka prikupljenih u potpisnim obrascima u roku od 30 dana od dana zaprimanja te će obavijest o rezultatima provjere zajedno s obrascima dostaviti povjerenstvu iz članka 12. stavka 1. ove odluke.

4. Razmatranje prijedloga i peticije i odlučivanje o njima

Članak 12.

(1) Gradska skupština će na prvoj sljedećoj sjednici od zaprimanja odluke i potpisa iz članka 11. stavka 1. ove odluke osnovati i imenovati povjerenstvo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj pravovaljanih potpisa birača.

(2) Povjerenstvo iz stavka 1. ovoga članka ima predsjednika i četiri člana. Predsjednik i dva člana imenuju se iz reda skupštinske većine, a dva člana iz reda skupštinske manjine.

Članak 13.

(1) Povjerenstvo iz članka 12. ove odluke podnijet će izvješće o utvrđenom broju pravovaljanih potpisa najkasnije u roku od 5 dana od zaprimanja obavijesti iz članka 11. stavka 4. ove odluke.

(2) Izvješće iz stavka 1. ovog članka sadrži:

1. naziv organizacijskog odbora;

2. naziv prijedloga odnosno peticije;

3. dan predaje obrazaca s prikupljenim potpisima;

4. broj pravovaljanih potpisa birača;

5. broj nepravovaljanih potpisa birača;

6. završno utvrđenje je li prikupljen potreban broj pravovaljanih potpisa birača te postotak prikupljenih pravovaljanih potpisa;

7. druge činjenice koje povjerenstvo ocijeni bitnim.

(3) Izvješće iz stavka 1. ovog članka dostavlja se predstavniku organizacijskog odbora i predsjedniku Gradske skupštine.

Članak 14.

(1) Ako je izvješćem iz članka 13. stavka 1. ove odluke utvrđeno da je prikupljen dovoljan broj pravovaljanih potpisa, predsjednik Gradske skupštine dostavlja prijedlog odnosno peticiju na mišljenje gradonačelniku Grada Zagreba.

(2) Gradonačelnik je dužan dostaviti mišljenje u roku od 7 dana od dana zaprimanja prijedloga odnosno peticije.

Članak 15.

O prijedlogu odnosno peticiji Gradska skupština mora raspravljati, odnosno može raspravljati te dati odgovor podnositeljima u roku iz članka 3. stavaka 2. i 3. ove odluke.

Članak 16.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/22-03/155

URBROJ: 251-16-04-22-7

Zagreb, 28. travnja 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija