zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Program financiranja programa i projekata udruga iz područja mladih i izviđača u 2022.

Pročišćeni tekst vrijedi od 27.12.2021.

Narodne novine 31/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program financiranja programa i projekata udruga iz područja mladih i izviđača u 2022. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 31/21)

Na temelju članka 7. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 6. sjednici, 9. prosinca 2021., donijela je

PROGRAM

financiranja programa i projekata udruga iz područja mladih i izviđača u 2022.

I. UVOD

Financiranje udruga uređeno je Zakonom o udrugama (Narodne novine 74/14, 70/17 i 98/19) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21, u daljnjem tekstu: Uredba).

Uredbom su utvrđeni osnovni standardi planiranja i provedbe financiranja, praćenja i vrednovanja financiranja i izvještavanja te kriteriji, mjerila i postupci financiranja udruga iz javnih izvora koje moraju primjenjivati davatelji sredstava iz državnog proračuna i drugih javnih izvora, a na odgovarajući način i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U skladu s Uredbom, temeljni dokumenti planiranja financiranja su programi financiranja udruga za proračunsku godinu kojima se utvrđuju prioriteti financiranja unutar područja od interesa za Grad Zagreb, a na temelju procjene potreba u određenom području i mjera za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata Grada Zagreba i Republike Hrvatske za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb.

Područja od interesa za Grad Zagreb navedena su u Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/19 i 18/21, u daljnjem tekstu: Pravilnik), a to su: zaštita potrošača, promicanje ljudskih prava, mladi, zaštita životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva, sustav civilne zaštite, održiva energetska politika te suzbijanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama, zaštita okoliša i održivog razvoja, međugradska i međunarodna suradnja, branitelji iz Domovinskog rata i njihove obitelji, borci II. svjetskog rata i civilni invalidi rata, područje od socijalnog i humanitarnog značenja, pružanje socijalnih usluga, prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, područje od socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, zaštita zdravlja, zatim obrazovanje, predškolski odgoj, kultura i tehnička kultura u dijelu u kojem nisu financirani kroz programe javnih potreba, sport, promicanje poduzetništva i obrta, promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, razvoj turizma i izviđači.

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja na godišnjoj razini i kriteriji za procjenu programa i projekata koji se prijavljuju na javni natječaj.

II. CILJEVI I PRIORITETI FINANCIRANJA

Referentni okvir za ciljeve i prioritete financiranja programa i projekta iz područja mladih i izviđača u 2022. prije svega su propisi te nacionalni i gradski strateški dokumenti koji se odnose na unapređenje i poboljšavanje kvalitete života društvene skupine mladih u raznim aspektima njihova djelovanja. Grad Zagreb će se u skladu s ciljevima iz nacionalnih i gradskih strateških dokumenata, koristiti kapacitetima za poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, za podršku radu s mladima te edukaciju mladih o svijetu rada.

Horizontalni cilj ovog programa je doprinijeti sprječavanju i suzbijanju siromaštva te marginalizacije mladih čemu su posebno izloženi mladi iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa (osobito iz jednoroditeljskih obitelji; mladi bez adekvatne roditeljske skrbi; mladi s invaliditetom, teškoćama i kroničnim bolestima; mladi bez državljanstva; pripadnici nacionalnih manjina (osobito romske); mlade LGBTIQ osobe; mladi žrtve obiteljskog, seksualnog, vršnjačkog nasilja ili zločina iz mržnje). U aktualnom kontekstu krize uzrokovane pandemijom i posljedicama potresa, program će također voditi računa o doprinosu zaštiti mentalnog zdravlja mladih.

Prioriteti financiranja udruga iz područja mladih i izviđača utvrđuju se za 2022. na temelju procjene potreba u ovom području i mjera za ostvarivanje ciljeva za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb.

Ciljevi financiranja udruga iz područja mladih su:

1. Podrška radu s mladima:

- podrška klubovima za mlade;

- podrška savjetovalištima za mlade;

- podrška centrima za mlade.

2. Aktivno sudjelovanje mladih u društvu:

- podrška projektima kojima se organiziraju različite tematske aktivnosti usmjerene većem broju mladih;

- podrška projektima kojima se potiče suradnja udruga mladih i za mlade s nadležnim tijelima, projektima osnaživanja manjih lokalnih organizacija za uključivanje u razvoj zajednice - podrška projektima i programima usmjerenim na aktivističko i volontersko djelovanje;

- podrška projektima i programima koji potiču uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz sportske aktivnosti;

- podrška projektima i programima koji potiču uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz kulturu i umjetnost;

- podrška projektima i programima izviđačkih udruga;

- podrška projektima i programima umrežavanja organizacija mladih u svrhu kvalitetnog zagovaranja zajedničkih interesa i jačanja civilnog društva.

3. Edukacija mladih o svijetu rada:

- podrška projektima i programima edukacije mladih o radničkim pravima

- podrška projektima rada s mladima koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja

- podrška projektima i programima edukacije mladih o samozapošljavanju i društvenom poduzetništvu

- podrška projektima i programima financijske pismenosti mladih.

III. POSTUPAK FINANCIRANJA

Postupak financiranja udruga iz proračuna Grada Zagreba, u skladu s Uredbom, uređen je i Pravilnikom.

Financiranje u 2022. provodi se na temelju javnog natječaja.

U roku od 30 dana od dana donošenja Proračuna Grada Zagreba za 2022. gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje i objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba godišnji plan raspisivanja javnih natječaja na temelju kojih se provodi financiranje udruga. Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, podatke o prioritetima financiranja, nazivu i planiranom vremenu objave, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa, projekta i jednokratne aktivnosti, očekivanom broju programa i projekata koji će se financirati te o načinu raspodjele raspoloživih sredstava.

Postupak financiranja na odgovarajući se način primjenjuje i u odnosu na druge organizacije civilnog društva kada su one, u skladu s uvjetima javnog natječaja, prihvatljivi prijavitelji, odnosno partneri.

Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama iz područja mladih i izviđača u 2022. raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetima financiranja iz točke II. ovoga programa.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad Zagreb sklapa ugovor o financiranju, sadržaj kojega je propisan Pravilnikom.

IV. KRITERIJI ZA PROCJENU PROGRAMA I PROJEKATA PRIJAVLJENIH NA JAVNI NATJEČAJ

Opći kriteriji za odabir programa i projekata prijavljenih na Javni natječaj su:

- procjena usklađenosti ciljeva programa i projekta s ciljevima i prioritetnim područjima ovog programa i relevantnih strateških dokumenata;

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa i projekta;

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta osnaživanja i edukacije mladih;

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva;

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa i projekta;

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa i projekta;

- procjena troškovnika programa i projekta;

- održivost programa i projekta.

Program i projekt procjenjuje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata prema kriterijima iz ovoga programa, i to bodovanjem pojedinog gore navedenog kriterija od 0 do najviše 50 bodova.

V. SREDSTVA ZA FINANCIRANJE UDRUGA

Za financiranje programa i projekata udruga iz područja mladih i izviđača sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2022. u Razdjelu 009 Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, Program 1209 Opći program odgoja i obrazovanja, Aktivnost A120920 Programi i projekti udruga iz područja mladih i izviđača.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Zagreba za 2022. za područje mladih i izviđača rasporedit će se aktima o načinu raspodjele raspoloživih proračunskih sredstava koje donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela.

KLASA: 400-06/21-01/137

URBROJ: 251-01-03-21-45

Zagreb, 9. prosinca 2021.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija