zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o stručnom usavršavanju službenika i namještenika gradskih upravnih tijela Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.05.2021.

Narodne novine 13/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o stručnom usavršavanju službenika i namještenika gradskih upravnih tijela Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 13/21)

Na temelju članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, 10. svibnja 2021., donosi

PRAVILNIK

o stručnom usavršavanju službenika i namještenika gradskih upravnih tijela Grada Zagreba

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim pravilnikom se uređuju uvjeti, način i postupak stručnog usavršavanja službenika i namještenika gradskih upravnih tijela Grada Zagreba te prava i obveze službenika i namještenika u vezi sa stručnim usavršavanjem.

Pod stručnim usavršavanjem službenika i namještenika, u smislu ovog pravilnika, smatra se stručno usavršavanje koje je od interesa za uspješnije obavljanje poslova gradskog upravnog tijela, i to:

- stjecanje višeg stupnja obrazovanja od stupnja obrazovanja sukladno kojem je pojedini službenik i namještenik raspoređen na radno mjesto (u daljnjem tekstu: stjecanje višeg stupnja obrazovanja)

- sudjelovanje na radionicama, tečajevima, savjetovanjima, seminarima i sl.

Članak 2.

Stručno usavršavanje službenika i namještenika planira se i provodi s ciljem povećanja razine znanja, vještina i sposobnosti službenika i namještenika, odnosno radi kontinuiranog unapređenja stručnosti službenika i namještenika i povećanja uspješnosti u obavljanju poslova i time povećanja uspješnosti rada gradske uprave Grada Zagreba u cjelini.

Stručnim usavršavanjem službenika i namještenika osigurava se održavanje postojećih te stjecanje i razvijanje novih znanja, vještina i sposobnosti te se priprema službenika i namještenika za obavljanje novih zadaća na istom ili drugom radnom mjestu.

Članak 3.

Čelnik gradskog upravnog tijela dužan je poticati službenike i namještenike gradskog upravnog tijela kojim rukovodi na stručno usavršavanje.

Čelnik gradskog upravnog tijela uputit će, odnosno predložit će upućivanje službenika i namještenika na stručno usavršavanje ako to zahtijevaju potrebe službe, potrebe stjecanja novih znanja i vještina odnosno potrebe uspješnijeg obavljanja poslova.

Članak 4.

Radi upućivanja službenika i namještenika na stručno usavršavanje Grad Zagreb surađuje sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama, Državnom školom za javnu upravu te institucijama koje provode odgovarajuće programe izobrazbe.

Članak 5.

Stručno usavršavanje službenika i namještenika planira se i provodi prema raspoloživim proračunskim sredstvima.

Članak 6.

Službenik i namještenik je dužan stečeno stručno znanje i vještine primjenjivati tijekom obavljanja poslova u gradskom upravnom tijelu u kojem je u službi.

STJECANJE VIŠEG STUPNJA OBRAZOVANJA

Članak 7.

Na stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupanja obrazovanja može se uputiti službenika ili namještenika koji je primljen u službu na neodređeno vrijeme i u mogućnosti je, s obzirom na godine života, ispuniti obvezu iz članka 12. stavka 2. i 4. ovoga pravilnika.

Članak 8.

Sredstva za stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupanja obrazovanja osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba, na poziciji gradskog upravnog tijela u djelokrugu kojeg su službenički odnosi.

Članak 9.

Upućivanje službenika ili namještenika na stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupnja obrazovanja predlaže čelnik gradskog upravnog tijela u kojem je službenik ili namještenik u službi.

Čelnik gradskog upravnog tijela u kojem je službenik ili namještenik u službi, prijedlog upućuje gradskom upravnom tijelu u djelokrugu kojeg su službenički odnosi, a koje, nakon provjere ispunjavanja uvjeta za stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupanja obrazovanja, sukladno ovome pravilniku, izrađuje prijedlog zaključka o odobravanju sredstava za stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupnja obrazovanja.

O odobravanju sredstava za stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupnja obrazovanja odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba zaključkom.

Zaključkom iz stavka 3. ovoga članka utvrđuje se ime i prezime službenika ili namještenika koji se upućuje na stručno usavršavanje, radno mjesto, naziv studija, stupanj stručne spreme te zvanje koje se stječe nakon završenog obrazovanja, iznos sufinanciranja i način plaćanja.

Nakon donošenja zaključka iz stavka 3. ovoga članka, službenik ili namještenik i čelnik gradskog upravnog tijela u kojem je službenik ili namještenik raspoređen dužni su sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi sa stručnim usavršavanjem.

U slučaju da je službenik ili namještenik tijekom stručnog usavršavanja premješten ili preuzet u drugo gradsko upravno tijelo Grada Zagreba, čelnik tog gradskog upravnog tijela će s premještenim/preuzetim službenikom ili namještenikom sklopiti novi ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi sa stručnim usavršavanjem.

Članak 10.

U slučaju upućivanja službenika na poslijediplomski studij iz različitih gradskih upravnih tijela u istu znanstvenu ili obrazovnu instituciju u istoj akademskoj godini, gradonačelnik će zaključkom utvrditi broj službenika koji se upućuju na stručno usavršavanje, naziv i trajanje studija, iznos sufinanciranja i način plaćanja.

U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, gradonačelnik Grada Zagreba, znanstvena ili obrazovna ustanova i službenici sklapaju ugovor o pružanju usluge stručnog usavršavanja.

Nakon sklapanja ugovora iz stavka 2. ovog članka službenik i čelnik gradskog upravnog tijela u kojem je službenik u službi, sklapaju ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi sa stručnim usavršavanjem.

Članak 11.

Službeniku ili namješteniku mogu se odobriti sredstva za stručno usavršavanje radi stjecanja višeg stupnja obrazovanja za troškove akademske godine u kojoj je odobreno stručno usavršavanje i za iduće upisane studijske godine.

Članak 12.

Službenik i namještenik je, tijekom stručnog usavršavanja radi stjecanja višeg stupnja obrazovanja, dužan gradsko upravno tijelo u djelokrugu kojeg su službenički odnosi obavještavati o tijeku stručnog usavršavanja, upisu u višu godinu za koju je preuzeta obveza sufinanciranja i završetku stručnog usavršavanja i o tome dostaviti odgovarajuću potvrdu.

Službenik i namještenik je dužan stručno usavršavanje završiti u dvostrukom vremenskom trajanju studijskih godina za koje je odobreno sufinanciranje.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, čelnik tijela u kojem je službenik ili namještenik u službi, može, iz opravdanih razloga, službeniku ili namješteniku odobriti produženje roka završetka studija.

Nakon završetka stručnog usavršavanja za koje su odobrena sredstva, službenik odnosno namještenik obvezan je ostati u službi u gradskoj upravi u dvostrukom vremenskom trajanju studijskih godina za koje je odobreno sufinanciranje.

Članak 13.

Službenik i namještenik je obvezan vratiti Gradu Zagrebu iznos koji je Grad Zagreb uplatio na ime stručnog usavršavanja u slučaju da:

- bez opravdanog razloga ne ispuni obvezu završetka ugovorenog stručnog usavršavanja

- mu služba prestane njegovom krivnjom ili očitovanjem volje (jednostranom odlukom, odnosno sporazumom) prije proteka vremena na koje je ugovorom obvezan da ostane u službi, odnosno na radu.

Iznos iz stavka 1. ovog članka uplaćuje se u korist proračuna Grada Zagreba.

O načinu vraćanja uplaćenog iznosa čelnik gradskog upravnog tijela u kojem je službenik ili namještenik u službi obavijestit će službenika ili namještenika posebnim aktom, koji se dostavlja sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku o osobnoj dostavi.

Obveza vraćanja uplaćenog iznosa školarine dospijeva jednokratno po proteku roka od 30 dana od dana primitka akta iz stavka 3. ovog članka.

U slučaju da službenik ili namještenik nije u mogućnosti uplaćeni iznos školarine vratiti na način utvrđen stavkom 4. ovog članka, ugovorne strane mogu ugovoriti obročnu otplatu vraćanja uplaćenog iznosa školarine, u trajanju najviše do 10 mjeseci.

Na dospjela, a nepodmirena potraživanja obračunavaju se zakonske zatezne kamate.

SUDJELOVANJE NA RADIONICAMA, TEČAJEVIMA, SAVJETOVANJIMA, SEMINARIMA I SL.

Članak 14.

Čelnik gradskog upravnog tijela odobrava sudjelovanje odnosno upućuje službenika ili namještenika na radionice, tečajeve, savjetovanja, seminare i sl., tema kojih je u vezi s djelokrugom rada tog gradskog upravnog tijela.

Članak 15.

Sredstva za sudjelovanje na radionicama, tečajevima, savjetovanjima, seminarima i sl. osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba, na poziciji svakog pojedinog gradskog upravnog tijela.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 16.

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol.

Članak 17.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 030-012/21-01/31

URBROJ: 251-03-02-21-2

Zagreb, 10. 5. 2021.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba

dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija