zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

24.04.2019.

Donesen

18.04.2019.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o proglašenju Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.04.2019.

Narodne novine 9/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o proglašenju Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/19)

Na temelju članka 41. točke 26. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09, 3/10, 3/14, 16/14, 11/15, 15/15 - pročišćeni tekst, 10/18 i 2/19), Gradska skupština Grada Zagreba, na 22. sjednici, 18. travnja 2019., donijela je

ZAKLJUČAK

o proglašenju Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba

1. Branko Lustig proglašava se počasnim građaninom Grada Zagreba, o čemu će biti izdana i uručena posebna povelja.

2. Tekst povelje glasi:

"Za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, na sjednici, 18. travnja 2019., donijela je Zaključak o proglašenju

Branka Lustiga

počasnim građaninom Grada Zagreba

Branko Lustig jedini je hrvatski dvostruki dobitnik nagrade Oscar.

Rođen je u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugoga svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitza i Bergen-Belsena, ali je, iako vrlo mlad, uspio preživjeti. Zbog ustaških režimskih mjera protiv Židova obitelj Lustig morala je pobjeći iz Osijeka. Tako se kao desetogodišnjak s majkom našao u Čakovcu, odakle su oboje deportirani u Auschwitz. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati logorske scene.

Godine 1955. diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine započeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu, u to doba velikom poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova, sa sjedištem u Zagrebu. Ubrzo se angažirao u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravitelj lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge. Od filmova na kojima je Branko Lustig tada surađivao najznačajniji su Guslač na krovu, Sofijin izbor, Limeni bubanj, Vjetrovi rata i Rat i sjećanja.

Godine 1988. seli se u Sjedinjene Američke Države, gdje nastavlja filmsku karijeru, ponajprije kao producent. Blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je velik broj priznatih i nagrađivanih filmova (primjerice, Pad crnog jastreba, Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Američki gangster). Dva filma iz toga razdoblja - Schindlerova lista i Gladijator - donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji Drug Wars: The Camarena Story okrunjen je nagradom Emmy.

Niz je godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta u svrhu edukacije i borbe protiv zaborava, koju je u Los Angelesu osnovao Steven Spielberg.

Godine 1994. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je Branka Lustiga Ordenom kneza Trpimira za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Od 2008. predsjednik je Festivala tolerancije - JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije.

Već gotovo dva desetljeća Branko Lustig drži predavanja i javno govori o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora. Posljednjih godina to u prvom redu čini u sklopu programa festivala Edukacijska jutra, utemeljenog da bi se učenicima osnovnih i srednjih škola približila tragedija holokausta kako bi iz tog tragičnog razdoblja svjetske povijesti naučili više o poštivanju različitosti i prihvaćanju svakog čovjeka kao pojedinca koji ima osobno dostojanstvo.

Drži predavanja i na istaknutim hrvatskim i inozemnim fakultetima. U lipnju 2009. primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i međunarodnu promociju hrvatskoga filma. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Muzej holokausta u Los Angelesu nagradio ga je, zajedno s Andreasom Maislingerom, za dugoročnu posvećenost edukaciji o holokaustu.

Godine 2004. dodijeljeno mu je javno priznanje Počasni građanin Grada Osijeka, a 2013. trajno se sa suprugom i kćeri preselio u Hrvatsku.

Godine 2014. veleposlanica Francuske Republike Njezina Ekselencija gospođa Michele Boccoz uručila mu je visoko francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast".

3. Ovaj će zaključak biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/19-01/151

URBROJ: 251-01-02-19-5

Zagreb, 18. travnja 2019.

Predsjednik

Gradske skupštine

prof. dr. sc. Drago Prgomet, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija