zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka

Pročišćeni tekst vrijedi od 02.08.2016.

Narodne novine 21/2014, 12/2016

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 21/14, 12/16)

Na temelju članka 91. stavka 3. Zakona o vodama (Narodne novine 153/09, 63/11, 130/11, 56/13 i 14/14), i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10, 4/13 i 24/13), uz prethodnu suglasnost Hrvatskih voda, Gradska skupština Grada Zagreba, na 19. sjednici, 9. listopada 2014., donijela je

ODLUKU

o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju zone sanitarne zaštite, mjere zaštite, sanacije i ograničenja, sanitarni i drugi uvjeti održavanja kao i druge zaštitne mjere izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka (u daljnjem tekstu: izvorišta) radi osiguranja zaštite izvorišta od onečišćenja ili drugih utjecaja koji mogu nepovoljno utjecati na zdravstvenu ispravnost vode ili njezinu izdašnost.

Mjere zaštite, sanacije izvorišta i ograničenja propisuju se radi sprječavanja nepovoljnog djelovanja na njihovu izdašnost i zdravstvenu ispravnost vode za piće.

Provođenje mjera zaštite, sanacije i ograničenja u zonama izvorišta (u daljnjem tekstu: zone) od javnog je interesa i ima prioritet u odnosu na druge mjere i radnje pravnih i fizičkih osoba na području zona zaštite.

Članak 2.

Postojeće te planirane građevine, uređaji i zemljišta na području zona mogu se koristiti samo u skladu s ovom odlukom.

Članak 3.

Unutar granica zona utvrđenih ovom odlukom provodi se pasivna i aktivna zaštita izvorišta.

Pasivnu zaštitu izvorišta čine mjere zabrane građenja i smještaja pojedinih građevina i obavljanja određenih djelatnosti unutar utvrđene zone.

Aktivnu zaštitu izvorišta čini monitoring kakvoće vode na priljevnom području izvorišta i poduzimanje aktivnosti za poboljšanje stanja voda, a osobito: gradnja vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda, uvođenje čistih proizvodnji, organiziranje ekološke poljoprivredne proizvodnje, ugradnja spremnika opasnih i onečišćujućih tvari s dodatnom višestrukom zaštitom i druge mjere koje poboljšavaju stanje voda.

Članak 4.

Zone su sukladno propisima o vodama utvrđene na temelju prethodnih vodoistražnih radova koji su sadržani u Elaboratu o zonama zaštite izvorišta Grada Zagreba, Zagreb, 2014., što ga je izradio Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (u daljnjem tekstu: Elaborat), a koji je sastavni dio ove odluke, i izrađen je i u digitalnom obliku.

II. ZONE ZAŠTITE IZVORIŠTA

Članak 5.

Elaboratom iz članka 4. ove odluke utvrđen je vodonosnik s međuzrnskom poroznošću za koje se određuju sljedeće zone zaštite:

III. ZONA - zona ograničenja i nadzora

II. ZONA - zona strogog ograničenja i nadzora

I. ZONA - zona strogog režima zaštite i nadzora

Zone su omeđene graničnim linijama prikazanim:

III. zona na topografskoj podlozi u mjerilu 1:25.000

II. zona na topografskoj podlozi u mjerilu 1: 5.000

I. zona na katastarskom planu u mjerilu 1:1.000

Prikazi zona sastavni su dio Elaborata.

Prikazi zona pohranjeni su u Hrvatskim vodama, gradskom upravnom tijelu nadležnom za energetiku i zaštitu okoliša, gradskom upravnom tijelu nadležnom za postupak izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja, gradskom upravnom tijelu nadležnom za katastar i geodetske poslove, gradskom upravnom tijelu nadležnom za strateško planiranje i razvoj Grada te pravnoj osobi isporučitelju vodnih usluga.

ZONA OGRANIČENJA I NADZORA - III. ZONA

Članak 6.

Zona ograničenja i nadzora - III. zona obuhvaća područje izvan granica II. zone, a prostire se do linije od koje podzemna voda ima minimalno vrijeme zadržavanja u podzemlju od 25 godina horizontalnog toka prije ulaska u vodozahvatnu građevinu.

Članak 7.

Treća zona za izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka je jedinstvena i geografski omeđena:

Na sjeveru: od točke (1) x = 448045, 5075525 na Aleji Bologne nastavno u smjeru istoka Alejom Bologne, Ilicom, Bakačevom, Cesarčevom, Trgom Europe, Vlaškom, Branjugovom, Vlaškom, Maksimirskom cestom, Harambašićevom, Trgom Johna F. Kennedyja, Budakovom te Ulicom kneza Branimira do ulice Trnava I.

Na istoku: nastavno ulicama Trnava I., Resnički gaj I., Resnički gaj II., Čulinečkom cestom, ulicama Struge III., Žitnjak Martinci, Žitnjak te Radničkom ulicom do rijeke Save, nastavno rijekom Savom i administrativnom granicom Grada Zagreba do potoka Lomnica.

Na jugu: nastavno potokom Lomnica u smjeru zapada do Prigradske ulice u naselju Brezovica, nastavno magistralnom cestom na potezu naselja Brezovica - Goli Breg - D. Stupnik - Majdačko Selo - G. Stupnik - Stupnički Obrež do Kerestinečke ulice.

Na zapadu: nastavno Kerestinečkom ulicom, Zagrebačkom ulicom, Rakitskom ulicom, ulicom Sjeverni Savskim Nasip, Podsusedskim mostom te nastavno rijekom Savom i Priobalnom ulicom do točke (1) na Aleji Bologne.

Opisana granica prikazana je u prilogu 1. Elaborata u mjerilu 1: 25 000.

Članak 8.

Na području III. zone zabranjuje se:

- ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda,

- skladištenje i odlaganje otpada, gradnja odlagališta otpada osim sanacija postojećeg u cilju njegova zatvaranja, građevina za zbrinjavanje otpada uključujući spalionice otpada te postrojenja za obradu, oporabu i zbrinjavanje opasnog otpada,

- građenje kemijskih industrijskih postrojenja opasnih i onečišćujućih tvari za vode i vodni okoliš,

- izgradnja benzinskih postaja bez spremnika s dvostrukom stjenkom, uređajem za automatsko detektiranje i dojavu propuštanja te zaštitnom građevinom (tankvanom),

- podzemna i površinska eksploatacija mineralnih sirovina osim geotermalnih i mineralnih voda,

- građenje prometnica, aerodroma, parkirališta i drugih prometnih i manipulativnih površina bez kontrolirane odvodnje i odgovarajućeg pročišćavanja oborinskih onečišćenih voda prije ispuštanja u prirodni prijamnik.

Iznimno od stavka 1. alineje 2. ovoga članka u III. zoni sanitarne zaštite izvorišta sa zahvaćanjem voda iz vodonosnika s međuzrnskom poroznosti dopušta se izgradnja centra za gospodarenje otpadom i njegovih sastavnica kao što su pretovarne stanice i reciklažna dvorišta (u daljnjem tekstu: centar), sukladno posebnim propisima o otpadu, pod sljedećim uvjetima:

- da je zahvat centra planiran odgovarajućim planskim dokumentima gospodarenja otpadom usklađenim s planskim dokumentima upravljanja vodama,

- da su za lokaciju centra, odnosno uži prostor zone sanitarne zaštite u kojem se on namjerava izgraditi, provedeni detaljni vodoistražni radovi kojima je ispitan mogući utjecaj zahvata centra na stanje vodnog tijela iz kojeg se zahvaća ili je rezervirano za zahvaćanje vode namijenjene ljudskoj potrošnji, uključujući i vodna tijela mineralne i termomineralne vode, te da je na temelju njih moguće utvrditi i provesti odgovarajuće mjere zaštite voda koje će osigurati najmanje dobro stanje toga vodnog tijela u skladu sa standardima propisanim posebnim propisom o standardu kakvoće voda,

- da je lokacija centra izvan poplavnog područja ili zaštićena od štetnog djelovanja voda,

- da je osigurana privremena i trajna zaštita od prodora oborinskih voda u građevinu za trajno odlaganje nakon obrade i/ili oporabe otpada u sklopu centra te spriječeno istjecanje iz nje u okolni prostor (vodonepropusnost), a posebno u vode,

- da se tijekom rada centra provodi stalni pojačani monitoring emisija otpadnih voda kao i stanja voda u priljevnom području vodocrpilišta (izvorišta) za koje postoji rizik od onečišćenja koje potječe iz centra u skladu s odgovarajućim vodopravnim aktom na teret pravne osobe koja upravlja centrom,

- da se provodi pojačani monitoring vodonepropusnosti svih građevina u sustavu centra prema odgovarajućem vodopravnom aktu.

U poljoprivrednoj proizvodnji poljoprivredna gospodarstva dužna su provoditi mjere propisane odgovarajućim programom zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla i pridržavati se načela dobre poljoprivredne prakse.

Članak 9.

Na području III. zone provode se sljedeće mjere zaštite:

- izgradnja sustava javne odvodnje uz obvezno priključenje svih građevina na taj sustav uz trajnu kontrolu njegove vodonepropusnosti u skladu s propisima,

- izgradnja javnoga vodoopskrbnog sustava uz obvezno priključenje svih građevina na njega,

- izgradnja oborinske odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda s prometnica prije ispuštanja u najbliži vodotok ako nije izgrađen javni sustav odvodnje,

- izgradnja oborinske kanalizacije u sklopu prometnica i priključenje na javni sustav odvodnje ako postoji,

- stimuliranje ekološke poljoprivredne proizvodnje,

- izgradnja skladišta nafte i naftnih derivata u skladu s posebnim mjerama zaštite - dvostruki spremnik s dojavom o procurivanju ili jednostruki spremnik u vodonepropusnoj tankvani uz trajnu obavezu kontrole vodonepropusnosti,

- sustavno praćenje stanja podzemnih voda na području zone.

Članak 10.

Na području III. zone provode se sljedeće mjere sanacije:

- sanacija vodopropusne odvodnje,

- sanacija vodopropusnoga vodoopskrbnog sustava,

- sanacija oborinske odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s prometnica prije ispuštanja u najbliži vodotok ako nije izgrađen javni sustav odvodnje,

- izgradnja ili sanacija oborinske odvodnje u sklopu postojećih prometnica i priključenje na javni sustav odvodnje ako postoji,

- uvođenje čistih tehnologija u postojeće djelatnosti.

ZONA STROGOG OGRANIČENJA I NADZORA - II. ZONA

Članak 11.

Zona strogog ograničenja i nadzora - II. zona utvrđuje se radi smanjenja rizika od onečišćenja podzemnih voda patogenim mikroorganizmima i drugih štetnih utjecaja koji se mogu pojaviti tijekom zadržavanja vode u podzemlju.

II. zona obuhvaća područje izvan granice I. zone do linije od koje podzemna voda ima minimalno vrijeme zadržavanja u podzemlju od 50 dana prije ulaska u vodozahvatnu građevinu.

Članak 12.

II. zona zaštite vodocrpilišta Stara Loza

Na sjeveru: od točke (1) x, y = 449855, 5072691 na lijevoj obali rijeke Save nastavno Zagrebačkom avenijom do točke (2) x, y = 451802, 5073231, odnosno skretanja za industrijsku zonu Jankomir, nastavno cestom za industrijsku zonu do točke (3) x, y = 452037, 5073115.

Na istoku: od točke (3) koridorom buduće prometnice u smjeru juga do točke (4) x, y = 452165, 5072029, odnosno do lijeve obale rijeke Save.

Na jugu: lijevom obalom rijeke Save u smjeru zapada do točke (1).

Opisana granica prikazana je na prilogu 6. Elaborata u mjerilu 1:5000.

II. zona zaštite vodocrpilišta Sašnjak i Žitnjak

Na sjeveru: od točke (1) x, y = 463348, 5074832 nastavno internim prometnicama Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj do Plominske ulice, nastavno Plominskom do Koparske ulice - točka (2) x, y = 464934, 5074712.

Na istoku: od točke (2) x, y = 464934, 5074712 nastavno Koparskom do Motovunske - točka (3) x, y = 464978, 5074372, poljskim putom do Sobolskog puta, nastavno Sobolskim putom do ulice Vukomerec točka (4) x, y = 464947, 5074106, cestom uz tvornicu Gredelj i nastavno poljskim putom do točke (5) x, y = 465212, 5073895, nastavno poljskim putom do Slavonske avenije točka (6) x, y = 465106, 5073506, nastavno Slavonskom avenijom do istočne granice zelene tržnice - točka (7) x, y = 465240, 5073534 i uz kompleks trgovačkog centra do točke (8) x, y = 465394, 5073247, zatim pravocrtno prema zapadu do točke (9) x, y = 465042, 5073156 i pravocrtno prema jugu do Kanalskog puta - točka (10) x, y = 465181, 5072606.

Na jugu: od točke (10) x, y = 465181, 5072606 nastavno Kanalskim putom od točke (11) x, y = 463368, 5072515, nastavno prema jugu do točke (12) x, y = 463351, 5072489, nastavno Radničkom cestom do točke (13) x, y = 463210, 5072588, nastavno Pokupskom do točke (14) x, y = 463060, 5072386 i ulicom Savica I. do točke (15) x, y = 462248, 5072814, odnosno istočne granice nogometnog igrališta.

Na zapadu: od točke (15) x, y = 462248, 5072814 istočnom granicom nogometnog igrališta do Slavonske avenije - točka (16) x, y = 462213, 5073110, nastavno Slavonskom avenijom do Heinzelove ulice - točka (17) x, y = 462385, 5073202, nastavno Heinzelovom do točke (18) x, y = 462277, 5073325, nastavno Lovinčićevom i Ferenščicom ul. odvojcima II. - VII. do ulice Ferenščice II., nastavno ulicama Ferenščica II. i Ferenščica VII. do Ulice Marijana Čavića, nastavno Čavićevom do Ulice grada Gospića, nastavno Ulicom grada Gospića do Getaldićeve ulice, nastavno Getaldićevom do Borongajske ceste, nastavno Borongajskom cestom do križanja s ulicom Borongajski aerodrom točka (19) x, y = 463229, 5074347, nastavno ulicom Borongajski aerodrom do točke (1) x, y = 463348, 5074832.

Opisana granica prikazana je u prilogu 8. Elaborata u mjerilu 1:5000.

II. zona zaštite vodocrpilišta Petruševec

Na sjeveru: od rijeke Save, odnosno oko 550 m nizvodno od dovodnog kanala TE-TO Zagreb - točka (1) x, y = 462537, 5070773, nastavno prilaznim putom nasipu do poljskog puta - točka (2) x, y = 462659, 5070944, nastavno poljskim putom u smjeru istoka do Vrtnog puta, nastavno Vrtnim putom do Črnkovečke ulice, nastavno Črnkovečkom do točke (3) x, y = 463947, 5070659, nastavno poljskim putom u smjeru sjeveroistoka do točke (4) x, y = 464380, 5070841, nastavno poljskim putom prema sjeveru do ruba zelene površine - točka (5) x, y = 464390, 5070952, nastavno uz južnu granicu zelene površine do ulice Novi Petruševec, nastavno ulicom Novi Petruševec do ulice Petruševec III., nastavno ulicom Petruševec III. do ulice Petruševec I., nastavno ulicom Petruševec I. do točke (6) x, y = 465261, 5070440, nastavno ulicom Petruševec I. do sjevernog ruba Žitnjačke šume - točka (7) x, y = 465466, 5069942, nastavno sjevernim rubom Žitnjačke šume do nasipa i nastavno do rijeke Save - točka (8) x, y = 466076, 5069659.

Na istoku, jugu i zapadu: rijeka Sava.

Opisana granica prikazana je u prilogu 11. Elaborata u mjerilu 1:5000.

II. zona zaštite vodocrpilišta Zapruđe

Na sjeveru: od točke (1) x, y = 458292, 5072028 na rijeci Savi u smjeru istoka do točke (2) x, y = 460720, 5072026 na rijeci Savi.

Na istoku: nastavno od točke (2) x, y = 460720, 5072026 inundacijom i poljskim putom u smjeru juga do Ulice Damira Tomljanovića, nastavno Ulicom Damira Tomljanovića u smjeru zapada do Trumbićeve ulice, nastavno Trumbićevom ulicom do Avenije Dubrovnik.

Na jugu: nastavno Avenijom Dubrovnik u smjeru zapada do točke (3) x, y = 459262, 5071003.

Na zapadu: nastavno od točke (3) x, y = 459262, 5071003 internim prometnicama Zagrebačkog velesajma uz paviljone 12, 11,16 i 35 do točke (4) x, y = 459201, 5071480, nastavno prometnicom u smjeru istoka do točke (5) x, y = 459149, 5071482, nastavno prometnicom uz paviljon 39 u smjeru sjevera do Ulice Joszefa Antalla - točka (6) x, y = 459155, 5071623, nastavno Ulicom Joszefa Antalla do križanja s Ulicom Radoslava Cimermana, nastavno Ulicom Radoslava Cimermana do rijeke Save, odnosno točke (1) x, y = 458292, 5072028.

Opisana granica prikazana je u prilogu 4. Elaborata u mjerilu 1: 5000.

II. zona zaštite vodocrpilišta Mala Mlaka

Na sjeveru: od križanja Svetoklarske i Ulicom M. Mrkše - točka (1) x, y = 459001, 5068895 nastavno Svetoklarskom, Horvatovom i Marka Oreškovića do Avenije V. Holjevca, nastavno Avenijom V. Holjevca do Ulice Savezne Republike Njemačke točka - (2) x, y = 460312, 5068937.

Na istoku: nastavno od točke (2) x, y = 460312, 5068937 Ulicom Savezne Republike Njemačke do Ulice Mladosti, nastavno Ulicom Mladosti do križanja s Ulicom Mladosti I. odvojak, nastavno Ulicom Mladosti I. odvojak do Velike ceste, nastavno Velikom cestom u smjeru zapada do Malomlačke, nastavno Malomlačkom i Igrališnom do poljskog puta - točka (3) x, y = 458965, 5065053, nastavno poljskim putom oko 120 m prema zapadu te nastavno oko 150 m prema jugozapadu, nastavno poljskim putom prema jugu oko 400 m do točke (4) x, y = 458627, 5064546, nastavno poljskim putom prema zapadu oko 350 m te nastavno prema jugozapadu do potoka Lomnica.

Na jugu: nastavno potokom Lomnica u smjeru sjeverozapada do Češke ulice.

Na zapadu: nastavno Češkom i Čorovom ulicom do križanja sa Sisačkom cestom odvojak IV., nastavno Sisačkom cestom odvojak IV. i Ulicom M. Mrkše do točke (1).

Opisana granica prikazana je u prilogu 2. Elaborata u mjerilu 1:5000.

Članak 13.

Granica II. zone za svako izvorište mora biti označena natpisnim pločama s utisnutim natpisom: "Naziv izvorišta, II. vodozaštitna zona - Zona strogog ograničenja i nadzora".

Natpisne ploče postavljaju se na lokacijama koje su označene u GIS projektu koji je sastavni dio Elaborata.

Natpisne ploče iz stavka 1. ovoga članka postavljaju pravne osobe koje upravljaju izvorištima.

Članak 14.

Na području II. zone primjenjuju se sve zabrane propisane člankom 8. ove odluke za III. zonu, a dodatno se zabranjuje i:

1. poljoprivredna proizvodnja, osim ekološke proizvodnje uz primjenu dozvoljenih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja prema posebnom propisu,

2. stočarska proizvodnja, osim poljoprivrednog gospodarstva, odnosno farme do 20 uvjetnih grla, uz provedbu mjera zaštite voda propisanih odgovarajućim programom zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla i načela dobre poljoprivredne prakse,

3. ispuštanje pročišćenih i nepročišćenih otpadnih voda s prometnica,

4. formiranje novih i proširenje postojećih groblja, osim za ukop urni,

5. skladištenje i odlaganje otpada, gradnja odlagališta otpada osim sanacija postojećih u cilju njihova zatvaranja, građevina za zbrinjavanje otpada uključujući spalionice otpada, regionalnih i županijskih centara za gospodarenje otpadom, reciklažnih dvorišta i pretovarnih stanica za otpad ako nije planirana provedba mjera zaštite voda te postrojenja za obradu, oporabu i zbrinjavanje opasnog otpada,

6. izvođenje istražnih i eksploatacijskih bušotina, osim onih vezanih uz vodoistražne radove za javnu vodoopskrbu i obnovljive izvore energije.

Članak 15.

Na području II. zone provode se sljedeće mjere zaštite:

- izgradnja javnog sustava odvodnje s odvođenjem izvan zone, uz trajnu obavezu kontrole vodonepropusnosti u skladu s propisima, i obaveza priključenja svih građevina na njega,

- izgradnja javnoga vodoopskrbnog sustava i obaveza priključenja svih građevina na njega,

- izgradnja oborinske odvodnje u sklopu lokalnih prometnica s odvođenjem izvan II. zone,

- izgradnja plinskog sustava ili Centralnog toplinskog sustava (CTS) i obaveza priključenja građevina na njega,

- praćenje utjecaja magistralnih cesta i željezničkih pruga na stanje podzemnih voda,

- sustavno praćenje stanja podzemnih voda na području zone,

- praćenje utjecaja tehnoloških procesa na podzemne vode.

Članak 16.

Na području II. zone provode se sljedeće mjere sanacije:

- sanacija vodopropusne odvodnje,

- sanacija vodopropusnoga vodoopskrbnog sustava,

- izgradnja ili sanacija oborinske odvodnje u sklopu svih postojećih prometnica (cestovnih i željezničkih) s odvođenjem izvan II. zone,

- zamjena postojeće poljoprivredne proizvodnje ekološkom proizvodnjom,

- isključivanje individualne vodoopskrbe iz bušenih i kopanih zdenaca i priključenje na javni vodoopskrbni sustav osim pravnih subjekata koji su stekli pravo korištenja voda,

- uklanjanje objekata individualne odvodnje (septičke i sabirne jame i sl.) i priključenje unutarnje odvodnje na javni sustav odvodnje.

- uklanjanje i sanacija divljih odlagališta,

- sanacija površina nastalih nedopuštenim iskopom mineralnih sirovina u skladu s projektom sanacije što ga je izradilo ovlašteno trgovačko društvo koji isključuje širenje eksploatacijskog polja,

Članak 17.

Iznimno od zabrana propisanih člancima 8. i 14. ove odluke, mogu se dopustiti određeni zahvati u prostoru, odnosno određene djelatnosti u zonama sanitarne zaštite podzemnih vodonosnika, ako se provedu detaljni vodoistražni radovi kojima se ispituje utjecaj užega prostora zone sanitarne zaštite u kojem se namjerava izvesti zahvat u prostoru, odnosno obavljati određena djelatnost (mikrozona) na vodonosnik, te ako se na temelju detaljnih vodoistražnih radova izradi poseban elaborat mikrozoniranja kojim se dokazuje neštetnost zahvata u prostoru mikrozone, odnosno neštetnost obavljanja djelatnosti u mikrozoni.

ZONA STROGOG REŽIMA ZAŠTITE I NADZORA - I. ZONA

Članak 18.

Zona strogog režima zaštite i nadzora - I. zona utvrđuje se radi zaštite izvorišta, vodozahvatnih građevina i njihove neposredne okolice od bilo kakvog oštećenja, onečišćenja, zagađenja vode te drugih slučajnih ili namjernih štetnih utjecaja.

Članak 19.

I. zona obuhvaća prostor određen katastarskim općinama, katastarskim česticama i koordinatama lomnih točaka granica kako slijedi:

I. zona zaštite vodocrpilišta Stara Loza

Prva zona zaštite na izvorištu Stara Loza određena je pojedinačno za zdence:

- zdenac B-1 na području katastarskih čestica dijela 3435, dijela 3436/1 i 3436/2, k.o. Stenjevec,

- zdenac B-2 na području katastarskih čestica dijela 3470/1, 3470/2 i dijela 3471, k.o. Stenjevec,

- zdenac B-3 na području katastarskih čestica dijela 3744, dijela 3745/1, 3745/2 i dijela 3746, k.o. Stenjevec,

- zdenac B-4 na području katastarskih čestica dijela 3826, dijela 3827/1, dijela 3827/2, 3827/3 i dijela 3828, k.o. Stenjevec,

- zdenac Stara Loza (Reny) na području dijela katastarske čestice 3360, k.o. Stenjevec.

Za zdenac B-1 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 451136, 5072825; (2) x, y = 451157, 5072812; (3) x, y = 451147, 5072792; (4) x, y = 451125, 5072805.

Za zdenac B-2 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 451512, 5072544; (2) x, y = 451530, 5072557; (3) x, y = 451541, 5072537; (4) x, y = 451523, 5072526.

Za zdenac B-3 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 451789, 5072521; (2) x, y = 451810, 5072520; (3) x, y = 451809, 5072498; (4) x, y = 451787, 5072499.

Za zdenac B-4 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 450836, 5072710; (2) x, y = 450826, 5072691; (3) x, y = 450807, 5072702; (4) x, y = 450817, 5072719.

Za zdenac Reny I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 451394, 5072781; (2) x, y = 451509, 5072988; (3) x, y = 451553, 5072986; (4) x, y = 451551, 5072963; (5) x, y = 451613, 5072929; (6) x, y = 451497, 5072722.

Granica I. zone prikazana je na prilogu 7. Elaborata u mjerilu 1:1000.

I. zona zaštite vodocrpilišta Sašnjak

Prva zona zaštite na izvorištu Sašnjak određena je kao jedinstvena zona zaštite za zdence B-1, B-2, B-3, B-4, B-5 i B-6 na području katastarskih čestica dijela 3181/1, dijela 4287/3, dijela 4287/4, k.o. Peščenica, i obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 464265, 5073801; (2) x, y = 464072, 5074068; (3) x, y = 464191, 5074117; (4) x, y = 464229, 5074118; (5) x, y = 464327, 5074082; (6) x, y = 464380, 5074117; (7) x, y = 464370, 5074185; (8) x, y = 464634, 5074244; (9) x, y = 464725, 5074172; (10) x, y = 464610, 5074149; (11) x, y = 464729, 5073512; (12) x, y = 464719, 5073456; (13) x, y = 464625, 5073436.

Granica I. zone prikazana je u prilogu 10. Elaborata u mjerilu 1:1000.

I. zona zaštite vodocrpilišta Žitnjak

Prva zona zaštite na izvorištu Žitnjak određena je kao jedinstvena zona zaštite za zdence Žitnjak I. i Žitnjak II. na području katastarskih čestica 4190 i dijela 4191, k.o. Peščenica, i obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 463315, 5073260; (2) x, y = 463427, 5073265; (3) x, y = 463427, 5073270; (4) x, y = 463520, 5073277; (5) x, y = 463522, 5073228; (6) x, y = 463315, 5073217.

Granica I. zone prikazana je u prilogu 9. Elaborata u mjerilu 1:1000.

I. zona zaštite vodocrpilišta Petruševec

Prva zona zaštite na izvorištu Petruševec određena je kao jedinstvena zona zaštite za zdence B-1, B-2, B-3, B-6, B-7 i B-8 na području katastarskih čestica dijela 3464, dijela 3463, dijela 3462, dijela 3461, dijela 3460, dijela 3459, dijela 3458, dijela 3457, dijela 3454, dijela 3453, dijela 3451, dijela 3450, dijela 3449, dijela 3448, dijela 3447, dijela 3446, dijela 3445, dijela 3444, dijela 3443, dijela 3442, dijela 3441, dijela 3440, dijela 3439, 3438, dijela 3437, dijela 3436, dijela 3435, dijela 3896, dijela 3897, dijela 3898, dijela 3899, dijela 3900, 4064, dijela 4065, dijela 4066, dijela 4069/3, 4069/2, 4069/1, dijela 4067, dijela 4068, dijela 4070, dijela 4071, dijela 4072, dijela 4073, dijela 4074, dijela 4075, dijela 4076, dijela 4077, dijela 4078, dijela 4129, dijela 4130, dijela 4131, dijela 4132, 4133, 4134, 4135, dijela 4136, dijela 4137, dijela 4138, dijela 4146, dijela 4147, dijela 4148, dijela 4149/1, dijela 4149/2, dijela 4150, dijela 4151, dijela 4152, dijela 4227, dijela 4348, dijela 4349, k.o. Žitnjak.

Za zdence B-4 i B-5 određena je jedinstvena zona zaštite na području katastarskih čestica dijela 3571/1, 3571/3, dijela 3890, dijela 3872, dijela 3873, dijela 3874, dijela 3875, dijela 3876, dijela 3877, k.o. Žitnjak.

Za zdence B-1, B-2, B-3, B-6, B-7 i B-8 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 464791, 5069988; (2) x, y = 464819, 5069992; (3) x, y = 464868, 5069991; (4) x, y = 465316, 5069741; (5) x, y = 465426, 5069777; (6) x, y = 465420, 5069669; (7) x, y = 465306, 5069629; (8) x, y = 465255, 5069629; (9) x, y = 464777, 5069898.

Za zdence B-4 i B-5 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 464483, 5069922; (2) x, y = 464577, 5069934; (3) x, y = 464603, 5069721; (4) x, y = 464504, 5069708; (5) x, y = 464499, 5069746; (6) x, y = 464460, 5069855; (7) x, y = 464489, 5069860.

Granica I. zone prikazana je u prilogu 12. Elaborata u mjerilu 1:1000.

I. zona zaštite vodocrpilišta Zapruđe

Prva zona zaštite na izvorištu Zapruđe određena je pojedinačno za zdence:

- zdenac B-1 na području katastarske čestice 235 k.o. Otok Zaprudski,

- zdenac B-3 na području katastarskih čestica dijela 318, dijela 320 i dijela 322/1, k.o. Otok Zaprudski,

- zdenac B-4 na području katastarskih čestica dijela 304 i dijela 305, k.o. Otok Zaprudski.

Za zdenac B-1 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 459714, 5071795; (2) x, y = 459717, 5071765; (3) x, y = 459649, 5071708; (4) x, y = 459630, 5071709; (5) x, y = 459632, 5071793.

Za zdenac B-3 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 459883, 5071694; (2) x, y = 459910, 5071691; (3) x, y = 459908, 5071662; (4) x, y = 459881, 5071665.

Za zdenac B-4 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 460103, 5071663; (2) x, y = 460127, 5071661; (3) x, y = 460124, 5071632; (4) x, y = 460101, 5071633; (5) x, y = 460100, 5071637.

Granica I. zone prikazana je u prilogu 5. Elaborata u mjerilu 1:1000.

I. zona zaštite vodocrpilišta Mala Mlaka

Prva zona zaštite za izvorište Mala Mlaka određena je kao jedinstvena zona zaštite za zdence B-1, B-2 i B-3 na području katastarskih čestica 2178, 2179, 2180, 2181, 2182, 2183, 2276, 2277, 2280 i dijela 2334, k.o. Otok Zaprudski.

Za zdence B-4, B-5, B-6, B-15, B-16 i B-24 određena je jedinstvena zona zaštite na području katastarskih čestica 780/1, 780/2, 781, 782, 783, 784, 785 i 786, k.o. Čehi.

Za zdence B-7, B-8, B-9, B-10, B-17, B-18, B-19, B-21 i B-29 određena je jedinstvena zona zaštite na području katastarskih čestica dijela 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, dijela 1358, dijela 1359, dijela 1381, 1382, dijela 1384, dijela 1385, dijela 1387, 1388 i dijela 1389, k.o. Čehi.

Za zdence B-1, B-2 i B-3 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 460146, 5068016; (2) x, y = 459511, 5067352; (3) x, y = 459151, 5067521; (4) x, y = 459878, 5068281.

Za zdence B-4, B-5, B-6, B-15, B-16 i B-24 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 459514, 5067332; (2) x, y = 459337, 5067106; (3) x, y = 459309, 5067119; (4) x, y = 459119, 5066716; (5) x, y = 459082, 5066732; (6) x, y = 458879, 5066301; (7) x, y = 458465, 5066415; (8) x, y = 458913, 5067102; (9) x, y = 458899, 5067118; (10) x, y = 458931, 5067158; (11) x, y = 458914, 5067175; (12) x, y = 459045, 5067412; (13) x, y = 459142, 5067507.

Za zdence B-7, B-8, B-9, B-10, B-17, B-18, B-19, B-21 i B-29 I. zona zaštite obuhvaća prostor definiran koordinatama kako slijedi: (1) x, y = 458852, 5066302; (2) x, y = 458114, 5065027; (3) x, y = 457951, 5064987; (4) x, y = 457887, 5064886; (5) x, y = 457703, 5065074; (6) x, y = 458186, 5065889; (7) x, y = 458170, 5065907; (8) x, y = 458460, 5066405.

Granica I. zone prikazana je u prilogu 3. Elaborata u mjerilu 1:1000.

Članak 20.

U I. zoni zabranjuju se sve aktivnosti koje nisu u vezi s eksploatacijom, kondicioniranjem i transportom vode u javni vodoopskrbni sustav.

Članak 21.

Pravne osobe koje upravljaju izvorištima moraju biti nositelji stvarnopravnih ovlasti ili vlasnici zemljišta unutar I. zone.

Članak 22.

Područje I. zone mora biti ograđeno.

Pristup na područje I. zone dopušten je samo ovlaštenim zaposlenicima pravnih osoba koje upravljaju izvorištima te nadležnim inspekcijskim tijelima.

Pristup trećim osobama dopušten je isključivo uz prethodnu najavu i posebno odobrenje pravnih osoba koje upravljaju izvorištima.

Svaki posjet I. zoni registrira se u dnevnik koje vode pravne osobe koje upravljaju izvorištima.

Članak 23.

Područje I. zone mora biti ograđeno ogradom visine najmanje 2 metra i označeno pločama s utisnutim natpisom: "Naziv izvorišta, I. vodozaštitna zona - Zona strogog režima zaštite i nadzora. Zabranjen pristup neovlaštenim osobama."

Natpisne ploče postavljaju se na lokacijama koje su označene u GIS projektu koji je sastavni dio Elaborata.

Oznake iz stavka 1. ovoga članka postavlja pravna osoba koja upravlja izvorištem.

Članak 24.

Za fizičko osiguranje građevina i uređaja u I. zoni pravne osobe koje upravljaju izvorištima dužne su imenovati odgovorne osobe u roku od tri mjeseca od dana donošenja ove odluke.

Članak 25.

Pravna osoba koja upravlja izvorištima dužna je zemljište i građevine na području I. zone urediti i redovito održavati na sljedeći način:

- prostor uz vodozahvat mora biti osvijetljen,

- površina zemljišta mora biti uređena bez udubina,

- prometne površine moraju imati i vodonepropusni sustav za prihvaćanje i odvodnju oborinskih voda izvan granica I. zone. Na isti se sustav moraju priključiti i vode od ispiranja zdenaca,

- sanitarne vode potrebno je odvoditi u vodonepropusnu sabirnu jamu bez ispusta i preljeva, ako ne postoji mogućnost priključenja na javni sustav odvodnje,

- prostorije u kojima se nalaze električni uređaji moraju imati vodonepropusne tankvane odgovarajućeg volumena radi prihvata ulja u slučaju istjecanja. Električni uređaji koji se koriste na izvorištu ne smiju sadržavati ulja na bazi polikloriranih bifenila,

- hortikulturno uređenje provodi se sijanjem trave plitkog korijenja i sadnjom niskog raslinja bez upotrebe pesticida, herbicida i fertilizatora,

- oboljelo raslinje uklanja se sječom i odvozom.

Članak 26.

Pravne osobe koje upravljaju izvorištima dužne su donijeti Pravilnik o provođenju mjera zaštite i uređenja zemljišta unutar I. zone u roku od 12 mjeseci od donošenja ove odluke.

Pravne osobe koje upravljaju izvorištima dužne su voditi evidenciju o količinama i kakvoći vode koja se crpi i dostavljati je nadležnim inspekcijskim službama i Hrvatskim vodama.

Pravne osobe koje upravljaju izvorištima dužne su režim crpljenja prilagoditi stanju u podzemlju.

Pravne osobe koje upravljaju izvorištima dužne su po nalogu nadležnih inspekcijskih službi, poduzeti dodatne odgovarajuće mjere zaštite.

III. PRAĆENJE STANJA PODZEMNIH VODA (MONITORING)

Članak 27.

Praćenje stanja podzemnih voda (monitoring) provode Hrvatske vode u sklopu aktivne zaštite izvorišta.

Monitoring obuhvaća praćenje količinskog i kemijskog stanja podzemnih voda.

Rezultate monitoringa Hrvatske vode analiziraju i interpretiraju u godišnjim izvještajima koje dostavljaju Gradu Zagrebu.

IV. PROGRAM MJERA SANACIJE UNUTAR ZONA SANITARNE ZAŠTITE

Članak 28.

Gradonačelnik Grada Zagreba predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite za postojeće građevine i postojeće djelatnosti (u daljnjem tekstu: Program), za razdoblje od 3 godine, koji postaje sastavni dio ove odluke i bit će objavljen na web-stranici Grada Zagreba.

Gradonačelnik Grada Zagreba dužan je jednom godišnje, do završetka kalendarske godine, Gradskoj skupštini Grada Zagreba podnijeti izvješće o provedbi Programa.

Izvješće iz stavka 2. ovoga članka za gradonačelnika Grada Zagreba priprema gradsko upravno tijelo nadležno za zaštitu okoliša.

Članak 29.

Program mora najmanje sadržavati mjere sanacije propisane člankom 7. stavkom 5. Pravilnika o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta.

Članak 30.

Ostale mjere zaštite i sanacije u II. i III. zoni provode pravne i fizičke osobe prema odredbama važećih propisa.

V. IZVORI I NAČIN FINANCIRANJA

Članak 31.

Financijska sredstva potrebna za provođenje mjera zaštite i sanacije unutar I. zone osiguravaju pravne osobe koje upravljaju izvorištima.

Članak 32.

Financijska sredstva potrebna za provođenje mjera zaštite i sanacije u II. i III. zoni osigurava vlasnik, odnosno korisnik građevine, zemljišta ili uređaja, osim ako nije drukčije određeno Programom.

Članak 33.

Financijska sredstva za sustavno praćenje stanja podzemnih voda na području I. zone osiguravaju pravne osobe koje upravljaju izvorištima.

Članak 34.

Sustavno praćenje stanja podzemnih voda i financijska sredstva za sustavno praćenje stanja podzemnih voda na području II. i III. zone, sukladno propisima o vodama, osiguravaju Hrvatske vode, Grad Zagreb i pravne osobe kojima je uvjetovano obvezno praćenje utjecaja građevine na podzemne vode.

Članak 35.

Kada su radi zaštite izvorišta, u zonama sanitarne zaštite potrebna povećana ulaganja u javni vodoopskrbni sustav i sustav javne odvodnje otpadnih voda, sredstva za takva ulaganja osiguravaju se iz sredstava naknade za razvoj sukladno posebnom propisu o financiranju vodnog gospodarstva i drugih raspoloživih izvora.

Članak 36.

Nadzor nad provođenjem ove odluke obavljaju nadležne inspekcije temeljem posebnih propisa.

Članak 37.

Za nepridržavanje odredbi ove odluke primjenjuju se prekršajne odredbe sukladno propisima o vodama.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 38.

Gradonačelnik Grada Zagreba dužan je Gradskoj skupštini Grada Zagreba podnijeti prijedlog programa iz članka 28. stavka 1. ove odluke u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Prostorni planovi koji su na snazi na dan stupanja na snagu ove odluke, uskladit će se s odredbama ove odluke u roku od godine dana.

Prostorni planovi koji su u procesu donošenja moraju se prije donošenja uskladiti s odredbama ove odluke.

Članak 39.

Unutar granica III. zone zaštite utvrđene člankom 7. ove odluke provode se mjere zabrane, zaštite i sanacije do granica Grada Zagreba.

O područjima izvan granica Grada Zagreba iz stavka 1. ovog članka sporazumno će se donijeti odluka između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Članak 40.

Na sve mjere, prava i obveze u zonama sanitarne zaštite koje nisu određene ovom odlukom primjenjuju se odredbe Pravilnika o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta.

Članak 41.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Ivanja Reka, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/07).

Članak 42.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/14-01/318

URBROJ: 251-01-05-14-7

Zagreb, 9. listopada 2014.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija