zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

18.04.2014.

Donesen

15.04.2014.

Stupa na snagu

26.04.2014.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.11.2023.

Narodne novine 8/2014, 9/2016, 2/2017, 22/2017, 37/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/14, 9/16, 2/17, 22/17, 37/23)

Na temelju članka 5. stavka 1. i članka 6. stavka 2. Zakona o savjetima mladih (Narodne novine 41/14) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10, 4/13 i 24/13), Gradska skupština Grada Zagreba, na 12. sjednici, 15. travnja 2014., donijela je

ODLUKU

o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba

Članak 1.

Osniva se Savjet mladih Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Savjet mladih) radi sudjelovanja mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značenja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te informiranja i savjetovanja mladih u Gradu Zagrebu.

Članak 2.

Savjet mladih savjetodavno je tijelo Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradska skupština) koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u Gradu Zagrebu.

Mladi u smislu ove odluke su osobe s prebivalištem ili boravištem na području Grada Zagreba koje u trenutku podnošenja kandidatura za članstvo u Savjetu mladih imaju od navršenih petnaest do navršenih trideset godina života te kao takvi imaju pravo biti birani za članove Savjeta mladih.

Članak 3.

Izrazi koji se upotrebljavaju u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, opći su i odnose se jednako na muški i ženski spol.

Članak 4.

Savjet mladih ima 15 članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

Postupak izbora članova Savjeta mladih pokreće Gradska skupština Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradska skupština) javnim pozivom za isticanje kandidatura koji se objavljuje na web-stranici Grada Zagreba.

Javni poziv za isticanje kandidatura objavljuje se na web-stranici Grada Zagreba najmanje tri mjeseca prije isteka mandata članova Savjeta mladih.

Javni poziv mora sadržavati opis postupka izbora, uvjete za isticanje kandidatura, rokove za prijavu i rokove u kojima će biti provedena provjera zadovoljavanja formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te izbor članova Savjeta mladih.

Grad Zagreb, prema dostupnim kontaktima, obavijest o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura dostavit će udrugama mladih i za mlade, srednjim školama, visokim učilištima i pomladcima političkih stranaka koji djeluju na području Grada Zagreba.

Kandidature za članove Savjeta mladih ističu udruge koje su sukladno statutu ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalne ili strukovne organizacije u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje 25 mladih.

Kandidature moraju biti u pisanom obliku i obrazložene, uz navođenje osobnih i drugih podataka o kandidatu koji su važni za odlučivanje o izboru (aktivnosti kod predlagatelja i sl.) te osnovne podatke o predlagatelju. Kandidatura se podnosi na prijavnici objavljenoj na web-stranici Grada Zagreba.

Obrazac Prijavnice za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih, koji se dostavlja uz tekst javnog poziva, sastavni je dio ove odluke (Prilog 1.).

Jedan predlagatelj može predložiti najviše dva kandidata za članove.

Rok za isticanje kandidatura je petnaest dana od dana objave poziva.

Radno tijelo Gradske skupštine nadležno za izbor i imenovanja obavlja provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava, sastavlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrđuje popis važećih kandidatura.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta i popis važećih kandidatura dostavljaju se Gradskoj skupštini te se objavljuju na web-stranici Grada Zagreba.

Gradska skupština na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja o izvješću o provjeri formalnih uvjeta i s popisa važećih kandidatura za članove Savjeta mladih javnim glasovanjem bira članove Savjeta mladih.

Prije javnog glasovanja izvršit će se javno predstavljanje kandidata za članove Savjeta mladih.

Osoba ne može istodobno biti član Savjeta mladih i gradski zastupnik u Gradskoj skupštini.

U slučaju da nije moguće izabrati Savjet mladih zbog dva ili više kandidata s jednakim brojem glasova, glasovanje se ponavlja za izbor kandidata do punog broja članova Savjeta mladih između onih kandidata koji u prvom krugu nisu izabrani jer su imali jednak broj glasova. Glasovanje se ponavlja dok se ne izaberu svi članovi Savjeta mladih.

Članak 5.

Rezultati izbora za članove Savjeta mladih objavljuju se na web stranici Grada Zagreba.

Savjet mladih mora se konstituirati u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora.

Prvu sjednicu Savjeta mladih saziva predsjednik Gradske skupštine.

Prvoj sjednici Savjeta mladih, do izbora predsjednika Savjeta mladih, predsjedava najstariji član.

Savjet mladih je konstituiran izborom predsjednika Savjeta mladih. Obavijest o konstituiranju Savjeta mladih objavljuje se na web stranici Grada Zagreba.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta mladih biraju i razrješuju članovi Savjeta mladih većinom glasova svih članova.

Ako Savjet mladih u roku od 30 dana od dana proglašenja službenih rezultata izbora za članove Savjeta mladih ne izabere predsjednika Savjeta mladih, Gradska skupština objavit će novi javni poziv za izbor članova Savjeta mladih.

Članak 6.

"Mandat članova Savjeta mladih počinje danom konstituiranja Savjeta mladih i traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovitih izbora koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradske skupštine sukladno odredbama zakona kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava.

Gradska skupština razriješit će člana Savjeta mladih i prije isteka mandata ako neopravdano izostane s najmanje 50 % sjednica Savjeta mladih u godini dana te na osobni zahtjev člana Savjeta mladih.

Član Savjeta mladih koji za trajanja mandata navrši trideset godina nastavlja s radom u Savjetu mladih do isteka mandata na koji je izabran.

Ako se broj članova Savjeta mladih spusti ispod dvije trećine početnog broja, Gradska skupština će provesti postupak dodatnog izbora za onoliko članova Savjeta mladih koliko ih je prestalo biti članom Savjeta mladih prije isteka mandata. Na postupak dodatnog izbora odgovarajuće se primjenjuju odredbe koje se odnose na izbor članova Savjeta mladih.

Mandat članova Savjeta mladih izabranih postupkom dodatnog izbora traje do isteka mandata članova Savjeta mladih izabranih u redovitom postupku biranja članova Savjeta mladih.

Gradska skupština raspustit će Savjet mladih samo ako Savjet mladih ne održi sjednicu dulje od šest mjeseci.

Članak 7.

U okviru svog djelokruga Savjet mladih:

- raspravlja, na svojim sjednicama, o pitanjima značajnim za rad Savjeta mladih te o pitanjima iz djelokruga Gradske skupštine koji su od interesa za mlade

- u suradnji s predsjednikom Gradske skupštine inicira donošenje odluka od značenja za mlade, donošenje programa i drugih akata od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih u Gradu Zagrebu, raspravu o pojedinim pitanjima od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih u Gradu Zagrebu te način rješavanja navedenih pitanja

- preko svojih predstavnika sudjeluje u radu Gradske skupštine prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih u gradu Zagrebu davanjem mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za mlade

- sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe gradskih programa za mlade, daje pisana očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih, a po potrebi predlaže i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih

- potiče informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za unaprjeđivanje položaja mladih, međusobnu suradnju savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, te suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama civilnoga društva i odgovarajućim tijelima drugih zemalja

- predlaže članove Savjeta mladih Republike Hrvatske"

- potiče mlade na aktivnu participaciju te ih prema potrebi poziva na sjednice i uključuje u svoj rad.

- predlaže i daje Gradskoj skupštini na odobravanje program rada popraćen financijskim planom radi ostvarivanja programa rada Savjeta mladih

- po potrebi poziva predstavnike gradskih upravnih tijela na sjednice Savjeta mladih

- potiče razvoj financijskog okvira provedbe politike za mlade i potpore razvoju organizacija mladih i za mlade, te sudjeluje u programiranju prioriteta natječaja i određivanja kriterija financiranja organizacija mladih i za mlade

- obavlja i druge savjetodavne poslove od interesa za mlade.

Članak 8.

Savjet mladih donosi poslovnik o radu.

Poslovnik o radu Savjet mladih donosi većinom glasova svih članova Savjeta mladih.

Poslovnikom o radu pobliže se uređuje način rada Savjeta mladih u skladu sa zakonom kojim se uređuju savjeti mladih i ovom odlukom.

Savjet mladih održava redovite sjednice najmanje jednom svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće. Sjednica Savjeta mladih može se održati i elektroničkim putem.

Članak 9.

Savjet mladih donosi Program rada popraćen Financijskim planom te ih podnosi na odobrenje Gradskoj skupštini najkasnije do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu.

Program rada Savjeta mladih mora sadržavati sljedeće aktivnosti:

- sudjelovanje u procesu izrade i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade;

- konzultiranje s mladima i organizacijama mladih i za mlade o temama bitnima za mlade;

- suradnju s tijelima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u politici za mlade;

- suradnju s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Program rada Savjeta mladih može sadržavati i ostale aktivnosti važne za rad Savjeta mladih i poboljšanje položaja mladih, a u skladu s propisanim djelokrugom Savjeta mladih.

Savjet mladih podnosi godišnje izvješće o svom radu Gradskoj skupštini do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu i dostavlja ga na znanje gradonačelniku te ga objavljuje na web stranici Grada Zagreba.

Grad Zagreb je dužan jednom godišnje, i to najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, tijelu državne uprave nadležnom za mlade dostaviti podatke o provedbi zakona kojim se uređuju savjeti mladih.

Članak 10.

Gradska skupština dostavlja Savjetu mladih sve pozive i materijal za svoje sjednice i zapisnike s održanih sjednica u istom roku kao i gradskim zastupnicima te na drugi prikladan način informira Savjet mladih o svim svojim aktivnostima.

Predsjednik Gradske skupštine po potrebi, a najmanje svakih šest mjeseci, održava zajednički sastanak sa Savjetom mladih na kojem raspravljaju o svim pitanjima od interesa za mlade te o suradnji Gradske skupštine sa Savjetom mladih.

Na zajednički sastanak predsjednika Gradske skupštine i Savjeta mladih mogu biti pozvani i stručnjaci iz pojedinih područja povezanih s mladima i radom s mladima.

Na prijedlog Savjeta mladih Gradska skupština će raspraviti pitanje od interesa za mlade, i to najkasnije na prvoj sljedećoj sjednici od dana dostave zahtjeva Savjeta mladih pod uvjetom da je prijedlog podnesen najkasnije sedam dana prije dana održavanja sjednice Gradske skupštine.

Predsjednik, zamjenik predsjednika ili drugi član Savjeta mladih kojeg Savjet imenuje, dužan je odazvati se pozivima na sjednice Gradske skupštine, prisustvovati sjednicama s pravom sudjelovanja u raspravi, ali bez prava glasa, te dostaviti svaki podatak ili izvješće koje o pitanju iz njegova djelokruga Gradska skupština zatraži.

Članak 11.

Savjet mladih surađuje s gradonačelnikom Grada Zagreba redovitim međusobnim informiranjem, savjetovanjem te na druge načine.

Gradonačelnik Grada Zagreba po potrebi, a najmanje svakih šest mjeseci, održava zajednički sastanak sa Savjetom mladih na kojem raspravljaju o svim pitanjima od interesa za mlade te o suradnji gradonačelnika Grada Zagreba i Savjeta mladih.

Gradonačelnik Grada Zagreba svakih šest mjeseci pisanim putem obavještava Savjet mladih o svojim aktivnostima koje su od važnosti ili interesa za mlade.

Članak 12.

Financijska sredstva potrebna za provedbu aktivnosti predviđenih programom rada Savjeta mladih i za troškove u vezi s radom članova Savjeta mladih planiraju se financijskim planom i osiguravaju u proračunu Grada Zagreba.

Grad Zagreb će osigurati prostorne, tehničke i administrativne uvjete za nesmetano i učinkovito funkcioniranje Savjeta mladih.

Članak 13.

Članovi Savjeta mladih mogu primati naknadu za svoj rad.

Grad Zagreb će članu Savjeta mladih koji je sudjelovao na održanoj sjednici Savjeta mladih osigurati naknadu u iznosu od 27 eura mjesečno.

Članovi Savjeta mladih imaju pravo na naknadu troškova javnog prijevoza za dolazak na sjednice Savjeta mladih, kao i drugih putnih troškova neposredno vezanih uz rad u Savjetu mladih, a može im se odobriti i naknada troškova smještaja neposredno vezanih uz rad Savjeta mladih.

Članovi Savjeta mladih ostvaruju pravo na naknadu troškova javnog gradskog prijevoza na temelju pisane Izjave ako pravo na naknadu troškova prijevoza ne ostvaruju po drugoj osnovi. Obrazac Izjave sastavni je dio ove odluke (Prilog 2.).

Članovi Savjeta mladih ostvaruju pravo na naknadu troškova za službena putovanja kao vanjski suradnici sukladno Pravilniku o naknadi troškova za službena putovanja.

Članak 13.a

Briše se.

Članak 13.b

Briše se.

Članak 13.c

Briše se.

Članak 13.d

Briše se.

Članak 13.e

Briše se.

Članak 14.

Stručnu i administrativnu podršku za potrebe Savjeta mladih obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za mlade.

Članak 15.

Poslovnik o svom radu Savjet mladih donijet će u roku od 30 dana od dana izbora članova Savjeta mladih.

Članak 16.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/08).

Članak 17.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/14-01/129

URBROJ: 251-01-06-14-2

Zagreb, 15. travnja 2014.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija