zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

13.09.2013.

Donesen

02.09.2013.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2013. - 2017.

Pročišćeni tekst vrijedi od 13.09.2013.

Narodne novine 19/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2013. - 2017. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 19/13)

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2013. - 2017.

Grad Šangaj Narodne Republike Kine i Grad Zagreb Republike Hrvatske (u nastavku: "strane"):

potvrđujući Sporazum o uspostavi partnerskog odnosa koji su strane potpisale 18. lipnja 1980. godine;

uviđajući potrebu za promicanjem obostranog razumijevanja i razmjenom između građana dvaju gradova u području gospodarstva, trgovine, znanosti, tehnologije, kulture, obrazovanja, turizma i nizu drugih područja;

odlučni da i dalje razvijaju plodonosnu suradnju na svom području nadležnosti;

dogovorili su da sklope ovaj memorandum razumijevanja te definiraju prijateljsku suradnju u razdoblju od 2013. do 2017. godine kako slijedi:

I. Službeni posjet

Strane će promicati razmjenu prijateljskih posjeta između gradskih dužnosnika visoke razine i prihvaćati uzajamne pozive na posebna događanja kad god je to moguće.

II. Poslovna suradnja i trgovina

Strane se posvećuju izgradnji poslovnih i trgovinskih veza te potiču obostrana ulaganja. S tom će namjerom strane povećati dijeljenje informacija, organizirati poslovne seminare i trgovinske smotre u jednom i u drugom gradu, jačati komunikaciju svojih nadležnih tijela za gospodarska i trgovinska pitanja te promicati odnose između poslovnih rukovoditelja.

III. Strategijsko planiranje i razvoj

Strane će podržavati suradnju i razmjenu iskustava u području urbanog planiranja i izradi razvojnih strategija, pripremi strateških razvojnih projekata, regionalnom i krajobraznom planiranju, planiranju i upravljanju gradskim i regionalnim prometom, izradi prostornih i urbanističkih planova i studija, projekata očuvanja kulturno-povijesne baštine te u području upravljanja prostornim informacijama i istraživanjima. Takva suradnja i razmjena odvijat će se, među ostalim, u obliku predavanja, seminara, okruglih stolova, izložbi i foruma.

IV. Zaštita okoliša, znanost i tehnologija

Strane će podržavati razmjenu između nadležnih organizacija o razvoju i korištenju alternativnih izvora energije, upravljanju okolišem te smanjenju onečišćenja.

V. Obrazovanje

1. Strane će podržavati svoje obrazovne institucije u razvijanju prijateljske razmjene i suradnje, poticat će razmjenu studenata te promicati odnose između visokoškolskih institucija.

2. Strane će podržavati razvoj Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu, koji su zajednički osnovali Šangajsko sveučilište za međunarodno gospodarstvo i trgovinu i Sveučilište u Zagrebu, te će promicati razmjenu u obrazovanju, humanističkim i društvenim aspektima između dvaju sveučilišta.

VI. Turizam

Strane će podupirati svoja nadležna turistička tijela u organiziranju promotivnih kampanja u jednom i u drugom gradu, surađivati u razmjeni turističkih informacija, u organiziranju turističkih radionica, sudjelovanju na turističkim sajmovima te razvijanju novih proizvoda. Strane će poticati organizaciju kulturnih, povijesnih, gastronomskih, sportskih i društvenih turističkih promotivnih aktivnosti dvaju gradova.

VII. Kultura

1. Strane će poticati umjetničke skupine da sudjeluju u kulturnim i umjetničkim događanjima kojima će druga strana biti domaćin.

2. Strane će podupirati razmjenu i suradnju knjižničnih studija i usluga između knjižnica u obama gradovima u obliku razmjene knjiga, foruma i izložbi.

VIII. Zdravstvo

Strane će podržavati razmjenu i suradnju između svojih nadležnih zdravstvenih institucija u području upravljanja javnim zdravstvom.

IX. Sport

Strane će podržavati sportsku razmjenu i suradnju te poduzimati zajedničke napore u promicanju svih sportskih disciplina.

Ovaj memorandum razumijevanja, potpisan u Zagrebu dana 2. rujna 2013. godine, napisan je na hrvatskom, kineskom, i engleskom jeziku i svi su tekstovi jednako autentični.

Milan Bandić, v.r.

Gradonačelnik Grada Zagreba

Republika Hrvatska

Yang Xiong, v.r.

Gradonačelnik Grada Šangaja

Narodna Republika Kina

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija