zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

02.09.2013.

Donesen

29.08.2013.

Stupa na snagu

10.09.2013.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Pročišćeni tekst vrijedi od 10.09.2013.

Narodne novine 18/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 18/13)

Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 67/08, 48/10, 74/11 i 80/13) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10 i 4/13) uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, Gradska skupština Grada Zagreba, na 4. sjednici, 29. kolovoza 2013., donijela je

ODLUKU

o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Članak 1.

U Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 12/11) u članku 9. iza stavka 2. dodaju se stavci 3., 4. i 5. koji glase:

"Nakon isteka roka od 15 minuta, korisnik plaća jednokratnu naknadu za parkiranje bez obzira na to ima li valjanu parkirališnu kartu.

Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka gradonačelnik Grada Zagreba može na temelju opravdanog zahtjeva dječjeg vrtića ili škole odobriti i veći broj parkirališnih mjesta i odrediti drugačije vremensko razdoblje korištenja parkirališnih mjesta.

Visinu jednokratne naknade iz stavka 3. ovoga članka određuje gradonačelnik Grada Zagreba."

Članak 2.

U članku 10. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"Nakon isteka roka iz stavka 2. ovoga članka koji počinje teći od prvog opažanja osobe koju ovlasti organizator parkiranja i završava istekom drugog sata, smatrat će se da osoba s invaliditetom nema valjanu parkirališnu kartu."

Dosadašnji stavci 3. i 4. postaju stavci 4. i 5.

U dosadašnjem stavku 4. koji je postao stavak 5. broj: "3." zamjenjuje se brojem: "4.".

Članak 3.

Iza članka 10. dodaje se članak 10.a koji glasi:

"Članak 10.a

Naljepnicu iz članka 10. stavka 4. izdaje organizator parkiranja osobi s invaliditetom ako:

- podnese zahtjev organizatoru parkiranja,

- dostavi presliku važećeg znaka pristupačnosti i rješenja na temelju kojeg je znak izdan,

- navede registarsku oznaku vozila za koje traži izdavanje naljepnice.

Organizator parkiranja može odgoditi izdavanje naljepnice najduže do 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva radi provjere vjerodostojnosti dokumentacije priložene uz zahtjev.

Naljepnica se izdaje za vozilo registarske oznake navedene u zahtjevu, na razdoblje od godine dana ali ne duže od roka do kojega vrijedi znak pristupačnosti.

Izdana naljepnica može se vratiti organizatoru parkiranja radi prijenosa na drugo vozilo što se smatra izdavanjem nove naljepnice."

Članak 4.

Članak 13. mijenja se i glasi:

"Rezervirana parkirališna mjesta mogu se odobriti državnim tijelima, sudbenoj vlasti, tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, veleposlanstvima, konzulatima, pravnim i fizičkim osobama.

Korisnicima iz stavka 1. ovoga članka može se odobriti 10 rezerviranih parkirališnih mjesta, a u iznimnim slučajevima gradonačelnik Grada Zagreba može odobriti i veći broj rezerviranih parkirališnih mjesta.

Veleposlanstvima i konzulatima može se bez plaćanja naknade odobriti najviše 3 rezervirana parkirališna mjesta, a na temelju opravdanog zahtjeva ministarstva nadležnog za vanjske poslove može se odobriti i veći broj.

Za horizontalnu signalizaciju rezerviranog parkirališnog mjesta koristi se žuta boja."

Članak 5.

Članak 17. mijenja se i glasi:

"Javna se parkirališta svrstavaju u četiri parkirališne zone.

Oznaka za I. zonu je crvene boje, oznaka za II. zonu je žute boje, oznaka za III. zonu je zelene boje, a oznaka za IV. zonu je narančaste boje.

I. zona (crvena), II. zona (žuta) i III. zona (zelena) mogu se dijeliti na parkirališne blokove.

Područja parkirališnih zona i parkirališnih blokova određuje gradonačelnik Grada Zagreba uz prethodno mišljenje vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Gradonačelnik Grada Zagreba dužan je jednom godišnje izvijestiti Gradsku skupštinu Grada Zagreba o izmjenama područja parkirališnih zona i parkirališnih blokova.

Gradonačelnik Grada Zagreba može, radi zaštite povijesne ili kulturne baštine Grada Zagreba, promicanja turizma ili iz drugih razloga koji su važni za Grad Zagreb, zabraniti ili vremenski ograničiti parkiranje u pojedinim parkirališnim zonama i parkirališnim blokovima, osim za osobe koje imaju prebivalište ili boravište, odnosno sjedište ili koriste poslovni prostor u tim područjima.

Područje zabrane parkiranja iz stavka 6. ovoga članka poseban je parkirališni blok i označava se plavom bojom, a zabrana parkiranja može se odnositi na cijelu godinu ili na određeno razdoblje tijekom godine ili dana."

Članak 6.

U članku 22. stavku 1. riječi: "(SMS poruka)" brišu se.

U stavku 3. riječ: "SMS" briše se.

Članak 7.

U članku 26. stavku 1. u prvoj rečenici riječ: "jednosatna" zamjenjuje se riječju: "satna", a u drugoj rečenici riječ: "Jednosatne" zamjenjuje se riječju: "Satne".

Članak 8.

Iza članka 26. dodaju se članci 26.a i 26.b koji glase:

"Članak 26.a

Javna garaža popunjenost koje iznosi manje od 70% njezina ukupnog kapaciteta tijekom jednog ili više mjeseci, može se uz odobrenje gradonačelnika Grada Zagreba, koristiti za održavanje humanitarnih ili drugih društveno korisnih događanja koja ne traju duže od 24 sata.

Za korištenje javne garaže iz stavka 1. ovoga članka organizator parkiranja izdaje promotivnu kartu bez plaćanja naknade.

Članak 26.b

Ako korisnik ne traži izdavanje satne, višesatne, cjelodnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje garažne parkirališne karte, smatra se da je kupio dnevnu, odnosno noćnu satnu kartu.

Dnevna, odnosno noćna satna garažna karta izdaje se za određenu javnu garažu prilikom ulaska u garažu i vrijedi do izlaska iz garaže, bez obzira na trajanje parkiranja.

Parkiranje koje je trajalo duže od 15 minuta računa se kao cijeli sat.

Naknada za parkiranje u javnoj garaži na temelju dnevne, odnosno noćne satne karte obračunava se prilikom izlaska iz garaže, a zbroj je dnevnih i noćnih sati parkiranja.

Višesatna garažna karta izdaje se kao mjesečna dnevna i mjesečna noćna ili godišnja dnevna i godišnja noćna za više sati u skladu s uvjetima parkiranja određene javne garaže.

Cjelodnevna garažna karta vrijedi od trenutka izdavanja do istog trenutka u sljedećem danu (24 sata).

Tjedna garažna karta vrijedi kao sedam cjelodnevnih karata (24 sata x 7 dana).

Mjesečna garažna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećem mjesecu koji odgovara danu od kada je rok otpočeo, odnosno do isteka posljednjeg dana u sljedećem mjesecu.

Godišnja garažna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećoj godini koji odgovara danu od kada je rok otpočeo.

Višesatna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna i godišnja garažna karta izdaju se na zahtjev.

Nakon isteka vremena do kojeg vrijedi višesatna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna ili godišnja garažna karta, korisnik plaća naknadu odgovarajućom primjenom odredbi o plaćanju satne garažne karte."

Članak 9.

U članku 28. stavku 4. riječi: "a koja nema sjedište i ne koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje," brišu se.

Alineja 2. mijenja se i glasi:

"- potvrdom o radnopravnom statusu;"

Članak 10.

Iza stavka 28. dodaje se članak 28. a koji glasi:

"Članak 28.a

Osoba koja ima pravo na povlaštenu parkirališnu kartu obvezna je organizatoru parkiranja dati na uvid isprave iz članka 28. ove odluke kojima dokazuje ispunjavanje uvjeta za izdavanje povlaštene parkirališne karte.

Uz zahtjev kojim se traži izdavanje povlaštene parkirališne karte obvezatno se predaju preslike isprava iz stavka 1. ovoga članka.

Ako iz priloženih isprava ne proizlazi drugačije, smatra se da korisnik ispunjava uvjete za kupnju povlaštene parkirališne karte 12 mjeseci od dana kada mu je odobrena kupnja karte.

Organizator parkiranja obvezan je čuvati na siguran način preslike isprava koje mu dostavi korisnik, a po proteku 12 mjeseci od njihova zaprimanja dužan ih je uništiti."

Članak 11.

Iza članka 31. dodaje se članak 31.a koji glasi:

"Članak 31.a

Organizator parkiranja dužan je nadležnome gradskom upravnom tijelu za promet do 20. dana tekućeg mjeseca dostaviti podatke operativnog korištenja i poslovanja javnih garaža i javnih parkirališta s naplatom za prethodni mjesec."

Članak 12.

U cijelom tekstu Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja riječi: "Gradska skupština Grada Zagreba na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba" i sve njihove izvedenice zamjenjuju se riječima: "gradonačelnik Grada Zagreba" i njihovim izvedenicama u odgovarajućem padežu i rodu.

Članak 13.

Gradonačelnik Grada Zagreba će akte iz svoje nadležnosti propisane ovom odlukom donijeti u roku od šezdeset dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Do donošenja akata iz stavka 1. ovoga članka ostaje na snazi Pravilnik o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 15/13).

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA:021-05/13-01/370

URBROJ: 251-01-06-13-7

Zagreb, 29. kolovoza 2013.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija