zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o Zbirci podataka o osobama s invaliditetom Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 02.06.2012.

Narodne novine 7/2012

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o Zbirci podataka o osobama s invaliditetom Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/12)

Na temelju članka 56. točke 24. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10), gradonačelnik Grada Zagreba, 30. travnja 2012., donosi

Pravilnik o Zbirci podataka o osobama s invaliditetom Grada Zagreba

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom uređuje svrha i sadržaj Zbirke podataka o osobama s invaliditetom Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Zbirka podataka) te obrada i zaštita tih podataka.

Pojedinačni podaci obuhvaćeni Zbirkom podataka prikupljaju se, obrađuju, čuvaju i koriste pod uvjetima i na način utvrđen propisima o zaštiti osobnih podataka i načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka.

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 2.

Svrha vođenja Zbirke podataka je planiranje novih programa i mjera te kreiranje politike djelovanja prema osobama s invaliditetom, planiranje potrebnih financijskih sredstava radi unapređenja kvalitete njihova života, osiguranje potpune integracije te promicanje njihovog ravnopravnog sudjelovanja u procesu odgoja i obrazovanja, profesionalnoj rehabilitaciji, socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, političkom, društvenom i kulturnom okruženju te poboljšanje nepovoljnoga socijalnog položaja.

Podaci iz Zbirke podataka će se obrađivati, koristiti i objavljivati svake godine i kao zbirni statistički pokazatelji za podnošenje redovnog godišnjeg izvješća Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Članak 3.

Izrazi navedeni u ovom pravilniku (osoba s invaliditetom, oštećenje zdravlja, invaliditet, težina invaliditeta i obrada) definirani su Zakonom o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom i Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

2. SADRŽAJ ZBIRKE PODATAKA

Članak 4.

Zbirka podataka sastoji se od općeg i posebnog dijela.

2.1. Opći dio Zbirke podataka

U opći dio Zbirke podataka unose se opći podaci o osobi: ime i prezime, spol, OIB, datum, mjesto, općina i država rođenja, prebivalište i boravište.

2.2. Posebni dio Zbirke podataka

U posebni dio Zbirke podataka unose se sljedeći podaci:

1. socioanamnestički podaci;

2. podaci o obrazovanju;

3. podaci o vrstama tjelesnih i mentalnih oštećenja;

4. podaci o ostvarenim pravima;

5. podaci o zaposlenju;

6. podaci o mobilnosti;

7. podaci o korištenju slobodnog vremena.

2.2.1. Socioanamnestički podaci

Članak 5.

Socioanamnestički podaci su podaci o bračnom statusu, broju djece, broju članova kućanstva, stambenom statusu, prilagođenosti stambenog prostora potrebama, površini stambenog prostora i prihodima svih članova kućanstva (osobni dohodak, mirovina, ostvarivanje naknade za nezaposlene, ostvarivanje dječjeg doplatka i drugo).

2.2.2. Podaci o obrazovanju

Članak 6.

Podaci o obrazovanju su podaci o stupnju obrazovanja, nazivu ustanove u kojoj je stečeno obrazovanje, zvanju i školovanju koje je u tijeku.

2.2.3. Podaci o vrstama tjelesnih i mentalnih oštećenja

Članak 7.

Vrste tjelesnih i mentalnih oštećenja su:

1. oštećenje vida;

2. oštećenje sluha;

3. oštećenje govorno-glasovne komunikacije;

4. oštećenje lokomotornog sustava;

5. oštećenje središnjega živčanog sustava;

6. oštećenje perifernoga živčanog sustava;

7. oštećenje drugih organa i organskih sustava;

8. mentalna retardacija (intelektualne teškoće);

9. autizam;

10. duševni poremećaji;

11. više vrsta oštećenja.

Unutar podataka o vrstama tjelesnih i mentalnih oštećenja navodi se i uzrok invaliditeta, vrijeme njegova nastanka te vrsta odobrenoga ortopedskog pomagala.

Vrste i stupnjevi tjelesnih i mentalnih oštećenja određeni su Zakonom o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom.

2.2.4. Podaci o ostvarenim pravima

Članak 8.

Podaci o ostvarenim pravima su podaci iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog sustava i zdravstvene skrbi te podaci o stipendijama i drugo.

2.2.5. Podaci o zaposlenju

Članak 9.

Podaci o zaposlenju su podaci o radnom statusu, položaju na radnome mjestu i dodatnim vještinama (znanje stranih jezika, rad na računalu i dodatne kvalifikacije).

2.2.6. Podaci o mobilnosti

Članak 10.

Podaci o mobilnosti su podaci o pokretljivosti i načinu kretanja te o dodatnim pravima povezanim s javnim prijevozom, prometom i drugim.

2.2.7. Podaci o korištenju slobodnog vremena

Članak 11.

Podaci o korištenju slobodnog vremena su podaci o članstvu i funkcijama u organizacijama civilnog društva i o uključenosti u dodatne aktivnosti.

3. OBRADA PODATAKA

Članak 12.

Podaci iz članka 4. ovoga pravilnika prikupljaju se i dalje obrađuju uz pisanu privolu, koja je sastavni dio ovoga pravilnika, osobe s invaliditetom ili druge osobe koja je po posebnim propisima ovlaštena za potpisivanje umjesto osobe s invaliditetom, a u svrhu iz članka 2. ovoga pravilnika s kojom je ispitanik upoznat.

Prikupljeni podaci iz članka 4. ovoga pravilnika unose se u računalnu bazu podataka koja se vodi u gradskome upravnom tijelu nadležnom za poslove zaštite osoba s invaliditetom, sukladno uredbi kojom se uređuje način pohranjivanja i posebne mjere tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka.

Podaci se prikupljaju neposredno od osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva, gradskih upravnih tijela te ostalih ustanova i pružatelja usluga osobama s invaliditetom na propisanim obrascima koji su sastavni dio ovoga pravilnika.

Pisana privola iz stavka 1. ovoga članka može se primijeniti samo na neposredno prikupljanje podataka o osobama s invaliditetom od strane gradskoga upravnog tijela nadležnog za poslove zaštite osoba s invaliditetom, dok je za sve ostale navedene subjekte iz stavka 3. ovoga članka potrebna posebna privola ispitanika za davanje njegovih osobnih podatka na korištenje gradskome upravnom tijelu nadležnom za poslove zaštite osoba s invaliditetom.

Članak 13.

Podaci iz članka 4. ovoga pravilnika preuzimaju se u informacijski sustav/lokalnu računalnu mrežu iz obrazaca iz članka 12. stavka 3. ovoga pravilnika.

Podaci o umrlima preuzimaju se od gradskoga upravnog tijela nadležnog za poslove opće uprave.

Članak 14.

Gradonačelnik Grada Zagreba imenovat će službenika za zaštitu osobnih podataka.

Službenik iz stavka 1. ovoga članka vodit će brigu o zakonitosti obrade osobnih podataka iz članka 4. ovoga pravilnika i o ostvarivanju prava na zaštitu osobnih podataka, na način koji je propisan zakonom kojim se uređuje zaštita osobnih podataka, te će surađivati s Agencijom za zaštitu osobnih podataka u vezi s provedbom nadzora nad obradom osobnih podataka.

Članak 15.

Podaci iz Zbirke podataka smatraju se povjerljivim podacima, a pristup podacima imaju samo ovlaštene osobe zaposlene u gradskome upravnom tijelu nadležnom za poslove zaštite osoba s invaliditetom, a koje su obvezne čuvati povjerljivost podataka.

Obveza koja proizlazi iz stavka 1. ovoga članka postoji i u slučaju prestanka važenja ovog pravilnika, odnosno u slučaju prestanka službe pojedinih službenika iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 16.

Podaci iz Zbirke podataka trajno se čuvaju, a zbirka se dopunjava novim podacima prema dinamici prikupljanja i obrađivanja novih podataka.

Članak 17.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 555-09/12-01/162

URBROJ: 251-03-02-12-2

Zagreb, 30. travnja 2012

Gradonačelnik Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija