zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

25.05.2012.

Donesen

24.05.2012.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 25.05.2012.

Narodne novine 7/2012

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/12)

Na temelju članka 38. točke 28. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09 i 3/10), Gradska skupština Grada Zagreba, na 37. sjednici, 24. svibnja 2012., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Petar Barišić, akademski kipar, izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za iznimno složenu, prostorno specifičnu kinetičko-zvučnu instalaciju Gluho zvono. Izvedbeno krajnje zahtjevan i značenjski višeslojan umjetnički projekt ostvaren je na presjecištu umjetnosti, egzaktnih znanosti i filozofije. Već godinama prepoznat i iznimno cijenjen autor sastavio je instalaciju od dvanaest međusobno sinkroniziranih elemenata: gigantiziranoga trinaestmetarskog klatna i jedanaest rotirajućih aluminijskih diskova postavljenih na obodne zidove. Sinkronizacija i vremensko sekvencioniranje pokreta, odnosno zvuka, ostvareno je uz pomoć, za to posebno načinjenog, elektroničkog uređaja koji regulira intenzitet i dinamiku pokreta. Rad je postavljen u domu HDLU-a i u crkvi svetog Donata u Zadru, u prostoru sakralne funkcije primjerenom središnjem motivu klatna crkvenog zvona i zvučnim senzacijama.

2. Sandra Bischof Vukušić, redovita profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za zapažene znanstvene rezultate u istraživanju i promicanju inovacija u tekstilnoj tehnologiji. Objavila je brojne znanstvene radove, znatno je doprinijela utemeljenju Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil i dvaju novih istraživačkih laboratorija. Prijavila je autorstvo dvaju patenata, a za jedan od njih, zajedno s prof. dr. sc. Dragom Katovićem, osvojila je treće mjesto na prestižnom međunarodnom IMB-natjecanju. Velik je uspjeh postigla na natječaju Sedmoga okvirnog programa (FP7) Europske komisije na kojem je Tekstilno-tehnološkom fakultetu za prijavljeni projekt pribavila bespovratna sredstva u iznosu od milijun eura. Postigla je međunarodnu reputaciju pa ju je Europska komisija imenovala ekspertom za praćenje kvalitete provođenja EU-projekata.

3. Pater Antun Cvek

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju socijalne skrbi za najugroženije stanovnike Grada Zagreba. Od 1969. intenzivno se bavi apostolatom starih, napuštenih i bolesnih osoba i već je tijekom studija osnovao karitativnu skupinu. Godine 1990. institucionalizirao je svoje djelovanje osnivanjem udruge Kap dobrote. Jedan je od poticatelja osnivanja Zaklade Biskup Josip Lang za stare, bolesne i nemoćne osobe koja je u povodu njegove 75. godišnjice života i 40. godišnjice socijalnog apostolata objavila zbornik radova Vjera bez djela je mrtva. Svoje je djelovanje opisao u knjizi Iz dnevnika otpisanih, a u suradnji s Andrejom Ćakić napisao je knjige Sjeti me se i Živim, a ne postojim. Jedinstven je primjer zauzimanja za malog čovjeka i življenja u punini kršćanskih vrednota.

4. Josip Čorak, športaš, trener i športski djelatnik

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske športske rezultate i iznimne zasluge za razvoj i unapređenje hrvačkog športa i športa uopće u Republici Hrvatskoj tijekom kontinuiranoga pedesetogodišnjega stručno-pedagoškog rada i obnašanja mnogobrojnih funkcija te za promociju Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Najznačajniji rezultati u športskoj karijeri seniora su: 15 naslova prvaka Hrvatske, 12 naslova prvaka bivše Jugoslavije; zlatna (1971.) i dvije srebrne (1967.) medalje na prvenstvu Mediterana; zlatna (1969.) i brončana (1970.) medalja na Europskom prvenstvu (pojedinačno); dvije brončane medalje na svjetskim, dvije na europskim prvenstvima i dvije brončane medalje na mediteranskim prvenstvima ekipno s reprezentacijom bivše Jugoslavije. S ekipom HK "Lika" dva je puta osvojio europsku broncu. Prvi je športaš koji je Zagrebu donio olimpijsku medalju u pojedinačnom športu (srebrna medalja u hrvanju grčko-rimskim stilom na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu). U razdoblju od 1995. do 2005. 11 je puta osvojio zlatne medalje na svjetskim hrvačkim prvenstvima za veterane, jednom je osvojio srebrno odličje, četiri je puta osvojio broncu, a 1994. bio je svjetski veteranski prvak.

5. Mira Dajčić, dopredsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

- priznanjem i novčanom nagradom

- proživjevši osobnu tragediju, kada joj je suprug obolio od Alzheimerove bolesti i nakon 11 godina mukotrpne borbe s bolešću umro, odlučila je život posvetiti humanitarnom radu s osobama oboljelima od te bolesti i njihovim obiteljima. Kao idejni tvorac nemjerljivo je pridonijela osnivanju i radu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (1999.) te unapređenju medicinske i socijalne skrbi za više od 15 000 oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije i njihove obitelji na području Grada Zagreba. Autorica je priručnika "Živjeti i brinuti se o osobi s Alzheimerovom demencijom" (2007.), tiskanog u više tisuća primjeraka i podijeljenog obiteljima oboljelih, za koji i danas postoji veliki interes, kao i brojnih letaka i brošura. Za samoprijegoran i nesebičan rad, u razdoblju od listopada 2010. do listopada 2011., tijekom kojega je ostvarila 1.325 sati volonterskog rada, dobila je Državnu nagradu za volontera godine 2011. koju joj je u povodu Europskog dana volontera 5. prosinca 2011. uručio veleposlanik Europske unije Paul Vandoren.

6. Zoran Ferić, pisac

- priznanjem i novčanom nagradom

- za prozni opus jednog od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika koji je obilježio posljednjih desetak godina hrvatske književnosti, i to za zbirke priča Mišolovka Walta Disneya i Anđeo u ofsajdu, romane Smrt djevojčice sa žigicama i Djeca Patrasa, zbirku kolumni koje je pisao za tjednik Nacional - Otpusno pismo te najambicioznije djelo Kalendar Maja (Profil, Zagreb, 2011.), opsežni roman na šestotinjak stranica, koji donosi priču o ljubavi i smrti, odrastanju i starenju, odlascima i ponovnim susretima, roman o Zagrebu i njegovu životu u drugoj polovici prošlog stoljeća.

7. Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem

- za izvanredne rezultate i veliki ugled tijekom 150 godina rada i kontinuiranog mjerenja raznih geofizičkih parametara u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, za organiziranje visokoškolske nastave iz većine geofizičkih disciplina te izvođenje znanstvenih i stručnih istraživanja koja su ga uvrstila među najbolje takve institucije u svijetu. Utemeljen je 1961. kada su započela mjerenja u meteorološkoj postaji na Griču u Zagrebu. Sljedećih godina pridružene su joj i druge stanice, a područje djelovanja se proširilo na gotovo sve geofizičke discipline. Stručni je rad postao osnova za znanstvena istraživanja i postupno je jačala suradnja s gospodarstvom. Tijekom 150 godina njegovi djelatnici, duboko svjesni da se u geofizici eksperimenti ne mogu ponavljati, nisu propustili nijedan dan obaviti mjerenja i motrenja pa je tako prikupljeni bogati fond podataka izvrsna osnova za razvoj znanstvenog istraživanja koje je dokumentirano u oko šesto znanstvenih radova dobrim dijelom objavljenih u uglednim međunarodnim publikacijama, zatim u daljnjih šestotinjak naslova koji obuhvaćaju stručne i popularne radove te udžbenike i skripte.

8. Hrvatski akademski veslački klub Mladost

- priznanjem

- u povodu 100 godina djelovanja jednog od najtrofejnijih veslačkih klubova u Republici Hrvatskoj. U 2011. bio je najuspješniji klub na državnim prvenstvima sa značajnom bodovnom razlikom u odnosu na druge veslačke klubove. Njegovi su veslači zadnjih godina okosnica svih seniorskih i juniorskih hrvatskih veslačkih reprezentacija te nosioci olimpijskih i svjetskih medalja. U 2011. dvojica veslača Valent i Martin Sinković plasirali su se za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Ovi su veslači 2010. osvojili zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u veslanju i Svjetski kup u veslanju, a 2011. nositelji su brončane medalje na Svjetskom prvenstvu i drugoplasirani su u Svjetskom kupu. U 2011. Boris Gardijan osvojio je brončanu medalju na Europskome juniorskom prvenstvu. Klub ima i dugu tradiciju škole veslanja za najmlađe uzraste te mnogobrojnima omogućuje rekreativno i veteransko veslanje. Proteklih godina Klub i njegovi članovi šest su puta nagrađivani Državnom nagradom za šport Franjo Bučar, a veslači su nekoliko puta dobili nagradu Hrvatskoga olimpijskog odbora Matija Ljubek.

9. Prof. dr. sc. Vjekoslav Jerolimov, umirovljeni profesor Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za cjelokupan znanstveni rad na području stomatologije, poglavito stomatološke protetike. Objavio je 360 radova u raznim publikacijama, od čega 118 znanstvenih. Autor je četiriju knjiga, a udžbenicima kojima je koautor ili urednik koristi se u nastavi na Stomatološkom fakultetu. Značajan je njegov doprinos poboljšanju tehnologije materijala zubnih proteza te istraživanju i prevenciji temporomandibularnih poremećaja. Predsjednik je Hrvatskoga stomatološkog društva te suosnivač Hrvatske komore za dentalnu medicinu. Bio je predsjednik Europske udruge za stomatološku protetiku. Obavljao je funkciju dekana Stomatološkog fakulteta te prorektora Sveučilišta u Zagrebu. Sada je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te tajnik Odbora za orofacijalne bolesti HAZU.

10. Maestro Vladimir Kranjčević

- priznanjem i novčanom nagradom

- u povodu 50. obljetnice glazbenog djelovanja za dugogodišnji golem doprinos glazbenoj kulturi našeg grada. Tijekom bogate karijere obnašao je mnoge dužnosti. Bio je dugogodišnji umjetnički voditelj SKUD-a Ivan Goran Kovačić. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dvadeset je godina bio profesor. Dirigirao je praizvedbama mnogih skladatelja pa i kao šef dirigent Muzičke produkcije Radiotelevizije Beograd dirigiranjem izvedaba mnogih hrvatskih skladatelja promovirao je hrvatsku baštinu. Ansambli kojima je bio šef dirigent postizali su najveće uspjehe upravo u njegovo vrijeme (Komorni orkestar Vatroslav Lisinski, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Hrvatske radiotelevizije...). Utemeljio je Varaždinske barokne večeri, kojih je bio umjetnički voditelj od 1994. do 2006. Osnivač je i predsjednik Oratorijskog društva Sv. Marka - Cantores Santi Marci. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Unatoč životnoj dobi i dalje neumorno pomaže mladim glazbenicima u razvoju njihovih potencijala te pokazuje velik interes za promociju i razvoj oratorijske glazbe u Gradu Zagrebu.

11. Duško Ljuština, ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh

- priznanjem i novčanom nagradom

- u povodu 30. obljetnice vođenja jednog od najpopularnijih i najinventivnijih hrvatskih kazališta za izniman doprinos unapređenju kulture hrvatske metropole, posebno zagrebačke kulturne i medijske scene. Ispunjeno gledalište Satiričkog kazališta Kerempuh prkosilo je tezama o krizi kazališta i duhovnoj recesiji. Po broju izvedenih domaćih autora to je kazalište u vrhu kazališne statistike jer ugledni menadžer u kulturi posebno vodi brigu o suvremenoj hrvatskoj komediografiji i stvaranju novih djela. Ključna je njegova uloga u stvaranju i razvoju festivala Dani satire, otvaranju novih Kerempuhovih scena Vidra i Noćna scena i modernizaciji matične zgrade. Cjelokupnim uspješnim djelovanjem, obilježenim iznimnom radnom energijom i poslovnim umijećem, znatno je pridonio razvoju neovisne kulturne scene kao šef produkcije u tadašnjem Centru za kulturne djelatnosti, osnivanju brojnih izvaninstitucionalnih kazališnih grupa i rock skupina, ustanovljenju književnih edicija i pokretanju časopisa, manifestacija, bio je direktor sektora kulture zagrebačke Univerzijade, organizacijskom i produkcijskom potporom sudjelovao je u obnovi i pokretanju niza institucija te je kao član Gradskog poglavarstva zadužen za kulturu inicirao i podupro izgradnju i uređenje novih scenskih prostora.

12. Milan Pleština, prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izvanredno glumačko ostvarenje Leonea Glembaya u predstavi Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, u režiji Vite Taufera, premijerno izvedenoj 6. svibnja 2011. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Sjajna dikcija i savršeno savladavanje duge Krležine rečenice, bujice riječi koje pokreću cijelu radnju i tjeraju je prema tragičnom kraju, neke su od odlika njegova iznijansiranog tumačenja Leonea. Samo predanim radom i posvećenošću svome pozivu može se dosegnuti prikazana raskoš glumačkog umijeća. Lice tadašnjega neumoljivoga grabežljivog kapitalizma vrlo nalikuje današnjem, te je Krležina slika svijeta univerzalna.

13. Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju

- priznanjem

- u povodu 60. obljetnice rada tijekom kojega je postala jedna od vodećih zdravstvenih ustanova za prevenciju srčanih bolesti, koje su glavni uzročnik smrti u Hrvatskoj i svijetu. Osnovana je 1951. pod nazivom Dispanzer za bolesti srca zbog već tada velikog broja srčanih bolesnika. Prva je zagrebačka preventivno usmjerena kardiološka ustanova koja od tada neprekidno pruža poliklinički oblik kardiološke zdravstvene zaštite svim stanovnicima Zagreba i stanovnicima širega, gravitirajućeg područja Hrvatske. Broj i vrsta usluga su se sve više povećavali i širili kapaciteti tako da se već godinama uz klasičnu polikliničko-konzilijarnu djelatnost obavlja i djelatnost ambulantne rehabilitacije te epidemiološko-informatička djelatnost. Poznatija pod nazivom Srčana, danas djeluje na dvjema lokacijama u Draškovićevoj i u Sigetu. Opremljena je najsuvremenijom opremom za liječenje i rehabilitaciju bolesnika s bolestima srca.

14. Višnja Srdelić, umirovljena profesorica savjetnica

- priznanjem i novčanom nagradom

- više od 40 godina radila je kao profesorica fizike i astronomije u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu. Vrlo je uspješno organizirala natjecanja iz astronomije za osnovne i srednje škole na razini Grada Zagreba 2001., 2005., 2007. i 2008. Njezini su učenici uvijek sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima. Osnovala je u školi Planinarsko-astronomsku sekciju i tako provela stotine učenika Lijepom Našom. I u mirovini je vrlo aktivna. Popularizacija znanosti, osobito astronomije među mladima, njezin je nesebičan doprinos prevenciji maloljetničke delinkvencije i neprihvatljivog ponašanja. Svojim radovima kontinuirano pridonosi sadržajnijim i kvalitetnijim programima festivala znanosti, Zagrebačke zvjezdarnice i Male škole astronomije. U OŠ Većeslava Holjevca približila je astronomiju djeci s problemima u ponašanju. Vrlo je aktivan član u Kanu klubu Končar. Nakon više desetljeća napornog i zahtjevnog rada u nastavi s jednakim entuzijazmom i zalaganjem nastavlja promovirati i popularizirati znanost među djecom i mladima.

15. Dubravka Šeparović Mušović, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, mezzosopranistica

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunsku kreaciju uloge Kundry u svečanome posvetnom prikazu "Parsifal" Richarda Wagnera, premijerno prikazanom 26. ožujka 2011. Nakon uzorno interpretiranih i zapamćenih uloga Elektre, Santuzze, Eboli, Mere Marie i Carmen, u dosadašnjoj kratkoj, ali iznimno uspješnoj karijeri ove umjetnice, tumačenje lika Kundry ulazi u kategoriju posebnih dometa, osvaja srca kritike i publike. Samo velike umjetnice mogu vjerodostojno i uvjerljivo prikazati vokalno i scenski preobrazbu slojevitog lika Kundry od divlje žene u prvom činu, preko zavodnice u drugome, do pokajnice u trećem činu.

KLASA: 061-06/12-02/2

URBROJ: 251-01-06-12-104

Zagreb, 24. svibnja 2012.

Predsjednik

Gradske skupštine

Davor Bernardić, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija