zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o kriterijima i rokovima za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi

Pročišćeni tekst vrijedi od 08.12.2011.

Narodne novine 18/2011

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o kriterijima i rokovima za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 18/11)

Na temelju članka 22. stavka 2. Zakona o tehničkoj kulturi (Narodne novine 76/93 i 11/94 i 38/09) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06 i 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10), Gradska skupština Grada Zagreba, na 31. sjednici, 29. studenoga 2011, donijela je

ODLUKU

o kriterijima i rokovima za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju kriteriji i rokovi za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi, za koji se sredstva osiguravaju u proračunu Grada Zagreba, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja.

Članak 2.

Javne potrebe Grada Zagreba u tehničkoj kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna Grada Zagreba jesu aktivnosti, poslovi i djelatnosti udruga, saveza i Zajednice tehničke kulture te klubova mladih tehničara pri osnovnim i srednjim školama (dalje u tekstu: subjekti tehničke kulture).

Članak 3.

Iz proračuna Grada Zagreba financiraju se samo programi što su utvrđeni Programom javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi, a kojima se osigurava kontinuirani razvoj i unapređivanje postojećeg standarda djelatnosti tehničke kulture, zadovoljavaju potrebe Grada Zagreba te osigurava očuvanje njegove bogate tradicije u tehničkoj kulturi.

PROGRAMI I KRITERIJI ZA UTVRĐIVANJE PROGRAMA JAVNIH POTREBA U TEHNIČKOJ KULTURI

Članak 4.

Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba obuhvaća:

1. opće i posebne programe odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži različitih dobnih skupina za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina (informatika, astronomija, radioamaterizam, različite discipline modelarstva i maketarstva, automodelarstvo, fotografija, film, video, tehničke discipline na vodi, tehničke discipline u zrakoplovstvu, prometna kultura, inovatorstvo) koje provode subjekti tehničke kulture Grada Zagreba;

2. programe odgoja, obrazovanja i osposobljavanja darovite djece i djece s posebnim potrebama za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina;

3. programe tehničke kulture koje provode subjekti tehničke kulture za građanstvo;

4. programe prekvalifikacije i dokvalifikacije djelatnika u području tehničke kulture;

5. poticanje i promidžbu tehničke kulture, osobito tehničko-tehnoloških inovacija:

a) organiziranje i sudjelovanje subjekata tehničke kulture na tradicionalnim školskim, gradskim, državnim i međudržavnim natjecanjima i smotrama, izložbama, utrkama i ostalim manifestacijama,

b) dodjela godišnjih i drugih nagrada u tehničkoj kulturi,

c) informativna i nakladnička djelatnost subjekata tehničke kulture,

d) nabava stručne literature;

6. nabavu nove i održavanje postojeće opreme te održavanje objekata tehničke kulture u Gradu Zagrebu.

Članak 5.

Financijska potpora dodijelit će se programima koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

a) da trajno i sustavno utječu na razvoj djelatnosti tehničke kulture,

b) da omogućuju većem broju djece, mladeži i ostalih dobnih skupina građana Grada Zagreba stjecanje tehničkih i tehnoloških znanja i vještina iz različitih područja tehničke kulture,

c) da su novi, inovativni i da prate najnovija dostignuća u tehničkoj kulturi,

d) da se kontinuirano provode veći broj godina, okupljaju velik broj djece, mladih i odraslih te da su postigli zapažene rezultate na domaćoj i međunarodnoj razini,

e) da u svom provođenju nude suradnju većeg broja subjekata,

f) da se provode na područjima Grada Zagreba koja su deficitarna sadržajima tehničke kulture.

Članak 6.

Financijska potpora iz proračuna Grada Zagreba neće se dodijeliti subjektima tehničke kulture:

a) koji nisu realizirali programe ili nisu opravdali sredstva dobivena za njih na prethodnom javnom pozivu ili su ih nenamjenski potrošili,

b) koji ne ispunjavaju kriterije navedene u ovoj odluci,

c) koji se na javni poziv javljaju programima za koje su u cijelosti odobrena sredstva iz državnog ili gradskog proračuna ili drugih izvora,

d) čija se djelatnost financira prema posebnim propisima.

JAVNI POZIV

Članak 7.

Gradonačelnik Grada Zagreba svake godine odlučuje o raspisivanju i objavi javnog poziva za predlaganje programa na temelju kojih će se utvrditi Program javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi za iduću godinu.

Obavijest o objavi javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba (dalje u tekstu: poziv) objavljuje se u dnevnom tisku, a tekst poziva na web stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) i na oglasnim pločama gradske uprave.

Obavijest o objavi poziva sadrži predmet poziva, podatak o tome gdje se tekst poziva objavljuje te po potrebi druge podatke.

Prijave se podnose najmanje trideset (30) dana od objave poziva.

Tekst poziva obavezno sadrži uvjete koje subjekti tehničke kulture moraju ispuniti, rok u kojemu se prijave podnose i način na koji se podnose.

Poziv se objavljuje u tekućoj godini za iduću godinu.

Članak 8.

Pravo na podnošenje prijedloga programa na javni poziv iz članka 7. ove odluke imaju subjekti tehničke kulture koji djeluju na području Grada Zagreba i registrirani su za djelatnost tehničke kulture.

Savezi i Zajednica tehničke kulture predlažu objedinjeni program svojih članica - udruga.

Udruga program koje je obuhvaćen objedinjenim programom, ne može samostalno podnijeti prijedlog programa.

Članak 9.

Svaki prijavljeni program, uz obrazloženje, mora obavezno sadržavati:

a) opće podatke o predlagatelju programa,

b) popis i detaljan opis programa s rokovima izvršenja,

c) podatke o prostorima primjerene veličine u kojima će se ostvariti predloženi programi (adresa, telefon, veličina u m2),

d) popis opreme, alata i drugih sredstava u vlasništvu predlagatelja potrebnih za izvođenje programa,

e) broj sudionika koji će biti uključeni u programe (od toga posebno broj djece i mladih),

f) podatke o broju i stručnim kvalifikacijama osoba koje će izvoditi programe (voditelj i instruktori),

g) vrijeme i mjesto provođenja programa.

Uz program, predlagatelji su dužni dostaviti financijski plan, tj. specificirani troškovnik za izvođenje programa u kojem će navesti podatke o ukupnim troškovima programa, dijelu sredstava što ih osiguravaju iz vlastitih ili drugih izvora i prijedlog dijela sredstava koji treba osigurati iz proračuna Grada Zagreba.

Članak 10.

Gradonačelnik Grada Zagreba osniva i imenuje Povjerenstvo za utvrđivanja programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi (dalje u tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana.

Predsjednik i članovi Povjerenstva imenuju se na godinu dana.

Predsjednik ili član Povjerenstva ne može biti osoba koja je u radnom odnosu u subjektu tehničke kulture ili sudjeluje u realizaciji njegova programa.

Zadaće Povjerenstva su:

- prikupljanje prijava na javni poziv i otvaranje zaprimljenih prijava,

- utvrđivanje koje prijave ispunjavaju uvjete javnog poziva,

- procjena programa koji zadovoljavaju uvjete javnog poziva,

- predlaganje programa za odabir, te predlaganje visine sredstava za financiranje programa,

- obavljanje i drugih poslova utvrđenih gradonačelnikovim aktom.

Stručne i tehničke poslove obrade podnesenih prijedloga programa obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za poslove tehničke kulture.

Gradonačelnik Grada Zagreba odlučuje o odabiru programa te visini sredstava na prijedlog Povjerenstva iz stavka 1. ovog članka.

Popis usvojenih programa s iznosom dodijeljenih sredstava bit će objavljen na web stranici Grada Zagreba.

Članak 11.

Sredstva za sufinanciranje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi koja su osigurana u proračunu Grada Zagreba, raspoređuju se Planom sredstava.

UGOVOR O IZVRŠAVANJU PROGRAMA

Članak 12.

U skladu s Programom javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba i Planom sredstava, Grad Zagreb s nositeljima programa sklapa ugovore o korištenju sredstava za realizaciju prihvaćenih programa.

Ugovorom se utvrđuje način praćenja realizacije programa i korištenja odobrenih sredstava, vrijeme realizacije programa, visina odobrenih sredstava s načinom i dinamikom isplate, obveza podnošenja polugodišnjeg i godišnjeg izvješća o izvršenju programa te obveza korisnika sredstava da u slučaju objektivnih smetnji ili drugih teškoća koje onemogućuju izvršenje programa o tome obavijesti gradsko upravno tijelo nadležno za poslove tehničke kulture.

Članak 13.

Nadzor nad realizacijom pojedinog programa provodi gradsko upravno tijelo nadležno za poslove tehničke kulture, na temelju dostavljenih izvješća o izvršenju ugovorenog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba i na temelju izravne kontrole.

Ako korisnik sredstava u ugovorenom roku ne podnese izvješće o izvršenju programa ili se na osnovi dostavljenog izvješća i uvida u dokumentaciju utvrdi da program nije izvršen u skladu s odredbama ugovora, korisnik sredstava obvezan je vratiti primljena sredstva u roku 15 dana od isteka ugovorenog roka za izvršenje programa.

U slučaju iz članka 12. stavka 2. ove odluke, Grad Zagreb će, u dogovoru s korisnikom sredstava, provesti postupak za promjenu ugovorenih obveza.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Zaključak o kriterijima i rokovima za utvrđivanje programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/02, 20/03 i 16/06).

Članak 15.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/11-01/417

URBROJ: 251-01-06-11-4

Zagreb, 29. studenoga 2011.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija