zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

19.05.2010.

Donesen

18.05.2010.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 19.05.2010.

Narodne novine 9/2010

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/10)

Na temelju članka 38. točke 28. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09 i 3/10), Gradska skupština Grada Zagreba, na 12. sjednici, 18. svibnja 2010., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Goran Dević - Zvonimir Jurić, filmski redatelji

- priznanjem i novčanom nagradom

- za višestruko nagrađivani dugometražni igrani film Crnci, jedan od najbolje snimljenih hrvatskih ratnih filmova i jedan od najznačajnijih događaja hrvatske filmske umjetnosti posljednjih nekoliko godina. Minimalističkim i neverbalnim umijećem novoga načina pripovijedanja film istražuje srce rata, njegovu alogičnu, amoralnu i nestvarnu zbilju do gotovo metafizičkih nijansi.

Njegova je iznimna vrijednost prepoznata u europskome filmskom prostoru i dobiva vrhunske kritike i nagrade (grand-prix na festivalima u Ljubljani, Beogradu i Budimpešti, nagradu kritike FIPRESCI i nagradu za režiju na festivalu u Cottbusu, najvećoj godišnjoj smotri istočnoeuropskog filma).

2. Nikola Dragaš

- priznanjem i novčanom nagradom

- za velike zasluge i postignute rezultate u kuglačkom športu. U 66. godini života, sa 43 titule prvaka države (ekipno, parovi i pojedinačno), trener je u Kuglačkom klubu Medveščak-1958. (volonter, tajnik i igrač). Bio je svjetski prvak u pojedinačnoj konkurenciji tri puta za redom (1972., 1974., i 1976.). Osvojio je 14 svjetskih medalja, 7 svjetskih kupova i 3 europska kupa s Medveščakom-1958.. Na svjetskim i europskim kupovima 6 puta je proglašen najboljim igračem i 12 je godina držao svjetski rekord u igri 3 puta 200 hitaca sa 2901 čunjem. Godine 1977. položio je trenerski ispit za trenera kuglanja. Sudjelovao je u izradi knjige o kuglanju kao recenzent. Uz igračke i trenerske uspjehe inicirao je niz humanitarnih turnira.

3. dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena suradnica Instituta za međunarodne odnose

- priznanjem i novčanom nagradom

- za knjigu Abeceda kulturnog turizma (2008.), jedinstveno djelo u Hrvatskoj o području koje je u posljednjih dvadesetak godina sve aktualnije. Primjer je znanstvene obrade teme koja ima praktičnu primjenu, odnosno pokazuje moguće razvojne strategije u Hrvatskoj. Knjiga definira tu vrstu turizma i njegove nazive, obrađuje ishodišne pojmove kulture, turizma, kulturnog, kreativnog i hobi turizma te sintetizira rezultate dosadašnjih istraživanja. Istraživački se dio knjige fokusira na nekoliko europskih zemalja, a rezultati se kompariraju sa stanjem u Hrvatskoj. Analizira se i uloga države u kulturnom turizmu.

4. Miljenko Jergović, književnik i novinar

- priznanjem i novčanom nagradom

- za knjigu Volga, Volga, treći dio proznog ciklusa «o ljudima i automobilima» (ranije Freelander i Buick Rivera), te cjelokupni opsežni književni opus jednog od vodećih hrvatskih proznih pisaca, preveden na dvadesetak europskih jezika, koji je prema književnim kritikama svojom kvalitetom postao europska književna vrijednost. Neobično je važno za hrvatsku književnost i kulturu što, i kao pisac i kao publicist, nikada nije izbjegavao bitne političke, povijesne i nacionalne teme. Od 1993. živi i stvara u Zagrebu. Novinar je, urednik i kolumnist. Piše poeziju, prozu, eseje i dramske tekstove. Prva i najpoznatija zbirka priča Sarajevski Marlboro nagrađena je Nagradom za mir Erich-Maria Remarque i Nagradom Ksaver Šandor Gjalski. Neka od važnijih djela su: Naci bonton (članci, ogledi, eseji); Mama Leone, priče; Historijska čitanka, eseji; Kažeš anđeo, drama; Hauzmajstor Šulc, poezija; Dvori od oraha, roman; Inšallah Madona, inšallah, priče; Gloria in excelsis, roman; Transantlantic Mail - Miljenko Jergović & Semezdin Mehmedinović, knjiga pisama….

5. Vjekoslav Majetić, direktor Dok - Ing d.o.o. i inovator

- priznanjem i novčanom nagradom

- za iznimno vrijedne poslovne rezultate u recesijskim uvjetima njegove tvrtke Dok-Ing d.o.o. koja izvozi oko 95% proizvodnje na zahtjevna svjetska tržišta i povećava zaposlenost, te intenzivan rad na razvoju novih tehnologija i na inovacijama zasnovanoj proizvodnji postavljajući svjetski priznate standarde jedinstvenim specijaliziranim strojevima (stroj za razminiranje na daljinsko upravljanje od neprocjenjivog značenja za Hrvatsku, stroj za afričke rudnike zlata i platine, strojevi za vatrogasne i specijalne postrojbe za izvanredne situacije). Konstruirao je sve proizvode na kojima se temelji proizvodnja tvrtke i Dok-Ing d.o.o pod njegovim vodstvom postaje jedan od vodećih proizvođača specijalizirane opreme i strojeva i na razini EU. Njegov prototip prvoga hrvatskoga električnoga malog automobila XD izazvao je veliku pozornost posjetitelja autosalona u Ženevi jer se uklapa u viziju budućnosti mnogih svjetskih proizvođača. Sudjelovao je u mnogim međunarodnim stručnim skupovima o proizvodnim tehnologijama i dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja za inovatorstvo i patente.

6. akademik Zvonimir Mrkonjić, pjesnik, esejist, književni kritičar, teatrolog i prevoditelj

- priznanjem i novčanom nagradom

- za knjigu Suvremeno hrvatsko pjesništvo, djelo književnokritičke i teorijske misli neprolazne vrijednosti, a u povodu reizdanja Razdiobe, jedne od najreferentnijih deskripcija novijega hrvatskog pjesništva, i analogno Tekstovima iz 1972. izdanja Novih tekstova (1970.- 2010.) koji vrlo strogo odabranim pjesničkim primjerima pokrivaju ono što se u hrvatskom pjesništvu događalo četrdeset godina poslije Razdiobe i koji su kruna autorova sustavnoga kritičarskog rada; te za sveukupni književni (dvadesetak zbirki pjesama, više knjiga književnih, likovnih i kazališnih ogleda i nekoliko pjesničkih antologija) i prevoditeljski opus.

7. Alfred Pal, slikar i grafički dizajner

- priznanjem i novčanom nagradom

- za cjelokupno životno djelo velikoga majstora grafičkog dizajna i znakovne metonimije, jednog od najistaknutijih predstavnika grafičkog dizajna 20. stoljeća. Godine 2009. na izložbi Ljudsko mjerilo Golog otoka u Društvu arhitekata u Zagrebu izložio je 8 svojih slika inspiriranih sjećanjem na zatočeništvo na Golom otoku. Iste je godine priređena njegova retrospektivna izložba grafičkog dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt sa oko 1000 oblikovanih knjiga i plakata nastalih u razdoblju od 66 godina. Teško je i optužujuće njegovo slikarstvo od gestualne apstrakcije, od rastrganoga traumatološkog sjećanja na sumanutost totalitarnih sustava, preko angažirane simbolike do sarkastične fantastike te impresivno obuzdanog znaka holokausta (žrtve paljenice) u vidu gorućeg grma, koji se bez stalnog i strogog nadzora isti čas opet može prometnuti u požar potpunog paljenja nevine žrtve.

Najtraženiji je hrvatski dizajner za opremu knjiga, dizajnirao je monografije (Nikola Tavelić, Sutjeska) te biblioteke Evergreen, Hit, Stoljeća hrvatske književnosti itd. Autor je poznatih plakata Help Croatia, Vučedolska golubica i Majka Božja sa židovskom zvijezdom. Jedan je od osnivača ZGRAF-a. Inicijator je i prvi grafički urednik glasila Židovske općine Zagreb (Ha-kol), jedan od osnivača kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger i osnivač Galerije Milan i Ivo Steiner.

8. akademik Eugen Pusić

- priznanjem i novčanom nagradom

- akademik Eugen Pusić izuzetna je ličnost na području društvenih znanosti. Njegov je doprinos razvoju društvenih znanosti u Hrvatskoj uistinu ogroman i raznovrstan. Objavio je preko tisuću znanstvenih radova, među kojima 40 udžbenika i monografija, vodio je mnoga znanstvena istraživanja, pokretao znanstvene i druge projekte. Dugi niz godina djelovao je kao sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, pa je tako utjecao na formiranje brojnih generacija stručnjaka u području prava i uprave. Akademik Pusić dobro je poznat i u znanstvenim krugovima u svijetu, pa je tako kao gostujući profesor predavao na nekoliko poznatih svjetskih sveučilišta. Vrijedi spomenuti da je godine 1964/1965. bio savjetnik Glavnog tajnika OUN za područje socijalnih djelatnosti. Na kraju treba napomenuti da je akademik Pusić i danas, mada u visokoj dobi, agilni pokretač i sudionik zapaženih rasprava u HAZU, posebno kada su u pitanju teme vezane uz oblikovanje i funkcioniranje moderne hrvatske državne uprave i samouprave.

9. akademik Željko Reiner

- priznanjem i novčanom nagradom

- jedan je od najuglednijih hrvatskih liječnika i znanstvenika u zdravstvu, međunarodno priznat kao istaknuti stručnjak zbog iznimnog doprinosa kliničkoj i preventivnoj medicini. Glavni mu je znanstveni doprinos u istraživanju serumskih lipida i ateroskleroze, glavnoga zdravstvenog problema razvijenog svijeta, posebno otkriće nove vrste lipoproteinskih VLDL čestica. Sva su njegova znanstvena otkrića objavljena u vrhunskim svjetskim časopisima. Održao je preko 400 predavanja na kongresima, simpozijima i različitim znanstvenim i stručnim sastancima. Od 1983. do danas voditelj je niza znanstveno-istraživačkih projekata. Brojne su mu međunarodne funkcije u najuglednijim tijelima europskih i svjetskih institucija i udruga. Poslije Andrije Štampara drugi je Hrvat koji je izabran u Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije. Potvrdio se i kao vrsni nastavnik i predavač te autor nastavnih tekstova u udžbenicima za dodiplomsku i poslijediplomsku nastavu i trajnu edukaciju. Znatno je pridonio izgradnji i opremanju zagrebačkih zdravstvenih ustanova, napose KBC-a Zagreb.

10. Savez inovatora Zagreb

- priznanjem

- u povodu 60. godišnjice osnivanja prve zagrebačke udruge inovatora koja i danas uspješno djeluje - Društva izumitelja i autora tehničkih unapređenja Zagreb te cjelokupnoga dosadašnjega vrlo uspješnoga i međunarodno priznatog rada Saveza na populariziranju i provođenju inventivnog stvaralaštva među građanima Grada Zagreba, osobito onima najmlađima. Savez ima 740 članova, 12 udruga i 2 trgovačka društva. Prošle je godine organizirao 9., do sada najuspješniju, izložbu inovacija mladih zagrebačkih inovatora INOVA - MLADI, koja je okupila najveći broj sudionika, te 34. hrvatski salon inovacija INOVA 2009., uz izniman komercijalni i medijski uspjeh, s brojnim hrvatskim i inozemnim izlagačima, na kojem su zagrebački inovatori osvojili visoka priznanja. U protekloj su godini članovi Saveza nastupili i postigli velike uspjehe u Moskvi, Cardiffu, Taipeiju i Londonu.

11. prof. dr. sc. Mensur Šehić

- priznanjem i novčanom nagradom

- za zapažene nastavne, stručne i znanstvene rezultate u veterinarskoj medicini, osobito rendgenologiji, ultrazvučnoj dijagnostici i fizikalnoj terapiji, prateći i primjenjujući svjetska postignuća. Autor je devet, a koautor tri sveučilišna znanstveno-nastavna udžbenika, te je objavio brojne stručne i znanstvene radove. Osnovao je kolegij ultrazvučne dijagnostike.

U časopisu Veterinarstvo objavio je više od 1000 referata. Kao koautor sudjeluje u izradi i objavi Enciklopedijskog rječnika humanog i veterinarskog nazivlja (2006.), te u izradi novog izdanja Veterinarskog priručnika (2010.) i koautor je knjige Zaslužni veterinari Hrvatske (2003.). Najplodniji je izdavač u povijesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i jedan od rijetkih autora u svjetskoj veterinarskoj radiologiji koji je objavio toliki broj vrijednih udžbenika.

12. Tihana Škrinjarić, koreografkinja, plesna pedagoginja i samostalna umjetnica

- priznanjem i novčanom nagradom

- virtuoznošću, neiscrpnom energijom, talentom i izvanrednim poznavanjem suvremene plesne umjetnosti trajno je pridonijela promociji zagrebačke plesne scene kod nas i u svijetu, u svim medijima i brojnim kazališnim kućama. Kao nasljednica Vere i Ane Maletić vodila je najstariji hrvatski plesni ansambl suvremenog plesa Studio suvremenog plesa i koreografirala brojne cjelovečernje plesne predstave, te novim, posve drukčijim stilom mjuzikle, televizijske balete i plesne priloge, plesno je osposobila mnoge pjevače i glumce. Inicirala je tečajeve stvaralačkog plesa, svojevrsne kreativne plesne radionice, bez audicija, u kojoj su polaznici mogli uživati u pokretu bez ograničenja i otkrivati vlastite plesne dosege, odgajajući tako ljubitelje plesne umjetnosti.

13. Vice Vukov, glazbenik i publicist (posmrtno)

- priznanjem i novčanom nagradom

- velikanu hrvatske estradne scene za neizmjeran doprinos glazbenoj umjetnosti. Unatoč osamnaestogodišnjem prisilnom povlačenju i prekidu bogate pjevačke karijere njegove su pjesme ostale trajna vrijednost, a on jedan od najvećih hrvatskih pjevača svih vremena.

Politički je bio vrlo angažiran (veleposlanik u Švicarskoj, zastupnik Hrvatskoga sabora) i samosvojan komentirajući društvena zbivanja u svojim političkim esejima objavljenim u knjigama Pogled iza ogledala i Tvoja zemlja, uspomene na 1971.

14. Zagrebački računalni savez

- priznanjem

- za izvanredne rezultate na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva zahvaljujući desetogodišnjem velikom zalaganju, napornom, kvalitetnom i strpljivom radu Saveza koji djeluje od 1998. U sklopu projekta Za hrvatsku darovitost već desetu godinu bavi se poticanjem darovitosti, odnosno skrbi o darovitim pojedincima. Posljednje je četiri godine na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva uzastopno osvojeno 90% prvih mjesta, te oko 75% drugih i trećih mjesta. To su za Grad Zagreb najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske te je projekt poticanja učeničke darovitosti u učeničkoj informatici i računalstvu postao zaštitnim znakom Grada Zagreba, a Zagrebački je računalni savez prepoznat kao udruga koja je jedina u proteklom desetljeću svojim autorskim projektima (u ime Grada Zagreba), sustavno i ustrajno skrbila o poticanju darovitosti učenika osnovnih i srednjih škola na tom području.

15. doc. dr. sc. Ivana Žiljak Stanimirović

- priznanjem i novčanom nagradom

- za veliki doprinos unapređivanju grafičkog dizajna, osobito zaštiti od krivotvorenja. Izum Infraredesign, za koji je osvojila 25 međunarodnih priznanja i nagrada zajedno sa svojim suradnicima (20 tijekom 2009. širom svijeta), potpuno je nova i jedinstvena zaštita koja u potpunosti štiti proizvode od krivotvorenja. Radi se o grafičkoj inovaciji koja dvostrukom slikom postiže dva stanja: prvo oku vidljivo i drugo koje je moguće vidjeti samo kamerom s infracrvenim izvorom svjetla. Do sada je primijenjen na ambalažama lijekova, diplomama te na dizajnu tekstila, košulja i majica. Objavila je i 46 znanstvenih radova i tri knjige (dvije knjige o infraredesignu).

KLASA: 061-06/10-02/1

URBROJ: 251-01-05-10-140

Zagreb, 18. svibnja 2010.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija