zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.10.2009.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2009. - 2012.

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.10.2009.

Narodne novine 23/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2009. - 2012. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 23/09)

Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji

između Grada Šangaja Narodne Republike Kine i Grada Zagreba Republike Hrvatske 2009. - 2012.

Grad Šangaj Narodne Republike Kine i Grad Zagreb Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Strane):

POTVRĐUJUĆI Sporazum o uspostavi partnerskog odnosa koji su Strane potpisale 18. lipnja 1980. godine;

UVIĐAJUĆI potrebu za unapređenjem obostranog razumijevanja i razmjenom između građana dvaju gradova na socijalnom, kulturalnom i na mnogim drugim područjima;

ODLUČNI da i dalje razvijaju produktivnu suradnju na svom području nadležnosti;

DOGOVORILI SU da sklope ovaj memorandum razumijevanja i definiraju međusobnu prijateljsku suradnju u razdoblju od 2009. do 2012. godine kako slijedi:

I. Poslovna suradnja i trgovina

Strane će se zalagati za razvoj poslovnih i trgovinskih odnosa i poticati obostrane investicije. S tom će namjerom Strane povećati međusobni protok informacija, organizirati poslovne seminare, sastanke o investicijama i trgovinske prezentacije, poboljšati komunikaciju između svojih vlasti na području gospodarstva i trgovine i promovirati odnose između poslovnih rukovoditelja.

II. Zaštita okoliša te znanost i tehnologija

1. Strane će podržavati razmjenu između nadležnih organizacija o energetskoj učinkovitosti, smanjenju emisija i razvoju i korištenju alternativnih izvora energije.

2. Strane će podupirati zajedničko istraživanje i suradnju između nadležnih organizacija u projektiranju i gradnji brodova.

III. Mediji

Strane će podržavati razmjenu među svojim medijima u obliku organiziranih putovanja radi prikupljanja vijesti i prezentacija videomaterijala o gradu partneru na lokalnoj televiziji kako bi se produbilo međusobno razumijevanje između ljudi dvaju gradova.

IV. Turizam

Strane će podupirati svoja nadležna turistička tijela u organiziranju promotivnih kampanja u svakom od gradova, razmjeni turističkih informacija i u zajedničkom razvijanju novih turističkih ponuda.

V. Obrazovanje

Strane će podupirati svoje obrazovne institucije u razvijanju prijateljske razmjene i suradnje, poticati razmjenu studenata i promovirati odnose između visokoškolskih institucija. Grad Šangaj pozdravlja dolazak studenata iz Zagreba koji se žele obrazovati na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Šangaju te će razmotriti pružanje stipendija izvrsnim kandidatima.

VI. Kultura

1. Strane će poticati sve umjetničke skupine da sudjeluju na kulturnim i umjetničkim događanjima kojima će druga strana biti domaćin. Grad Šangaj pozdravlja sudjelovanje Zagrebačkoga komornog kvarteta na Međunarodnom šangajskom umjetničkom festivalu ili na Međunarodnom šangajskom glazbenom festivalu.

2. Strane će podupirati daljnju suradnju između svojih knjižnica na osnovi već postojećeg partnerstva.

VII. Sport

Strane će poticati nadležne organizacije da razvijaju prijateljsku razmjenu i suradnju u sportovima kao što su vaterpolo, košarka i stolni tenis.

VIII. Zdravstvo

Strane će poticati razmjenu i suradnju između svojih nadležnih zdravstvenih institucija na području upravljanja javnim zdravstvom te poticati svoje medicinsko osoblje u akademskoj razmjeni, zajedničkom istraživanja i suradnji u liječenju.

Ovaj memorandum razumijevanja, potpisan u Zagrebu dana 9 lipnja, 2009. godine, napisan je na kineskom, hrvatskom i engleskom jeziku i svi su tekstovi jednako vjerodostojni.

________________________

________________________

Milan Bandić, v.r.

Gradonačelnik Grada Zagreba

Republika Hrvatska

Han Zheng, v.r.

Gradonačelnik Grada Šangaja

Narodna Republika Kina

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija