zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

16.03.2009.

Donesen

16.03.2009.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 16.03.2009.

Narodne novine 8/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/09

Na temelju članka 38. točke 25. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06 i 7/09) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04 i 18/06), Gradska skupština Grada Zagreba, na 46. sjednici, 16. ožujka 2009., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. INGRA d.d. za izgradnju investicijskih objekata

- priznanjem

- za izgradnju Arene - Zagreb višenamjenske dvorane, jednog od najvećih objekata društvene infrastrukture što je izrađen od osamostaljenja Hrvatske. Arena je promijenila sliku rubnog dijela Grada i postala prepoznatljivim gradskim simbolom novoga modernog Zagreba 21. stoljeća. Rezultat je uspješnoga javno-privatnog partnerstva, a dovršena je za 17 mjeseci, što je za poznavatelje građevinske struke velik pothvat. Kapacitetom je najveća dvorana u našoj zemlji, građena prema najvišim postojećim standardima, tako da su neka tehnološka rješenja primijenjena prvi put u Hrvatskoj. Ugrađeni su najsuvremeniji sustavi upravljanja, održavanja i sigurnosti. Grad Zagreb i Hrvatska dobili su višenamjenski objekt u kojemu će se održavati uz sportska natjecanja (Svjetsko rukometno prvenstvo) i kulturna, društvena i zabavna događanja.

2. Institut građevinarstva Hrvatske (IGH)

- priznanjem

- za iznimne rezultate u promicanju znanosti i gospodarstva a u povodu šezdesete obljetnice postojanja. Kao najveća konzultantsko-projektantska kuća u srednjoj i jugoistočnoj Europi, postao je hrvatski i zagrebački brand, a od 1924 zaposlena većina su visokoobrazovani (82 magistra i 28 doktora znanosti). Sudjelovali su u većini graditeljskih poslova u Hrvatskoj, obavili brojna istraživanja iz građevinarstva i projektiranja te obavili brojne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu (Bundek u Zagrebu i brojne projekte u svim većim hrvatskim gradovima, projektiranje vojne bolnice u Kazahtstanu, nadzor nad Bechtelovom gradnjom autocesta u Albaniji).

3. prof.emer.dr.sc. Predrag Keros

- priznanjem i novčanom nagradom

- za sveukupni doprinos zdravstvu i znanosti vrsnog nastavnika, znanstvenika i iskusnog liječnika tijekom punih pet desetljeća. Kao specijalist opće kirurgije, ortopedije i neurokirurgije objavio je preko 400 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim časopisima te se intenzivno bavio popularizacijom medicine. Osobito se istaknuo rezultatima na istraživačkim područjima: klinička i kirurška anatomija, funkcijska anatomija i biomehanika lokomotornog sustava, vertebrologija i suzbijanje boli. Nastavničkim radom na Medicinskom fakultetu i brojnim drugim visokoškolskim ustanovama, posebno se istaknuo pomogavši mladim medicinarima u stručnoj izobrazbi i uključivanju u istraživački rad. Voditelj je brojnih istraživačkih projekata te je obnašao niz dužnosti ističući se organizacijskim sposobnostima.

4. KONČAR - Elektroindustrija d.d. i Tvornica željezničkih vozila "Gredelj" d.o.o.

- priznanjem

- za uvođenje u promet stotinjak tramvaja koje su projektirali i proizveli u sastavu Konzorcija Crotram. Niskopodni tramvaj novi je simbol hrvatske metropole koji mijenja sliku Zagreba i značajno unapređuje javni gradski promet. Potencijalni je hrvatski izvozni proizvod. Njegova je proizvodnja osigurala trajno zapošljavanje i inovacijski rad u gospodarskim granama važnim za razvoj Grada Zagreba. Ugovoreno je da će se do sredine 2010. isporučiti ukupno 140 niskopodnih tramvaja. Uspješnost projekta rezultat je dobre suradnje tvrtki i stručnosti njihovih zaposlenika te pokazuje da sinergija domaćih tvrtki može realizirati i najzahtjevnije projekte.

5. prof.dr.sc. Nikola Kujundžić, dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta

- priznanjem i novčanom nagradom

- za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti na području farmacije o čemu svjedoče njegovi radovi objavljeni u vrhunskim svjetskim znanstvenim časopisima. Proučavao je kemizam kelatnih spojeva važnih u medicini i farmaciji, kemijska i biološka svojstva hidroksamskih kiselina i njihovu primjenu u analitičkoj kemiji, te je ispitivao pripravu visokoreaktivnih oblika metala. Bavio se i poviješću hrvatske farmacije, koautor je dvaju međunarodnih i voditelj triju domaćih znanstvenih projekata. Obavljao je opsežna istraživanja na antitumorskim svojstvima biljnih pripravaka pa je u zahtjevnoj istraživačkoj proceduri registrirao biljni lijek Primus.

6. Miroslav Slavko Mađer, književnik

- priznanjem i novčanom nagradom

- u povodu osamdeset godina života i šezdeset godina svestranog djelovanja u književnosti i novinarstvu. Glavni dio opusa su mu pjesme i prozni oblici: drame, radijske drame, televizijske drame, kratke priče, ogledi, eseji, crtice, novele i humoreske, kao i knjige za djecu i mladež (Mislim na sunce, Putna glazba, Ispod klupe, Oči neba, Kolodvori jave, Pjesnikova lektira, Jesenje sunce, Snovi, Stihovi dugih naslova i druge). Njegove su pjesme uvrštene u brojne antologije poezije, prevođene su i uglazbljivane. Bio je dugogodišnji novinar i kritičar te urednik-dramaturg u Dramskom programu Radio-Zagreba i Hrvatskog radija. Dobitnik je niza priznanja i nagrada za dugogodišnje književno stvaralaštvo.

7. Luka Miličić, predsjednik Uprave Dalekovoda d.d

- priznanjem i novčanom nagradom

- za ostvarene gospodarske rezultate u Dalekovodu d.d., jednoj od ključnih tvrtki u proizvodnom sektoru u Hrvatskoj koja slavi šezdeset godina postojanja. Njegovim je dolaskom Dalekovod snažno iskoračio na međunarodno tržište i izrastao u modernu organizaciju koja pruža usluge inženjeringa, proizvodnje i izgradnje u infrastrukturnom sektoru energetike, cesta i željeznice. Ukupni se prihod tvrtke u posljednjih 11 godina povećao za 11 puta. Zahvaljujući njegovoj viziji Dalekovod d.d. je prepoznat u javnosti kao odgovorni član društva jer provodi održivi razvoj usklađen s interesima šire zajednice i zaštitom okoliša. Dvaput je izabran za menadžera godine zbog izvrsnih poslovnih rezultata i sposobnosti da u velikim tranzicijskim previranjima zadrži stabilnost tvrtke i dodatno osnaži njezinu tržišnu poziciju.

8. Radio 101

- priznanjem

- u povodu 25. godina postojanja, tijekom kojih je izgradio prepoznatljiv identitet i postao pokretač mnogih promjena, ne samo na medijskom već i na društvenom, pa i političkom planu, od 1984. godine, kada je kao nezavisni prvi studentski radio započeo emitiranje, otvarajući do tada zabranjene teme, do kasnih osamdesetih, kada je počeo pripremati slušateljstvo na velike društvene promjene koje su slijedile devedesetih, podržavajući žestoku političku satiru, do osnivanja ratnog studija kao direktni sudionici Domovinskog rata te do čuvenih demonstracija na Trgu bana J. Jelačića, koje su pokazale snagu i utjecaj malog medija koji istinski zastupa interese građana i ima pravedne ciljeve i nezavisnost svoje uređivačke politike. Uz informiranje, ali i zabavu, postavili su visoke standarde u odabiru glazbe i govornih emisija te su se nametnuli kao originalna radijska postaja. Osobito su se istaknuli i kao aktivisti u humanitarnom radu.

9. prof.emer.dr.sc. Veselin Simović

- priznanjem i novčanom nagradom

- za dugogodišnje uspješno uređivanje znanstveno-stručnog časopisa Građevinar te ukupan dugogodišnji publicistički, znanstveno-stručni, nastavni rad i efikasno upravljanje znanstveno-stručnim institucijama. U trideset tri godine rada časopis je postigao dotad nezabilježen uspjeh - gotovo 400 brojeva koji uživaju veliki ugled u znanstvenoj i stručnoj javnosti i referira se u najuglednijim znanstvenim bazama podataka. Kao znanstvenik, stručnjak i nastavnik znatno je pridonio razvoju graditeljske struke.

10. Aleksandar Srnec, multimedijalni umjetnik

- priznanjem i novčanom nagradom

- za postignuća koja su hrvatsku vizualnu umjetnost učinila najnaprednijim segmentom međunarodne likovne scene, a Grad Zagreb jednim od najpropulzivnijih umjetničkih centara. Plodnim radom u više medija anticipirao je multidisciplinarnu umjetničku praksu 20. stoljeća te se pokazao jednim od najutjecajnijih umjetnika u odnosu na danas relevantne domaće umjetnike i kulturne fenomene. Njegova retrospektiva "Prisutna odsutnost" pokazuje ne samo da je neosporno najveći umjetnik među egzatovcima nego da njegovi luminokinetički objekti pripadaju vrhu europskog kinetizma i luminokinetizma.

11. Dragutin Šurbek, stolnotenisač

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske rezultate postignute u uspješnoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri te za izniman doprinos razvoju sporta u Gradu. Ostvario je brojne vrijedne sportske rezultate i osvojio najviša odličja. Vrsan je trener a posebno se zalaže u radu s mladim i perspektivnim zagrebačkim stolnotenisačima. Vrlo je angažiran i kao stolnoteniski i sportski djelatnik u zagrebačkim klubovima, Stolnoteniskom savezu Zagreba i Zagrebačkom športskom savezu.

12. Prof.dr.sc. Marko Turina

- priznanjem i novčanom nagradom

- za cjelokupni doprinos zdravstvu, posebno u kardiokirurgiji kao jedan od najvećih svjetskih kardiokirurga. Dugi je niz godina boravio u svjetskim klinikama kao kardijalni kirurg i profesor na Sveučilištu u Zürichu. Impozantan je njegov znanstveni opus s preko 586 radova objavljenih u visokorangiranim međunarodnim časopisima. Obnašao je brojne dužnosti svjetskih relevantnih institucija a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja svjetskih najuglednijih znanstveno-medicinskih institucija. Znanjem, edukacijom stručnjaka i stručnom literaturom podigao je razinu struke, odnosno liječenja i kirurgije u Zagrebu i Hrvatskoj.

13. Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Zagreb

- priznanjem

- u povodu sto godina postojanja za poseban doprinos razvoju zdravstva u Gradu Zagrebu. Zdravstvena je ustanova koja tijekom 24 sata, 365 dana u godini provodi mjere hitne medicinske pomoći, osigurava prijevoz oboljelih, unesrećenih i ozlijeđenih u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, i pritom im pruža hitnu medicinsku pomoć te obavlja sanitetski prijevoz. U ustanovi se obavljaju i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne djelatnosti - kratka opservacija u ambulanti, hitne laboratorijske pretrage, usluge dežurstva na javnim skupovima i sl. Uspješno je organizirala pet kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Prva je ustanova na ovim prostorima opremljena digitalnim radiokomunikacijskim sustavom za prijenos govora i podataka o koordinatama vozila koji se temelji na svjetskom standardu za izgradnju mobilnih radiokomunikacijskih mreža TETRA.

14. dr.sc. Zorica Vitez, znanstvena savjetnica, etnologinja

- priznanjem i novčanom nagradom

- za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti i kulture u Gradu Zagrebu. Sudjelovala je u nizu znanstveno istraživačkih projekata Instituta za etnologiju i fokloristiku istražujući folklorne plesove u Hrvatskoj, interakciju foklornih tradicija i suvremene kulture, narodne običaje i identitet. Obavila je brojna terenska istraživanja, prikupila znatnu etnografsku građu i dokumentacijski je obradila. Objavila je niz samostalnih i koautorskih knjiga te izlagala na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Ravnateljica je Zavoda za istraživanje folklora Instituta za etnologiju i folkloristiku, a bavi se primjenom i popularizacijom etnološke znanosti. Autorica je scenarija dokumentarnih filmova, a od 1991. umjetnička je ravnateljica Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.

15. Dječji pjevački zbor "Zagrebački mališani"

- priznanjem

- u povodu 30 godina uspješnog rada i djelovanja. Održali su niz koncerata u Zagrebu, drugim hrvatskim gradovima i inozemstvu i izvodili najljepše pjesme hrvatske dječje glazbene baštine. Zbor je sudjelovao u kazališnim predstavama: spektaklu glumačke družine "Histrion" - predstavi "Tajna krvavog mosta" i dječjem mjuziklu "Veseli sat". Obogaćivanju fundusa glazbenih pjesama za djecu u njihovom izvođenju pridonijeli su mnogi hrvatski skladatelji i književnici. Velik je i njihov doprinos dječjoj diskografiji.

16. Mate Maras, prevoditelj

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izuzetan prevodilački opus, a posebno za prijevod sveukupnih djela Williama Shakespearea. Na više od 6000 stranica u četiri goleme knjige objavljena su Shakespearova sabrana djela na hrvatskom jeziku. Prvi put u hrvatskoj povijesti prevođenja najvećega svjetskog dramatičara dostupno je svih 38 tragedija, komedija i romanci te 154 soneta u jednom izdanju i u prijevodu jedne osobe. Prevodi najviše s engleskog, talijanskog i francuskog jezika. Za svoj prijevod Rabelaisa dobio je Veliku nagradu Francuske akademije. Između ostaloga preveo je s talijanskoga Rime Guida Cavalcantija, sa starofrancuskog Pjesni prve francuske pjesnikinje Marie de France, s anglosaksonskog ep Beowulf te s engleskog Miris jabuka, zbirku od stotinu pjesama Roberta Frosta. Sastavio je Rimarij hrvatskog jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba.

KLASA: 061-06/09-02/1

URBROJ: 251-01-04-09-129

Zagreb, 16. ožujka 2009.

Predsjednica

Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija