zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

24.07.2008.

Donesen

24.07.2008.

Stupa na snagu

01.08.2008.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o prekomjernoj uporabi nerazvrstanih cesta

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.04.2009.

Narodne novine 10/2008, 11/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o prekomjernoj uporabi nerazvrstanih cesta (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 10/08, 11/09)

Na temelju članka 144. stavka 1. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06 i 18/06) i članka 20. stavka 4. Odluke o nerazvrstanim cestama (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/07, 1/08 i 6/08), Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, na 236. sjednici, 24. srpnja 2008., donijelo je

PRAVILNIK

o prekomjernoj uporabi nerazvrstanih cesta

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju mjerila za utvrđivanje prekomjerne uporabe nerazvrstane ceste i određivanje naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstane ceste.

Članak 2.

Mjerila za utvrđivanje prekomjerne uporabe nerazvrstane ceste određuju se prema djelatnosti i ukupnom prihodu, odnosno količini materijala.

Članak 3.

Naknada za prekomjernu uporabu nerazvrstane ceste (u daljnjem tekstu: naknada) obračunava se za učestaliji promet teretnih motornih vozila nego što je uobičajeno, nastao zbog obavljanja djelatnosti pravnih ili fizičkih osoba uz nerazvrstanu cestu.

Naknadu iz stavka 1. ovoga članka plaćaju pravne ili fizičke osobe (u daljnjem tekstu: korisnici).

Članak 4.

Djelatnosti zbog kojih dolazi do učestalog prometa teretnih motornih vozila na nerazvrstanim cestama su:

- proizvodnja odnosno eksploatacija energetskih mineralnih sirovina, mineralnih sirovina iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihovi spojevi, nemetalnih minerala, arhitektonskoga građevnog kamena, svih vrsta soli i solnih voda, mineralnih i geotermalnih voda iz kojih se dobivaju mineralne sirovine, tehničkoga građevnog kamena, građevnog pijeska i šljunka te opekarske gline;

- eksploatacija obnovljivih ležišta građevnog pijeska i šljunka iz korita i s obala vodotoka, jezera i umjetnih objekata za skupljanje vode;

- izgradnja građevina prometa i veza, energetskih, vodnih i industrijskih građevina, građevina za postupanje s otpadom te građevina za posebne namjene;

- izgradnja stambeno-poslovnih građevina.

Članak 5.

Ako je nerazvrstana cesta izložena prekomjernoj uporabi, korisnici koji se bave djelatnostima iz članka 4. ovog pravilnika zbog kojih dolazi do prekomjerne uporabe, dužni su podnijeti zahtjev gradskome upravnom tijelu nadležnom za promet, za dobivanje odobrenja za prekomjernu uporabu nerazvrstane ceste (u daljnjem tekstu: odobrenje) te platiti naknadu.

Članak 6.

Uz zahtjev se mora priložiti:

- izvadak iz Sudskog registra Trgovačkog suda, odnosno izvadak iz obrtnog registra,

- podatke o planiranoj količini tereta koje se za korisnika treba prevesti po nerazvrstanoj cesti ili koje korisnik prodaje drugim korisnicima, izraženo u m3,

- veličina i granice područja na kojem korisnik obavlja djelatnost,

- izvod iz katastarskog plana u mjerilu 1 : 5000 (ili većem),

- kartu cestovne mreže s ucrtanim itinererima prijevoza tereta, odnosno s najčešće korištenim itinererima, ako korisnik prodaje terete drugim korisnicima,

- rješenje nadležnog tijela o odobrenju obavljanja djelatnosti korisnika, odnosno ugovor o koncesiji za obavljanje djelatnosti korisnika.

Članak 7.

Odobrenje izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Odobrenjem iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se ukupna visina naknade, način obračuna i plaćanja naknade.

Članak 8.

Visina i način obračuna naknade ovise o vrsti djelatnosti koju obavlja korisnik.

Članak 9.

Naknada kod obavljanja djelatnosti proizvodnje sirovina i materijala iz članka 4. stavka 1. alineje 1. ovoga pravilnika, iznosi 2,5% od ukupnog prihoda ostvarenog njihovom prodajom u određenom razdoblju.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka, obračunava se i plaća mjesečno, na temelju podataka o ostvarenome mjesečnom prihodu korisnika.

Podatke iz stavka 2. ovoga članka korisnik je dužan dostaviti upravnom tijelu nadležnom za promet.

Članak 10.

Naknada kod obavljanja djelatnosti eksploatacije materijala iz članka 4. stavka 1. alineje 2. ovoga pravilnika, iznosi 2,5 kn/m3 odvezene količine materijala.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka obračunava se i plaća mjesečno, na temelju podataka o količini materijala koje je korisnik odvezao tijekom mjeseca.

Podatke iz stavka 2. ovoga članka korisnik je dužan dostaviti gradskome upravnom tijelu nadležnom za promet.

Članak 11.

Naknada kod obavljanja djelatnosti izgradnje građevina iz članka 4. stavka 1. alineje 3. ovoga pravilnika, iznosi 3,0 kn/m3 ugrađene količine materijala.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka obračunava se i plaća na temelju količina iz glavnog projekta građevine, a u rokovima utvrđenim u odobrenju.

Članak 12.

Naknada kod obavljanja djelatnosti izgradnje stambeno-poslovnih građevina iz članka 4. stavka 1. alineje 4. ovoga pravilnika, iznosi 5,0 kn/m3 iskopane i ugrađene odnosno dovezene i odvezene količine materijala do korisnika, odnosno od korisnika.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka obračunava se i plaća na temelju količina iz glavnog projekta građevine, a u rokovima utvrđenim u odobrenju.

Članak 13.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 340-01/08-01/8

URBROJ: 251-03-02/1-08-2

Zagreb, 24. srpnja 2008.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija