zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

06.04.2005.

Donesen

05.04.2005.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 06.04.2005.

Narodne novine 6/2005

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 6/05)

Na temelju članka 38. točke 25. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst i 10/04) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04 i 20/04), Gradska skupština Grada Zagreba, na 40. sjednici, 5. travnja 2005., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Zorislav Bobuš, dr.med., predsjednik Zajednice saveza organizacija invalida Hrvatske

- priznanjem i novčanom nagradom

za dugogodišnji rad i brojne aktivnosti za unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom. U suradnji sa saborskim odborima potaknuo je Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom 2002.-2006. U europskoj godini osoba s invaliditetom u velikim je svjetskim gradovima predstavio Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2003. do 2006. koja je od Vijeća Europe ocijenjena kao izuzetan primjer lokalne strategije i puta prema stvaranju civilnog društva. Posebno je pridonio mijenjanju uvjeta za kvalitetniji život žena s invaliditetom.

2. Dr.sc. Ivo Goldstein, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za vrijedna znanstvena i historiografska djela o povijesti Hrvatske, Grada Zagreba, zagrebačke židovske zajednice, objavljena u prošlom desetljeću u zemlji i svijetu, a posebno za knjigu Židovi u Zagrebu 1918.-1941. koja je svrstana u sam vrh hrvatske publicističke produkcije u 2004. godini. Prvo je temeljito monografsko djelo o svim aspektima židovskog života u Zagrebu između dvaju svjetskih ratova koje daje prikaz političkoga, gospodarskoga i kulturnog života Zagreba, a recenzenti su ga ocijenili kao "nezaobilazan sastavni dio povijesti Zagreba".

3. Prim.dr.sc. Miroslav Goreta, voditelj Centra za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče

- priznanjem i novčanom nagradom

za značajan doprinos unapređenju hrvatske forenzične psihijatrije u liječenju forenzičnih pacijenata i forenzično-psihijatrijskih vještačenja te zakonske regulative. Na znanstvenom planu istaknuo se nizom znanstvenih i stručnih članaka (preko 120 radova) objavljenih u svjetskim i domaćim znanstvenim časopisima. Urednik je i koautor više knjiga, a tijekom 2004. godine objavio je dvije vrlo značajne Forensic psychiatry, psychoanalysis and criminal law i Psihijatrijska vještačenja-zbirka ekspertiza knjiga prva: Kazneno pravo.

4. Dr.sc. Mirjana Eckert-Maksić, znanstvena savjetnica, voditeljica Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju Instituta Ruđer Bošković

- priznanjem i novčanom nagradom

za kontinuiranu produkciju svjetski prepoznatljivih znanstvenih rezultata u fizikalno-organskoj kemiji, što je u 2004. godini potvrđeno objavljivanjem šest znanstvenih radova u časopisima s visokim faktorom utjecaja, poglavljem u knjizi renomiranoga svjetskog izdavača i prijavom patenta relevantnog za proces proizvodnje biodizela. Značajno je pridonijela teorijskom dizajnu i laboratorijskoj pripravi organskih i organometalnih molekula ciljanih svojstava i analizi njihove elektronske strukture i reaktivnosti primjenom eksperimentalnih i kvantno-kemijskih metoda. Najznačajnije svjetski priznate rezultate postigla je u području istraživanja elektronske strukture i reaktivnosti visoko reaktivnih napregnutih cikličkih molekula, te molekula s aromatičnim i antiaromatičnim svojstvima.

5. Ericsson Nikola Tesla d.d.

- priznanjem

u povodu 55. obljetnice postojanja, za višedesetljetne pozitivne poslovne rezultate, status velikog izvoznika i uspješan proces transformacije u modernu tvrtku, te za veliko značenje u Hrvatskoj i visoki ugled u Ericssonovoj korporaciji i među poslovnim partnerima. Djeluje na području komunikacijsko-informacijske industrije, jedne od najznačajnijih grana za razvoj svjetskoga gospodarstva. Posluje prema visokim standardima jer u izvozu, od 80% ukupne prodaje, značajnu ulogu ima izvoz znanja.

6. HOTO GRUPA društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje i savjetovanje

- priznanjem

za jednu od vodećih uloga u hrvatskim poslovnim sustavima za zakup, izgradnju i prodaju poslovnih i stambenih prostora. Znanjem i iskustvom 80 vrhunskih stručnjaka iz područja menadžerstva, građevinarstva, financija, informatike i poreznog savjetovanja realizirano je niz značajnih projekata u Gradu Zagrebu i okolici. CastelluM centar, Hoto Business Tower, Palača Zrinjevac i Hoto Ville svojom su investicijskom vrijednošću značajno pridonijeli razvoju gospodarstva u Gradu Zagrebu.

7. Zorica Klinžić, učiteljica - savjetnica hrvatskog jezika

- priznanjem i novčanom nagradom

za stručni pedagoški rad s mladima, a posebno za promicanje nastave hrvatskog jezika nizom inovacija i kreativnih rješenja u provedbi nastavnih planova i programa i vođenje Županijskog vijeća učitelja hrvatskog jezika Grada Zagreba. Kao scenaristica posebno se istaknula u ekranizaciji Malog princa, kratkometražnoga igranog filma koji je snimio znanstveno-obrazovni program HRT-a u seriji Lektira, za 5. Aktivnom suradnjom sa znanstvenim programom HRT-a njezini su učenici uključeni u projekt Čemu služi knjiga. Ravnateljica je literarno-likovnog dijela međunarodnoga Hrvatskoga dječjeg festivala Djeca nose svjetove na dlanu - Zagreb - New York.

8. Monika Leskovar, violončelistica

- priznanjem i novčanom nagradom

za izniman doprinos promicanju hrvatske glazbene kulture i Grada Zagreba u zemlji i inozemstvu te za koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom, 17. i 18. prosinca 2004. godine. Pripada skupini najuspješnijih hrvatskih glazbenica mlađe generacije koja je već u dječjoj dobi superiorno ušla u odabrano svjetsko violončelističko društvo i danas je istinska zvijezda međunarodne glazbene scene. Zbog visoke profesionalne razine muziciranja, vrhunske tehnike i izvanrednog načina glazbenog razmišljanja proglašena je i veleposlanicom Hansa Christiana Andersena.

9. Maestro Stjepan Mihaljinec, glazbenik

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu pedeset godina umjetničkoga skladateljskoga, dirigentskoga, pijanističkoga i organizatorskog djelovanja te za izniman doprinos produkciji, reprodukciji i promociji kvalitetne vokalne i vokalno-instrumentalne glazbe. Sudjelovao je u osnivanju Festivala kajkavske popevke u Krapini čiji je dugogodišnji umjetnički direktor. Skladao je više od 300 zabavnih melodija od kojih su mnoge nagrađivane na festivalima u zemlji i inozemstvu i napisao više od 3000 aranžmana za različite orkestralne sastave. U izboru slušatelja radijskih postaja u konkurenciji pjesama o Zagrebu njegova skladba Zadnji fijaker proglašena je pjesmom stoljeća.

10. Arsen Antun Ostojić, redatelj

- priznanjem i novčanom nagradom

za film Ta divna splitska noć premijerno prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Puli i ocijenjen vrhunski od kritike, te nagrađen nagradom Oktavijan za najbolji film godine, Zlatnom arenom za najboljeg debitanta te posebnim nagradama festivala u Sarajevu i Cottbusu. Europska filmska akademija nominirala ga je za najboljeg debitanta Europe što je jedno od najvećih međunarodnih priznanja u povijesti hrvatskog filma.

11. Vinko Penezić i Krešimir Rogina, arhitekti

- priznanjem i novčanom nagradom

za realizaciju niza međusobno povezanih projekata koji pridonose afirmaciji hrvatske arhitektonske teorije, prakse i interdiscipli­narne komunikacije s vizualnim umjetnosti­ma u međunarodnim razmjerima. Njihov koncept glokalističke kulture u oblikovanju vizija arhitekture za 21. stoljeće prepoznat je na natječajima u Japanu, na kojima su od 1984. do 2001. godine dobili šest nagrada, a glavni selektor Venecijanskog bijenala kulture pozvao ih je na prošlogodišnji bijenale. Ustrajno promiču ideju uklopljenosti arhitekture u okoliš cyber-kulture, kao nove prirode, kako u konceptu nove arhitekture koja poštuje prirodu, tako i u inovativnim projektima poput Reality-Show Para-Site House do najnovijeg koncepta Arhitektura u digitalno doba.

12. Nada Premerl, muzejska savjetnica

- priznanjem i novčanom nagradom

za izniman doprinos muzejskoj struci u istraživanju i populariziranju kulturnog i povijesnog života Zagreba. Od 1963. godine neprekidno djeluje u Muzeju Grada Zagreba, gdje se profilirala kao sustavna istraživačica zagrebačke povijesti i kulture o čemu svjedoči više od dvadeset autorskih izložbi te impozantan niz izložbi u koautorstvu. Izradila je projektni program obnove izuzetno komplicirane povijesne zgrade Muzeja Grada Zagreba, spomenika kulture najviše kategorije, te muzeološku koncepciju i scenarij stalnog postava koji je dobio najviša nacionalna i internacionalna priznanja.

13. Josip Tabak, književni prevodilac i književnik

- priznanjem i novčanom nagradom

za izuzetan prevodilački opus čime je pridonio da brojna djela svjetske književnosti postanu integralnim dijelom hrvatskoga književnog korpusa. Uredio je, lektorirao i za tisak pripremio više od 200 knjiga. Temeljito je preuredio Velikanovićev prijevod Don Quijotea, a svaki je njegov prijevod zaokruženo autorsko djelo praćeno iscrpnim pogovorima o piscu i epohi. Za svoj je rad primio i priznanje Zaklade Hans Christian Andersen.

14. Akademik Josip Tišljar, redoviti profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za kapitalno djelo u području sedimentologije sintetizirano u knjigama Sedimentologija karbonata i evaporita (2001.) i Sedimentologija klastičnih i silicijskih taložina (2004.), koje zajedno predstavljaju monografski priručnik najvišega znanstvenog ranga, prvi takve vrste u Hrvatskoj, a rijedak i u europskim razmjerima. Cjelovitim autorskim opusom temeljenim najvećim dijelom na rezultatima vlastitih opsežnih terenskih istraživanja krških Dinarida od Istre do Prevlake, upotpunio je uvođenjem novih metoda i pristupa što je pionirsko postignuće u istraživanju i tumačenju uvjeta postanka karbonatnih stijena.

15. Zlatko Vitez, glumac

- priznanjem i novčanom nagradom

za predstavu Latinovitcz, prema romanu Miroslava Krleže Povratak Filipa Latinovitcza, postavljenu u Gradskom dramskom kazalištu Gavella kojom dokazuje svoju umjetničku zrelost predvodeći cjelokupni ansambl i brojne gostujuće umjetnike, spajajući rad dramaturga, redatelja, scenografa i glumca. Već 20 godina s Glumačkom družinom Histrion na Opatovini je u službi zagrebačke kulture u ljetnim mjesecima gdje s biranim tekstovima doseže najviše umjetničke domete. Uz izniman kazališni talent odlikuju ga velika sposobnost u organizaciji i promidžbi kulture.

KLASA: 061-06/05-02/2

URBROJ: 251-11-04-05-138

Zagreb, 5. travnja 2005.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl. polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija