zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

20.05.2004.

Donesen

20.05.2004.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 20.05.2004.

Narodne novine 10/2004

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 10/04)

Na temelju članka 38. točke 24. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02 i 1/04), Gradska skupština Grada Zagreba, na 32. sjednici, 20. svibnja 2004., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Mirjana Bohanec-Vidović, operna pjevačica

- priznanjem i novčanom nagradom

za cjelokupno umjetničko djelovanje i posebno za CD Od opere do filma sa 18 popijevki, snimljenih tijekom bogate pjevačke karijere u kojoj je uz vokaciju operne primadone trajno njegovala ljubav prema uspješnicama kajkavskog porijekla, te s arijom Suzane, duetom Zerline i don Giovannia, arijama Ännchen, Manon, Musette i zvučnim zapisima s ansamblom Collegium musicum. Predstavila se kao izuzetno osjećajna vrsna interpretkinja solo popijevaka Lučića, Musorgskog i s vrhunskim interpretacijama Božidara Kunca.

2. Antun Kljenak, dr.med., specijalist dječje kirurgije, F.E.B.P.S.

- priznanjem i novčanom nagradom

autor je kirurško-rekonstrunktivne procedure u liječenju pacijenata koji boluju od nasljedne bulozne epidermolize, koju naziva Zagreb surgical reconstructive procedure, čime pronosi i ugled rodnoga grada kao inovacijskog središta znanosti i medicine. U suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, DEBRA, Hrvatsko društvo za buloznu epidermolizu formiralo je DEBRA ekspertni multidisciplinarni tim, koji je pod njegovim vodstvom primjer primjene kirurških inovacija u praksi i koji postiže kontinuiranu zdravstvenu zaštitu pacijenata s buloznom epidermolizom.

3. Arijana Kralj, upraviteljica Gliptoteke HAZU

- priznanjem i novčanom nagradom

pokrenula je i vodila brojne projekte, te inicirala rad mnogih muzejsko-galerijskih organizacija i ustanova, s posebnim naglaskom na spajanju tradicijskih i suvremenih načina koncipiranja muzejsko-galerijske djelatnosti. Djelovala je u svim područjima likovnih umjetnosti: arhitekturi, dizajnu, fotografiji, kiparstvu, slikarstvu, multimediji, instalaciji, performansima, kazalištu i plesnim radionicama, koncertima, promocijama knjiga, manifestacijama, a odabirom izložaba pokazala nov i dinamičan način povezivanja i prezentiranja raznorodnih likovnih opredjeljenja. Uspostavila je intenzivnu i kvalitetnu suradnju s mnogim stručnjacima, umjetnicima i muzejsko-galerijskim ustanovama.

4. Krešimir Mikić, glumac Zagrebačkog kazališta mladih

- priznanjem i novčanom nagradom

vrsnom umjetničkom osobnosti 2003. godine nastupio je u ulozi redatelja u predstavi Naš grad. Na karakterističan način redukcijom gesti, zapanjujuće ležeran, u vidu duge virtuozne konferanse, poveznica je cijele predstave i istodobno inteligentni, malo odmaknuti promatrač, pa je neobično moderni i maštoviti postupak polučio posebni način gledanja predstave. U predstavi Brat magarac tonom i ritmom u ulozi svetog Franje kreirao je lik mudrog čudotvorca i dobročinitelja, oslobođena ljudskih slabosti i povišenih tonova.

5. Nikica Petrak, pjesnik, esejist i prevoditelj

- priznanjem i novčanom nagradom

za značajan doprinos književnosti brojnim knjigama pjesama: Tiha knjiga, Izjava o namjerama, Ispadanje iz povijesti, Razmicanje paučine i drugima - vrhuncima hrvatske suvremene poezije, te posebno za knjigu eseja Neizgovoreni govor / Zapisci nasumce, jednog od najljepših i najpoticajnijih tekstova suvremene hrvatske književnosti u kojoj autor definira potrebu za čitanjem poetskog mimo ili usprkos trendovima i tehničkim inovacijama te ostvaruje začudan uvid novog čitanja s novim otkrićima.

6. Akademik Hodimir Sirotković

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu 85. godine života i 50 godina znanstvenog rada za ukupni doprinos razvoju znanosti. Opsegom i raznovrsnošću istraživačkih tema, kakvoćom pedagoškog i znanstvenog rada dostigao je rezultate najviše vrijednosti, djelatno utjecao na razvoj znanstvene misli u području novije državno-pravne povijesti i općenito povijesti Hrvatske. Povijesnim sintezama i argumentiranim analizama pridonio je pravnoj znanosti, a bavio se istraživanjima u organizaciji, izbornom redu i ustavnom položaju Hrvatskog sabora i organizacije hrvatske uprave te istraživanjima o djelovanju hrvatskih pravnika i političara u 19. i 20. stoljeću.

7. Prof.dr.sc. Aleksandar Stipčević

- priznanjem i novčanom nagradom

za izniman doprinos znanosti u području knjižničarstva i promicanje kulture knjige. Sustavni je istraživač knjige i njezine povijesti u Hrvatskoj, kao nezamjenjivog izvora znanja kroz stoljeća i jedinstvenoga kulturološkog, društvenog i političkog fenomena. Istražio je i prikazao knjigu u svim njezinim aspektima, značenjima i utjecajima. Baveći se umjetnošću i religijom starih Ilira, bibliografijom, općom i nacionalnom poviješću knjiga i knjižnica, pitanjima cenzura dao je značajan doprinos kulturi.

8. Transplantacijski tim KB Merkur u sastavu:

- dr. Leonardo Patrlj, dr. Branislav Kocman, dr. Ivan Vladić, dr. Stipislav Jadrijević - kirurzi;

- dr. Blaženka Hofman, dr. Denis Mašinović, dr. Maida Buhin, dr. Dražen Matleković, dr. Milica Žmire - anesteziolozi;

- dr. Dinko Škegro, dr. Vesna Čolić-Cvrlje, prim.dr. Slavica Naumovski-Mihalić, dr. Mladen Knotek i prof.dr. Mirjana Sabljar-Matovinović - internisti

- priznanjem i novčanom nagradom

za izniman doprinos hrvatskom zdravstvu i vrhunske rezultate u medicini, osobito za realizaciju transplantacijskog programa. Sa 70 uspješno obavljenih transplatacija jetre - najzahtjevnije transplantacije - u samom su vrhu medicinskog umijeća, a od prošle godine multiorganskom transplantacijom gušterače i bubrega (9 operacija) postigli su rezultate svjetske razine.

9. Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna

- priznanjem i novčanom nagradom

za uređivanje monografije Zagreb, modernost i grad, interdisciplinarni uvid u fenomen modernosti u gradu koji unutar hrvatske kulture figurira kao neprijeporno središte. Petnaest eseja u monografiji daje uvid u socijalne, ekonomske, urbanističke i umjetničke promjene tijekom 20. stoljeća u Zagrebu čiji su autori ugledni znanstvenici s područja arhitekture i urbanizma, teoretičari umjetnosti i kulture. Posebnu vrijednost monografije predstavlja njezina likovna oprema brojnim znalački izabranim fotografijama iz svih segmenata života Zagreba iz prošlog stoljeća.

10. I. gimnazija

- priznanjem

u povodu 150. obljetnice neprekidnog rada što je svrstava u red najstarijih zagrebačkih gimnazija. Uz nastavni rad provodi se i niz slobodnih aktivnosti poput njegovanja stvaralaštva učenika, glazbenog ženskog zbora, knjižničarske grupe i sportske aktivnosti. Osmislili su humanitarnu akciju Prva pomaže kao i humanitarnu akciju Kap dobrote kojima su pomogli potrebitima. Na kvizu koji organizira UNESCO 2002. godine učenici su osvojili drugo mjesto, a 2003. godine u konkurenciji 237 škola iz 51 zemlje osvojili su prvo mjesto.

11. V. gimnazija

- priznanjem

za izvanredne rezultate cjelokupnog odgojno-obrazovnog rada u koji je uložen veliki trud, znanje i entuzijazam zaposlenih čime nadareni i marljivi učenici, postižu izuzetno kvalitetne rezultate, koji se potvrđuju na natjecanjima i upisima na fakultete. U 2003. godini na državna natjecanja plasiralo se 107 učenika i postiglo je izvrsne rezultate čime su postali jedna od vodećih škola u Hrvatskoj. Unatoč strogim kriterijima, prosjek konačnog uspjeha je vrlo visok - 4,37, a bivši učenici uspješno studiraju i u pravilu u roku završavaju studij.

12. Satiričko kazalište "Kerempuh"

- priznanjem

u povodu 40. obljetnice djelovanja i 180 izvedenih premijera. S vrsnim komedijama i satiričkim djelima zauzima jedinstveno mjesto u kazališnom životu Hrvatske. Već 27 godina organizira Dane satire s odabranim komediografskim djelima hrvatskoga glumišta. Potiču domaće komediografsko stvaralaštvo naručivanjem novih djela i postavljanjem prvih djela autora. Izvode djela vrhunskih hrvatskih komediografa: Brešan, Hadžić, Radaković, Stazić i dr. s najboljim redateljima, afirmiranim scenografima i kostimografima, što znatno obogaćuje zagrebački kazališni repertoar.

13. Tvornica željezničkih vozila "Gredelj" d.o.o.

- priznanjem

za postignute proizvodne rezultate, zahvaljujući bogatom radnom iskustvu na održavanju željezničkih vozila i zahvaljujući kadrovskom potencijalu, a u veoma složenim ekonomskim uvjetima. Tvornica se uspjela izboriti za jednu od vodećih pozicija na domaćem i na probirljivom tržištu industrijski razvijenih europskih zemalja. Najznačajniji su projekti: putnički Beelt vagon, prototip tog vagona za osobe s invalidnošću, putnički vagon I. razreda - At i drugi.

KLASA: 061-06/04-02/1

URBROJ: 251-11-04-04-119

Zagreb, 20. svibnja 2004.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl.polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija