zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

30.03.1999.

Objavljen

30.03.1999.

Stupa na snagu

30.03.1999.
Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o mjerama zaštite spomenika parkovne arhitekture vrta zgrade u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 14

Pročišćeni tekst vrijedi od 30.03.1999.

Narodne novine 5/1999

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o mjerama zaštite spomenika parkovne arhitekture vrta zgrade u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 14 (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 5/99)

Na temelju članka 29. stavka 2. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine 30/94 i 72/94), uz prethodnu suglasnost Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša, KLASA: 612-07/98-23/2, URBROJ: 542-08-VM-98-4 od 9. 10. 1998., Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, na 45. sjednici, 30. ožujka 1999., donijelo je

ZAKLJUČAK
o mjerama zaštite spomenika parkovne arhitekture vrta zgrade u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 14

I. Opće odredbe

Članak 1.

Vrt zgrade u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 14, proglašen je zaštićenim dijelom prirode - spomenikom parkovne arhitekture Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba donijetom, na 10. sjednici, 24. veljače 1998., objavljenom u Narodnim novinama 29/98 i Službenom glasniku Grada Zagreba 3/98.

Mjere zaštite su njega i održavanje vrta zgrade Prilaz Gjure Deželića 14, (u nastavku teksta: Mjere) kojima se čuvaju svojstva i vrijednosti zbog kojih je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Članak 2.

Radovima iz članka 1. stavka 2. ovog zaključka ne smije se narušiti koncepcija i kompozicija vrta, uz poštivanje izbora biljnih vrsta predviđenog u hortikulturnom rješenju autorice Silvije Očić, od 25. listopada 1987. godine.

Hortikulturno rješenje iz stavka 1. ovog članka sastavni je dio ovih mjera zaštite.

II. Mjere

Članak 3.

Vrt je potrebno redovito njegovati i održavati.

Redovito održavanje i njega u smislu ovih mjera obuhvaća sljedeće radove:

1. okopavanje, odnosno prorahljivanje tla kako bi se održala njegova propusnost i optimalni vodno-zračni režim neophodan za rast i razvoj bilja,

2. zalijevanje,

3. prihranjivanje (prignojavanje) kako bi se unijele tvari organskog ili mineralnog sastava, koje obogaćuju tlo aktivnim hranivima, djeluju na povećanje plodnosti tla, te na povećanje biološkog prirasta,

4. povremena izmjena gornjeg sloja tla novom, humusom i hranivima bogatom, zemljom,

5. plijevljenje od korova, da se ne bi smanjivala raspoloživa količina vode, zraka, hrane i prostora pristupačna bilju, kao i iz estetskih razloga,

6. orezivanje ruža i onog grmlja koje u svom rastu i razvoju zahtijeva orezivanje i proređivanje grana i to tako da se ne unište pupovi, dok na postojećem stablu Pančićeve omorike (Picea omorica) zahvati rezidbe grana odnosno formiranje habitusa krošnje rezom nisu dozvoljeni,

7. održavanje vrtnih staza,

8. u slučaju zaraze insektima ili gljivičnim oboljenjima, zaraženo bilje potrebno je tretirati adekvatnim insekticidima ili fungicidima, a ovisno o intenzitetu zaraze i cijeli vrt.

Članak 4.

Zabranjeno je oštećivati i uklanjati bilje, narušavati ravnotežu biljnih vrsta, onečišćavati vrt odlaganjem smeća i krupnog otpada.

Eventualni infrastrukturni prekopi dopušteni su samo uz ishođenje uvjeta zaštite prirode kod Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša.

Uvjete zaštite prirode potrebno je ishoditi i za eventualnu dosadnju odnosno zamjensku sadnju odumrlih ili fiziološki oslabljenih biljaka.

III. Nadzor

Članak 5.

Nadzor korištenja vrta, provođenja mjera zaštite i izvršavanje izdatih uvjeta zaštite prirode provodit će nadležno tijelo državne uprave.

Za nepridržavanje ovih mjera primjenjivat će se kaznene odredbe Zakona o zaštiti prirode, te drugih posebnih propisa.

IV. Završne odredbe

Članak 6.

Ovaj će zaključak biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba i stupit će na snagu danom objave.

KLASA: 612-07/98-01/2

URBROJ: 251-01-03/3-99-2

Zagreb, 30. ožujka 1999.

Gradonačelnica

Grada Zagreba

Marina Matulović-Dropulić, dipl. ing. arh., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija