zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

19.10.1990.

Donesen

18.10.1990.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o privremenoj mjeri o prijevremenoj otplati obveza po komercijalnim kreditima prema SSSR-u koje su dospjele u 1989. godini i koje dospijevaju u idućim godinama

Pročišćeni tekst vrijedi od 08.10.1991.

61/1990, Narodne novine 53/1991

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o privremenoj mjeri o prijevremenoj otplati obveza po komercijalnim kreditima prema SSSR-u koje su dospjele u 1989. godini i koje dospijevaju u idućim godinama ("Službeni list SFRJ", br. 61/90 , 53/91)

Skupština SFRJ

937.

Na temelju člana 315. točke 3) Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izdaje

UKAZ

O PROGLAŠENJU ZAKONA O PRIVREMENOJ MJERI O PRIJEVREMENOJ OTPLATI OBVEZA PO KOMERCIJALNIM KREDITIMA PREMA SSSR-U KOJE SU DOSPJELE U 1989. GODINI I KOJE DOSPIJEVAJU U IDUĆIM GODINAMA

Proglašava se Zakon o privremenoj mjeri o prijevremenoj otplati obveza po komercijalnim kreditima prema SSSR-u koje su dospjele u 1989. godini i koje dospijevaju u idućim godinama, što ga je donijela Skupština SFRJ na sjednici Vijeća republika i pokrajina 18. listopada 1990.

P br. 1281

Beograd, 18. listopada 1990.

Predsjednik

Predsjedništva SFRJ

Dr. Borisav Jović, v. r.

Predsjednik

Skupštine SFRJ

Dr. Slobodan Gligorijević, v. r.

ZAKON

O PRIVREMENOJ MJERI O PRIJEVREMENOJ OTPLATI OBVEZA PO KOMERCIJALNIM KREDITIMA PREMA SSSR-U KOJE SU DOSPJELE U 1989. GODINI I KOJE DOSPIJEVAJU U IDUĆIM GODINAMA

Član 1.

Narodna banka Jugoslavije izvršit će prijevremenu otplatu obveza po komercijalnim kreditima prema SSSR-u koje su dospjele u 1989. godini i koje dospijevaju u idućim godinama, za kredite utvrđene Protokolom između Saveznoga izvršnog vijeća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, potpisanim 1. srpnja 1990.

Član 2.

Narodna banka Jugoslavije sklopit će ugovore s bankama ovlaštenima za poslove s inozemstvom, koje prate krajnje korisnike kredita, kojima će se regulirati rokovi otplate i svi uvjeti otplate kredita prema Narodnoj banci Jugoslavije, jednaki sadašnjim uvjetima izvršenja obveza prema SSSR-u.

Iznimno od odredbe stava 1. ovog člana, za poduzeća crne metalurgije i poduzeća za proizvodnju i vađenje ugljena, utvrđuje se kraće razdoblje za polaganje dinarske protuvrijednosti Narodnoj banci Jugoslavije do 31. prosinca 1991. Istovremeno, utvrdit će se novi amortizacioni plan za polaganje dinara Narodnoj banci Jugoslavije, s tim da se isplaćene obveze iz kraćeg razdoblja rasporede na jednake dijelove do kraja otplatnog razdoblja. Otplatno razdoblje ne može biti kraće od tri godine od proteka kraćeg razdoblja.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime Narodne banke Jugoslavije potpisuje guverner Narodne banke Jugoslavije.

Član 3.

Banke ovlaštene za poslove s inozemstvom položit će dinarsku protuvrijednost plaćene obveze prema Narodnoj banci Jugoslavije u rokovima predviđenim ugovorom iz člana 2. ovog zakona, po tečaju na dan namirenja obveze tih banaka prema Narodnoj banci Jugoslavije.

Član 4.

Poduzeće — krajnji korisnik kredita može svoje obveze prema Narodnoj banci Jugoslavije za otplate koje su dospjele u 1989. godini i koje dospijevaju u idućim godinama po osnovi glavnice i kamate namiriti preko svoje banke i prije roka predviđenog ugovorom iz člana 2. ovog zakona.

Član 5.

Ako se dospjela obveza pa kreditu iz člana 3. ovog zakona ne namiri na vrijeme, Narodna banka Jugoslavije postupit će u skladu sa Zakonom o načinu i uvjetima izvršenja obveza po kreditima međunarodnih financijskih organizacija za koje je Federacija dala garanciju ili supergaranciju i kreditima iz međudržavnih sporazuma (,.Službeni list SFRJ", br. 43/86), bez obzira na to što je u ovom slučaju Narodna banka Jugoslavije izvršila obvezu po kreditu prema inozemstvu.

Član 6.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom listu SFRJ", a primjenjivat će se od dana stupanja na snagu Zakona o ratifikaciji Protokola između Saveznoga izvršnog vijeća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija