zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

15.03.1991.

Donesen

13.03.1991.

Stupa na snagu

23.03.1991.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o načinu osiguravanja sredstava federacije na ime članskog uloga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Europske banke za obnovu i razvoj novu i razvoj

Pročišćeni tekst vrijedi od 08.10.1991.

18/1991, Narodne novine 53/1991

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o načinu osiguravanja sredstava federacije na ime članskog uloga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Europske banke za obnovu i razvoj novu i razvoj ("Službeni list SFRJ", 18/91 , 53/91)

Skupština SFRJ

204

Na temelju člana 315. točke 3) Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izdaje

UKAZ

O PROGLAŠENJU ZAKONA O NAČINU OSIGURAVANJA SREDSTAVA FEDERACIJE NA IME ČLANSKOG ULOGA SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE U OSNIVAČKI KAPITAL EUROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

Proglašava se Zakon o načinu osiguravanja sredstava federacije na ime članskog uloga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Europske banke za obnovu i razvoj novu i razvoj, što ga je donijela Skupština SFRJ na sjednici Vijeća republika i pokrajina od 13. ožujka 1991.

P br. 1351

Beograd, 13. ožujka 1991.

Predsjednik Predsjedništva SFRJ

Dr. Borislav Jović, v.r.

Predsjednik Skupštine SFRJ

Dr. Slobodan Gligorijević

ZAKON

O NAČINU OSIGURAVANJA SREDSTAVA FEDERACIJE NA IME ČLANSKOG ULOGA SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE U OSNIVAČKI KAPITAL EUROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

Član 1.

Ovim se zakonom osiguravaju sredstva na ime članskog uloga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Evropske banke za obnovu i razvoj (u nastavku teksta ,,Banka").

Članski ulog Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Banke obuhvaća iznos koji se uplaćuje i iznos koji se plaća Banci na njezin eventualni zahtjev.

Član 2.

Sredstva na ime članskog uloga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u osnivački kapital Banke koja se uplaćuju osigurat će se u budžeta Federacije u ukupnoj svoti od 710,90 milijuna dinara kao protuvrijednost 38,4 milijuna europske obračunske jedinice (XBA).

Član 3.

Sredstva iz člana 2. ovog zakona osigurat će se u budžetu Federacije za pojedine godine, i to:

1) u Budžetu Federacije za 1991, godinu — 142,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 7,68 milijuna XBA;

2) u Budžetu Federacije za 1992. godinu — 142,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 7,68 milijuna XBA;

3) u Budžetu Federacije za 1993. godinu — 142,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 7,68 milijuna XBA;

4) u Budžetu Federacije za, 1994. godinu — 142,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 7,68 milijuna XBA;

5) u Budžetu Federacije za 1995. godinu — 142,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 7,68 milijuna XBA;

Ako se promijeni tečaj dinara prema XBA, iznosi dinara utvrđeni u članu 2. ovog zakona i stavu 1. ovog člana odgovarajuće će se usklađivati do namirenja devizne obveze.

Član 4.

Obveza utvrđena u članu 2. ovog zakona uplatit će se:

a) u gotovu, u pet jednakih godišnjih obroka u ukupnoj svoti od 355,45 milijuna dinara kao protuvrijednost 19,2, milijuna XBA;

b) izdavanjem pet obveznica na svotu od 19,2 milijuna XBA, s rokovima dospijeća, i to:

- prvi obrok uplate u gotovu odnosno prva obveznica dospijeva u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Sporazuma o osnivanju Banke ili od dana deponiranja instrumenata o ratifikaciji ako je taj datum nakon stupanja na snagu Sporazuma o osnivanju Banke;

— drugi, treći, četvrti i peti obrok uplate u gotovu odnosno druga, treća, četvrta i peta obveznica dospijevaju nakon proteka jedne godine nakon dospijeća svakoga prethodnog obroka.

Član 5.

Obveza utvrđena u članu 2. ovog zakona izvršit će se u XBA, US dolarima ili japanskim jenima, na temelju prosječnog tečaja dotične valute prema XBA od 30. rujna 1989. do 31. ožujka 1990.

Član 6.

Ovlašćuje se funkcionar koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove financija da obveznice iz člana 4. ovog zakona izda u ime i za račun Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u korist Banke.

Obveznice su beskamatne, ne mogu se prenositi i plative su na zahtjev Banke.

Originale obveznica na srpskohrvatskome i engleskom jeziku savezni organ uprave nadležan za poslove financija deponirat će kod Narodne banke Jugoslavije.

Jedan primjerak fotokopija obveznica bit će dostavljen Banci.

Član 7.

Dinarska sredstva osigurana ovim zakonom vode se kod Narodne banke Jugoslavije na posebnom računu.

Konverziju dinara obavlja Narodna banka Jugoslavije na teret tekućih deviznih rezervi Jugoslavije.

Član 8.

Sredstva na ime članskog uloga koji se plaća na eventualni zahtjev Banke osigurat će se u budžetu Federacije u svoti od 89,6 milijuna XBA odnosno u dinarskoj protuvrijednosti od 1.657,6 milijuna dinara.

Član 9.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenom listu SFRJ“.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija