zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

21.06.2022.

Donesen

20.06.2022.

Stupa na snagu

22.06.2022.

Prestaje važiti

05.07.2024.

Pravilnik o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.01.2023. do 04.07.2024.

Narodne novine 18/2022, 37/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Pravilnik o zakupnini i naknadi za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, organiziranje manifestacija i snimanja (20/24) na snazi od 5.7.2024. u članku 19. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/22 i 37/22)."

PREAMBULA

Pravilnik o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 18/22, 37/22)

Na temelju članka 160. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), članka 34. stavka 1., članka 46. stavka 1., članka 50. stavka 2. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/19, 24/19, 22/20 i 16/22) i članka 3. stavka 3. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene (Službeni glasnik Grada Zagreba 28/20, 21/21 i 16/22), gradonačelnik Grada Zagreba, 20. lipnja 2022., donosi

PRAVILNIK o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom određuju kriteriji za određivanje zakupnina odnosno naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija, snimanje reklama, filmova, serija i emisija, podjelu promidžbenog materijala iz ruku i komercijalno fotografiranje.

Članak 2.

Za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska i pokretnih naprava za trgovinu na malo (prodaja robe i/ili usluga) i ugostiteljsku djelatnost plaća se zakupnina.

Za korištenje površine javne namjene za postavljanje pokretnih naprava, koje se daju na drugo korištenje, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene (u daljnjem tekstu: komunalni objekti), organiziranje manifestacija, snimanje reklama, filmova, serija, emisija, podjelu promidžbenog materijala iz ruku i komercijalno fotografiranje plaća se naknada.

Članak 3.

Visina zakupnine odnosno naknade za korištenje površine javne namjene određuje se sukladno kriterijima:

- zoni u kojoj se površina javne namjene nalazi,

- vrsti objekta, vrsti manifestacije ili ostalih aktivnosti iz članka 1. ovoga pravilnika,

- vrsta djelatnosti - namjena koja se obavlja,

- veličini površine javne namjene koja se koristi,

- razdoblju na koje se površina javne namjene daje u zakup ili na korištenje.

Kriteriji iz stavka 1. ovoga članka izraženi su u jediničnim iznosima zakupnina i naknada i utvrđeni su u Tablici zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja (u daljnjem tekstu: Tablica) u Prilogu 2. koji je sastavni dio ovoga pravilnika.

Članak 4.

Za određivanje zakupnine odnosno naknade na području Grada Zagreba određene su četiri zone i zona Gornji grad.

Područja obuhvata zona i crte razgraničenja između zona iskazani su u Prilogu 1. koji je sastavni dio ovoga pravilnika. Crta razgraničenja između zona obuhvaća obje strane ulice odnosno sve strane trga.

Članak 5.

Površina javne namjene može se koristiti bez naknade sukladno odredbama odluke kojom se propisuje davanje u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene.

II. ODREĐIVANJE ZAKUPNINE I NAKNADE

Članak 6.

Za postavljanje kioska i pokretnih naprava za trgovinu na malo (prodaja robe i/ili usluga) i ugostiteljsku djelatnost, zakupnina za korištenje površina javne namjene obračunava se množenjem površine (u m2) na koju se postavlja kiosk ili pokretna naprava, razdoblja na koje se postavlja (broja mjeseci) i jediničnog iznosa zakupnine.

Visina zakupnine za postavljanje kioska umanjuje se za 50 % od jediničnog iznosa, ako se u kiosku obavlja tradicijska djelatnost određena odlukom kojom se propisuje davanje u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene.

Članak 7.

Za korištenje izložbenih i reklamnih ormarića u vlasništvu Grada Zagreba naknada se obračunava množenjem svakog započetog m2 ogledne površine ormarića i jediničnog iznosa naknade.

Članak 8.

Za postavljanje pokretnih naprava i privremenih građevina za manifestacije i sajmove naknada u I. zoni obračunava se množenjem površine (u m2) na koju se pokretna naprava postavlja, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se za:

- 20 % u II. zoni

- 50 % u III. i IV. zoni.

Za postavljanje pokretnih naprava i privremenih građevina za komercijalnu promidžbu, naknada za I. zonu obračunava se množenjem površine (u m2) pokretne naprave odnosno privremene građevine, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u stavku 1. ovog članka.

Za postavljanje pozornice za održavanje koncerata i/ili zabavnog sadržaja naknada se obračunava množenjem površine (u m2) na koju se pozornica postavlja, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u stavku 1. ovog članka.

Za postavljanje pokretnih naprava i privremenih građevina za ugostiteljsku djelatnost za uskrsne i božićne blagdane naknada se obračunava množenjem površine (u m2) pokretne naprave odnosno privremene građevine, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade.

Članak 9.

Za izlaganje vozila naknada u I. zoni obračunava se množenjem razdoblja (broja dana) na koje se vozilo izlaže i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se za:

- 10 % u II. zoni

- 20 % u III. zoni

- 30 % u IV. zoni.

Za pokretne naprave i privremene građevine koje se postavljaju u svrhu promotivno-edukativno-prodajne manifestacije uz prethodno mišljenje nadležnog gradskog upravnog tijela o namjeni manifestacije naknada se obračunava u I. zoni ovisno o površini pokretne naprave i privremene građevine, množenjem razdoblja (broja dana) na koji se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u stavku 1. ovog članka.

Za postavljanje pokretnih naprava za sajam knjiga naknada se obračunava množenjem površine (u m2) na koju se pokretna naprava postavlja, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u stavku 1. ovog članka.

Članak 10.

Za postavljanje pokretnih naprava i korištenje površine javne namjene uz pokretnu napravu u svrhu manifestacija za prodaju vlastitih proizvoda, naknada u I. zoni obračunava se množenjem svakog započetog m2 površine na koju se pokretna naprava postavlja odnosno za koju se površina javne namjene uz pokretnu napravu koristi, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja odnosno koristi i jediničnog iznosa naknade. Jedinični iznos naknade u II., III. i IV. zoni iznosi 50 % jediničnog iznosa naknade određenog za I. zonu.

Članak 10.a

Za postavljanje štanda (do 2 m2) naknada se obračunava množenjem razdoblja (broja dana) na koje se štand postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u članku 9. stavku 1. ovog pravilnika.

Za postavljanje ostalih naprava i instalacija naknada se obračunava množenjem površine (u m2) na koju se naprava i instalacija postavlja, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u članku 9. stavku 1. ovog pravilnika.

Članak 11.

Za postavljanje pokretnih naprava i pozornice u svrhu političke aktivnosti naknada se obračunava množenjem svakog započetog m2 površine na koju se pokretna naprava ili pozornica postavlja, razdoblja (broja dana) na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade.

Za postavljanje pagoda u svrhu političke aktivnosti naknada se obračunava množenjem razdoblja (broja dana) na koji se pagoda postavlja i jediničnog iznosa naknade.

Za korištenje postavljene pozornice na Trgu bana Josipa Jelačića u svrhu političke aktivnosti naknada se obračunava množenjem vremenskog razdoblja (broja sati) korištenja i jediničnog iznosa naknade.

Članak 12.

Za snimanje reklama naknada se obračunava množenjem razdoblja (broja dana) korištenja površine javne namjene i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u članku 8. stavku 1. ovoga pravilnika.

Za snimanje filmova, serija i emisija hrvatske produkcije ne plaća se naknada za korištenje površina javne namjene.

Za snimanje filmova, serija i emisija inozemne produkcije i koprodukcije naknada se obračunava množenjem razdoblja (broja dana) korištenja površine javne namjene i jediničnog iznosa naknade, a umanjuje se na način određen u članku 9. stavku 1. ovoga pravilnika.

Ako se za snimanja iz stavaka 1. i 3. ovoga članka koristi površina javne namjene koja se nalazi u više zona, naknada se obračunava prema zoni za koju je određena (naj)viša naknada.

Članak 13.

Za podjelu promidžbenog materijala iz ruku i komercijalno fotografiranje naknada se obračunava množenjem razdoblja (broj dana) korištenja površine javne namjene i jediničnog iznosa naknade.

Za podjelu promidžbenog materijala iz ruku naknada se obračunava po osobi.

Za komercijalnu projekciju na fontanama u sklopu manifestacije u Ulici Hrvatske bratske zajednice naknada se obračunava množenjem razdoblja (broj dana) korištenja površine javne namjene i jediničnog iznosa naknade.

Članak 14.

Gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove i javne površine izdaje rješenje o odobrenju korištenja površine javne namjene za svrhe određene člancima od 8. do 13. ovoga pravilnika nakon uplate naknade za korištenje površine javne namjene u proračun Grada Zagreba.

Članak 15.

Za korištenje površina javne namjene za postavljanje otvorene terase naknada se obračunava po svakom započetom kvadratnom metru (m2).

Mjesečna naknada za postavljanje otvorene terase obračunava se množenjem površine javne namjene (m2) na koju se postavlja otvorena terasa i jediničnog iznosa naknade.

Iznimno od stavaka 1. i 2. ovog članka, za postavljanje otvorene terase na parkirališnim mjestima naknada za 2023. se određuje u iznosu od 50 % naknade za neposrednu dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta po pojedinoj zoni u kojoj se rezervirano parkirališno mjesto nalazi, a za svaku sljedeću godinu naknada se određuje u cjelokupnom iznosu naknade za neposrednu dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta po pojedinoj zoni u kojoj se rezervirano parkirališno mjesto nalazi, sukladno propisima kojima se uređuju rezervirana parkirališna mjesta.

Članak 16.

Za postavljanje otvorene terase duže od 6 mjeseci naknada se plaća u dva obroka, i to:

- 50 % obračunatog iznosa naknade prije sklapanja ugovora o korištenju površina javne namjene,

- 50 % obračunatog iznosa naknade najkasnije 6 mjeseci od dana početka korištenja površina javne namjene.

Ako korisnik, prije sklapanja ugovora o korištenju površina javne namjene, uplati godišnju naknadu odjednom, naknada se umanjuje za 20 %.

Ako se otvorena terasa koristi u neprekidnom trajanju i u sljedećoj kalendarskoj godini, rokovi dospijeća obroka iz stavka 1. ovoga članka za to razdoblje, odnosno rok dospijeća naknade iz stavka 2. ovoga članka, odredit će se ugovorom o korištenju površina javne namjene.

Ako korisnik koristi površinu javne namjene do šest mjeseci u kalendarskoj godini, naknada se plaća prije sklapanja ugovora o korištenju površine javne namjene.

Članak 17.

Za postavljanje komunalnih objekata (javnih telefonskih govornica, poštanskih sandučića i samostojećih telekomunikacijskih razvodnih ormarića) naknada se obračunava množenjem površine (u m2) na koju se komunalni objekt postavlja, razdoblja na koje se postavlja i jediničnog iznosa naknade.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Odredbe ovoga pravilnika koje se odnose na određivanje zakupnine za postavljanje kioska na odgovarajući način primjenjuju se i na određivanje zakupnine za postojeće manje montažne objekte.

Članak 19.

Danom stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene i organiziranje manifestacija (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/20).

Članak 20.

Ovaj pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 363-01/22-01/274

URBROJ: 251-01-02-22-2

Zagreb, 20. 6. 2022.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, mag. pol., v. r.

Prilog 1.

Zone za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja

I. ZONA obuhvaća područje unutar crte razgraničenja: Ulicom Ivana Gundulića od Masarykove ulice do Ilice, Ilica do Trga bana Josipa Jelačića, Trg bana Josipa Jelačića, Petrinjskom ulicom do Ulice Nikole Tesle, Ulicom Nikole Tesle do Gundulićeve ulice.

II. ZONA, izuzimajući područje I. zone, obuhvaća područje unutar crte razgraničenja: Ulica Republike Austrije do Ilice, Ilicom do Britanskog trga, Britanski trg, Ilicom do Frankopanske ulice, Ulicom Ivana Dežmana, Streljačkom ulicom, Mesničkom ulicom, Demetrovom ulicom do križanja s Opatičkom ulicom, Opatičkom ulicom na sjever do Ilirskog trga, Ilirski trg, Ulicom Pavla Radića na jug do Stuba Bartola Felbingera, Stubama Bartola Felbingera do Tkalčićeve ulice, Tkalčićevom ulicom na sjever do Ulice Tome Mikloušića, Ulicom Tome Mikloušića do križanja sa Zvonarničkom ulicom, od ove točke na jug ulicom Kaptol do Vlaške ulice, Vlaškom ulicom do Trga Eugena Kvaternika, Trg Eugena Kvaternika, Ulicom Pavla Šubića do Trga kralja Petra Krešimira IV., Trg kralja Petra Krešimira IV., Ulicom kraljice Jelene, Branimirovom ulicom do Trga kralja Tomislava, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Pothodnik Glavnog kolodvora Zagreb, Ulica Grgura Ninskog do Mihanovićeve ulice, Mihanovićevom ulicom do Vodnikove ulice, Ulicom Josipa Runjanina, Ulicom Đure Crnatkova, Jukićevom ulicom, Ulicom Vatroslava Jagića do Ulice Republike Austrije.

III. ZONA, izuzimajući područje I. i II. zone, obuhvaća područje unutar crte razgraničenja: križanje Slavenskoga ulice i Jarnovićeve ulice, Jarnovićevom ulicom do križanja s Ulicom Ivana Matetića Ronjgova, na zapad do ulice Svilkovići, Ulicom Milana Rešetara, Ulicom Antuna Šoljana, Ulicom Matije Vlačića Ilirika do Ulice Ivane Brlić-Mažuranić, Ulicom Ivane Brlić-Mažuranić na zapad do Ulice Tomislava Krizmana, Ulicom Tomislava Krizmana do Ulice Ante Topić-Mimare, Ulicom Ante Topića Mimare križanja sa Samoborskom cestom ulice i od ove točke ravnom linijom do Aleje grada Bologne, Alejom grada Bologne do Ilice, Ilicom, terminalom ZET-a Črnomerec do Ulice Črnomerec, Ulicom Črnomerec do Krčelićeve ulice, Krčelićevom ulicom do Svetog Duha, Svetim Duhom na jugoistok do Kuniščaka, Ulicom Zatišje, Vrtlarskom ulicom, ulicom Podolje do Vinogradske ceste, od ove točke ravnom linijom do križanja Hercegovačke ulice i Buntićeve, Hercegovačkom ulicom na sjever do križanja s Pantovčakom, Pantovčakom na jug do Stuba Ivana Kozarca, Stubama Ivana Kozarca, Ulicom Josipa Kozarca do Goljačkog ogranka, Goljačkim ogrankom do Goljaka, Gojakom na jug do Radničkog dola, Radničkim dolom do križanja s Ulicom Vladimira Nazora, Ulicom Vladimira Nazora do Tuškanca, Tuškancom, Gornjim Prekrižjem do križanja sa Šestinskim vrhom, od ove točke ravnom linijom do sjevernog križanja Mlinova i Jahorinske ulice, Mlinovima do tramvajskog okretišta Mihaljevac, ravnom linijom na istok do Remetske ceste, Remetskom cestom na jug do križanja s Mirogojskom cestom, Mirogojskom cestom do križanja s Alejom Hermana Bollea, Alejom Hermana Bollea na jug do Bijeničke ceste, Bijeničkom cestom na istok, Bijeničkim ogrankom I., Kozjakom do Barutanskog jarka, Barutanskim jarkom na sjever do Bukovog dola, na jug Bukovačkom ulicom do križanja s Jurjom Vesi, Jurjom Vesi do Ulice Bukovac, Ulicom Bukovac do Oboja, Obojem do Predškolske ulice, Predškolskom ulicom, Mogilskom ulicom do Kose, Kosom, Gornjim Bukovcem do Svetošimunske ceste, Svetošimunskom cestom do Avenije Gojka Šuška, Avenijom Gojka Šuška na jug do Avenije Rudolfa Kolaka, Avenijom Rudolfa Kolaka do Oporovečke ulice, Oporovečkom ulicom do Dankovečke, Dankovečkom do Lovrakove ulice, Lovrakovom ulicom, Ulicom Vinka Žganeca do Trnovčice, Trnovčicom, Ulicom Josipa Stadlera do jugoistočnog križanja s Ulicom Anđela Nuića, Ulicom Anđela Nuića do križanja s Dubečkom ulicom, Dubečkom ulicom do križanja s Avenijom Dubrava, Avenijom Dubrava, Zagrebačkom cestom, Trgom Dragutina Domjanića, Ninskom ulicom do pruge i od ove točke željezničkom prugom na zapad do Ulice kneza Branimira, Ulicom kneza Branimira do Čulinečke ceste, Čulinečkom cestom do Slavonske avenije, Slavonska avenija do Radničke ceste, Radnička cestom do Velikogoričke ulice, Velikogoričkom ulicom do Miševečke ulice, Miševečkom ulicom do križanja Ulice grada Chicaga, od ove točke na jug do Sarajevske ulice, Sarajevskom cestom, Ukrajinskom ulicom do Ulice Božidara Magovca, Ulicom Božidara Magovca, Ulicom svetog Mateja do sjevernog križanja s Abramovićevom ulicom od ove točke na zapad ravnom linijom do Ulice Savezne Republike Njemačke, Ulicom Savezne Republike Njemačke na jug do Avenije Većeslava Holjevca, Avenija Većeslava Holjevca do križanja s Parkom Hrvatske mornarice, od ove točke ravnom linijom na zapad do križanja Remetinečke ceste i Ulice Savski gaj XIII, Remetinečkom cestom na jug, Karlovačkom cestom do križanja s Ulicom Remetinec, od ove točke preko kružnog toka do Jadranske avenije, od ove točke ravnom linijom do križanja Aleje Matije Ljubeka i Ribičkog prilaza, od ove točke južnim dijelom Aleje Matije Ljubeka na zapad do ulice Vrbje, ulicom Vrbje do križanja s Petrovaradinskom ulicom, Petrovaradinskom ulicom križanja s Jarnovićevom ulicom, Jarnovićevom ulicom do Slavenskoga ulice.

IV. ZONA obuhvaća preostale dijelove Grada Zagreba izvan I., II. i III. zone.

ZONA GORNJI GRAD (uskrsni i božićni blagdani - ugostiteljstvo) obuhvaća područje omeđeno Strossmayerovim šetalištem, Ulicom Pavla Radića, Ilirskim trgom, Demetrovom ulicom i Mesničkom ulicom, uključujući i Vrazovo šetalište.

Prilog 2.

TABLICA

zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija