zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Groblje Donji Dragonožec

Pročišćeni tekst vrijedi od 09.02.2022.

Narodne novine 3/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Groblje Donji Dragonožec (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 3/22)

Na temelju članka 86. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13, 65/17, 114/18, 39/19 i 98/19) i članka 41. točke 7. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 7. sjednici, 27. siječnja 2022., donijela je

ODLUKU

o izradi Urbanističkog plana uređenja Groblje Donji Dragonožec

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Groblje Donji Dragonožec (u daljnjem tekstu: Odluka).

PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU I DONOŠENJE PLANA

Članak 2.

Odluka se donosi na temelju odredbi članaka 79. i 86. Zakona o prostornom uređenju (u daljnjem tekstu: Zakon), članka 15. točke 10.1.2. Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/01, 16/02, 11/03, 2/06, 1/09, 8/09, 21/14, 23/14 - pročišćeni tekst, 26/15, 3/16 - pročišćeni tekst, 22/17 i 3/18 - pročišćeni tekst; u daljnjem tekstu: Odluka o donošenju PPGZ-a) te članaka 3. i 16. Pravilnika o grobljima (Narodne novine 99/02).

RAZLOZI ZA DONOŠENJE PLANA

Članak 3.

(1) Odlukom o donošenju PPGZ-a, člankom 15. točkom 10.1.2. Urbanistički planovi uređenja, propisana je obveza donošenja urbanističkog plana uređenja za neuređene dijelove građevinskih područja rezerviranih za razvoj groblja u skladu s posebnim propisima.

(2) Na području Gradske četvrti Brezovica, koja je površine 127 km2 s više od 12.000 stanovnika samo su dva postojeća groblja manjih kapaciteta: groblje Brezovica i groblje Kupinečki Kraljevec. Naselje Donji Dragonožec nalazi se uz zapadnu granicu Grada Zagreba prema Zagrebačkoj županiji te se stanovnici tog naselja ukapaju većinom u mjesnom groblju Dubranec kojim upravlja komunalno poduzeće Grada Velike Gorice, odnosno na području Zagrebačke županije.

(3) Odlukom o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba na području Gradske četvrti Brezovica planirano je osnivanje novog groblja Donji Dragonožec.

(4) Površinom planska zona groblja premašuje potrebe naselja Donji Dragonožec i pretpostavljenog užeg gravitacijskog područja novog groblja (Gornji Dragonožec, Lipnica, Havidić Selo, Gornji i Donji Trpuci, Markuševec Turopoljski) na čijem području živi do 2.000 stanovnika. Uzimajući u obzir da se sukladno Pravilniku o grobljima, izgradnja novog groblja utvrđuje za razdoblje od najmanje 100 godina i da su postojeća mjesna groblja južnog Zagreba većinom popunjena (poput groblja u naselju Odra), potrebno je razmotriti mogućnost da novom groblju gravitira i stanovništvo čitavog gradskog prostora južno od rijeke Save.

(5) Člankom 16. Pravilnika o grobljima propisano je da se organizacija i uređenje prostora novih groblja utvrđuje detaljnim planom uređenja. U skladu s člankom 200. stavka 3. Zakona, provedbeni planovi uređenja i detaljni planovi uređenja smatraju se urbanističkim planovima uređenja. Naime, Zakon više ne poznaje detaljni plan uređenja, pa je s ciljem određivanja organizacije i uređenja prostora novih groblja potrebno izraditi urbanistički plan uređenja. Kako je riječ o posebnim područjima čiji su osnovni normativi o prostornim i tehničkim uvjetima pri planiranju utvrđeni Pravilnikom o grobljima, sadržaj urbanističkog plana uređenja za groblje, osim sadržaja utvrđenog odredbom članka 80. Zakona, treba sadržavati i sve pokazatelje i elemente određene odredbom članka 16. Pravilnika o grobljima.

OBUHVAT PLANA

Članak 4.

(1) Plan obuhvaća sljedeće katastarske čestice: 4798, 4801, 4802, 4803 i 4804, sve k.o. Odra.

(2) Površina obuhvata Plana donosi se za područje površine približno 6,4 ha.

SAŽETA OCJENA STANJA U OBUHVATU PLANA

Članak 5.

(1) Naselje Donji Dragonožec nalazi se u južnom dijelu Grada Zagreba, neposredno uz jugoistočnu granicu prema Zagrebačkoj županiji. Administrativno pripada Gradskoj četvrti Brezovica, a zajedno s južnim dijelom naselja Odra te Gornjim Dragonošcem čini Mjesni odbor Dragonožec.

(2) Prostor na kojem se planira uređenje groblja nalazi se na udaljenosti od oko 1 km sjeverno od središta naselja Donji Dragonožec, na staroj razmeđi šumskih kompleksa prema sjeveru i poljoprivrednih površina prema jugu.

(3) Granice obuhvata Plana jasno su određene međama katastarskih čestica i na terenu ih je moguće identificirati prema poljskim putovima koji služe poljoprivrednoj mehanizaciji. Prostoru je moguće pristupiti sa svih strana spomenutim poljskim putovima, no glavni pristup je makadamskim putom koji se spaja na Donjodragonošku cestu zapadno od obuhvata Plana.

(4) Oblik terena prostora obuhvata je približno pravokutan, duljom stranicom u smjeru sjever - jug koja iznosi oko 290 m, a kraćom stranicom u smjeru istok - zapad koja iznosi oko 270 m na sjevernoj međi, a oko 190 m na južnoj međi.

(5) Teren unutar obuhvata je pretežito ravan, u blagom padu prema sjeveru, najviša točka terena je u jugoistočnom uglu na 133,5 m n.v., a najniža točka u sjeveroistočnom uglu na 129,8 m n.v.

CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA PLANA

Članak 6.

Planom je potrebno omogućiti realizaciju planiranih zahvata u prostoru, odnosno izgradnju i uređenje građevina i pripadajućih prostora novog groblja te izgradnju prometne, komunalne i druge infrastrukture pa se s tim ciljem utvrđuju sljedeća programska polazišta:

1. osiguravanje prostornih preduvjeta za izgradnju svih sadržaja novog groblja što uključuje izgradnju mrtvačnice, grobne kapele, grobnih mjesta i drugih potrebnih pratećih sadržaja te uređenje i izgradnju prometne i komunalne infrastrukture prema standardima utvrđenim posebnim propisima za groblja i opremanje pripadajućom grobnom infrastrukturom (vodoopskrba, odvodnja i rasvjeta),

2. ambijentalno oblikovanje groblja kao zelene parkovne površine kvalitetnim parkovno-pejsažnim rješenjima,

3. odgovarajuće uklapanje novog groblja u ambijentalne karakteristike prostora i dodavanja mu simboličkog i identifikacijskog značenja,

4. kvalitetno funkcionalno i oblikovno povezivanje grobnih polja s pripadajućim sadržajima: ispraćajnim trgom i mrtvačnicom, centralnim križem i gospodarskim dijelom groblja; pri utvrđivanju rasporeda novih grobnih polja kao i ostalih sadržaja osigurati komunikaciju grobnim stazama unutar groblja pratećih sadržaja, predvidjeti kompletno ograđivanje groblja s gospodarskim i pješačkim ulazima u groblje, predvidjeti zidanu čvrstu ogradu koja u dijelovima može sadržavati ukopna mjesta kao što su kolumbarijske niše; staze unutar groblja moraju osigurati kretanje pogrebne povorke do ulaska u grobno polje;

5. pri utvrđivanju rasporeda novih grobnih polja kao i ostalih grobnih sadržaja omogućiti faznu i/ili etapnu realizaciju zahvata u prostoru, ovisno o mogućnostima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i širenja groblja na temelju potreba Zagrebačkog holdinga, Podružnice Gradska groblja.

POPIS SEKTORSKIH STRATEGIJA, PLANOVA, STUDIJA I DRUGIH DOKUMENATA PROPISANIH POSEBNIM ZAKONIMA KOJIMA, ODNOSNO U SKLADU S KOJIMA SE UTVRĐUJU ZAHTJEVI ZA IZRADU PLANA

Članak 7.

Za izradu Plana nije potrebno pribavljati posebne stručne podloge s obzirom na to da se postupak izrade može provesti na temelju podataka, planskih smjernica i propisanih dokumenata koje će dostaviti nadležna javnopravna tijela.

NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Stručno rješenje Plana izradit će Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba.

VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA PODLOGA ZA KARTOGRAFSKE PRIKAZE PLANA

Članak 9.

(1) Kartografski prikazi Elaborata Plana izrađuju se na homogeniziranom digitalnom katastarskom planu koji dostavlja Gradski ured za katastar i geodetske poslove.

(2) Plan će se izraditi u mjerilu 1:1000.

(3) Posebni dio Plana izradit će se na podlogama i u mjerilu u skladu s posebnim propisima.

POPIS JAVNOPRAVNIH TIJELA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU PLANA TE DRUGIH SUDIONIKA KORISNIKA PROSTORA KOJI TREBAJU SUDJELOVATI U IZRADI PLANA

Članak 10.

U postupku izrade Plana tražit će se sudjelovanje i podaci, planske smjernice i ostali propisani dokumenti od sljedećih javnopravnih tijela i drugih korisnika prostora:

1. Ministarstvo unutarnjih poslova, PU zagrebačka, Sektor policije, Služba za sigurnost cestovnog prometa, Petrinjska ulica 20, 10000 Zagreb

2. Ministarstvo unutarnjih poslova, PU zagrebačka, Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, Inspektorat unutarnjih poslova, Petrinjska 30, 10000 Zagreb

3. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb

4. Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

5. Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

6. Gradski za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

7. Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Ulica grada Vukovara 56A/I, 10000 Zagreb

8. Vijeće Gradske četvrti Brezovica, Brezovička cesta 100, 10257 Brezovica

9. Hrvatske šume d.o.o. Direkcija Zagreb, Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb

10. Hrvatska elektroprivreda, DP Elektra Zagreb, Služba za tehničke poslove, Gundulićeva ulica 32, 10000 Zagreb

11. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb

12. Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja vodoopskrbe, projektiranja, suglasnosti i istraživanja, Folnegovićeva 1, 10000 Zagreb

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja odvodnje, projektiranja i suglasnosti, Folnegovićeva 1, 10000 Zagreb

13. Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za gornju Savu, Ulica grada Vukovara 271/VIII, 10000 Zagreb

14. Zagrebački holding d.o.o.

- Podružnica Zagrebačke ceste, Donje Svetice 48, 10000 Zagreb

- Podružnica Čistoća, Radnička cesta 82, 10000 Zagreb

- Podružnica Gradska groblja, Aleja Hermanna Bollea 27, 10000 Zagreb

PLANIRANI ROK ZA IZRADU PLANA, ODNOSNO NJEGOVIH POJEDINIH FAZA I ROK ZA PRIPREMU I DOSTAVU ZAHTJEVA ZA IZRADU PLANA TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA

Članak 11.

(1) Poziv na dostavu zahtjeva uputit će se danom stupanja na snagu Odluke, a rok je dostave zahtjeva za izradu Plana 30 dana od dana zaprimanja Odluke s pozivom na dostavu zahtjeva.

(2) Nositelj izrade dostavlja Odluku Zavodu za prostorni razvoj.

(3) Nositelj izrade obavještava javnost o početku izrade Plana na mrežnoj stranici Grada Zagreba i kroz informacijski sustav putem Zavoda za prostorni razvoj.

(4) Nacrt prijedloga Plana izradit će stručni izrađivač u roku od 60 dana od isteka roka za dostavu zahtjeva iz stavka 1. ovog članka.

(5) Prijedlog Plana za javnu raspravu utvrđuje gradonačelnik.

(6) Javna rasprava o prijedlogu Plana objavit će se u dnevnom tisku i na mrežnim stranicama Grada Zagreba i nadležnog ministarstva, prije početka javne rasprave.

(7) Trajanje javnog uvida u prijedlog Plana i rok za dostavu mišljenja, prijedloga i primjedbi na prijedlog Plana određuje se u trajanju od 30 dana od dana početka javne rasprave. Tijekom trajanja javnog uvida nositelj izrade organizira javno izlaganje o prijedlogu Plana.

(8) Odgovorni voditelj u suradnji s nositeljem izrade obradit će sva mišljenja, prijedloge i primjedbe iznesene u javnoj raspravi te će pripremiti izvješće o javnoj raspravi. Stručni izrađivač u suradnji s nositeljem izrade izradit će Nacrt konačnog prijedloga Plana nakon što se provede javna rasprava i izradi Izvješće o javnoj raspravi.

(9) Nacrt konačnog prijedloga Plana dostavlja se zajedno s Izvješćem o javnoj raspravi Plana gradonačelniku Grada Zagreba na utvrđivanje.

(10) Gradonačelnik Grada Zagreba razmotrit će Konačni prijedlog Plana i odlučiti o njegovu utvrđivanju u roku od osam (8) dana od dana zaprimanja Nacrta konačnog prijedloga Plana.

(11) Nakon utvrđivanja Konačnog prijedloga Plana, a prije njegova upućivanja na donošenje Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nositelj izrade dostavit će sudionicima javne rasprave pisanu obavijest o tome s obrazloženjem o razlozima neprihvaćanja, odnosno djelomičnog prihvaćanja njihovih prijedloga i primjedbi.

(12) Ako se iz objektivnih razloga neki od rokova iz ovog članka produlji, osim rokova utvrđenih Zakonom, to se produljenje, uz posebno obrazloženje, ne smatra protivnim ovoj odluci.

(13) Odluku o donošenju Plana donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

IZVORI FINANCIRANJA IZRADE PLANA

Članak 12.

Sredstva za izradu Plana osigurana su u proračunu Grada Zagreba.

DRUGA PITANJA ZNAČAJNA ZA IZRADU NACRTA PLANA

Članak 13.

(1) S ciljem donošenja ove odluke, a u skladu s člankom 64. Zakona o zaštiti okoliša (Narodne novine 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18), zamjenica gradonačelnika koja je obnašala dužnost gradonačelnika Grada Zagreba donijela je Zaključak o započinjanju postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš za Urbanistički plan uređenja Groblje Donji Dragonožec, KLASA: 350-07/21-02/42, URBROJ: 251-03-02-21-2 od 26. svibnja 2021., prema kojem je Grad Zagreb u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja proveo postupak Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš za Plan.

(2) U postupku Ocjene o potrebi strateške procjene utvrđeno je da Plan vjerojatno neće imati značajan utjecaj na okoliš, temeljem čega je gradonačelnik Grada Zagreba donio Zaključak kojim se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Urbanistički plan uređenja Groblje Donji Dragonožec, KLASA: 350-07/21-02/46, URBROJ: 251-03-02-21-2 od 9. rujna 2021.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/22-03/17

URBROJ: 251-16-03-22-6

Zagreb, 27. siječnja 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija