zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.09.2022.

Narodne novine 26/2021, 25/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 26/21, 25/22)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 5. sjednici, 28. listopada donijela je

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost učenicima srednjih škola (u daljnjem tekstu: učenici), studentima sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija (u daljnjem tekstu: studenti) te prava i obveze korisnika Stipendije.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 2.

Naziv stipendije je: Stipendija Grada Zagreba za izvrsnost (u daljnjem tekstu: Stipendija).

Članak 3.

Sredstva za Stipendiju osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Mjesečno Stipendija iznosi 2.700,00 kuna neto za učenike i 3.800,00 kuna neto za studente.

Članak 4.

Broj Stipendija utvrđuje svake godine gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) ovisno o sredstvima osiguranima u proračunu Grada Zagreba.

Ukupan broj Stipendija za studente raspoređuje se na znanstveno-istraživačke i umjetničke studije pri čemu broj Stipendija za umjetničke studije ne može biti manji od njihove razmjerne zastupljenosti na Sveučilištu u Zagrebu po njihovoj upisnoj kvoti, s time da se udio studenata umjetničkih studija množi brojem dva.

Od predviđenog broja Stipendija za studente, četvrtina Stipendija dodjeljuje se studentima koji su prvi put upisali prvu godinu preddiplomskoga ili integriranog studija ili kratkog stručnog studija (u daljnjem tekstu: studenti prve godine).

II. UVJETI ZA SUDJELOVANJE NA NATJEČAJU

Članak 5.

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu Stipendije imaju učenici i studenti koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

A) UČENICI:

- da su državljani Republike Hrvatske;

- da su redoviti učenici trećeg ili višeg razreda srednje škole u Gradu Zagrebu odnosno Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici;

- da imaju prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno najmanje jednu godinu prije objave natječaja;

- da su završili prethodne razrede srednje škole s odličnim uspjehom;

- da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u srednjoj školi.

B) STUDENTI:

- da su državljani Republike Hrvatske;

- da su redoviti studenti sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija ili redoviti studenti kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija u Gradu Zagrebu ili na nekoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu;

- da imaju prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno najmanje jednu godinu prije objave natječaja;

- za studente prve godine, da su iz obveznih predmeta na državnoj maturi ostvarili ukupan prosjek ocjena najmanje 4,0;

- za studente, koji su u prethodnoj akademskoj godini bili upisani na taj studij ili, ako se radi o diplomskom studiju, na neki od preddiplomskih studija (u daljnjem tekstu: studenti ostalih godina), da su osim iz opravdanih razloga, u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 40 ECTS bodova s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,0 ili se nalaze u 10 % najuspješnijih studenata na studijskom programu;

- za studente koji su u prethodnoj akademskoj godini upisali mirovanje studija, odnosno nisu neposredno nakon završenoga preddiplomskog studija upisali diplomski studij, da su osim, iz opravdanih razloga, ostvarili najmanje 40 ECTS bodova s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,0 ili se nalaze u 10 % najuspješnijih studenata na studijskom programu u godini koja je prethodila godini upisanog mirovanja studentskih obveza, odnosno u posljednjoj godini u kojoj su bili u statusu redovitog studenta;

- da u akademskoj godini za koju se Stipendija dodjeljuje nisu upisali mirovanje studentskih obveza.

III. POSTUPAK DODJELE STIPENDIJE

Članak 6.

Stipendija se dodjeljuje na temelju provedenog natječaja u skladu s ovom odlukom.

Natječaj za dodjelu Stipendije provodi Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo imenuje gradonačelnik.

Povjerenstvo ima sedam članova koji među sobom biraju predsjednika i zamjenika predsjednika.

Šest članova Povjerenstva imenovat će se iz redova znanstvenih, obrazovnih, stručnih i drugih javnih djelatnika, a pročelnik nadležnoga gradskog upravnog tijela član je Povjerenstva po položaju.

Članak 7.

Stručne i administrativne poslove za Povjerenstvo obavlja nadležno gradsko upravno tijelo.

Članak 8.

Gradonačelnik raspisuje i objavljuje natječaj svake godine najkasnije do kraja studenoga.

Natječaj se objavljuje na web-stranici Grada Zagreba.

Članak 9.

Tekst natječaja sadrži:

- naziv tijela koje raspisuje natječaj;

- trajanje natječaja;

- naziv gradskoga upravnog tijela kojemu se prijave podnose;

- uvjete i kriterije za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije;

- popis dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za dodjelu Stipendije;

- oznaku školske/akademske godine za koju se Stipendija dodjeljuje;

- rok u kojem će biti objavljeni rezultati natječaja;

- iznos i broj Stipendija;

- prava i obveze korisnika Stipendije.

Članak 10.

Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije učenicima i studentima su:

- uspjeh u školovanju odnosno studiju;

- izvannastavna i izvanškolska postignuća.

Kriteriji iz stavka 1. ovoga članka izražavaju se bodovima.

Članak 11.

Uspjeh u školovanju učenika boduje se brojem bodova jednakim dvostrukom iznosu prosječne ocjene prethodnog razreda zaokruženom na dvije decimale.

Članak 12.

Izvannastavna i izvanškolska postignuća učenika u prethodne dvije školske godine u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta boduju se na sljedeći način:

a) sudjelovanja na državnim natjecanjima

1 bod;

b) sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima

2 boda;

c) druge vrijedne nagrade i priznanja

2 boda;

d) sudjelovanja na svjetskim natjecanjima

3 boda;

e) nagrade na državnim natjecanjima

4 boda;

f) nagrade na međunarodnim natjecanjima

5 bodova;

g) nagrade na svjetskim natjecanjima

6 bodova.

Pod državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjem iz stavka 1. ovoga članka podrazumijeva se natjecanje kojem je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja (za državno natjecanje to je županijsko natjecanje, a za međunarodno i svjetsko natjecanje to je državno natjecanje), a za natjecanja u sportu to su državna i međunarodna prvenstva.

Učeniku koji je sudjelovao na državnom, međunarodnom i svjetskom natjecanju te učeniku koji je osvojio više nagrada na tim natjecanjima u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvrjedniji rezultat.

Ako učenik postiže rezultate u više nastavnih predmeta u područjima znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvrjedniji rezultat u svakom nastavnom predmetu.

Učenik dobiva jedan bod ako je redovan učenik još jedne škole ili student nekog visokog učilišta.

Članak 12.a

Izvannastavna i izvanškolska postignuća učenika u prethodne dvije školske godine u području umjetnosti boduju se na sljedeći način:

a) sudjelovanja na državnim profesionalnim umjetničkim manifestacijama

1 bod;

b) sudjelovanja na međunarodnim profesionalnim umjetničkim manifestacijama

2 boda;

c) nagrade na državnim profesionalnim umjetničkim manifestacijama

2 boda;

d) druge vrijedne nagrade i priznanja

2 boda;

e) nagrade na međunarodnim profesionalnim umjetničkim manifestacijama

3 boda.

Pod državnim i međunarodnim profesionalnim umjetničkim manifestacijama iz stavka 1. ovoga članka smatraju se profesionalno žirirani ili kurirani festivali, programi, izložbe, smotre i sl. na kojima je učenik predstavio autorski ili izvođački rad nastao u školskoj, akademskoj ili profesionalnoj produkciji.

Učeniku koji je sudjelovao na državnoj i međunarodnoj profesionalnoj umjetničkoj manifestaciji te učeniku koji je osvojio više nagrada na tim manifestacijama, boduje se najvrjedniji rezultat

Članak 13.

Povjerenstvo rangira kandidate za dodjelu Stipendije za učenike na temelju bodova ostvarenih prema člancima 11., 12. i 12.a. ove odluke.

Članak 14.

Uspjeh u školovanju za studente prve godine studija boduje se brojem bodova jednakim zbroju prosječne ocjene završnog razreda srednje škole i prosječne ocjene ostvarene iz obveznih predmeta na državnoj maturi zaokruženom na dvije decimale.

Uspjeh u školovanju za studente ostalih godina boduje se na sljedeći način: umnožak ukupnog broja ostvarenih ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini i prosječne ocjene ostvarene na ispitima položenima u prethodnoj akademskoj godini dijeli se s prosječnom ocjenom svih studenata prethodne godine studijskog programa, a dobiveni rezultat dijeli se s brojem 5 i zaokružuje na dvije decimale.

Uspjeh u školovanju za studente ostalih godina koji su imali upisano mirovanje studentskih obveza boduje se prema ocjenama postignutima u godini koja je prethodila godini mirovanja studentskih obveza, a za studente koji nisu neposredno nakon završenoga preddiplomskog studija upisali diplomski studij boduje se prema ocjenama postignutima u posljednjoj godini u kojoj su imali status redovitog studenta.

Na temelju uspjeha u školovanju studenti ostalih godina mogu ostvariti najviše 20 bodova.

Članak 15.

Izvannastavna postignuća studenata prve godine vrednuju se prema člancima 12. i 12.a ove odluke.

Izvannastavna postignuća studenata ostalih godina ostvarena u prethodnoj godini boduju se na sljedeći način:

a) objavljen rad u znanstvenim i stručnim časopisima, izlaganje na znanstvenoj ili stručnoj konferenciji, sudjelovanje u znanstvenom ili stručnom projektu

2 boda;

b) nagrada na značajnim natjecanjima

2 boda;

c) vrijedno priznanje

2 boda.

Studentima ostalih godina koji su imali upisano mirovanje studentskih obveza boduju se izvannastavna postignuća ostvarena u godini koja je prethodila godini mirovanja studentskih obveza, a za studente koji nisu neposredno nakon završenoga preddiplomskog studija upisali diplomski studij prema postignućima ostvarenima u posljednjoj godini u kojoj su imali status redovitog studenta.

Student dobiva jedan bod ako je za vrijeme studija za koji podnosi prijavu na drugom studiju ostvario najmanje 40 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini.

Članak 15.a

Izvannastavna postignuća studenata ostalih godina u području umjetnosti ostvarena u prethodnoj godini boduju se na sljedeći način:

a) sudjelovanje na međunarodnoj umjetničkoj manifestaciji

1 bod;

c) nagrada na međunarodnoj umjetničkoj manifestaciji

2 boda;

c) vrijedno priznanje

2 boda.

Pod međunarodnim umjetničkim manifestacijama iz stavka 1. ovoga članka smatraju se profesionalno žirirani ili kurirani festivali, programi, izložbe, smotre i sl. na kojima je student predstavio autorski ili izvođački rad nastao u akademskoj ili profesionalnoj produkciji.

Članak 16.

Povjerenstvo rangira kandidate za dodjelu Stipendije za studente prve godine na temelju bodova ostvarenih prema članku 12., članku 12.a i članku 14. stavku 1. ove odluke, a za studente ostalih godina na temelju bodova ostvarenih prema članku 14. stavku 2., članku 15. stavcima 1. i 2. i članku 15.a ove odluke.

Članak 17.

Povjerenstvo utvrđuje prijedloge triju odvojenih lista za dodjelu Stipendije, i to: rang-liste za učenike, rang-liste za studente prve godine i rang-liste za studente ostalih godina.

Ako dva ili više kandidata, kao zadnji na prijedlogu pojedine rang-liste kandidata ostvare jednak broj bodova, gradonačelnik će na prijedlog Povjerenstva povećati broj Stipendija, kao i u slučaju da jedan ili više kandidata umjetničkih studija ostvari jednak ili veći broj bodova od zadnjeg kandidata na prijedlogu rang-liste.

Iz jednog kućanstva, Stipendiju mogu ostvariti najviše dva kandidata.

Kandidati za dodjelu Stipendije ne mogu ostvariti Stipendiju za već stečenu razinu obrazovanja.

Članak 18.

Prijedlozi rang-lista s popisom kandidata čije su prijave potpune, pravovremene i ispunjavaju uvjete natječaja, ali nisu ostvarili dovoljan broj bodova za uvrštavanje na rang-listu, objavljuju se na web-stranici Grada Zagreba u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Na web-stranici Grada Zagreba objavljuje se i popis podnositelja čije su prijave nepotpune, nepravovremene ili ne ispunjavaju uvjete natječaja.

U roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga rang-lista i popisa iz stavaka 1. i 2. ovoga članka svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor gradonačelniku preko nadležnoga gradskog upravnog tijela.

Ako usvajanjem prigovora kandidat ostvari jednak ili veći broj bodova od zadnjeg kandidata na prijedlogu rang-liste, gradonačelnik će povećati broj Stipendija.

Gradonačelnik odlučuje o prigovoru zaključkom.

Zaključak o prigovoru je konačan.

IV. KORIŠTENJE STIPENDIJE

Članak 19.

Gradonačelnik utvrđuje konačne liste za dodjelu Stipendije.

Na temelju konačnih lista za dodjelu Stipendije, gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti i kandidat ili osoba koja zastupa kandidata sklapaju ugovor o korištenju Stipendije.

Ugovor o korištenju Stipendije sadrži:

- ime, odnosno naziv ugovornih strana;

- naziv škole odnosno studija za koji je odobrena Stipendija;

- iznos Stipendije;

- vrijeme na koje se Stipendija dodjeljuje;

- školsku/akademsku godinu za koju se Stipendija dodjeljuje;

- obvezu korisnika Stipendije da radi na području Grada Zagreba;

- način i uvjete vraćanja Stipendije u slučaju neispunjavanja obveza iz ugovora;

- druga prava i obveze ugovornih strana.

Članak 20.

Stipendija se dodjeljuje za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno za trajanja statusa redovitog studenta za tekuću školsku ili akademsku godinu na deset mjeseci, odnosno pet mjeseci ako u tom roku prema nastavnom planu škole ili studijskom programu za koji je Stipendija odobrena, završava nastavni plan korisnika Stipendije.

Korisnik Stipendije ne može istodobno biti korisnik neke druge novčane stipendije financirane javnim sredstvima.

Članak 21.

Stipendija se isplaćuje mjesečno za prethodni mjesec na račun korisnika Stipendije.

Članak 22.

Korisnici Stipendije obvezni su nakon završetka školovanja zaposliti se i raditi na području Grada Zagreba najmanje onoliko vremena koliko su primali Stipendiju.

Korisnik Stipendije, uz suglasnost davatelja Stipendije, može prihvatiti i zaposlenje na području Republike Hrvatske, čime se oslobađa obveze iz stavka 1. ovoga članka.

Obveza iz stavka 1. ovoga članka prestaje ako je korisnik Stipendije prijavljen u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje duže od šest mjeseci.

Članak 22.a

Korisnik Stipendije dužan je i nakon prestanka korištenja Stipendije obavještavati nadležno gradsko upravno tijelo o tijeku školovanja i zaposlenju.

Nadležno gradsko upravno tijelo ima pravo provjere točnosti podataka i dokumentacije što ih je dostavio kandidat za dodjelu Stipendije, odnosno korisnik Stipendije.

Članak 23.

-Korisnik Stipendije dužan je vratiti primljeni iznos Stipendije:

- ako je pravo na Stipendiju ostvario na temelju neistinitih ili krivotvorenih podataka;

- ako je za trajanja ugovora o korištenju Stipendije primao novčanu stipendiju drugog stipenditora financiranu javnim sredstvima;

- ako iz neopravdanih razloga, koje procjenjuje Povjerenstvo, ne završi razred za koji je primao Stipendiju, odnosno ako u akademskoj godini za koju je primao Stipendiju iz neopravdanih razloga ostvari manje od 40 ECTS bodova ili naknadno upiše mirovanje ili odustane od studija;

- ako postupi suprotno odredbama članka 22. ove odluke;

- ako bez opravdanog razloga i u roku ne dostavi podatke o školovanju i zaposlenju.

U opravdanim slučajevima koje procjenjuje Povjerenstvo, gradonačelnik može, na prijedlog Povjerenstva, korisnika Stipendije osloboditi obveze vraćanja Stipendije ili mu obvezu vraćanja Stipendije odgoditi na određeno vrijeme.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 24.

Korisnici Stipendije koji su Stipendiju ostvarili sukladno Odluci o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21) nastavljaju koristiti Stipendiju sukladno odredbama te odluke.

Članak 25.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21) i Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/08 i 22/09).

Članak 26.

Ova odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija