zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

09.05.2018.

Donesen

07.05.2018.

Stupa na snagu

17.05.2018.

Prestaje važiti

04.11.2021.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.05.2018. do 03.11.2021.

Službeni glasnik Grada Zagreba 11/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost (26/21) na snazi od 4.11.2021 u članku 25 propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21) i Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/08 i 22/09)."

PREAMBULA

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 11/18)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16 i 2/18), Gradska skupština Grada Zagreba, na 11. sjednici, 7. svibnja 2018., donijela je

ODLUKA

o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju opći uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za učenike srednjih škola, studente sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija (u daljnjem tekstu: studenti) te studente doktorskih studija (u daljnjem tekstu: doktorandi) te prava i obveze korisnika Stipendije.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 2.

Naziv Stipendije jest: Stipendija Grada Zagreba za izvrsnost (u nastavku teksta: Stipendija).

Članak 3.

Sredstva za Stipendiju osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Neto iznos Stipendije utvrđuje se u visini 40% za učenike, 55% za studente te 65% za doktorande prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I. - VIII. mjesec godine u kojoj se natječaj za Stipendiju raspisuje.

Za doktorande koji studiraju u polovici radnog vremena, neto iznos Stipendije utvrđuje se u polovici iznosa utvrđenog u stavku 2. ovoga članka.

Članak 4.

Članak 6.

Stipendija se dodjeljuje na temelju provedenog natječaja i kriterija što su propisani ovom odlukom.

Iznimno, redovnom učeniku srednje škole koji ima najmanje vrlo dobar uspjeh, hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj, Stipendija se dodjeljuje neovisno o natječaju i kriterijima za dodjelu Stipendije, ako je na nekom od službenih svjetskih natjecanja u znanju osvojio pojedinačno ili ekipno prvo, drugo ili treće mjesto odnosno dobio prvu, drugu ili treću nagradu.

Pod službenim svjetskim natjecanjem u znanju podrazumijeva se natjecanje kojem je prethodila selekcija na državnoj razini natjecanja.

Ako se natjecanje održi početkom ili tijekom školske godine, učeniku iz stavka 2. ovoga članka Stipendija se dodjeljuje od idućeg mjeseca, a ako se natjecanje održi krajem školske godine, Stipendija se dodjeljuje od početka sljedeće školske godine.

Učenik, hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, može nastaviti koristiti Stipendiju do kraja srednjeg obrazovanja pod uvjetom da školsku godinu za koju je stipendiran završi najmanje s vrlo dobrim uspjehom.

Učeniku iz stavka 2. ovoga članka, nakon upisa u prvu godinu sveučilišnog studija u Gradu Zagrebu produžava se korištenje Stipendije u prvoj godini studija.

Učeniku završnog razreda srednjeg obrazovanja koji je osvojio nagradu iz stavka 2. ovoga članka na kraju školske godine, Stipendija se dodjeljuje nakon upisa u prvu godinu sveučilišnog studija u Gradu Zagrebu.

Učenici iz stavaka 6. i 7. ovoga članka mogu nastaviti koristiti Stipendiju i u drugoj godini sveučilišnog studija pod uvjetom da su prvu godinu studija završili s prosjekom ocjena najmanje 4,00.

III. TIJELO KOJE PROVODI NATJEČAJ

Članak 7.

O dodjeli Stipendije odlučuje Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo iz stavka 1. ovog članka imenuje Gradska skupština Grada Zagreba.

Povjerenstvo ima devet članova koji između sebe biraju predsjednika i zamjenika predsjednika.

Osam članova imenuju se iz redova gradskih zastupnika, znanstvenih, stručnih i drugih javnih djelatnika, od kojih četiri člana predlaže gradonačelnik, dok je pročelnik Ureda za demografiju član Povjerenstva po položaju.

Mandat članova Povjerenstva prati mandat Gradske skupštine Grada Zagreba.

Članak 8.

Povjerenstvo radi na sjednicama.

Sjednice saziva i njima rukovodi predsjednik Povjerenstva, a u slučaju njegove odsutnosti odnosno spriječenosti njegov zamjenik. Ako ni zamjenik nije nazočan sjednici, sjednicu vodi član kojeg odrede nazočni članovi Povjerenstva.

Sjednica Povjerenstva može se održati ako joj je nazočna većina od ukupnog broja članova.

Povjerenstvo odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

O radu Povjerenstva vodi se zapisnik.

Članak 9.

Povjerenstvo za svoj rad odgovara Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Povjerenstvo podnosi izvješće o svom radu Gradskoj skupštini Grada Zagreba i gradonačelniku svake godine do kraja svibnja.

Članak 10.

Stručne i administrativne poslove za Povjerenstvo obavlja Ured za demografiju (u daljnjem tekstu: Ured).

IV. POSTUPAK DODJELE STIPENDIJE

Članak 11.

Stipendija se dodjeljuje na temelju natječaja.

Gradonačelnik odlučuje o raspisivanju i objavi natječaja do kraja rujna za učenike, a do kraja listopada za studente.

Obavijest o objavi natječaja objavljuje se u dnevnom tisku, a natječaj na web-stranici Grada Zagreba.

Obavijest o objavi natječaja sadrži: predmet natječaja, podatak gdje se tekst natječaja objavljuje, rok za podnošenje molbi te po potrebi i druge podatke.

Članak 12.

Natječaj sadrži:

- naziv tijela koje objavljuje natječaj;

- trajanje natječaja;

- naziv tijela kojemu se molbe podnose;

- opće uvjete i kriterije za dodjelu Stipendije;

- dokaze o ispunjavanju uvjeta za dodjelu Stipendije;

- trajanje Stipendije;

- rok u kojem će biti objavljeni rezultati natječaja;

- iznos i broj Stipendija za dodjelu;

- prava i obveze stipendista;

- škole odnosno studije za koje se Stipendija dodjeljuje.

Članak 13.

Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije učenicima, studentima i doktorandima su:

- uspjeh u školovanju, odnosno studiju;

- postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom srednjeg obrazovanja za učenike, za studente znanstveni i stručni radovi u struci tijekom studija za koji student podnosi molbu te znanstveno-istraživački radovi za doktorski studij.

Kriteriji iz stavka 1. ovoga članka izražavaju se bodovima.

Članak 14.

Uspjeh u školovanju učenika utvrđuje se prosječnom ocjenom završenih razreda srednje škole.

Uspjeh u studiju utvrđuje se prosječnom ocjenom svih prethodnih godina studija za koji student podnosi molbu.

Uspjeh u studiju doktoranada utvrđuje se prosječnom ocjenom preddiplomskog i diplomskog odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog studija.

Studentima prve godine diplomskog studija uspjeh se utvrđuje prosječnom ocjenom preddiplomskog studija, a studentima drugog semestra diplomskog studija prosječnom ocjenom preddiplomskog studija i prvog semestra diplomskog studija.

Prosječne ocjene iz stavaka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka boduju se dvostrukim brojem prosječne ocjene, zaokruženima na jednu decimalu.

Učenicima koji, na temelju prosjeka ocjena, ostvare 9,8 i više bodova, dodaju se bodovi na sljedeći način:

a) 9,8 bodova

- 1 bod;

b) 9,9 bodova

- 2 boda;

c) 10,0 bodova

- 3 boda.

Studentima i doktorandima koji, na temelju prosjeka ocjena, ostvare 9,0 i više bodova, dodaju se bodovi na sljedeći način:

a) od 9,0 do 9,2 boda

- 1 bod;

b) od 9,3 do 9,5 boda

- 2 boda;

c) od 9,6 do 9,7 boda

- 3 boda;

d) od 9,8 do 9,9 bodova

- 4 boda;

e) 10,0 bodova

- 5 bodova.

Članak 15.

Postignuti i priznati izvannastavni i izvanškolski rezultati učenika u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta boduju se na sljedeći način:

a) sudjelovanja na državnim natjecanjima

- 1 bod;

b) sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima

- 2 boda;

c) sudjelovanja i nagrade na državnim natjecanjima

- do 3 boda;

d) sudjelovanja i nagrade na međunarodnim natjecanjima

- do 5 bodova;

e) druge vrijedne nagrade i priznanja

- do 2 boda.

Pod državnim ili međunarodnim natjecanjem iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se natjecanje kojem je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja (za državno natjecanje to je županijsko natjecanje, a za međunarodno natjecanje to je državno natjecanje), a od natjecanja u sportu državna i međunarodna prvenstva, koja su i u kalendaru natjecanja Hrvatskoga olimpijskog odbora.

Učeniku koji je sudjelovao na državnom ili međunarodnom natjecanju te učeniku koji je osvojio više nagrada na državnim ili međunarodnim natjecanjima u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvrjedniji rezultat.

Ako učenik postiže rezultate u više nastavnih predmeta u područjima znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvredniji rezultat u svakom nastavnom predmetu.

Učenik dobiva jedan bod ako je redovan učenik još jedne škole s najmanje vrlo dobrim uspjehom.

Članak 16.

Znanstveni i stručni radovi u struci studenata boduju se na sljedeći način:

a) objavljeni radovi u znanstvenim i stručnim časopisima te na znanstvenim i stručnim konferencijama, sudjelovanja u znanstvenim ili stručnim projektima

- do 5 bodova;

b) sudjelovanja i nagrade na značajnim natjecanjima

- do 4 boda;

c) vrijedna priznanja

- do 4 boda.

Pod značajnim natjecanjem podrazumijeva se natjecanje na državnoj i međunarodnoj razini, kojem je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja.

Studentu koji ima više radova ili projekata iz stavka 1. točke a) ovog članka, boduje se samo najvredniji rad, odnosno projekt.

Studentu koji ima više sudjelovanja ili više nagrada na značajnim natjecanjima kojima je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja, boduje se najvredniji rezultat.

Studentu koji ima više fakultetskih i/ili sveučilišnih priznanja, boduje se najvrednije priznanje.

Student dobiva dva boda ako je za vrijeme studija za koji podnosi molbu na drugom sveučilišnom studiju različite struke, kao redovan student, ostvario najmanje 54 ECTS-a i prosjek ocjena najmanje 4,00.

Studentima prve godine diplomskog studija boduju se znanstveni i stručni radovi u struci tijekom preddiplomskog studija.

Članak 17.

Znanstveno-istraživački radovi doktoranada boduju se na sljedeći način:

a) objavljeni znanstveni rad

- do 6 bodova;

b) sudjelovanje u znanstveno-istraživačkom projektu, rad objavljen na znanstvenoj ili stručnoj konferenciji

- do 3 boda;

c) objavljeni stručni rad

- do 4 boda;

d) državno ili međunarodno priznanje ili nagrada, rektorova nagrada

- do 4 boda.

Doktorand koji ima magisterij znanosti dobiva 2 boda.

Članak 18.

Stipendija se ne može dodijeliti učenicima koji na temelju članaka 14. i 15. dobiju manje od 10,0 bodova.

Stipendija se ne može dodijeliti studentima i doktorandima koji na temelju članaka 14., 16. i 17. dobiju manje od 12,0 bodova.

Gradonačelnik će, na prijedlog Povjerenstva, povećati utvrđeni broj stipendija u slučaju kad više kandidata ostvari jednak broj bodova kao zadnji na listi.

Članak 19.

Prijedlog liste kandidata za dodjelu Stipendije utvrđuje Povjerenstvo i objavljuje na oglasnim pločama područnih ureda Gradske uprave i web-stranici Grada Zagreba u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje molbi.

U roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga liste kandidata svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor na prijedlog liste.

Prigovor na prijedlog liste podnosi se gradonačelniku preko Ureda za demografiju. Gradonačelnik odlučuje o prigovoru.

Odluka o prigovoru je konačna.

V. KORIŠTENJE STIPENDIJE

Članak 20.

Gradonačelnik utvrđuje konačnu listu za dodjelu Stipendije.

Na temelju konačne liste kandidata za dodjelu Stipendije, gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti i stipendist sklapaju ugovor o korištenju Stipendije.

Ugovor o korištenju Stipendije sadrži:

- ime, odnosno naziv ugovornih strana;

- naziv škole ili fakulteta za koji je odobrena Stipendija;

- iznos Stipendije;

- vrijeme za koje se Stipendija dodjeljuje;

- obvezu zaposlenja;

- način i uvjete vraćanja Stipendije u slučaju neispunjavanja obveza iz ugovora;

- druga prava i obveze ugovornih strana.

Članak 21.

Stipendija se dodjeljuje na početku školske godine za dvanaest mjeseci, odnosno pet mjeseci ako u tom roku prema nastavnom planu škole ili fakulteta za koji je Stipendija odobrena, završava nastavni plan korisnika Stipendije.

Korisnik Stipendije ne može istodobno biti korisnik neke druge stalne novčane stipendije.

Članak 22.

Stipendija se isplaćuje korisnicima jedanput mjesečno za prethodni mjesec.

Stipendistima koji nastavljaju koristiti Stipendiju, iznos Stipendije utvrđuje se za svaku školsku, odnosno akademsku godinu sukladno članku 3. stavku 2. ove odluke.

Članak 23.

Korisnici Stipendije mogu nastaviti koristiti Stipendiju do kraja srednjeg obrazovanja (učenici), odnosno do kraja redovnog studija (studenti), pod uvjetom da učenici završe školsku godinu za koju su stipendirani s odličnim uspjehom, a studenti akademsku godinu za koju su stipendirani s prosjekom ocjena najmanje 4,00.

Doktorandi koji studiraju u punom radnom vremenu mogu nastaviti koristiti Stipendiju i u sljedećoj akademskoj godini studija pod uvjetom da u stipendiranoj godini studija sakupe 48 ECTS bodova i upišu sljedeću godinu studija.

Doktorandi koji studiraju u polovici radnog vremena mogu nastaviti koristiti Stipendiju i u sljedećoj akademskoj godini pod uvjetom da u stipendiranoj godini sakupe 24 ECTS boda.

Gradonačelnik može nakon završenoga srednjeg obrazovanja odobriti stipendistu produženo korištenje Stipendije nastavi li školovanje na nekom od sveučilišnih studija u Gradu Zagrebu, ako je završni razred srednje škole završio s odličnim uspjehom, za vrijeme korištenja Stipendije osvojio neku od nagrada na natjecanju iz članka 15. ove odluke ili ako se svrstao u 10% najboljih studenata na rang listi upisanih u studijski program. Produženo korištenje Stipendije može se odobriti stipendistu najdulje do stjecanja uvjeta za sudjelovanje na natječaju za dodjelu Stipendije studentima.

Iznimno, na prijedlog Povjerenstva, gradonačelnik može nakon završenoga srednjeg obrazovanja s odličnim uspjehom odobriti stipendistu produženo korištenje Stipendije u prvoj godini studija, nastavlja li školovanje na nekom od prestižnih sveučilišta u inozemstvu, ako je to od interesa za Grad Zagreb.

Gradonačelnik može nakon završenoga preddiplomskog studija odobriti stipendistu korištenje stipendije i na diplomskom studiju ako je preddiplomski studij završio s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,00 i nalazi se u 20% najboljih na listi upisane struke.

Članak 24.

Nakon završenog školovanja korisnici Stipendije obvezni su zaposliti se na području Grada Zagreba.

Korisnik Stipendije, uz suglasnost davatelja Stipendije, može prihvatiti i zaposlenje na području Republike Hrvatske, čime se oslobađa obveze iz stavka 1. ovoga članka.

Obveza zapošljavanja korisnika Stipendije na području Grada Zagreba, odnosno Republike Hrvatske, prestaje ako se stipendistu ne ponudi zaposlenje, a prijavljen je Zavodu za zapošljavanje duže od tri mjeseca.

Korisnici Stipendije koji su se zaposlili sukladno stavcima 1. i 2. ovoga članka dužni su raditi na području Grada Zagreba, odnosno Republike Hrvatske, najmanje onoliko vremena koliko su primali Stipendiju.

Članak 25.

Stipendist je dužan vratiti primljeni iznos Stipendije ako:

- bez opravdanog razloga postupi suprotno odredbama članka 24. ove odluke,

- bez opravdanog razloga i u roku ne dostavi podatke o tijeku školovanja i o zaposlenju.

Članak 26.

Obveza zaposlenja iz članka 24. ove odluke odgađa se do završetka obrazovanja ako korisnik Stipendije, uz prethodno odobrenje davatelja Stipendije, nastavlja obrazovanje u tuzemstvu ili inozemstvu.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o Stipendiji Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 15/06, 4/07, 16/07, 9/08, 16/09, 12/10, 12/11, 19/14 - pročišćeni tekst, 22/15 i 7/16).

Članak 28.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija