zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.11.2013.

Donesen

28.11.2013.

Stupa na snagu

07.12.2013.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 07.12.2013.

Narodne novine 24/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 24/13)

Na temelju članka 4. stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine 79/07, 113/08 i 43/09) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10 i 4/13), Gradska skupština Grada Zagreba, na 9. sjednici, 28. studenoga 2013., donijela je

ODLUKU

o preventivnoj i obveznoj preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje provođenje preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: DDD) da bi se zaštitilo pučanstvo od zaraznih bolesti.

Članak 2.

DDD se provodi radi suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano, pravovremeno i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Zagreb.

DDD se provodi sukladno Programu mjera preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu Program mjera) i Provedbenom planu preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Provedbeni plan).

II. DDD

Članak 3.

Programom mjera utvrđuju se mjere, izvršitelji programa, sredstva i rokovi provedbe mjera.

Provedbenim planom utvrđuje se provedba mjera.

Prijedlog programa mjera i provedbenog plana izrađuje nadležni zavod za javno zdravstvo (u daljnjem tekstu: Zavod).

Prijedlog programa mjera i provedbenog plana za sljedeću kalendarsku godinu Zavod je dužan dostaviti upravnom tijelu Grada Zagreba nadležnom za zdravstvo (u daljnjem tekstu: Ured), najkasnije do 1. prosinca tekuće godine.

Na prijedlog Zavoda, gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) donosi Program mjera i Provedbeni plan najkasnije do 31. siječnja za tekuću godinu.

Članak 4.

Provedbu DDD dužni su osigurati, sukladno Programu mjera i Provedbenom planu, korisnici objekta iz članka 10. stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Grad Zagreb je dužan osigurati preventivnu i obveznu preventivnu deratizaciju u stambenim objektima i dvorištima, na javnoprometnim i na javnim zelenim površinama (trgovima, parkovima i na obalama gradskih vodotoka) u objektima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, kojih je osnivač Grad Zagreb, u objektima gradskih tijela i upravnih tijela Grada Zagreba i mjesne samouprave, suzbijanje komaraca na području Grada Zagreba, te dezinfekciju u sportskim dvoranama u vlasništvu Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: stambeni i drugi objekti i javne površine), odnosno provedbu DDD, sukladno Programu mjera i Provedbenom planu.

Korisnici objekata i površina dužni su poduzimati mjere propisane Programom mjera i Provedbenim planom.

Korisnici stambenih i drugih objekta i javnih površina dužni su dopustiti provedbu DDD.

Članak 5.

DDD provode pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i druge pravne osobe koje su registrirane za obavljanje te djelatnosti i koje zadovoljavaju propisane uvjete (u daljnjem tekstu: izvršitelji).

Članak 6.

Izvršitelji su dužni pridržavati se Programa mjera i Provedbenog plana.

Izvršitelji su dužni obavijestiti Ured, Zavod, građane, fizičke i pravne osobe o provedbi DDD, na način i u rokovima propisanim Programom mjera i Provedbenim planom.

Članak 7.

Tijekom provedbe DDD izvršitelji su dužni elektronički prikupljati podatke.

Izvršitelji su dužni elektronički, korištenjem dlanovnika, prikupljati podatke o svakom obavljenom terenskom poslu i voditi računalnu evidenciju koja mora sadržavati podatke propisane Programom mjera i Provedbenim planom.

Izvršitelji su dužni, prikupljene podatke iz dlanovnika, elektronički dostavljati u bazu podataka Ureda.

Članak 8.

Izvršitelji su dužni po svakom obavljenom poslu mobilnim pisačem ispisati standardiziranu, jedinstvenu potvrdu o provedenoj DDD, na licu mjesta.

Potvrda se izdaje u dva primjerka, od kojih jedan zadržava korisnik objekta, a drugi izvršitelj.

Članak 9.

DDD u stambenim i drugim objektima i javnim površinama provode izvršitelji koji su s Gradom Zagrebom, sukladno propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, propisima o javnoj nabavi i ovoj odluci, sklopili ugovore o obavljanju DDD.

III. NADZOR

Članak 10.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem DDD obavljaju nadležni sanitarni inspektori.

Članak 11.

Stručni nadzor nad provedbom DDD provodi Zavod.

Izvršitelji su dužni prikupljati podatke, voditi evidencije i dostavljati izvješće zavodu sukladno propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Zavod izrađuje stručno izvješće s podacima o stupnju infestacije, utrošku pesticida i stupnju pridržavanja propisanog programa rada određenog Programom mjera i Provedbenim planom te ga dostavlja Uredu s elementima poboljšanja sanitacije prostora u budućnosti.

Izvješće o provođenju Programa mjera i Provedbenog plana o obavljenom stručnom nadzoru Zavod je dužan mjesečno dostavljati Uredu i posebno na zahtjev Ureda.

Godišnje izvješće o provođenju Programa mjera i Provedbenog plana i obavljenom stručnom nadzoru za prethodnu kalendarsku godinu Zavod je dužan dostaviti gradonačelniku preko Ureda najkasnije do 31. siječnja tekuće godine.

Troškovi stručnog nadzora provedbe DDD financiraju se iz proračuna Grada Zagreba.

Članak 12.

Nadzor nad provedbom ove odluke obavlja Ured.

IV. NOVČANE KAZNE

Članak 13.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

- se ne pridržava Programa mjera i Provedbenog plana (članak 6. ove odluke);

- ne vodi urednu evidenciju (članak 7. stavak 2. ove odluke);

- ne dostavlja podatke u bazu podataka (članak 7. stavak 3. ove odluke);

- ne izda potvrdu (članak 8. ove odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna do 2.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 14.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

- ne poduzima mjere propisane Programom mjera i Provedbenim planom (članak 4. stavak 3. ove odluke);

- ne dopusti provedbu DDD (članak 4. stavak 4. ove odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 3.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka ako je prekršaj počinjen u vezi s obavljanjem njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti.

Novčanom kaznom od 500,00 do 2.000,00 kaznit će se fizička osoba koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Program mjera i Provedbeni plan za 2013., doneseni na temelju Odluke o preventivnoj i obveznoj deratizaciji na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 4/13) ostaju na snazi do donošenja Programa mjera i Provedbenog plana za 2014.

Članak 16.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 4/13).

Članak 17.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/13-01/647

URBROJ: 251-01-06-13-7

Zagreb, 28. studenoga 2013.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija