zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

22.12.2009.

Donesen

22.12.2009.

Stupa na snagu

22.12.2009.

Prestaje važiti

07.12.2013.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.02.2013. do 06.12.2013.

Narodne novine 26/2009, 4/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području Grada Zagreba (24/13) na snazi od 7.12.2013. u članku 16. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 4/13)."

PREAMBULA

Odluka o preventivnoj i obveznoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 26/09, 4/13)

Na temelju članka 4. stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine 79/07, 113/08 i 43/09) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 7. sjednici, 22. prosinca 2009., donijela je

ODLUKU

o preventivnoj i obveznoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje provođenje preventivne i obvezne preventivne deratizacije (u daljnjem tekstu: deratizacija) da bi se zaštitilo pučanstvo od zaraznih bolesti na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Deratizacijom se smatraju postupci uništavanja štakora, miševa i drugih mišolikih glodavaca koji prenose uzročnike zaraznih bolesti ili su rezervoari njihovih uzročnika.

Deratizacija se provodi sukladno utvrđenom programu mjera preventivne i obvezatne preventivne deratizacije (u daljnjem tekstu: program) i provedbenom planu preventivne i obvezatne preventivne deratizacije (u daljnjem tekstu: provedbeni plan).

II. DERATIZACIJA

Članak 3.

Programom i provedbenim planom utvrđuju se mjere, izvršitelji programa, sredstva, rokovi i provedba programa.

Programom i provedbenim planom osigurava se sveobuhvatnost i ciljanost mjera deratizacije. Sveobuhvatnost mjera deratizacije osigurat će se pregledom svih objekata i javnih površina na gradskom području dva puta godišnje tijekom proljetne i jesenske akcije deratizacije, a ciljanost deratizacije osigurat će se dodatnim mjerama deratizacije svih infestiranih objekata i površina.

Članak 4.

Prijedlog programa i provedbenog plana izrađuje nadležni zavod za javno zdravstvo (u daljnjem tekstu: Zavod).

Prijedlog programa i provedbenog plana za sljedeću kalendarsku godinu Zavod je dužan dostaviti upravnom tijelu Grada Zagreba nadležnom za zdravstvo (u daljnjem tekstu: ured), najkasnije do 1. prosinca tekuće godine.

Na prijedlog Zavoda, gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) donosi program i provedbeni plan najkasnije do 31. siječnja za tekuću godinu.

Članak 5.

Provedbu deratizacije dužni su osigurati korisnici objekata pod sanitarnim nadzorom, odnosno u građevinama, postrojenjima, prostorima, prostorijama u kojima se obavljaju gospodarske djelatnosti i djelatnosti zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, ugostiteljstva, turizma, obrta i usluga, športa i rekreacije, objektima za javnu vodoopskrbu i uklanjanje otpadnih voda te deponijima za odlaganje komunalnog otpada, u djelatnosti javnog prometa u stambenim objektima i oko njih, na javnim površinama i u javnim objektima u gradovima i naseljima te drugim objektima od javnozdravstvene i komunalne važnosti.

Grad Zagreb je dužan deratizaciju iz stavka 1. ovoga članka osigurati u stambenim objektima i dvorištima, na javnoprometnim i na javnim zelenim površinama (trgovima, parkovima i na obalama gradskih vodotoka), u objektima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, kojih je osnivač Grad Zagreb, te u objektima gradskih tijela i upravnih tijela Grada Zagreba i mjesne samouprave (u daljnjem tekstu: stambeni i drugi objekti i javne površine).

Pravne i fizičke osobe odnosno korisnici stambenih i drugih objekata i javnih površina dužni su dopustiti provedbu deratizacije.

Članak 6.

Deratizaciju provode pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i druge pravne osobe koje su registrirane za obavljanje te djelatnosti i koje zadovoljavaju propisane uvjete (u daljnjem tekstu: izvršitelj deratizacije).

Članak 7.

Izvršitelj deratizacije dužan je pridržavati se programa i provedbenog plana.

Izvršitelj deratizacije dužan je, sedam dana prije provođenja deratizacije, pisano obavijestiti ured, Zavod, građane, fizičke i pravne osobe.

Članak 8.

Tijekom provedbe deratizacije izvršitelj deratizacije dužan je elektronički prikupljati podatke.

Izvršitelj deratizacije dužan je elektronički, korištenjem dlanovnika, prikupljati podatke o svakom obavljenom terenskom poslu i voditi računalnu evidenciju koja mora osobito sadržavati sljedeće podatke:

- datum provođenja deratizacije,

- gradsku četvrt, ulicu i kućni broj,

- namjenu objekta (stambeni, nestambeni),

- vrstu objekta i površinu za nestambene objekte,

- prisutnost glodavaca, ako su prisutni vrstu/vrste glodavaca,

- količinu utrošenog sredstva za deratizaciju,

- razlog neprovedene deratizacije.

Izvršitelj deratizacije dužan je prikupljene podatke iz dlanovnika elektronički dostaviti u bazu podataka ureda.

Članak 9.

Izvršitelj deratizacije dužan je po svakom obavljenom poslu mobilnim pisačem ispisati standardiziranu, jedinstvenu potvrdu o provedenoj deratizaciji na licu mjesta koja mora sadržavati osim podataka iz članka 8. stavka 2. ove odluke i sljedeće podatke:

- naziv tvrtke,

- potpis izvršitelja deratizacije,

- potpis korisnika objekta,

- šifru obavljenog posla.

Potvrda se izdaje u dva primjerka, jedan primjerak zadržava korisnik objekta, a drugi izvršitelj deratizacije.

Članak 10.

Deratizacija u stambenim i drugim objektima i na javnim površinama obavlja se istovremeno na područjima gradskih četvrti:

1. Trešnjevka - jug

2. Novi Zagreb - zapad

3. Novi Zagreb - istok

4. Brezovica

5. Črnomerec

6. Gornji grad - Medveščak

7. Podsljeme

8. Trešnjevka - sjever

9. Podsused - Vrapče

10. Stenjevec

11. Donji grad

12. Maksimir

13. Trnje

14. Gornja Dubrava

15. Peščenica - Žitnjak

16. Donja Dubrava

17. Sesvete.

Članak 11.

Deratizaciju u stambenim i drugim objektima i na javnim površinama provodi pravna osoba - izvršitelj deratizacije koji je s Gradom Zagrebom, sukladno propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, propisima o javnoj nabavi i ovoj odluci, sklopio ugovor.

Članak 12.

Sredstva za provedbu deratizacije u stambenim i drugim objektima i na javnim površinama te za provedbu stručnog nadzora nad njima osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Sredstva za provedbu deratizacije u svim ostalima objektima i na površinama te za provedbu stručnog nadzora nad njima dužni su osigurati korisnici objekta, površina ili drugi obveznici provedbe mjera sukladno programu.

III. NADZOR

Članak 13.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem deratizacije obavljaju nadležni sanitarni inspektori.

Članak 14.

Stručni nadzor nad provedbom deratizacije provodi Zavod.

Izvršitelji deratizacije dužni su prikupljati podatke, voditi evidencije i dostavljati izvješće Zavodu sukladno propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Zavod izrađuje stručno izvješće s podacima o stupnju infestacije, utrošku pesticida i stupnju pridržavanja propisanog programa rada određenog programom i provedbenim planom te ga dostavlja uredu s elementima poboljšanja sanitacije prostora u budućnosti.

Izvješće o provođenju programa i provedbenog plana te o obavljenom stručnom nadzoru Zavod je dužan, tromjesečno dostavljati uredu i posebno na zahtjev ureda.

Godišnje izvješće o provođenju programa i provedbenog plana te o obavljenom stručnom nadzoru za prethodnu kalendarsku godinu, Zavod je dužan dostaviti gradonačelniku preko ureda najkasnije do 31. siječnja tekuće godine.

Članak 15.

Nadzor nad provedbom ove odluke, programa i provedbenog plana te korištenjem sredstava obavlja ured.

Ovlaštena službena osoba ureda može:

- naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja,

- izdati obvezni prekršajni nalog i izreći novčanu kaznu,

- pokrenuti prekršajni postupak.

Ovlaštena osoba ureda može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde, sukladno zakonu i ovoj odluci.

Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, izdat će mu se prekršajni nalog, s uputom da novčanu kaznu mora platiti u roku od osam dana od dana uručenja, odnosno dostave prekršajnog naloga.

IV. NOVČANE KAZNE

Članak 16.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba - izvršitelj deratizacije:

- ako se ne pridržava programa i provedbenog plana (članak 7. ove odluke),

- ako ne vodi urednu evidenciju (članak 8. stavak 2. ove odluke),

- ako ne dostavlja podatke u bazu podataka (članak 8. stavak 3. ove odluke),

- ako ne izda potvrdu (članak 9. ove odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna do 2.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Gradonačelnik Grada Zagreba je dužan provesti postupak nabave usluge deratizacije za koju Grad Zagreb osigurava sredstva, najkasnije do isteka ugovora o obavljanju deratizacije koje su s Gradom Zagrebom sklopili ovlašteni izvršitelji deratizacije.

Na ugovore o obavljanju deratizacije što su ih izvršitelji deratizacije sklopili s Gradom Zagrebom na rok do 4. rujna 2010., primjenjivat će se odredba članka 10. Odluke o obvezatnoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/08 i 17/09).

Članak 18.

Izvršitelji deratizacije dužni su svoj rad i poslovanje uskladiti s odredbama ove odluke u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Članak 19.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o obvezatnoj preventivnoj deratizaciji na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/08 i 17/09).

Članak 20.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/09-01/339

URBROJ: 251-01-04-09-4

Zagreb, 22. prosinca 2009.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija