zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o prijevozu putnika u javnom prometu

Pročišćeni tekst vrijedi od 28.02.2017.

Narodne novine 20/2013, 25/2013, 2/2017

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o prijevozu putnika u javnom prometu (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 20/13, 25/13, 2/17)

Na temelju članka 3. stavka 1. točke 3. i članka 16. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12 i 94/13) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10 i 4/13), Gradska skupština Grada Zagreba, na 6. sjednici, 26. rujna 2013., donijela je

ODLUKU

o prijevozu putnika u javnom prometu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju uvjeti i način obavljanja prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Prijevoz putnika u javnom prometu (u daljnjem tekstu: javni prijevoz) obavlja se autobusima, tramvajima, uspinjačom i žičarom na određenim linijama po unaprijed utvrđenom voznom redu, cijeni i općim prijevoznim uvjetima.

Javni prijevoz koji se obavlja uspinjačom i žičarom uređuje se posebnim propisima.

Članak 3.

Javni prijevoz autobusima, tramvajima, uspinjačom i žičarom (u daljnjem tekstu: vozila) obavlja Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebački električni tramvaj (u daljnjem tekstu: prijevoznik).

Članak 4.

Za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju koje se kreću pomoću invalidskih kolica može se organizirati javni prijevoz koji nije linijski već se obavlja prema potrebama tih osoba.

Prijevoz iz stavka 1. ovoga članka obavlja prijevoznik iz članka 3. ove odluke, koji će s Gradom Zagrebom sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

Članak 5.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet prati obavljanje i razvoj javnog prijevoza te usklađuje tramvajski, autobusni i druge oblike prijevoza.

Članak 6.

Prijevoznik je dužan osigurati trajno i kvalitetno obavljanje javnog prijevoza putnika te poduzimati mjere i aktivnosti radi povećanja kvalitete usluga i sigurnosti.

Članak 7.

Grad Zagreb može sporazumom s drugim zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave utvrditi linije i organizaciju javnog prijevoza koje obuhvaćaju i područja izvan Grada Zagreba.

II. UVJETI I NAČIN OBAVLJANJA JAVNOG PRIJEVOZA

II.1. LINIJE JAVNOG PRIJEVOZA

Članak 8.

Linija javnog prijevoza je relacija ili skup relacija obavljanja prijevoza od početnog do završnog stajališta na kojoj se prevoze putnici prema registriranom i objavljenom voznom redu s jednim ili više polazaka.

Gradonačelnik odlučuje o uspostavljanju novih i ukidanju postojećih linija o čemu gradsko upravno tijelo nadležno za promet donosi poseban akt.

Promjene na uspostavljenim linijama javnog prijevoza kao što su produženje, skraćenje, izmjena trase, uspostavljanje i ukidanje stajališta odobrava posebnim aktom gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Za promjene na linijama koje traju kraće od 24 sata nije potreban akt iz stavka 3. ovoga članka.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet posebnim aktom odobrava linije javnog prijevoza na kojima se obavlja prijevoz bicikala autobusima i stajališta za postavljanje i spuštanje bicikala, u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 1. studenoga.

Članak 9.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet registrira linije javnog prijevoza i ovjerava vozni red.

Prijevoznik je dužan obavljati javni prijevoz sukladno ovjerenom voznom redu.

Članak 10.

Vozni red mora sadržavati:

- naziv prijevoznika;

- naziv, broj, vrstu i trasu linije;

- naziv i redoslijed stajališta s međustajališnim udaljenostima (daljinar);

- vrijeme polaska;

- režim održavanja linije (radni dan, subota, nedjelja);

- minimalno vrijeme vožnje na liniji;

- broj uključenih vozila na liniji;

- datum početka važenja voznog reda.

Članak 11.

Vozni red mora biti izrađen tako da predviđena popunjenost vozila u najopterećenijem satu ne prelazi 90% registriranog kapaciteta.

Članak 12.

U slučaju iznenadnog zastoja ili kraćeg poremećaja u prometu, prijevoznik je dužan u što kraćem roku poduzeti mjere za ponovnu uspostavu redovitog prijevoza, odnosno osigurati zamjenski prijevoz vlastitim vozilima ili vozilima drugih prijevoznika.

O obustavi prijevoza i načinu osiguranja zamjenskog prijevoza prijevoznik je dužan pravodobno obavijestiti građane preko sredstava javnog informiranja.

II.2. STAJALIŠTA

Članak 13.

Stajalište je uređena i označena prometna površina namijenjena za zaustavljanje vozila na kojoj se putnicima omogućava da sigurno i nesmetano uđu ili izađu iz vozila.

Stajališta se određuju u skladu s potrebama prijevoza putnika i uvjetima organizacije prometa na određenoj prometnici.

Članak 14.

Stajalište se označava prometnim znakom stajališta, a po potrebi i oprema nadstrešnicom za čekanje sa sjedalima i prostorom za postavljanje prometnih informacija, košarom za otpatke i zaštitnom ogradom (u daljnjem tekstu: stajališna oprema).

Na stajalištu mora biti istaknuta oznaka vrste prijevoza, naziv stajališta i izvadak iz voznog reda, a na stajalištu za postavljanje i spuštanje bicikala mora biti istaknuta i oznaka za prijevoz bicikala autobusima s uputama za korištenje nosača za bicikle.

Prometni znak stajališta postavlja se na izlaznom dijelu stajališta koji je usporedan s uzdužnom osi ceste gledajući u smjeru kretanja vozila i njime se određuje mjesto zaustavljanja prednjeg dijela vozila.

Članak 15.

Gradonačelnik odlučuje o načinu postavljanja stajališne opreme, odnosno uređenju stajališta (vizualni identitet).

Postavljanje i održavanje stajališne opreme, iz članka 14. stavka 1. ove odluke, Grad Zagreb povjerava fizičkoj ili pravnoj osobi na temelju ugovora sukladno posebnim propisima.

Prijevoznik postavlja i održava prometne informacije na predviđenom mjestu na stajalištu i terminalu.

Članak 16.

Terminal javnog prijevoza je uređena i označena prometna površina više stajališta koja su početno-završne točke većeg broja linija jednog ili više vrsta prijevoza.

Na terminalu mora biti postavljen i odgovarajući pano s grafičkim prikazom perona i naznakom linija koje na njemu pristaju te grafički prikaz mreže linija koje s terminala polaze ili na njemu pristaju te naznakom mogućih mjesta prijelaza na mreži linija.

Na odgovarajućem mjestu na terminalu, moraju se postaviti i osnovne obavijesti o tarifnom sustavu prijevoznika.

Terminali moraju biti opremljeni sanitarnim čvorom za prometno osoblje i javnim sanitarnim čvorom.

Postavljanje i održavanje sanitarnih čvorova, iz stavka 4. ovoga članka, Grad Zagreb povjerava fizičkoj ili pravnoj osobi na temelju ugovora sukladno posebnim propisima.

Članak 17.

Prijevoznik je dužan bez odgode obavijestiti gradsko upravno tijelo nadležno za promet o uočenim nedostacima i oštećenjima na stajalištima, stajališnoj opremi i terminalima javnog prijevoza.

II.3. VOZILA

Članak 18.

Vozila moraju biti označena brojem linije, oznakom odredišta vožnje i po potrebi relacijom kretanja vozila, stiliziranim grbom Grada Zagreba, nazivom ili znakom tvrtke prijevoznika i garažnim brojem, oznakom ulaza za osobe s invaliditetom, a mogu biti postavljene i druge oznake.

Vozila koja obavljaju prijevoz bicikala moraju biti odgovarajuće označena slikama i uputama o korištenju nosača za bicikle.

Ako se vozilom ne obavlja javni prijevoz, na vozilu se mora postaviti odgovarajuća oznaka (pokusna vožnja i slično).

Oblik, boja i veličina brojeva i slova, grafičkih i tekstualnih prikaza u vozilu i na vozilu moraju biti izvedeni tako da su vidljivi i razumljivi putnicima.

Članak 19.

Vozilo mora na prednjoj i na desnoj bočnoj strani imati oznaku relacije vožnje ili odredišta i broja linije, a na stražnjoj strani oznaku broja linije.

Relacija vožnje vozila označava se nazivom početnog i krajnjeg stajališta.

Oznake iz stavka 1. ovoga članka mogu biti izvedene u obliku natpisnih ploča, pokretnih traka ili predočnika (displeja) te zvučne najave.

Članak 20.

Stilizirani grb Grada Zagreba, naziv ili znak tvrtke te sjedište prijevoznika mora biti istaknuto na vanjskim bočnim stranama vozila.

Garažni broj vozila mora se istaknuti na svim stranama vozila.

Znakovi obavijesti i natpisi na vozilima (ULAZ, IZLAZ, IZLAZ ZA NUŽDU) moraju biti na hrvatskom jeziku, a uz hrvatski mogu biti i na engleskom jeziku te mogu biti označeni i međunarodno prepoznatljivim simbolima s vanjske i unutarnje strane vozila, a označavanje određuje prijevoznik.

Mjesta namijenjena za osobe s invaliditetom moraju biti posebno označena.

Članak 21.

Vozila moraju biti obojena prepoznatljivom bojom prijevoznika.

Vozila mogu biti oslikana reklamnim porukama uz prethodno pribavljeno mišljenje gradskoga upravnog tijela nadležnog za uređenje javnoga gradskog prostora.

Reklame i drugi natpisi koji nemaju sadržaj poruke o prijevozu ne smiju se nalaziti na mjestima na kojima onemogućavaju vidljivost iz vozila ili prekrivaju propisane oznake i obavijesti o prijevozu.

Sadržaj reklamnih poruka ne smije vrijeđati moral društva.

Članak 22.

Vozila moraju biti u ispravnom stanju i prije dnevnog upućivanja u promet očišćena i prozračena.

Prijevoznik je dužan vozilo isključiti iz prometa ako se tijekom vožnje prostor vozila onečisti u tolikoj mjeri da nije moguće nastaviti prijevoz putnika.

Ako tri dana uzastopno vanjska temperatura padne ispod 5°C, vozila moraju biti zagrijana.

Članak 22.a

Na autobuse kojima se obavlja prijevoz bicikala postavljaju se nosači za bicikle na stražnji dio autobusa sukladno posebnim propisima.

Na nosače za bicikle dopušteno je stavljati bicikle promjera kotača od 20" do 29" i gume širine do 3", osim tandem-bicikala, bicikala s električnim pogonom i slično.

II.4. PROMETNO OSOBLJE

Članak 23.

Vozač je dužan zaustaviti vozilo na svim stajalištima svoje linije, a ulaženje i izlaženje putnika je dopušteno samo na stajalištu dok vozilo stoji, osim u slučaju većih zastoja.

Iznimno, vozač autobusa nije dužan vozilo zaustaviti na svim stajalištima svoje linije ako u vozilu nema putnika koji žele izaći i na stajalištu nema putnika.

Vozaču je zabranjeno kretanje i vožnja vozila s otvorenim vratima.

Članak 24.

Vozač je za vrijeme prijevoza dužan uljudno se odnositi prema putnicima.

Za vrijeme vožnje vozač ne smije razgovarati s putnicima.

Prijevoznik je dužan obavijestiti putnike o promjeni relacije ili odredišta kretanja vozila.

Članak 25.

Prometno osoblje dužno je za vrijeme obavljanja službe nositi službenu odjeću.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, službenu odjeću ne moraju nositi kontrolori voznih karata po ovlaštenju prijevoznika (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba prijevoznika).

Izgled službene odjeće određuje prijevoznik.

II.5. OBVEZE PUTNIKA

Članak 26.

Putnik je dužan za vrijeme vožnje imati valjanu voznu kartu.

Na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika, putnik je dužan predočiti valjanu voznu kartu radi kontrole.

Putnik koji prilikom kontrole ne predoči valjanu voznu kartu dužan je ovlaštenoj osobi prijevoznika dati vjerodostojne podatke o svom identitetu.

Ako putnik odbije dati podatke o svojem identitetu, ovlaštena osoba prijevoznika može zatražiti pomoć policijske uprave.

Prijevoznik je dužan podnijeti izvješće o počinjenom prekršaju gradskome upravnom tijelu nadležnom za komunalno redarstvo.

Članak 27.

Putnik u vozilu smije zauzeti samo jedno sjedalo.

Osobe s invaliditetom, trudnice, osobe s malom djecom te starije i nemoćne osobe imaju prednost pri ulasku u vozilo i prilikom zauzimanja mjesta za sjedenje.

Članak 28.

U vozila ne smiju ulaziti osobe koje bi svojim ponašanjem, prtljagom ili stvarima koje unesu u vozilo mogle ugroziti sigurnost putnika te osobe mlađe od šest godina bez pratnje odrasle osobe.

Članak 29.

Putnik može u vozilo unijeti ručnu prtljagu, dječja kolica, invalidska kolica, sportsku opremu (skije, pribor za ribolov i slično) i drugu prtljagu koja svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

Ručnu prtljagu potrebno je smjestiti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti da na bilo koji način ne ugrožava ostale putnike.

Ručna prtljaga koja se unosi u vozilo ne smije biti dimenzija većih od 80 x 50 x 40 cm ili teža od 30 kg.

Putnik je dužan voditi brigu o svojoj prtljazi.

S predmetima nađenim u vozilu prijevoznik je dužan postupati sukladno posebnim propisima.

Članak 30.

Zabranjeno je u vozilo unositi predmete koji mogu ozlijediti, ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i prometnog osoblja.

Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, pripadnicima policije i hrvatske vojske kad su na službenom zadatku dopušteno je unošenje osobnog oružja u vozilo javnog prijevoza sukladno posebnim propisima.

Članak 31.

Putnicima je zabranjeno:

- unositi u vozilo prtljagu, stvari i životinje suprotno odredbama ove odluke;

- ometati prometno osoblje u obavljanju službe;

- uznemiravati ostale putnike;

- bacati otpatke i oštećivati vozilo i njegove oznake;

- konzumirati hranu, alkohol i pušiti u vozilu;

- ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaženje i izlaženje iz vozila i smještaj putnika u vozilo;

- ulaziti u vozilo kad vozač u vozilu objavi da vozilo ne prima putnike ili da je već popunjeno;

- onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata kao i nasilno otvarati vrata na vozilu;

- ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, pridržavati se za vozilo ili voziti na vanjskom dijelu vozila.

Prometno osoblje će od putnika koji postupa suprotno stavku l. ovoga članka zatražiti da napusti vozilo.

Članak 32.

Slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa pse u školovanju. U vozilo se smije uvesti i pas/štenac na socijalizaciji u obitelji.

Psi iz stavka 1. ovoga članka moraju nositi službenu ormu.

Članak 33.

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama.

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.

Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Članak 34.

Putnik iz članka 33. ove odluke dužan je:

- ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila;

- nositi pribor za čišćenje fekalija;

- očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Članak 34.a

Putnik koji se koristi uslugom prijevoza bicikala autobusom dužan je:

- obavijestiti vozača o postavljanju i spuštanju bicikla s nosača, prije i poslije postavljanja i spuštanja,

- postaviti bicikl na nosač za bicikle tako da se prednji kotač nalazi isključivo s desne strane uz rub kolnika, osim bicikla s blatobranima koji se postavlja s prednjim kotačem na lijevoj strani nosača za bicikle.

Putnik iz stavka 1. ovoga članka samostalno postavlja i spušta bicikl s nosača za bicikle te je odgovoran za štetu na biciklu i za štetu prema trećim osobama, odnosno za štetu na autobusu koja je nastala zbog nepravilnog postavljanja i spuštanja bicikla s nosača za bicikle.

Osoba mlađa od 14 godina smije se koristiti uslugom prijevoza bicikala autobusom samo u pratnji punoljetne osobe.

III. CIJENA PRIJEVOZA

Članak 35.

Cijena prijevoza utvrđuje se tarifom.

Tarifu određuje prijevoznik uz gradonačelnikovu suglasnost.

Obavijest o tarifi mora biti unaprijed objavljena i dostupna korisnicima javnog prijevoza.

Gradonačelnik Grada Zagreba, na prijedlog nadležnoga gradskoga upravnoga tijela, može odrediti da je, u vrijeme blagdana i održavanja manifestacija, javni prijevoz besplatan.

IV. NADZOR

Članak 36.

Nadzor nad primjenom ove odluke obavlja komunalno redarstvo.

U obavljanju nadzora komunalni redar ovlašten je:

- rješenjem narediti prijevozniku postupanje sukladno odredbama ove odluke;

- naplatiti kaznu na mjestu počinjenja prekršaja;

- izdati obavezni prekršajni nalog.

Protiv maloljetnih počinitelja prekršaja komunalni redar podnosi optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka.

V. NOVČANE KAZNE

Članak 37.

Novčanom kaznom od 600,00 do 2.000,00 kuna, kaznit će se za prekršaj prijevoznik - pravna osoba ako:

1. se ne pridržava ovjerenog voznog reda (članak 9. stavak 2. ove odluke);

2. postupa suprotno članku 12. ove odluke;

3. ne postavlja i ne održava prometne informacije na predviđenom mjestu na stajalištu i terminalu (članak 15. stavak 3. ove odluke);

4. bez odgode ne obavijesti gradsko upravno tijelo nadležno za promet o uočenim nedostacima na stajalištima, stajališnoj opremi i terminalima javnog prijevoza (članak 17. ove odluke);

5. vozilo nije označeno sukladno člancima 18., 19. i 20. ove odluke;

6. postupa suprotno članku 21. ove odluke;

7. obavlja prijevoz neispravnim ili neočišćenim i neprozračenim vozilom (članak 22. stavak 1. ove odluke);

8. ne postupa sukladno članku 23. stavcima 1. i 3. ove odluke;

9. postupa suprotno članku 24. ove odluke;

10. prometno osoblje za vrijeme obavljanja službe ne nosi službenu odjeću (članak 25. stavak 1. ove odluke).

Novčanom kaznom od 300,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 38.

Novčanom kaznom od 500,00 do 800,00 kuna kaznit će se za prekršaj putnik ako:

1. na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole (članak 26. stavak 2. ove odluke);

2. postupa suprotno člancima 31., 34. i 34.a ove odluke.

Počinitelju prekršaja iz stavka 1. točke 1. ovoga članka, komunalni redari na temelju vjerodostojne dokumentacije (izvješća prijevoznika) izdat će potvrdu o počinjenom prekršaju u visini polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250,00 kuna. Ako počinitelj prekršaja plati izrečenu novčanu kaznu, neće se voditi prekršajni postupak.

Ako počinitelj prekršaja ne plati izrečenu kaznu, izdat će se obavezni prekršajni nalog s troškovima prekršajnog postupka, s rokom plaćanja od 8 dana.

Novčana kazna izrečena obaveznim prekršajnim nalogom smatrat će se u cjelini plaćenom ako počinitelj prekršaja plati dvije trećine izrečene novčane kazne, odnosno 333,00 kuna sukladno stavku 3. ovoga članka.

Ako počinitelj prekršaja ne postupi sukladno stavku 4. ovoga članka, a podnese prigovor, nastavit će se pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom, u suprotnome pokrenut će se ovršni postupak.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 39.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/95 i 23/03).

Članak 40.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/13-01/452

URBROJ: 251-01-06-13-6

Zagreb, 26. rujna 2013.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija