zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene

Odluka o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba (2010)

Pročišćeni tekst vrijedi od 12.02.2010. do 05.03.2018.

Narodne novine 3/2010

Prikaz pročišćenog teksta na dan:
Odluka o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba (5/18) na snazi od 6.3.2018. u članku 24.propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/10)."

PREAMBULA

Odluka o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 3/10)

Na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09 i 79/09) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 8. sjednici, 11. veljače 2010., donijela je

ODLUKU

o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju poslovi prijevoza pokojnika koji se financiraju isključivo iz proračuna Grada Zagreba, te uvjeti i mjerila za provedbu javnog prikupljanja ponuda za povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti prijevoza pokojnika na temelju ugovora.

II. POSLOVI PRIJEVOZA POKOJNIKA KOJI SE FINANCIRAJU IZ PRORAČUNA GRADA ZAGREBA

Članak 2.

Pod poslovima prijevoza pokojnika iz članka 1. ove odluke podrazumijeva se:

- prijevoz umrlih osoba za koje nije moguće utvrditi uzrok smrti, na poziv ovlaštenog mrtvozornika, s mjesta smrti do Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,

- prijevoz osoba koje su umrle na javnim površinama ili u objektima javne namjene ili na željezničkoj pruzi na području Grada Zagreba, na poziv ovlaštenog mrtvozornika, s mjesta smrti do Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,

- prijevoz umrlih osoba niskoga socijalnog statusa (beskućnika i slično) po nalogu gradskoga upravnog tijela nadležnog za socijalnu zaštitu, od mjesta smrti do mjesta ukopa i opremanje minimalnom pogrebnom opremom za kremiranje.

III. UVJETI ZA OBAVLJANJE POSLOVA PRIJEVOZA POKOJNIKA

Članak 3.

Uvjeti za obavljanje poslova prijevoza pokojnika su:

1. da je pravna osoba ili fizička osoba obrtnik registrirana za obavljanje prijevoza pokojnika što dokazuje izvatkom iz sudskog odnosno obrtnog registra;

2. da je pravna ili fizička osoba financijski sposobna za obavljanje poslova što dokazuje:

- BON-1, BON-2 ili SOL-2,

- potvrdom o urednom ispunjenju dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje;

3. da je pravna ili fizička osoba tehnički i stručno osposobljena za obavljanje poslova:

3.1. da ima u radnom odnosu zaposlene najmanje četiri osobe što dokazuje preslikama radnih knjižica i ugovora o radu;

3.2. da ima u vlasništvu ili u najmu (leasing) najmanje dva specijalna vozila namijenjena prijevozu umrlih osoba (u daljnjem tekstu: pogrebno vozilo) što dokazuje:

- preslikom prometne dozvole, odnosno knjižice vozila,

- potvrdom sanitarne inspekcije da pogrebno vozilo ispunjava sanitarno-tehničke i higijenske uvjete,

- potvrdom odnosno atestom ovlaštenog tijela da pogrebno vozilo ispunjava uvjete za prijevoz pokojnika,

- potvrdom ovlaštene stanice za tehnički pregled vozila;

3.3. da posjeduje najmanje dva transportna lijesa koja se mogu redovito prati i dezinficirati, te najmanje dvije transportne vreće za prijenos koje se mogu redovito prati i dezinficirati što dokazuje karticom popisa dugotrajne imovine i da upotrebljavaju specijalne vreće za umrle osobe u slučajevima izraženih promjena na tijelu ili necjelovitog stanja pokojnikova tijela, što dokazuje izjavom ovjerenom od javnog bilježnika;

3.4. da je sposobna obavljati dežurstvo od 0 do 24 sata sve dane u tjednu što dokazuje izjavom o sposobnosti trajnog i kvalitetnog obavljanja poslova dežurstva od 0 do 24 sata ovjerenom od javnog bilježnika;

4. da nije kažnjavana za kaznena djela iz područja gospodarstva što dokazuje izjavom o nekažnjavanju ovjerenom od javnog bilježnika.

Članak 4.

Gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) odlučuje o oglašavanju javnog prikupljanja ponuda.

Oglas o javnom prikupljanju ponuda se objavljuje u dnevnom tisku i na web stranicama Grada Zagreba, te sadrži:

- vrstu poslova;

- uvjete za obavljanje poslova prijevoza pokojnika;

- vrijeme na koje se sklapa ugovor;

- rok za podnošenje ponuda;

- kome se ponuda podnosi;

- obvezu podnošenja isprava i drugih dokaza iz članka 3. ove odluke kojima ponuditelj dokazuje da ispunjava uvjete za obavljanje poslova prijevoza pokojnika;

- obvezu podnošenja cjenika prijevoza pokojnika;

- mjesto i vrijeme javnog otvaranja ponuda;

- druge obavijesti.

Članak 5.

Pisana ponuda za obavljanje poslova prijevoza pokojnika mora sadržavati sve isprave, dokaze i druge priloge koje je ponuditelj dužan podnijeti prema objavljenom oglasu.

Isprave i dokazi se prilažu u izvorniku ili ovjerenoj preslici s tim da ne smiju biti stariji od 30 dana.

Rok za podnošenje ponuda je 15 dana od dana objave oglasa.

Ponuda koja nije podnesena u roku i koja nije potpuna, neće se razmatrati.

Ponude se podnose u pisanom obliku u zatvorenoj omotnici s navedenom adresom i naznakom: "PONUDA ZA OBAVLJANJE POSLOVA PRIJEVOZA POKOJNIKA - NE OTVARAJ", preporučenom pošiljkom ili u centralnoj pisarnici gradske uprave.

Članak 6.

Za provedbu postupka prikupljanja ponuda za obavljanje poslova prijevoza pokojnika gradonačelnik osniva povjerenstvo.

Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana te njihove zamjenike.

Zadaća je povjerenstva izrada ponudbene dokumentacije, javno otvaranje ponuda, razmatranje ponuda te podnošenje izvješća gradonačelniku.

Stručne poslove za povjerenstvo obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove.

Članak 7.

Javnom otvaranju ponude imaju pravo prisustvovati ponuditelji ili njihovi ovlašteni predstavnici uz uvjet predočenja pisanog dokaza o ovlasti.

Članak 8.

Gradonačelnik predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba osobu kojoj će se povjeriti obavljanje poslova prijevoza pokojnika.

IV. POVJERAVANJE OBAVLJANJA POSLOVA PRIJEVOZA POKOJNIKA

Članak 9.

Gradska skupština Grada Zagreba odlučuje o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje poslova prijevoza pokojnika.

Obavljanje poslova prijevoza pokojnika povjerava se osobi čija je ponuda najpovoljnija.

Najpovoljnija je ponuda koja, uz ispunjavanje uvjeta iz oglasa, sadrži najnižu cijenu usluga prijevoza pokojnika.

Protiv odluke iz stavka 1. ovoga članka žalba nije dopuštena, već se može pokrenuti upravni spor.

Članak 10.

Gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti sklapa s izabranom osobom ugovor o obavljanju poslova prijevoza pokojnika (u daljnjem tekstu: ugovor).

Ugovor se sklapa na četiri godine i sadrži sastojke propisane Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Izabrana osoba iz stavka 1. ovoga članka stječe pravo obavljanja poslova prijevoza pokojnika danom sklapanja ugovora.

Ako osoba iz stavka 1. ovoga članka ne pristupi potpisivanju ugovora, odnosno svoj izostanak ne opravda u roku od osam dana od primanja poziva, smatrat će se da je odustala od obavljanja poslova prijevoza pokojnika.

Članak 11.

U slučaju iz članka 10. stavka 4. ove odluke obavljanje poslova prijevoza pokojnika može se povjeriti sljedećem najpovoljnijem ponuditelju koji je sudjelovao u postupku prikupljanja ponuda.

Članak 12.

Gradonačelnik može otkazati ugovor ako osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika ne obavlja poslove na način propisan ovom odlukom, odnosno ne ispunjava obaveze preuzete ugovorom ili ne izda uredan račun za obavljenu uslugu.

Osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika može otkazati ugovor ne navodeći razloge za otkaz.

Otkazni rok je tri mjeseca, a počinje teći prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je otkaz primljen.

Ugovor o obavljanju prijevoza pokojnika se raskida ako osoba kojoj su ti poslovi povjereni više ne ispunjava uvjete za njihovo obavljanje.

V. POGREBNA VOZILA I OPREMA

Članak 13.

Prijevoz pokojnika može se obavljati samo pogrebnim vozilom.

Pogrebno vozilo mora ispunjavati sanitarno-tehničke i higijenske uvjete određene propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i biti atestiran od ovlaštenog tijela da zadovoljava uvjete za prijevoz pokojnika.

Pogrebno vozilo mora ispunjavati i druge uvjete određene propisima o prijevozu u cestovnom prometu.

Članak 14.

Pogrebno vozilo mora biti uredno obojano te prije upućivanja u promet očišćeno, dezinficirano i prozračeno, a tijekom obavljanja usluge u dijelu pogrebnog vozila u kojem se nalazi pokojnik mora biti uključena ventilacija.

Članak 15.

Osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika mora u pogrebnom vozilu imati opremu u kojoj se prenosi pokojnik u skladu s propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Članak 16.

Pogrebna oprema za kremiranje, kojom se opremaju osobe iz članka 2. alineje 3. ove odluke, mora biti ekološki podobna za kremiranje prema uputstvima Zagrebačkog holdinga d.o.o., Podružnice Gradska groblja Zagreb.

VI. NAČIN OBAVLJANJA POSLOVA PRIJEVOZA POKOJNIKA

Članak 17.

Osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika, odnosno njezin zaposlenik, dužna je te poslove obavljati na način kojim se iskazuje pijetet prema umrlim osobama te po pozivu, u najkraćem vremenu, doći na mjesto s kojeg treba prevesti, odnosno otpremiti pokojnika.

Članak 18.

Osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika dužna je, odmah nakon sklapanja ugovora, dostaviti adresu svog sjedišta i telefonski broj policiji, ovlaštenom mrtvozorniku i gradskome upravnom tijelu nadležnom za socijalnu zaštitu.

Osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika dužna je osigurati dežurstvo od 0 do 24 sata.

Članak 19.

Ako osoba kojoj je povjereno obavljanje poslova prijevoza pokojnika te poslove ne obavlja u skladu s ovom odlukom i ugovorom sklopljenim s Gradom Zagrebom, odgovara Gradu Zagrebu za svu štetu koja bi mu time bila nanesena.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20.

Gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove prati provedbu ugovora.

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o određivanju pogrebnih poslova koji se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/01).

Članak 22.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/10-01/14

URBROJ: 251-01-04-10-10

Zagreb, 11. veljače 2010.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija