28.06.2021.

Rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva za poljoprivrednike produžen do 2. srpnja

Ministarstvo poljoprivrede u petak je objavilo da je rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva za poljoprivrednike produžen do 2. srpnja.

"Zbog tehničkih problema izazvanih požarom te neaktivnosti web sjedišta i sustava AGRONET, Agencija za plaćanja neće zaprimati zahtjeve korisnika i prijave na natječaje u petak, 25. lipnja 2021. godine", navodi se u priopćenju. 

Najavljuje se da će svi sustavi Agencije za plaćanja biti aktivni u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. te će nastaviti sa zaprimanjem prijava.

"Sukladno tomu, a u cilju zaštite poljoprivrednika i poticanja njihovog što je moguće uspješnijeg korištenja EU sredstava, rok za zaprimanje Jedinstvenih zahtjeva je produžen do 2. srpnja 2021. godine", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, Ministarstvo je sredinom lipnja rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva produžilo do 28. lipnja, obrazlažući to uvođenjem novih vrsta potpora u IAKS mjerama 10 i 14. 

Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) je obvezan alat za kontrolu plaćanja u poljoprivredi. Njime zemlje članice EU dodjeljuju, prate i kontroliraju plaćanja poljoprivrednicima. 

Krajem prošloga tjedna na snagu su stupile i izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021., kojim su uvedene uvećane i nove vrste potpora u Mjeri 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene" te Mjeri 14 "Dobrobit životinja". 

Po podacima objavljenim početkom ožujka, Ministarstvo poljoprivrede je u 2020. godini isplatilo ukupan iznos potpora u iznosu od gotovo sedam milijardi kuna, što je za 20 posto odnosno za 116 milijardi kuna više nego je isplaćeno u 2019. godini. Od ukupno isplaćenih potpora u prošloj godini, sredstvima europskih fondova financiran je iznos od 5,5 milijardi kuna, što je za 23 posto više u odnosu na godinu ranije. Sredstva državnog proračuna maksimalno su preusmjerena na financiranja nacionalnih programa potpora te je isplaćen iznos od 1,5 milijardi kuna, što je za devet posto više nego 2019. godine, izvijestili su tada iz Ministarstva. 

(HINA, 25. 6. 2021.)