29.12.2021.

Pirotehnika u blagdansko vrijeme

Dolaskom blagdana nerijetko se javlja potreba da se veselje izrazi putem raznih pirotehničkih sredstava i naprava. U cilju razumijevanja propisa koji detaljno uređuje tu tematiku, u nastavku donosimo bitne odrednice Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja vezano uz pirotehniku.

Pojam pirotehnike ponajprije se vezuje uz zabavnu svrhu obuhvaćajući vatromete i niz različitih proizvoda, od prskalica, baklji, proizvoda za stvaranje zvučnih efekata (pucajuća sredstva – petarde, bombe), do sredstava za dobivanje raznobojnih svjetlosnih efekata poznatih pod nazivima vrtlozi, fontane, vulkani, slapovi, vodoskoci itd. Međutim, bitno je znati u kontekstu našeg zakonodavstva koje su kategorije navedenih pirotehničkih sredstava dopuštene i u kojim okolnostima.

Temeljni zakon koji, između ostaloga, uređuje materiju eksplozivnih tvari i pirotehnička sredstva jest Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (Nar. nov., br. 70/17, 141/20 - u nastavku teksta: Zakon).

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

Kategorizacija pirotehničkih sredstava

Kategorija F1 su pirotehnička sredstva za vatromete, predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima i unutar stambenih zgrada.


Foto: MUP

Kategorija F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke, namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.


Foto: MUP

Kategorija F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.


Foto: MUP

Kategorija F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pravilnikom o izvođenju javnih vatrometa detaljnije se propisuju sigurnosni i tehnički uvjeti za izvođenje javnih vatrometa, potrebna razina stručne osposobljenosti osoba koje izvode vatromete, uvjeti za izdavanje, oblik i sadržaj dozvole za izvođenje javnog vatrometa te druge mjere sigurnosti radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i okoliša.

Kategorija T1 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima), predstavljaju nizak rizik.

Kategorija T2 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima), predstavljaju visok rizik, a kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem.

Kategorija P1 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja se ubrajaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sličnim djelatnostima, a služe za rastjerivanje ptica.

Kategorija P2 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja se ubrajaju i rakete za obranu od tuče.

Nabava, prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pravne osobe i obrti mogu obavljati prodaju na malo pirotehničkih sredstava kategorije F1, F2, F3, P1 i T1 u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva, a prodavaonice oružja i streljiva samo ako ispunjavaju građevinsko-tehničke uvjete za prodavaonicu pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijima od 14 godina.

U kioscima je dopušteno držati do tri kg neto pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1.

U ostalim prodavaonicama dopušteno je držati do 15 kg neto pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1.

Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijima od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje zadovoljavaju zakonske  propise za prodaju.

Uporaba dozvoljenih pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 dozvoljena je građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Nabava, prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 koja će se koristiti za potrebe spašavanja ljudi i životinja te u cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom te prometu u unutarnjim vodama, kao i u kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivredi i sličnim djelatnostima dozvoljena je tijekom cijele godine pravnim osobama, obrtnicima i udrugama koje su prilikom kupnje dužne priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za čije je obavljanje predviđena uporaba pirotehničkih sredstava ili dokaz o posjedovanju plovila za kupnju pirotehničkih sredstava kategorije P1.

Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Prekršajne odredbe i novčane kazne

Zakon u članku 89. propisuje novčane kazne u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za pravne osoba, udruge ili fizičke osobe – obrtnike ako prodaju petarde i redenike kategorije F2 i F3 građanima ili ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 građanima mlađima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja ili prodaju pirotehnička sredstva kategorije F1 građanima mlađima od 14 godina.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim ako uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. Ista kazna primjenjuje se za fizički osobu kad i u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 te ako nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.


Priredila: Lidija Doko, mag. iur.