Vi pitate - Mi odgovaramo
Stručni odgovori naših urednika-savjetnika na pitanja pretplatnika.
Troškovi prehrane radnika
Ako se radnici hrane u vanjskom ugostiteljskom objektu za vrijeme radnog vremena, na koji način poslodavac može pravdati spomenute troškove na mjesečnoj razini jer Pravilnik o porezu na dohodak uvjetuje da računi o obavljenim uslugama prehrane glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinski ili uz interni obračun poslodavca?
Različito neoporezivo podmirivanje troškova toplog obroka
Poslodavac zapošljava radnike u sjedištu društva i osigurava im sufinanciranje 50 % cijene toplog obroka, jer u sjedištu ima vlastitu kuhinju. Međutim, poslodavac zapošljava i radnike u maloprodajnim poslovnicama po cijeloj Republici Hrvatskoj koji nisu u objektivnoj mogućnosti koristiti kuhinju u sjedištu. Može li poslodavac radnicima u sjedištu neoporezivo sufinancirati topli obrok u vlastitoj kuhinji, a radnicima u maloprodajnim poslovnicama isplatiti neoporezivu novčanu paušalnu naknadu za topli obrok?