zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.1983.

Donesen

14.12.1983.

Stupa na snagu

31.12.1983.

Prestaje važiti

30.03.1984.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak

Pročišćeni tekst vrijedi od 31.12.1983. do 29.03.1984.

54/1983

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak (12/84) na snazi od 30.3.1984. u članku 9. propisuje:

"Na dan stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti Zakon o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak ("Narodne novine", br. 54/83)."

PREAMBULA

Zakon o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak ("Narodne novine" br. 54/83 )

Sabor Socijalističke Republike Hrvatske

481

Na temelju člana 389. Ustava Socijalističke Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak

Proglašava se Zakon o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak, koji je Sabor Socijalističke Republike Hrvatske donio na sjednici Vijeća udruženog rada 14. prosinca 1983. godine.

Broj: 1618/83

Zagreb, 20. prosinca 1983.

Predsjednik

Predsjedništva SR Hrvatske

Milutin Baltić, v.r.

ZAKON

o isplati osobnih dohodaka u osnovnim organizacijama udruženog rada koje iskazuju gubitak

Član 1.

Osnovna organizacija udruženog rada koja je iskazala gubitak u periodičnom obračunu za šest odnosno devet mjeseci, može od dana isteka roka za podnošenje periodičnog obračuna pa do dana dok ne počne poslovati bez gubitaka, isplaćivati akontacije osobnih dohodaka radnika do visine iznosa prosječnog osobnog dohotka kojega je isplatila po radniku za proteklu godinu.

Odredbe stava 1. ovoga člana ne primjenjuju se na osnovne organizacije udruženog rada sa sezonskim poslovanjem, koje iskazuju gubitak u periodičnom obračunu za razdoblje siječanj-lipanj.

Član 2.

Izuzetno od odredbe člana 1. stava 1. ovoga zakona, osnovna organizacija udruženog rada može isplaćivati akontacije osobnih dohodaka radnika u većem iznosu i to:

- do visine utvrđene samoupravnim općim aktom o raspodjeli sredstava za osobne dohotke, ako je gubitak u poslovanju manji od stanja rezervnog fonda posljednjeg dana obračunskog razdoblja,

- do visine utvrđene samoupravnim sporazumom, ako je tim samoupravnim sporazumom u okviru radne organizacije odnosno složene organizacije udruženog rada utvrđena obveza međusobnog pokrivanja gubitka, uz uvjet da osnovne organizacije koje su tu obvezu preuzele ne posluju s gubitkom i da razliku između iznosa sredstava potrebnih za isplatu akontacije osobnih dohodaka i iznosa sredstava koje je u tu svrhu osigurala osnovna organizacija koja je poslovala s gubitkom odnosno dobivenih iz fonda zajedničkih rezervi, prenesu na žiro-račun te osnovne organizacije,

- do visine prosječnog osobnog dohotka isplaćenog po radniku za proteklu godinu uvećanog za postotak rasta osobnih dohodaka isplaćenih po radniku u privredi Republike za obračunsko razdoblje za koje je osnovna organizacija udruženog rada iskazala gubitak u odnosu na proteklu godinu, ako na zahtjev osnovne organizacije udruženog rada, uz prethodno mišljenje općinskog koordinacijskog odbora iz člana 69. Društvenog ugovora o uvjetima za stjecanje dohotka, o zajedničkim osnovama, mjerilima i kriterijima za raspoređivanje dohotka i čistog dohotka i raspodjelu sredstava za osobne dohotke u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj („Narodne novine“, br. 31/81 – u daljem tekstu: Društveni ugovor o dohotku), takvu odluku donese izvršno vijeće skupštine općine, nakon što ocijeni da se provođenjem programa mjera za otklanjanje uzroka gubitka osigurava da će tako isplaćene akontacije osobnih dohodaka biti pokrivene ostvarenim čistim dohotkom u tekućem obračunskom razdoblju.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija