zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

16.10.1996.

Stupa na snagu

24.10.1996.

Donesen

02.10.1996.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o preuzimanju dijela duga po novom financijskom sporazumu iz 1988. godine te o izdavanju obveznica Republike Hrvatske radi zamjene toga duga

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.10.1996.

Narodne novine 87/1996

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o preuzimanju dijela duga po novom financijskom sporazumu iz 1988. godine te o izdavanju obveznica Republike Hrvatske radi zamjene toga duga (»Narodne novine«, br. 87/96)

ZASTUPNIČKI DOM
SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

1517

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O PREUZIMANJU DIJELA DUGA PO NOVOM FINANCIJSKOM SPORAZUMU IZ 1988. GODINE TE O IZDAVANJU OBVEZNICA REPUBLIKE HRVATSKE RADI ZAMJENE TOGA DUGA

Proglašavam Zakon o preuzimanju dijela duga po novom financijskom Sporazumu iz 1988. godine te o izdavanju obveznica Republike Hrvatske radi zamjene toga duga, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 2. listopada 1996.

Broj: 01-96-1679/1

Zabreb, 8. listopada 1996.

Predsjednik

Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.

ZAKON

O PREUZIMANJU DIJELA DUGA PO NOVOM FINANCIJSKOM SPORAZUMU IZ 1988. GODINE TE O IZDAVANJU OBVEZNICA REPUBLIKE HRVATSKE RADI ZAMJENE TOGA DUGA

Članak 1.

Ovim Zakonom utvrđuje se preuzimanje dijela duga od strane Republike Hrvatske i izdavanje obveznica radi zamjene toga duga koji za Republiku Hrvatsku proizlazi iz Novog financijskog Sporazuma o trgovinskoj i depozitnoj olakšici iz 1988. godine sukladno odredbama i uvjetima Informativnog memoranduma, te Obavijesti o ponudi Republike Hrvatske sudjelujućim bankama vjerovnicima i koji se objavljuju kao dodatak ovoga Zakona u služenom prijevodu na hrvatski jezik.

Ovim Zakonom uređuju se i unutarnji odnosi između Republike Hrvatske kao preuzimatelja duga i hrvatskih dužnika, odnosno krajnjih korisnika po ovom Zakonu.

Članak 2.

Izrazi koji se rabe u ovom Zakonu znače:

- Novi financijski sporazum iz 1988. godine je sporazum od 20. rujna 1988., sklopljen između Narodne banke Jugoslavije, određenih drugih jugoslavenskih banaka, bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao jamca zajmodavaca navedenih u njemu te Chemical Investment Bank Limited kao banke agenta (u daljnjem tekstu: NFS),

- Sporazum o trgovinskoj i depozitnoj olakšici iz godine 1988. je sporazum od 20. ožujka 1988., sklopljen između Narodne banke Jugoslavije, određenih jugoslavenskih banaka i u njemu navedenih zajmodavaca te banke Chemical Investment Bank Limited kao agenta (u daljnjem tekstu: STDO),

- Hrvatski krajnji korisnici su pravne osobe - korisnici refinanciranih kredita sa sjedištem u Republici Hrvatskoj te njihovi pravni sljednici,

- Hrvatski dužnici su:

- banke: Dalmatinska banka Zadar d. d., Dubrovačka banka Dubrovnik d. d., Istarska banka Pula d. d., Privredna banka Zagreb d. d., Riječka banka Rijeka d. d., Slavonska banka Osijek d. d., Splitska banka Split d. d., Vukovarska banka Zagreb d. d., Zagrebačka banka Zagreb d. d., ne isključujući i druge hrvatske banke ako su dužnici i pravne osobe krajnji korisnici bez obzira na oblik i vrstu vlasništva, zajedno s njihovim pravnim sljednicima, te hrvatski krajnji korisnici, za kredite koje su zaključile ili jamčile banke izvan Republike Hrvatske, kao i Republika Hrvatska u preostalom dijelu duga koji preuzima, a nepoznati su hrvatski krajnji korisnici ili dužnici,

- Informativni memorandum od 9. svibnja 1996. i Obavijest o ponudi od 14. lipnja 1996. su ugovorni dokumenti koji potanje određuju uvjete preuzimanja i zamjene dijela duga po NFS od strane Republike Hrvatske,

- Sudjelujući vjerovnik je pravna osoba, koja će biti uključena u zamjenu dijela duga u skladu s Informativnim memorandumom,

- Dan zamjene je 31. srpnja 1996. na koji Republika Hrvatska izdaje vlastite obveznice radi zamjene dijela duga po NFS.

Članak 3.

Republika Hrvatska preuzima dio duga hrvatskih dužnika i krajnjih korisnika i zamjenjuje ga za svoj dug u ukupnom iznosu glavnice, koja 31. srpnja 1996. iznosi 1.462.222.000 USD na način da izda obveznice Republike Hrvatske od 857.796.000 USD Obveznice serije A i 604.426.000 USD Obveznice serije B.

Članak 4.

Republika Hrvatska izdaje obveznice za:

- 29,5% nedospjele glavnice po NFS, koju duguje sudjelujućim vjerovnicima do dana zamjene (Obveznice serije A),

- 29,5% vrijednosti već dospjelih i neplaćenih glavnica i kamata po NFS i ostatka duga do visine 19,7% po STDO, izračunatih na način određen Informativnim memorandumom, kao novog duga sudjelujućim vjerovnicima do dana zamjene (Obveznice serije B).

Vlada Republike Hrvatske posebnom Uredbom ("Narodne novine", br. 64, od 30. srpnja 1996.) omogućila je izdavanje obveznica prema konačnom obračunu nominalnog iznosa i drugim uvjetima za izdavanje obveznica u skladu s Informativnim memorandumom.

Članak 5.

Informativni memorandum i Obavijest o ponudi, kojim Republika Hrvatska preuzima dio duga i sudjelujućim vjerovnicima nudi zamjenu dijela duga u skladu s Informativnim memorandumom, u ime Republike Hrvatske potpisuje ministar financija.

Članak 6.

U svezi s izdavanjem obveznica iz članka 4. ovoga Zakona i provedbom zamjene dijela duga, odgovarajuće ugovore u ime Republike Hrvatske sklapa ministar financija.

Članak 7.

Hrvatski dužnici se po ovom Zakonu danom zamjene konačno i u cijelosti oslobađaju obveze po NFS i STDO prema stranim vjerovnicima i stupaju u obvezu prema Republici Hrvatskoj.

Obveze hrvatskih dužnika po ovom Zakonu prema Republici Hrvatskoj potječu od refinanciranih zajmova ili njihovih dijelova:

- koji se odnose na izvorne kredite odobrene hrvatskim krajnjim korisnicima,

- koji se nalaze u portfelju sudjelujućih vjerovnika kad je hrvatski dužnik po ovom Zakonu banka ili Republika Hrvatska.

Članak 8.

Obračun izvršenih plaćanja prema Uredbi o podmirivanju dospjelih neizmirenih obveza prema inozemnim vjerovnicima ("Narodne novine", br. 25/96.) u razdoblju od 1. siječnja 1995. do dana zamjene priprema Narodna banka Hrvatske sa svakim hrvatskim dužnikom prema ovom Zakonu; pri obračunu uzima u obzir mjerila za utvrđivanje obveza iz stavka 2. prethodnog članka.

Za iznos obračunatih izvršenih plaćanja hrvatskim se dužnicima smanjuje njihova obveza prema Republici Hrvatskoj koju utvrđuje Ministarstvo financija.

Obveze hrvatskih dužnika po ovom Zakonu prema Republici Hrvatskoj na dan zamjene preračunavaju se u američke dolare na isti način kao što je utvrđeno u Informativnom memorandumu za dug koji Republika Hrvatska zamjenjuje.

Hrvatski dužnici po ovom Zakonu otplaćuju svoju obvezu prema Republici Hrvatskoj po dinamici, koja je jednaka dinamici u Informativnom memorandumu s time da su dužni svaki put osigurati pokriće u rokovima i na način kojeg rješenjem utvrđuje Ministarstvo financija, a izvršava je Privredna banka Zagreb d. d. koja je platni agent Republike Hrvatske.

Obveze hrvatskih dužnika po ovom Zakonu, prema Republici Hrvatskoj utvrđuju se po uvjetima koji su jednaki uvjetima iz Informativnog memoranduma.

Članak 9.

Banke, hrvatski dužnici po ovom Zakonu u korist Republike Hrvatske izdaju u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona neopozivo prvorazredno bankovno jamstvo, plativo na prvi poziv, u visini, koju utvrđuje Ministarstvo financija u skladu s odredbama članka 8. ovoga Zakona.

Bankovno jamstvo se polaže kod Privredne banke Zagreb d. d. kao platnog agenta Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska sklapa poseban ugovor o načinu osiguranja plaćanja sa hrvatskim krajnjim korisnicima, za koje hrvatske banke nisu zaključile kredit ili nije bilo izdano jamstvo hrvatske banke.

Članak 10.

Ovaj Zakon ne ulazi u ugovorne odnose koji vrijede među hrvatskim dužnicima po ovom Zakonu, njihovim dužnicima i krajnjim korisnicima.

Članak 11.

Obveznice će Republika Hrvatska moći otkupiti po nominalnoj vrijednosti u cijelosti ili djelomično sukladno uvjetima iz Informativnog memoranduma. Obveznice će biti raspoložive za sve vrste zamjene duga, uključujući privatizaciju, prema zakonu koji je na snazi u dano vrijeme.

Članak 12.

Privredna banka Zagreb d. d. treba:

- prije dana zamjene ponuditi sudjelujućim vjerovnicima po STDF otkup subordiniranog učešća u STDO u visini od 19,7% njihovih depozita na osnovi STDO,

- prije dana zamjene sklopiti sa sudjelujućim vjerovnicima po STDO odnosno Chemical Investment Bank Ltd, London, agentom vjerovnika, ugovor o učešću u depozitu,

- po nalogu Ministarstva financija platiti 20 milijuna USD na dan zamjene sudjelujućim vjerovnicima po STDO subordinirano učešće u STDO, a ostatak u visini do 19,7% glavnice i pripadajućih dospjelih i neplaćenih kamata (uključujući i kamate na kamate) po kamatnoj stopi, koja vrijedi za redovita plaćanja, uključit će se kao dio prethodno dospjelih iznosa i predstavljat će dodatni dio obveznica serije B, kao novog duga sudjelujućim vjerovnicima.

Članak 13.

Odnosi između Republike Hrvatske i Privredne banke Zagreb d. d. u svezi s ugovorom iz članka 12. ovoga Zakona uređuju se ugovorom, koji se sklapa najkasnije dva dana prije dana zamjene.

Članak 14.

Republika Hrvatska kao preuzimatelj dijela duga po NFS i STDO preuzima dio sredstava deponiranih na račun kod Narodne banke Hrvatske prema Uredbi iz članka 8. stavka 1. ovoga Zakona na ime otplate glavnice i kamata s tog naslova. Republika Hrvatska koristi ta sredstva za smanjivanje obveza hrvatskih dužnika do konačnog obračuna sa svakim hrvatskim dužnikom prema ovom Zakonu.

Članak 15.

Sredstva potrebna za podmirenje troškova i obveza Republike Hrvatske u svezi s preuzimanjem dijela duga i za isplatu obveznica iz članka 4. ovoga Zakona podmiruju se iz državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 1996. godine za svaku pojedinu godinu do njihovog konačnog podmirenja tj. do 2010 godine.

Članak 16.

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 90.000 kuna kaznit će se hrvatska banka dužnik ili krajnji korisnik iz članka 2. ovoga Zakona za prekršaj ako ne izvrši obveze sukladno odredbama članka 7., 8. i 9. ovoga Zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba dužnika ili krajnjeg korisnika novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna.

Narodna banka Hrvatske poduzet će protiv banke dužnika i krajnjeg korisnika za kojeg hrvatska banka nije zaključila ili jamčila kredit odgovarajuće mjere predviđene Zakonom o Narodnoj banci Hrvatske, uključujući zabranu sklapanja ugovora o novim zaduženjima u inozemstvu.

Članak 17.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona ukida se Uredba o izdavanju obveznica Republike Hrvatske radi zamjene dijela duga koji preuzima Republika Hrvatska po Novom financijskom sporazumu iz 1988. ("Narodne novine", br. 64/96.) kojom je do donošenja ovoga Zakona omogućeno izdavanje obveznica radi zamjene duga.

Članak 18.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od objave u "Narodnim novinama".

ZAMJENA OBVEZNICA S PROMJENJIVOM KAMATNOM STOPOM (KOJE SE IZDAJU U SERIJAMA) ZA ZAJMOVE REFINANCIRANJA NA TEMELJU NOVOG FINANCIJSKOG SPORAZUMA IZ 1988. GODINE

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija