zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila

Pročišćeni tekst vrijedi od 06.06.2024.

Narodne novine 17/2024

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 17/24)

Na temelju članka 104. stavka 1. točke 3. i stavka 5. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18, 110/18 i 32/20) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 34. sjednici, 28. svibnja 2024., donijela je

ODLUKU

o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju uvjeti korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila na području Grada Zagreba.

Članak 2.

U smislu ove odluke:

- javno parkiralište je površina namijenjena parkiranju vozila koja je uređena kao vanjsko ulično parkiralište ili zasebno izdvojeno parkiralište ili garaža;

- javno parkiralište s naplatom uređena je i propisno označena ulična ili izvanulična parkirališna površina na kojoj je uvedena naplata parkiranja i koja je označena odgovarajućom prometnom signalizacijom te informacijom o parkirališnoj zoni, odnosno bloku, cijenama i vremenu parkiranja te načinu plaćanja parkiranja;

- javna garaža je podzemna i nadzemna građevina koja se koristi za parkiranje vozila s pripadajućom opremom, čiji je investitor, odnosno vlasnik Grad Zagreb ili osoba koja obavlja komunalnu djelatnost pružanja usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama;

- parkirališno mjesto je površina javne namjene namijenjena parkiranju vozila i označena odgovarajućom prometnom signalizacijom;

- rezervirano parkirališno mjesto je parkirališno mjesto što ga je odobrilo gradsko upravno tijelo nadležno za promet i namijenjeno određenom korisniku te označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom;

- čuvar parkirališta je preklopni stupić, rampa ili druga slična naprava koja se postavlja na rezervirano parkirališno mjesto radi sprječavanja neovlaštenog parkiranja;

- parkirališna zona je određeno područje u kojem je uvedena naplata i označava se rimskim brojem, a može obuhvatiti područje unutar kojeg vrijede drugačiji uvjeti, a koje se označava podbrojem uz rimski broj;

- parkirališni blok je dio parkirališne zone unutar kojeg vrijede povlašteni uvjeti parkiranja;

- vozilo je osobni automobil i drugo motorno vozilo namijenjeno prijevozu osoba koje osim sjedala za vozača ima najviše osam sjedala te drugo vozilo kojem najveća dopuštena masa nije veća od 3500 kg i kojem dimenzija ne prelazi dimenzije parkirališnog mjesta;

- korisnik javnog parkirališta (u daljnjem tekstu: korisnik) je vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto, odnosno druga osoba za koju je ovom odlukom određeno da se smatra korisnikom;

- organizator parkiranja je pravna osoba koja obavlja komunalnu djelatnost usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području Grada Zagreba;

- "Park & Ride" i "Park & Bike" su javna parkirališta s naplatom ili bez naplate namijenjena za pružanje kombinirane usluge prijevoza korištenjem parkirališnog mjesta i javnog prijevoza putnika, odnosno sustava javnih bicikala.

Članak 3.

Javna parkirališta mogu biti stalna ili privremena, ulična ili izvanulična.

Stalna javna parkirališta s naplatom su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine.

Privremena javna parkirališta s naplatom su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom privremene regulacije prometa, organizacije prigodnih manifestacija, priredbi i slično.

Ulična javna parkirališta su parkirališta na kolniku i nogostupu posebno označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa na cestama.

Izvanulična javna parkirališta su parkirališta koja se nalaze izvan kolnika i nogostupa, a označena su prometnom signalizacijom sukladno propisima o sigurnosti prometa na cestama.

Izvanulična javna parkirališta mogu biti asfaltirana i neasfaltirana.

II. JAVNA PARKIRALIŠTA S NAPLATOM

Članak 4.

Parkiranje vozila na javnim parkiralištima s naplatom obavlja se sukladno općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti).

Opće uvjete iz stavka 1. ovoga članka donosi organizator parkiranja uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba.

Članak 5.

Javna se parkirališta s naplatom svrstavaju u pet parkirališnih zona.

Oznaka za I. zonu je crvene boje, oznaka za II. zonu je žute boje, oznaka za III. zonu je zelene boje, oznaka za IV. zonu je narančaste boje, a oznaka za V. zonu je plave boje.

I. zona (crvena), II. zona (žuta) i III. zona (zelena) mogu se dijeliti na parkirališne blokove.

Gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) može, radi zaštite povijesne ili kulturne baštine Grada Zagreba, promicanja turizma ili iz drugih razloga koji su važni za Grad Zagreb, zabraniti ili vremenski ograničiti parkiranje u pojedinim parkirališnim zonama i parkirališnim blokovima, osim za osobe koje imaju prebivalište ili boravište, odnosno sjedište ili koriste poslovni prostor u tim područjima.

Područje zabrane parkiranja iz stavka 4. ovoga članka poseban je parkirališni blok i označava se smeđom bojom, a zabrana parkiranja može se odnositi na cijelu godinu ili na određeno razdoblje tijekom godine ili dana.

Popis ulica po zonama i blokovima zaključkom donosi gradonačelnik.

Članak 6.

Za parkiranje na javnim parkiralištima plaća se naknada određena cjenikom:

- u I. zoni radnim danom od 7.00 do 22.00 sati i subotom od 7.00 do 15.00 sati

- u zoni I.1. i I.2. radnim danom, subotom, nedjeljom i blagdanom od 00.00 do 24.00 sata

- u zoni II.1., II.2. i II.3. radnim danom od 7.00 do 20.00 sati i subotom od 7.00 do 15.00 sati

- u zoni II.4. radnim danom, subotom, nedjeljom i blagdanom od 00.00 do 24.00 sata

- u III. zoni radnim danom od 7.00 do 20.00 sati i subotom od 7.00 do 15.00 sati

- u zoni IV.1. radnim danom od 7.00 do 16.00 sati

- u zoni IV.2. radnim danom od 7.00 do 20.00 sati i subotom od 7.00 do 20.00 sati

- u V. zoni ("Park & Ride") radnim danom od 7.00 do 20.00 sati.

Naknada za parkiranje na javnim parkiralištima u I. zoni, u zonama II.1., II.2. i II.3., u III. zoni, u zonama IV.1. i IV.2. i V. zoni ne plaća se nedjeljom i blagdanom.

Naknada za parkiranje na javnim parkiralištima u zoni I.2. ne plaća se za parkiranje do 15 minuta.

U zoni I.2. organizator odobrene manifestacije koji je platio naknadu za korištenje zemljišta što uključuje i parkiranje vozila organizatora, ne plaća naknadu za parkiranje za vrijeme trajanja te manifestacije.

Cjenik iz stavka 1. ovog članka donosi organizator parkiranja uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.

Članak 7.

Smatra se da parkiranjem vozila na javnom parkiralištu s naplatom korisnik sklapa s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta u trajanju od 24 sata, prihvaćajući uvjete propisane ovom odlukom i Općim uvjetima.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, korisnik može sklopiti s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu s naplatom u trajanju kraćem ili duljem od 24 sata u skladu s Općim uvjetima.

Ugovorom o korištenju parkirališnog mjesta nije obuhvaćeno čuvanje vozila te odgovornost za nestanak, uništenje ili oštećenje vozila, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

Članak 8.

Za korištenje javnih parkirališta s naplatom korisnik mora imati valjanu parkirališnu kartu.

Vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja određuju se Općim uvjetima.

Članak 9.

Odredbe ove odluke na odgovarajući se način primjenjuju na parkiranje na "Park & Ride" i na "Park & Bike" parkiralištima.

Područja "Park & Ride" i "Park & Bike" parkirališta određuje zaključkom gradonačelnik, a način naplate parkiranja, cijene parkirališnih karata i način njihova korištenja određuje organizator parkiranja uz suglasnost gradonačelnika.

Povlaštena parkirališna karta

Članak 10.

Na javnim parkiralištima s naplatom i u javnim garažama može se parkirati pod povlaštenim uvjetima i uz povlaštenu parkirališnu kartu sukladno Općim uvjetima i ovom odlukom.

Cijene povlaštenih parkirališnih karata iz stavka 1. ovoga članka određuje organizator parkiranja uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.

Članak 11.

Fizičkim osobama (stanarima) iz I.1. zone koje ostvaruju pravo na parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, organizator parkiranja izdat će povlaštenu parkirališnu kartu za korištenje javnih parkirališta, bez plaćanja naknade.

Članak 12.

U osobito opravdanim slučajevima, povlaštena parkirališna karta može se izdati na zahtjev humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koja ima teško bolesnog člana obitelji i tijela javne vlasti.

O opravdanosti zahtjeva odlučuje gradonačelnik.

Pravnim i fizičkim osobama iz stavka 1. ovog članka može istodobno biti izdano najviše 500 povlaštenih parkirališnih karata.

III. PARKIRANJE U JAVNIM GARAŽAMA

Članak 13.

Parkiranje u javnim garažama organizira se i naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine.

Vrijeme naplate parkiranja, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja određuje se Općim uvjetima.

Cijene garažnih parkirališnih mjesta određuje organizator parkiranja uz suglasnost gradonačelnika.

Popis javnih garaža zaključkom donosi gradonačelnik.

Članak 14.

Fizičkim osobama (stanarima) I.1. zone osim stanara Langova trga i fizičkim osobama (stanarima) Dežmanova prolaza, Gundulićeve (od Ilice do Masarykove), Streljačke, Tomićeve, Masarykove, Mesničke i Varšavske ulice, može se odobriti jedna povlaštena parkirališna karta po stambenoj jedinici za korištenje javne garaže Tuškanac.

Fizičkim osobama (stanarima) Ulice Pavla Radića i fizičkim osobama (stanarima) Langova trga može se odobriti jedna povlaštena parkirališna karta po stambenoj jedinici za korištenje javne garaže Langov trg.

Na izdavanje mjesečne povlaštene karte u javnoj garaži Tuškanac i javnoj garaži Langov trg za fizičke osobe (stanare) iz stavaka 1. i 2. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Općih uvjeta.

U javnoj garaži Tuškanac i javnoj garaži Langov trg može se odobriti sveukupno do 200 mjesečnih povlaštenih karata.

IV. PARKIRANJE NA REZERVIRANIM PARKIRALIŠNIM MJESTIMA I DRUGIM MJESTIMA S POSEBNIM UVJETIMA KORIŠTENJA

Rezervirana parkirališna mjesta

Članak 15.

Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti državnim tijelima, sudbenoj vlasti, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i gradskim upravnim tijelima te prema načelu uzajamnosti diplomatskim misijama i drugim predstavništvima (osim konzulata na čelu s počasnim konzulima).

Podnositeljima zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti najviše 3 mjesta, a iznimno gradonačelnik može dodijeliti i veći broj rezerviranih parkirališnih mjesta.

Diplomatskim misijama i drugim predstavništvima može se bez plaćanja naknade dodijeliti najviše 3 rezervirana parkirališna mjesta.

Na temelju opravdanog zahtjeva ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove gradonačelnik može diplomatskim misijama i drugim predstavništvima dodijeliti i veći broj rezerviranih parkirališnih mjesta uz plaćanje propisane naknade.

Podnositeljima zahtjeva iz stavka 1. ovog članka rezervirano parkirališno mjesto dodjeljuje se u neposrednoj blizini, u krugu do 100 metara od sjedišta ili prostora u kojem se obavljaju poslovi iz djelokruga tijela odnosno diplomatskih i drugih predstavništava odnosno na najbližem dostupnom javno parkirališnom mjestu.

Rezervirano parkirališno mjesto iz stavka 1. ovog članka dodjeljuje se na rok do 2 godine.

Članak 16.

Rezervirano parkirališno mjesto ne može se dodijeliti u zoni I.2., zonama IV.1. i IV.2. i V. zoni.

Visina mjesečne naknade za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta u I. zoni osim zone I.2. iznosi 530,00 eura, u II. zoni 400,00 eura mjesečno, a izvan područja I. i II. zone osim zona IV.1 i IV.2 i V. zone iznosi 265,00 eura.

Rezervirano parkirališno mjesto ne može se dodijeliti na rok kraći od 3 mjeseca.

Ukupan iznos naknade određen sukladno stavku 2. ovog članka plaća se prije donošenja rješenja o dodjeli rezerviranoga parkirališnog mjesta.

Naknada za dodijeljena rezervirana parkirališna mjesta plaća se u proračun Grada Zagreba.

Članak 17.

Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti i pravnim osobama, fizičkim osobama - obrtnicima te osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost za potrebe obavljanja njihove djelatnosti.

Podnositeljima zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti do 10 % od ukupnog broja raspoloživih parkirališnih mjesta u pojedinoj ulici ili na trgu, a najviše 3 parkirališna mjesta.

Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti u neposrednoj blizini u krugu od 100 metara od sjedišta odnosno poslovnog prostora podnositelja zahtjeva.

Osobi iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti rezervirano parkirališno mjesto ako ispunjava sljedeće uvjete:

- ima sjedište ili koristi poslovni prostor u neposrednoj blizini parkirališnog mjesta za koje se traži rezervacija, što dokazuje izvatkom iz registra ili upisnika što ga vodi nadležno tijelo iz kojega je vidljivo sjedište na kojem se obavlja djelatnost, ne starijim od 3 mjeseca od dana izdavanja, te dokazom o pravu vlasništva odnosno korištenja poslovnog prostora (ugovor o zakupu poslovnog prostora);

- nema dugovanja prema Gradu Zagrebu po bilo kojoj osnovi što dokazuje javnobilježnički ovjerenom izjavom o nepostojanju duga ne starijom od 30 dana od dana izdavanja.

Rezervirano parkirališno mjesto dodjeljuje se na rok do 1 godine.

Na zahtjev korisnika rezerviranog parkirališnog mjesta rješenjem se može produljiti pravo korištenja rezerviranoga parkirališnog mjesta ako podnositelj zahtjeva i dalje ispunjava uvjete propisane ovom odlukom.

Članak 18.

U zahtjevu za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta potrebno je navesti u kojoj ulici ili na kojem se trgu traži rezervirano parkirališno mjesto, broj zatraženih mjesta i rok na koji se traži rezervirano parkirališno mjesto.

Ako dvije ili više osoba iz članka 17. stavka 1. ove odluke podnesu zahtjev za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta na istom području na kojem nema u dovoljno raspoloživih parkirnih mjesta, prednost pri dodjeli ima osoba koja je ranije podnijela zahtjev.

Članak 19.

Gradonačelnik za provedbu dodjele i produženje prava korištenja rezerviranih parkirališnih mjesta osniva i imenuje Povjerenstvo za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo ima predsjednika i 4 člana te njihove zamjenike.

Povjerenstvo pregledava i ocjenjuje opravdanost zahtjeva primjenom načela razmjernosti prilikom utvrđivanja javnog interesa, obavlja ostale poslove potrebne za provedbu postupka dodjele rezerviranih parkirališnih mjesta te predlaže gradonačelniku dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta.

Na prijedlog Povjerenstva gradonačelnik donosi zaključak o opravdanosti dodjele rezerviranih parkirališnih mjesta, a rješenje o dodjeli rezerviranoga parkirališnog mjesta donosi gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Zahtjevi za koje Povjerenstvo ocijeni da nisu od javnog interesa, odbit će se.

Članak 20.

Ako se prije isteka roka na koji je dodijeljeno rezervirano parkirališno mjesto promijene prometno-tehnički uvjeti na lokaciji gdje se mjesto nalazi ili je rezervirano parkirališno mjesto potrebno ukinuti zbog interesa za Grad Zagreb, sanacije ili izvođenja radova, rješenje o dodjeli rezerviranoga parkirališnog mjesta će se ukinuti, a istim rješenjem dodijelit će se zamjensko rezervirano parkirališno mjesto, ako postoje uvjeti za dodjelu.

Zamjensko rezervirano parkirališno mjesto dodjeljuje se na rok na koji je bilo dodijeljeno rezervirano parkirališno mjesto.

Ako se zamjensko rezervirano parkirališno mjesto ne može dodijeliti ili korisnik rezerviranoga parkirališnog mjesta nije suglasan s predloženom lokacijom zamjenskoga rezerviranoga parkirališnog mjesta, korisniku rezerviranoga parkirališnog mjesta vratit će se dio već plaćenog iznosa naknade ovisno o vremenu korištenja rezerviranoga parkirališnog mjesta.

U slučaju zlouporabe rješenja o dodjeli rezerviranoga parkirališnog mjesta, gradsko upravno tijelo nadležno za promet ukinut će ga ili uskratiti korisniku rezerviranoga parkirališnog mjesta ponovno izdavanje.

Članak 21.

Rezervirano parkirališno mjesto označava se horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom sukladno posebnim propisima.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet može odobriti postavljanje čuvara parkirališta ovisno o prometno-tehničkim uvjetima, o trošku i u organizaciji korisnika rezerviranoga parkirališnog mjesta.

Zabranjeno je neovlašteno zaustavljanje i parkiranje na rezerviranim parkirališnim mjestima.

Članak 22.

Parkiranje na javnim parkiralištima s naplatom na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i vozila udruga osoba s invaliditetom obavlja se sukladno posebnim propisima kojima se uređuju povlastice u prometu i sigurnost prometa na cestama i ne plaća se naknada.

Iznimno, uz odobrenje organizatora parkiranja, na javnim parkiralištima s naplatom koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, korisnici parkirališne karte za osobe s invaliditetom te udruge osoba s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknutu parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, mogu parkirati bez plaćanja naknade najdulje 2 sata tijekom jednog dana.

Uvjeti izdavanja odobrenja iz stavka 2. ovoga članka određuju se Općim uvjetima.

Parkirališna mjesta u blizini vrtića

Članak 23.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet može odobriti do pet posebno označenih parkirališnih mjesta u neposrednoj blizini dječjeg vrtića za potrebe kratkotrajnog parkiranja vozila roditelja ili druge osobe kojoj je dijete povjereno na čuvanje (u daljnjem tekstu: parkirališna mjesta za prijevoz djece).

Iznimno od stavka 1. ovog članka, parkirališna mjesta za prijevoz djece mogu se u opravdanom slučaju odobriti i na zahtjev specijalne škole za djecu s invaliditetom i posebnim potrebama gdje je nužno da osoba u pratnji određeno vrijeme boravi s djetetom u samom objektu.

Parkirališna mjesta za prijevoz djece mogu se koristiti tijekom radnog vremena ustanove, u pravilu od 7.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 17.00 sati, ali se na opravdan zahtjev ustanove iznimno može odrediti i drugo vrijeme korištenja.

Parkirališna mjesta za prijevoz djece tijekom razdoblja naznačenog na pripadajućem prometnom znaku smiju se koristiti najdulje 15 minuta i samo ako je na vozilu ispod vjetrobranskog stakla ili drugom vidljivom mjestu istaknuta potvrda koju izdaje uprava ustanove na koju se parkirališna mjesta odnose.

Potvrda iz stavka 4. ovog članka formata A5 (15 x 21 cm) mora sadržavati naziv/logotip ustanove, odgovarajući broj ili oznaku pod kojom je izdana, razdoblje na koje se odnosi (pedagoška ili iznimno školska godina) te potpis i pečat odgovorne osobe u ustanovi kojoj su mjesta dodijeljena.

V. PARKIRANJE NA NERAZVRSTANIM CESTAMA I DRUGIM POVRŠINAMA JAVNE NAMJENE

Članak 24.

Parkiranje na nerazvrstanim cestama i drugim površinama javne namjene obavlja se na način određen zakonom koji uređuje sigurnost prometa na cestama i propisima donesenim na temelju tog zakona.

VI. NADZOR NAD PARKIRANJEM VOZILA

Članak 25.

Nadzor i naplatu parkiranja na javnim parkiralištima s naplatom i u javnim garažama, uključujući sve povezano tehničko-organizacijske poslove (održavanje i dopuna prometne signalizacije, organizacija čišćenja i uklanjanja snijega) obavlja ovlaštena osoba organizatora parkiranja.

Neregistrirana, napuštena ili u sudaru oštećena vozila koja se ne koriste u prometu uklanjaju se s javnih parkirališta s naplatom na temelju naloga komunalnog redara sukladno Odluci o komunalnom redu.

Članak 26.

Organizator parkiranja dužan je nadležnome gradskom upravnom tijelu za promet do 20. dana tekućeg mjeseca dostaviti podatke o operativnom korištenju i poslovanju javnih garaža i javnih parkirališta s naplatom za prethodni mjesec.

Članak 27.

Na službena vozila policije, bez obzira na to imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, prilikom korištenja parkirališnih mjesta na javnim parkiralištima s naplatom i u javnim garažama ne primjenjuju se odredbe ove odluke.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 28.

Korisnicima rezerviranoga parkirališnog mjesta koji su pravo korištenja rezerviranoga parkirališnog mjesta ostvarili do stupanja na snagu ove odluke, 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke prestaju vrijediti rješenja o odobravanju rezervacije parkirališnih mjesta.

Članak 29.

Gradonačelnik će donijeti zaključke iz članka 5. stavka 6. i članka 13. stavka 4. ove odluke u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Članak 30.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju važiti:

- Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 12/11, 18/13 i 20/14 - Presuda i Rješenje Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, 22/17, 20/18 i 22/19 - pročišćeni tekst);

- Pravilnik o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža (Službeni glasnik Grada Zagreba 40/22) osim članka 3. koji ostaje na snazi do donošenja zaključka gradonačelnika iz članka 5. stavka 6. ove odluke te članka 6. stavka 2. koji ostaje na snazi do donošenja zaključka gradonačelnika iz članka 13. stavka 4. i

- članak 15. stavak 5. Odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14, 9/15, 20/18, 15/20 i 15/23 - pročišćeni tekst).

Članak 31.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/24-03/215

URBROJ: 251-16-04-24-4

Zagreb, 28. svibnja 2024.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija