zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Program državne potpore za kulturna događanja na području Grada Zagreba za razdoblje od 2024. do 2025. godine

Pročišćeni tekst vrijedi od 02.03.2024.

Narodne novine 7/2024

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program državne potpore za kulturna događanja na području Grada Zagreba za razdoblje od 2024. do 2025. godine (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/24)

Na temelju članka 4. alineje 1. Zakona o državnim potporama (Narodne novine 47/14 i 69/17), mišljenja Ministarstva financija KLASA: 421-01/23-01/61, URBROJ: 513-13-03-24-10 od 24. siječnja 2024. i KLASA: 421-01/23-01/61, URBROJ: 513-13-03-24-12 od 2. veljače 2024. i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 31. sjednici, 29. veljače 2024., donijela je

PROGRAM državne potpore za kulturna događanja na području Grada Zagreba za razdoblje od 2024. do 2025. godine

I. PROGRAM DRŽAVNE POTPORE

1. Predmet Programa i cilj dodjele državne potpore

Program državnih potpora za kulturna događanja na području Grada Zagreba za razdoblje od 2024. do 2025. godine (u daljnjem tekstu: Program) je akt na temelju kojeg Grad Zagreb kao Davatelj potpore želi dodijeliti državne potpore za kulturna događanja od interesa za Grad Zagreb, bez daljnjih mjera provedbe u skladu sa Zakonom o državnim potporama (Narodne novine 47/14 i 69/17, u daljnjem tekstu: ZDP), Uredbom Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora od 26. lipnja 2014., Uredbom Komisije (EU) br. 2017/1084 od 14. lipnja 2017. o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 u vezi s potporama za infrastrukture luka i zračnih luka, pragova za prijavu potpora za kulturu i očuvanje baštine i za potpore za sportsku i višenamjensku infrastrukturu te regionalnih operativnih programa potpora za najudaljenije regije i o izmjeni Uredbe (EU) br. 702/2014 u vezi s izračunavanjem prihvatljivih troškova, Uredbom Komisije (EU) br. 2021/1237 od 23. srpnja 2021. o izmjeni Uredbe 651/2014 o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora te Uredbom Komisije (EU) br. 2023/1315 od 23. lipnja 2023. o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora i Uredbe (EU) 2022/2473 o proglašenju određenih kategorija potpora poduzetnicima koji se bave proizvodnjom, preradom i stavljanjem na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora (u daljnjem tekstu skupno: Uredba o skupnom izuzeću).

Potporama za kulturna događanja iz ovog programa podupire se razvoj kulturne ponude kao što je opisano u Programu razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030. (Službeni glasnik Grada Zagreba 42/23).

Programom se dodjeljuju državne potpore za kulturu, sukladno članku 53. Uredbe o skupnom izuzeću, kao potpore za umjetnička ili kulturna događanja i festivale, čiji je glavni sadržaj kvalitetan kulturno-umjetnički program.

Ciljevi su ovog programa poticanje kulturnog stvaralaštva i promicanje kulturne raznolikosti, omogućavanje veće dostupnosti kulturne ponude, poticanje razvoja kulturnih i kreativnih industrija te stvaranje proizvoda visoke dodane vrijednosti, povećanje kvalitete života stanovništva i posjetitelja, doprinos prepoznatljivosti Zagreba kao dinamične urbane sredine s bogatom i kvalitetnom kulturnom ponudom te doprinos zelenoj tranziciji i socijalnoj inkluziji.

Prijedlog ovog programa dostavlja se Ministarstvu financija na temelju članka 9. stavka 1. ZDP-a radi davanja mišljenja o usklađenosti sadržaja navedenog prijedloga programa s pravilima o državnim potporama i smjernicama politike državnih potpora Republike Hrvatske.

Uredba o skupnom izuzeću sukladno članku 1. stavku 3. ne primjenjuje se na:

a) potpore koje se dodjeljuju u sektoru ribarstva i akvakulture u okviru područja primjene Uredbe (EU) br. 1379/2013 Europskog parlamenta i Vijeća (2), osim:

- potpore za usavršavanje,

- potpore za pristup MSP-ova financiranju,

- potpore u području istraživanja i razvoja, potpore za inovacije za MSP-ove,

- potpore za radnike u nepovoljnom položaju i radnike s invaliditetom,

- regionalne potpore za ulaganje u najudaljenijim regijama,

- regionalnih operativnih programa potpora,

- potpore za projekte lokalnog razvoja (CLLD) pod vodstvom zajednice,

- potpore za projekte europske teritorijalne suradnje,

- od 1. srpnja 2023. potpore u obliku smanjenja poreza za zaštitu okoliša u skladu s člankom 15. stavkom 1. točkom (f) i člankom 15. stavkom 3. Direktive Vijeća 2003/96/EZ (1),

- potpore uključene u financijske proizvode koji se podupiru iz fonda InvestEU, osim za djelatnosti navedene u članku 1. stavku 1. Uredbe Komisije (EU) br. 717/2014 (2),

- potpore mikropoduzećima u obliku javnih intervencija koje se odnose na opskrbu električnom energijom, plinom ili toplinskom energijom iz članka 19.c,

- potpore MSP-ovima u obliku privremenih javnih intervencija koje se odnose na opskrbu električnom energijom, plinom ili toplinskom energijom proizvedenom iz prirodnog plina ili električne energije za ublažavanje učinka povećanja cijena nakon ruske ratne agresije na Ukrajinu iz članka 19.d;

b) potpore koje se dodjeljuju u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, uz iznimku regionalnih potpora za ulaganje u najudaljenijim regijama, programa regionalnih operativnih potpora, potpora za savjetodavne usluge u korist MSP-ova, potpora za rizično financiranje, potpora za istraživanje i razvoj, potpora za inovacije za MSP-ove, potpora za zaštitu okoliša, potpora za usavršavanje, potpora za radnike u nepovoljnom položaju i radnike s invaliditetom, potpora za projekte lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (CLLD), potpora za projekte europske teritorijalne suradnje, potpora uključenih u financijske proizvode koji se podupiru iz fonda InvestEU, potpora mikropoduzećima u obliku javnih intervencija koje se odnose na opskrbu električnom energijom, plinom ili toplinskom energijom kako je navedeno u članku 19.c i potpora MSP-ovima u obliku privremenih javnih intervencija koje se odnose na opskrbu električnom energijom, plinom ili toplinskom energijom proizvedenom iz prirodnog plina ili električne energije kako bi se ublažio učinak povećanja cijena nakon ruske ratne agresije na Ukrajinu kako je navedeno u članku 19.d;

c) potpore za zatvaranje nekonkurentnih rudnika ugljena, kako su obuhvaćene Odlukom Vijeća 2010/787/EU od 10. prosinca 2010. o državnim potporama za zatvaranje nekonkurentnih rudnika ugljena (SL L 336, 21.12.2010., str. 24.).

Uredba o skupnom izuzeću sukladno članku 1. stavku 5. ne primjenjuje se na mjere državnih potpora koje same po sebi, s obzirom na uvjete koji su s njima povezani ili s obzirom na način financiranja, podrazumijevaju neizbježnu povredu prava Unije, a posebno:

a) na mjere potpore za koje dodjela potpore ovisi o obvezi korisnika da ima poslovni nastan u određenoj državi članici ili da većina njegovih poslovnih jedinica ima poslovni nastan u toj državi članici. Međutim, zahtjev da ima poslovnu jedinicu ili podružnicu u državi članici koja dodjeljuje potporu u trenutku plaćanja potpore dopušten je;

b) na mjere potpore za koje dodjela potpore ovisi o obvezi korisnika da upotrebljava robu proizvedenu ili usluge pružene na državnom području.

Državne potpore iz ovog programa dodjeljuju se korisnicima kao operativne potpore na temelju objavljenog Javnog poziva.

2. Definicije

Pojedini izrazi u smislu ovog programa imaju sljedeća značenja:

1. "Državna potpora" je svaka mjera koja ispunjava sve kriterije utvrđene u članku 107. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (u daljnjem tekstu: UFEU).

2. "Datum dodjele potpore" je datum na koji je, na temelju primjenjivog nacionalnog pravnog režima, korisniku dodijeljeno zakonsko pravo na primanje potpore.

3. "Davatelj potpore" je Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, 10 000 Zagreb.

4. "Intenzitet potpore" je bruto iznos potpore izražen kao postotak prihvatljivih troškova, prije odbitka poreza ili drugih naknada.

5. "Javni poziv" je način odabira korisnika potpore prema ovom programu koji se ima donijeti i objaviti po donošenju i odobrenju ovoga programa, a kojim se detaljnije raspisuje postupak prikupljanja prijava i odobravanja potpora.

6. "Korisnici potpore" prema ovom su trgovačka društva u smislu Zakona o trgovačkim društvima.

7. "Kulturno događanje" je javno događanje čiji je glavni sadržaj kulturno-umjetnički program s odgovarajućim pratećim sadržajima.

8. "Pojedinačna potpora" je potpora dodijeljena pojedinačnim korisnicima na temelju programa potpore.

9. "Program potpora" je svaki akt na temelju kojeg se mogu, bez potrebe za daljnjim provedbenim mjerama, dodjeljivati pojedinačne potpore poduzetnicima koji su utvrđeni u aktu na općenit i apstraktan način.

3. Područje primjene i korisnici potpore

Ovaj će se Program provoditi na području Grada Zagreba. Prihvatljivi korisnici potpora prema ovom programu su mikro, mali i srednji poduzetnici koji ispunjavaju uvjete utvrđene u Prilogu I. Uredbe o skupnom izuzeću (u daljnjem tekstu: poduzetnici).

4. Kategorija potpore i njihova usklađenost

Prema ovom programu dodjeljuju se potpore za kulturna događanja koja su usklađena s Uredbom o skupnom izuzeću.

5. Instrument potpore i intenzitet

Prema ovom programu poduzetnicima je moguće dodijeliti državne potpore kao operativne potpore u obliku bespovratnih sredstava.

Maksimalni dopušteni intenzitet potpore po ovom programu može biti do 80 % prihvatljivih troškova.

Za izračun intenziteta potpore i prihvatljivih troškova, svi iznosi koji se upotrebljavaju trebaju biti iznosi prije odbitka poreza ili drugih naknada. Međutim, porez na dodanu vrijednost koji se naplaćuje na prihvatljive troškove ili izdatke, a koji se može vratiti u skladu s primjenjivim nacionalnim poreznim pravom, ne uzima se u obzir za izračun intenziteta potpore i prihvatljivih troškova. Prihvatljivi troškovi trebaju biti popraćeni pisanim dokazima koji trebaju biti jasni, konkretni i ažurirani.

6. Zbrajanje potpora

Ako se financiranje od strane Europske unije kojim centralno upravljaju institucije, agencije, zajednička poduzeća ili druga tijela Europske unije koja nisu pod izravnom ili neizravnom kontrolom Republike Hrvatske, kombinira s državnim potporama, prilikom određivanja poštuju li se pragovi i maksimalni intenziteti potpore ovog programa, u obzir se uzimaju samo državne potpore pod uvjetom da ukupan iznos javnog financiranja dodijeljen u odnosu na iste prihvatljive troškove ne premašuje najpovoljniju stopu financiranja utvrđenu u primjenjivim propisima zakonodavstva Unije.

Potpore po ovom programu, a koje se izuzimaju na temelju Uredbe o skupnom izuzeću, mogu se zbrajati:

- s bilo kojom drugom državnom potporom, pod uvjetom da se dotične mjere odnose na različite prihvatljive troškove koje je moguće utvrditi;

- s bilo kojom drugom državnom potporom koja se odnosi na iste prihvatljive troškove, bilo da se oni djelomično ili potpuno preklapaju, isključivo ako to zbrajanje ne dovodi do premašivanja najvišeg intenziteta potpore ili iznosa potpore koji je primjenjiv na tu potporu na temelju Uredbe o skupnom izuzeću.

Potpore po ovom programu ne zbrajaju se s potporama de minimis u odnosu na iste prihvatljive troškove ako bi njihovo zbrajanje dovelo do toga da određeni intenzitet potpore premaši predviđene intenzitete potpore iz ovog programa.

7. Prihvatljivi troškovi

Prihvatljivi se troškovi moraju odnositi isključivo na kulturno događanje koje se podupire ovim programom, a radi ostvarivanja ciljeva iz točke 1. stavka 4. ovoga poglavlja.

Prihvatljivi troškovi za operativne potpore su sljedeći:

- troškovi poslovanja izravno povezani s kulturnim projektom ili djelatnošću, kao što su najam ili zakup nekretnina i mjesta kulturnih događanja, putni troškovi, troškovi materijala i robe izravno povezanih s kulturnim događanjem, troškovi arhitektonskih struktura za izložbe i pozornice, zajma, zakupa i amortizacije alata, softvera i opreme, troškovi prava pristupa djelima zaštićenima autorskim pravom i drugom zaštićenom sadržaju povezanim s pravima intelektualnog vlasništva, troškovi promicanja i troškovi koji su nastali kao izravna posljedica kulturnog projekta; troškovi amortizacije i troškovi financiranja prihvatljivi su samo ako nisu bili obuhvaćeni potporama za ulaganje;

- troškovi poboljšanja javnog pristupa kulturnim događanjima, uključujući troškove digitalizacije i uporabe novih tehnologija te troškove poboljšanja pristupa za osobe s invaliditetom;

- troškovi osoblja koje radi za kulturno događanje (udio plaće ili honorari koordinatora, voditelja, producenata, programskih voditelja i drugo), do 20 % ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Prihvatljivi troškovi iz stavka 2. ove točke su troškovi nastali u godini u kojoj se održava kulturno događanje.

Za operativne potpore iznos potpore ne premašuje ono što je nužno za pokriće operativnih gubitaka i opravdane dobiti tijekom odgovarajućeg razdoblja. To se osigurava ex ante na temelju razumnih predviđanja ili mehanizmom povrata sredstava.

Alternativno metodi iz stavka 4. ove točke, za potpore koje ne premašuju iznos od 2,2 milijuna eura, najveći iznos potpore može se odrediti na 80 % prihvatljivih troškova.

Dokaz o prihvatljivim troškovima pobliže će se urediti tekstom Javnog poziva.

8. Izvori financiranja

Za cjelokupno razdoblje od 2024. do 2025. godine planira se iznos od 3.200.000,00 eura.

Sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. godinu na Razdjelu 00801 Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, za svaku godinu pojedinačno u iznosu od 1.600.000,00 eura.

9. Datum dodjele potpore

Prema ovom programu, datum dodjele potpore je trenutak sklapanja Ugovora o dodjeli državne potpore.

10. Isključenja od dodjele potpore

Potpora se na temelju ovog programa ne može dodijeliti poduzetnicima:

- koji su u likvidaciji, stečajnom ili predstečajnom postupku;

- koji imaju nepodmirenih obveza prema Gradu Zagrebu;

- koji imaju nepodmirenih obveza prema zaposlenicima;

- od kojih je zatražen povrat potpore ili se nalaze u postupku povrata potpore;

- koji su u teškoćama i/ili su aktivni u sektorima kojima nije moguće dodijeliti potporu, sukladno članku 1. točkama 2. - 5. Uredbe o skupnom izuzeću, Poglavlje I.

Smatra se da je poduzetnik u teškoćama poduzetnik za kojeg vrijedi najmanje jedna od sljedećih okolnosti propisanih člankom 2. točkom 18. Uredbe o skupnom izuzeću:

a) U slučaju društva s ograničenom odgovornošću (osim MSP-a koji postoji manje od 3 godine ili, za potrebe prihvatljivosti za potpore za rizično financiranje, MSP-a koji ispunjava uvjet iz članka 21. stavka 3. točke (b) i koji je primjeren za ulaganja u rizično financiranje na temelju dubinske analize koju je proveo odabrani financijski posrednik), ako je više od polovice njegova temeljnog vlasničkog kapitala izgubljeno zbog prenesenih gubitaka. To se događa kada se odbijanjem prenesenih gubitaka od pričuva (i svih drugih elemenata koji se općenito smatraju dijelom vlastitog kapitala društva) dobije negativan kumulativni iznos koji premašuje polovinu upisanog temeljnog kapitala. Za potrebe ove odredbe "društvo s ograničenom odgovornošću" odnosi se posebno na vrste društava navedene u Prilogu I. Direktivi 2013/34/EU Europskog parlamenta i Vijeća (1), a "temeljni kapital" ovisno o slučaju obuhvaća sve premije na dionice.

b) U slučaju društva u kojem najmanje nekoliko njegovih članova snosi neograničenu odgovornost za dug društva (osim MSP-a koji postoji manje od 3 godine ili, za potrebe prihvatljivosti za potpore za rizično financiranje, MSP-a koji ispunjava uvjet iz članka 21. stavka 3. točke (b) i koji je primjeren za ulaganja u rizično financiranje na temelju dubinske analize koju je proveo odabrani financijski posrednik), ako je više od polovine njegova kapitala navedenog u financijskom izvještaju društva izgubljeno zbog prenesenih gubitaka.

Za potrebe ove odredbe "društvo u kojem najmanje nekoliko članova snosi neograničenu odgovornost za dug društva" odnosi se posebno na vrste društva navedene u Prilogu II. Direktivi Vijeća 2013/34/EU.

c) Ako se nad poduzetnikom provodi cjelokupni stečajni postupak ili on ispunjava kriterije u skladu s nacionalnim pravom da se nad njim provede cjelokupni stečajni postupak na zahtjev vjerovnika.

d) Ako je poduzetnik primio potporu za sanaciju, a još nije nadoknadio zajam ili okončao jamstvo, ili je primio potporu za restrukturiranje, a još je podložan planu restrukturiranja.

e) U slučaju poduzetnika koji nije MSP, ako je tijekom posljednje dvije godine:

1. omjer knjigovodstvenog duga i kapitala poduzetnika bio veći od 7,5 i

2. EBITDA koeficijent pokrića kamata poduzetnika bio niži od 1,0.

11. Izvješćivanje i praćenje

Grad Zagreb će dostavljati podatke o dodijeljenim državnim potporama Ministarstvu financija putem internetske aplikacije Registra državnih potpora i potpora male vrijednosti, kako to propisuje članak 5. Pravilnika o dostavi prijedloga državnih potpora, podataka o državnim potporama i potporama male vrijednosti te Registru državnih potpora i potpora male vrijednosti (Narodne novine 125/17).

Grad Zagreb će objaviti relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj potpori većoj od 100.000,00 eura dodijeljenoj u skladu s ovim programom na internetskim stranicama o državnim potporama ili pomoću IT alata Komisije u roku od 6 mjeseci od datuma dodjele potpore.

Godišnja izvješća o dodijeljenim potporama dostavljat će se Komisiji u skladu s Uredbom o skupnom izuzeću.

Grad Zagreb će osigurati detaljno vođenje evidencije o dodjeli potpora sukladno ovom programu. Evidencija mora sadržavati sve informacije iz kojih bi se utvrdilo da su ispunjeni potrebni uvjeti, mora se čuvati deset (10) godina nakon dodjele potpore i na zahtjev dostaviti Komisiji.

Grad Zagreb čuvat će, sukladno članku 12. Uredbe o skupnom izuzeću, deset (10) godina sve podatke o dodijeljenim potporama po ovom programu, a rok čuvanja počinje teći od datuma kada je dodijeljena posljednja potpora.

12. Trajanje programa

Državne potpore po ovom programu mogu se dodijeliti nakon dana njegova stupanja na snagu, po provedbi Javnog poziva te po potpisivanju ugovora, a najkasnije do 31. prosinca 2025.

II. PROVEDBA PROGRAMA DRŽAVNE POTPORE

1. Opće odredbe

Za provedbu ovog programa Grad Zagreb će raspisati Javni poziv, a Povjerenstvo iz poglavlja II. točke 3. ovog programa ocijenit će svaku zaprimljenu prijavu te će ako prijava ispunjava uvjete iz poglavlja II. točke 4. ovog programa, provesti bodovanje sukladno kriterijima iz priloga ovog programa te će, ovisno o ostvarenim bodovima i osiguranim sredstvima u proračunu Grada Zagreba, predložiti rang-listu za dodjelu potpora prema razinama događanja.

Provedba Programa odvijat će se transparentno sukladno članku 5. i članku 9. Uredbe o skupnom izuzeću. Grad Zagreb će radi transparentnosti osigurati dostupnost cjelovitog teksta Programa, za cijelo vrijeme njegova trajanja.

2. Javni poziv

Gradonačelnik Grada Zagreba raspisuje javni poziv koji se objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Javni poziv sadrži uvjete i kriterije, postupak podnošenja prijave, postupak odobravanja i način utvrđivanja iznosa potpore i popis potrebne dokumentacije.

3. Povjerenstvo

Postupak odabira korisnika provest će Povjerenstvo za dodjelu državnih potpora za kulturna događanja na području Grada Zagreba.

Povjerenstvo ima predsjednika i 4 (četiri) člana koje imenuje gradonačelnik Grada Zagreba, a koji se odabiru između osoba čiji je profesionalni rad ili iskustvo vezano uz područja kulture i/ili turizma.

Članovi Povjerenstva ne mogu biti osobe koje su u upravljačkoj ili vlasničkoj strukturi Prijavitelja ili povezane osobe u smislu propisa o trgovačkim društvima.

Zadaće su Povjerenstva:

- otvaranje zaprimljenih prijava,

- utvrđivanje ispunjavaju li prijave uvjete iz točke 4. ovog poglavlja,

- razmatranje, ocjenjivanje i bodovanje prijave događanja,

- predlaganje rang-lista za dodjelu potpora prema razinama događanja iz točke 4. ovog poglavlja.

Prijave se rangiraju prema ostvarenim bodovima sukladno uvjetima i kriterijima iz priloga koji je sastavni dio ovog programa. Sredstva se raspoređuju na temelju rang-lista, a dodjeljuju se do iskorištenja sredstava osiguranih u proračunu Grada Zagreba.

Gradonačelnik Grada Zagreba, na prijedlog Povjerenstva, donosi zaključak o odabiru korisnika državne potpore.

Neće biti uzeta u razmatranje prijava koja:

- ne ispunjava uvjete iz ovog programa i Javnog poziva,

- ne sadrži svu dokumentaciju koja je navedena u Javnom pozivu kao obvezna,

- nije dostavljena na način koji je određen u Javnom pozivu,

- nije podnesena u roku koji je naveden u Javnom pozivu.

Rezultati Javnog poziva bit će objavljeni na internetskoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) u roku od osam (8) dana od dana donošenja zaključka o odabiru korisnika državne potpore.

Svi poduzetnici koji podnesu prijavu na Javni poziv bit će pisanim putem obaviješteni o rezultatima njihove prijave.

Poduzetnici kojima se odobri državna potpora sklopit će s Gradom Zagrebom ugovor o dodjeli potpore kojim će se regulirati međusobna prava i obveze (dinamika, visina, rok i način isplate potpore, rok, način i dinamika izvješćivanja, mehanizam povrata sredstava, obveza vraćanja neutrošenih sredstava potpore, obveze korisnika državne potpore u slučaju nenamjenskog trošenja sredstava potpore i drugo).

4. Uvjeti za dodjelu potpore

Korisnik državne potpore prema ovom programu mora organizirati kulturno događanje na području Grada Zagreba koje mora ispunjavati uvjete razine događanja iz stavka 4., 5. ili 6. ove točke za koju se prijavljuje te čiju prijavu na temelju objavljenog Javnog poziva mora odobriti Povjerenstvo iz točke 3. ovog poglavlja.

Korisnici potpore prema ovom programu imaju pravo na razumnu dobit koja ne premašuje 10 % odobrenog iznosa potpore.

Ako korisnik potpore ostvari razumnu dobit koja premašuje 10 % odobrenog iznosa potpore, dužan je vratiti razliku između razumne dobiti i odobrenog iznosa potpore.

Ako događanje organizira više organizatora, Prijavu za dodjelu potpore (u daljnjem tekstu: Prijava) može podnijeti samo jedan od organizatora kojeg ostali organizatori ovlaste za podnošenje Prijave.

Pravo na potporu ne može ostvariti podnositelj Prijave ako on i/ili suorganizator imaju dugovanja prema Gradu Zagrebu.

Pravo na potporu ne može ostvariti podnositelj Prijave ako je osobi ovlaštenoj za zastupanje podnositelja Prijave ili suorganizatora izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za jedno ili više sljedećih kaznenih djela: primanje i/ili davanje mita u gospodarskom poslovanju, zloporaba položaja i ovlasti, primanje i/ili davanje mita, prijevara, računalna prijevara, prijevara u gospodarskom poslovanju, pranje novca i subvencijska prijevara.

Prijavitelj prilikom podnošenja Prijave na javni poziv može podnijeti Prijavu samo za jednu razinu.

Prema ovom programu, kulturna događanja za koja se dodjeljuju potpore su događanja:

- prve razine,

- druge razine,

- treće razne.

Događanje prve razine je događanje:

- koje se održalo najmanje 5 puta u posljednjih 10 godina na području Grada Zagreba;

- koje je ostvarilo prepoznatljivost na međunarodnoj razini (što se dokazuje izvacima iz stranih medija, međunarodnim nagradama i drugo);

- koje sadrži program koji uključuje izvođače/izlagače iz inozemstva najmanje 50 % te izvođače/izlagače iz Hrvatske;

- koje privlači najmanje 30.000 posjetitelja i

- koje će se organizirati u trajanju od najmanje 2 uzastopna dana, s podjednako raspoređenim programom u najmanje 2 dana.

Događanje druge razine je događanje:

- koje sadrži program koji uključuje izvođače/izlagače iz inozemstva najmanje 30 %, te izvođače/izlagače iz Hrvatske;

- koje će privući najmanje 15.000 posjetitelja i

- koje će se organizirati u trajanju od najmanje 2 uzastopna dana, s podjednako raspoređenim programom u najmanje 2 dana.

Događanje treće razine je događanje:

- koje sadrži program koji uključuje izvođače/izlagače iz inozemstva najmanje 15 %, te izvođače/izlagače iz Hrvatske i

- koje će privući najmanje 5.000 posjetitelja.

Događanja koja kumulativno ispunjavaju gore navedene uvjete za pojedinu razinu bit će razmotrena i ocijenjena prema kriterijima iz priloga ovog programa.

Maksimalan broj bodova za pojedinu razinu je 245, a minimalan broj bodova za dodjelu potpore je 145 bodova.

Potpora se neće odobriti ako prosječan broj bodova koji Prijava ostvari za kriterij Sadržaj i kvaliteta događanja iz Priloga 1. iznosi manje od 45 bodova. Prosječan broj bodova utvrđuje se na način da se ukupno ostvareni broj bodova dijeli s brojem članova Povjerenstva koji su sudjelovali u ocjenjivanju Prijave.

5. Maksimalni iznosi potpora

Maksimalni iznos potpore po korisniku godišnje za događanje prve razine je 350.000,00 eura, za događanje druge razine je 200.000,00 eura, a za događanje treće razine je 100.000,00 eura.

Ukupan iznos potpora koji može biti dodijeljen prema ovom programu ograničen je iznosom sredstava planiranih u proračunu Grada Zagreba te će se potpora dodijeliti poduzetnicima, prema redoslijedu ostvarenih bodova do potrošnje planiranih sredstava za pojedinu razinu događanja.

6. Prigovor

Poduzetnik koji je podnio prijavu na Javni poziv za dodjelu državnih potpora može podnijeti prigovor na zaključak o odabiru korisnika državne potpore.

Prigovor se podnosi gradonačelniku Grada Zagreba preko Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u roku od osam (8) dana od dana objave zaključka o odabiru korisnika državne potpore na internetskoj stranici Grada Zagreba.

O prigovoru odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba.

7. Provedba i stupanje na snagu

Na sva pitanja koja nisu uređena ovim programom te u slučaju suprotnosti neke od odredbi ovog programa s pravilima iz Uredbe o skupnom izuzeću, primjenjivat će se pravila iz Uredbe o skupnom izuzeću.

Ovaj program stupa na snagu prvog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/24-03/53

URBROJ: 251-16-04-24-5

Zagreb, 29. veljače 2024.

Predsjednik Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija