zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost na radu

Pročišćeni tekst vrijedi od 15.02.2024.

Narodne novine 4/2024

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost na radu (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 4/24)

Na temelju članka 13. stavka 2. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 28/10 i 10/23), gradonačelnik Grada Zagreba, 25. siječnja 2024., donosi

PRAVILNIK

o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost na radu

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom utvrđuju kriteriji za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima i način isplate dodatka za uspješnost na radu.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 3.

Za natprosječne rezultate u radu službenicima i namještenicima može se isplatiti dodatak za uspješnost na radu, koji može iznositi godišnje najviše dvije plaće službenika ili namještenika koji ostvaruje dodatak i ne može se ostvarivati kao stalni dodatak uz plaću.

Pod pojmom plaća podrazumijeva se plaća službenika i namještenika koju čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža.

Službeniku i namješteniku se u jednom mjesecu može odobriti isplata na ime dodatka za uspješnost na radu u iznosu od najmanje 10 % plaće službenika ili namještenika, s time da se dodatak za uspješnost na radu može isplatiti najviše 2 puta tijekom jedne kalendarske godine.

II. KRITERIJI ZA UTVRĐIVANJE NATPROSJEČNIH REZULTATA U RADU

Članak 4.

Kriteriji za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu službenika i namještenika su:

1. zadnja utvrđena godišnja ocjena "odličan" (5 bodova);

2. kvaliteta obavljenih poslova viša od prosjeka, odnosno rezultati rada u kojima je složenost, težina i sadržajnost obavljenih poslova, odnosno iskazana stručnost i praktična vještina u obavljanju poslova viša od uobičajene (prosječne) za tu vrstu poslova (3 - 5 bodova);

3. opseg obavljenih poslova veći od prosjeka, odnosno rezultati rada koji po opsegu prelaze uobičajeni prosječni opseg obavljanja poslova (3 - 5 bodova);

4. odnos prema radu, koji uključuje samoinicijativnost, pravodobnost, zalaganje i odgovornost u radu, pružanje pomoći drugim službenicima i namještenicima, odnosno strankama (3 - 5 bodova).

Članak 5.

Iznimno od članka 4. ovog pravilnika, službeniku i namješteniku mogu biti utvrđeni natprosječni rezultati u radu ako je zadnja utvrđena godišnja ocjena "odličan" ili "vrlo dobar" te je ispunjen jedan od sljedećih kriterija:

- uspješno i pravodobno rješavanje iznimno složenog predmeta koji je od značaja za Grad, odnosno sudjelovanje u organizaciji manifestacije ili na projektu od značaja za Grad;

- uspješno i pravodobno obavljanje privremeno povećanog opsega poslova ili izvanrednog posla po nalogu nadređenog službenika odnosno namještenika, u neprekinutom razdoblju od najmanje dva mjeseca;

- uspješno i pravodobno obavljanje najmanje 40 % poslova odsutnog službenika ili namještenika, odnosno nepopunjenog radnog mjesta, uz redovito obavljanje poslova svoga radnog mjesta, u neprekinutom razdoblju od najmanje tri mjeseca.

III. POSTUPAK ZA UTVRĐIVANJE NATPROSJEČNIH REZULTATA RADA I DODATKA ZA USPJEŠNOST NA RADU

Članak 6.

Natprosječne rezultate u radu službenika i namještenika, a sukladno člancima 4. i 5. ovog pravilnika, utvrđuje, na prijedlog nadređenog službenika, pročelnik upravnog tijela, a za pročelnike upravnih tijela, gradonačelnik.

Natprosječni rezultati u radu mogu se utvrditi službeniku i namješteniku koji je ostvario minimalno 18 bodova prema kriterijima iz članka 4. ovog pravilnika ili ako ispunjava uvjete iz članka 5. ovog pravilnika.

Članak 7.

Službeniku odnosno namješteniku, kojem su utvrđeni natprosječni rezultati, isplatit će se dodatak za uspješnost na radu.

Članak 8.

Sredstva za isplatu dodatka za uspješnost na radu osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Članak 9.

Odluka o isplati i visini dodatka za uspješnost na radu službenika i namještenika donosi se u okviru mase sredstava za dodatke za uspješnost na radu osigurane za pojedino gradsko upravno tijelo.

O isplati i visini dodatka za uspješnost na radu službenika i namještenika odlučuje rješenjem pročelnik uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.

O isplati i visini dodatka za uspješnost na radu pročelnika odlučuje rješenjem gradonačelnik Grada Zagreba.

Članak 10.

Dodatak za uspješnost na radu isplaćuje se s plaćom za mjesec u kojem je nastupila izvršnost rješenja o isplati dodatka.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost u radu (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/10 i 5/16).

Članak 12.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 121-01/24-01/5

URBROJ: 251-01-12-24-1

Zagreb, 25. 1. 2024.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, mag. pol., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija