zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.12.2023.

Donesen

12.12.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2024.

Pročišćeni tekst vrijedi od 27.04.2024.

Narodne novine 44/2023, 14/2024

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2024. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 44/23, 14/24)

Na temelju članka 49. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22 i 101/23) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 29. sjednici, 12. prosinca 2023., donijela je

PROGRAM

javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2024.

1. UVOD - OCJENA STANJA I CILJEVI

U skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22 i 101/23) Grad Zagreb ima pravo i obvezu odlučivati o potrebama i interesima djece i roditelja/skrbnika, građana na svom području, organizirati i ostvarivati program predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi i, radi zadovoljavanja tih potreba, osnivati dječje vrtiće.

Programom javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2024. (dalje u tekstu: Program javnih potreba) utvrđuju se ciljevi, oblik, opseg, kvaliteta i način zadovoljavanja javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja (dalje u tekstu: predškolski odgoj) prema potrebama i interesima građana Grada Zagreba.

Djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja dio je sustava odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci, a financira se pretežito sredstvima proračuna lokalne i područne (regionalne) samouprave te sudjelovanjem roditelja/skrbnika u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u koji su uključena njihova djeca. Određeni programi javnih potreba (program predškole, programi za djecu s teškoćama u razvoju, programi za djecu pripadnike nacionalnih manjina i programi za darovitu djecu) sufinanciraju se i sredstvima državnog proračuna.

Programom javnih potreba, za koji se sredstva osiguravaju u proračunu Grada Zagreba, obuhvaćeni su programi njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi prema razvojnim ciklusima iz Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje:

1. ciklus - program za djecu od šest mjeseci do navršene prve godine djetetova života,

2. ciklus - program za djecu od navršene prve do navršene treće godine djetetova života (redoviti 10-satni program, posebni programi, alternativni programi),

3. ciklus - program za djecu od navršene treće godine djetetova života do polaska u osnovnu školu (redoviti 10-satni program, posebni programi, alternativni programi, programi za djecu s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama).

Verificirani programi prate navedena tri odgojno-obrazovna ciklusa odgojno-obrazovnog sustava na razini ISCED 0, jer se ista odnosi na programe u ranom djetinjstvu u koje je ciljano, s namjerom, uključen obrazovni element. Programi na toj razini najčešće podrazumijevaju cjelovit pristup koji potiče rani kognitivni, tjelesni, socijalni i emocionalni razvoj djece i uvodi ih u organizirano poučavanje izvan obiteljske sredine.

Programi odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi:

1. Redoviti 10-satni program (u daljnjem tekstu: redoviti program)

2. Posebni programi - programi ranog učenja stranog jezika, program za inojezičnu djecu, glazbeni programi, likovni programi, dramsko-scenski programi, informatički programi, sportski programi te programi ritmike i plesa, ekološki programi i programi odgoja za održivi razvoj, vjerski programi, programi zdravstvenog odgoja, programi za djecu s posebnim zdravstvenim potrebama, program "Vrtić u bolnici" za djecu na dugotrajnoj hospitalizaciji, programi rada s roditeljima/skrbnicima, preventivni programi, programi sigurnosti i dr.

3. Alternativni programi - prema koncepcijama Marije Montessori, Rudolfa Steinera (waldorfski), Reggio koncepciji i dr.

4. Programi javnih potreba u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju organiziraju se i realiziraju za djecu s teškoćama u razvoju, darovitu djecu, djecu pripadnike nacionalnih manjina, djecu u godini prije polaska u osnovnu školu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja (program predškole). Za navedenu djecu planiraju se i provode individualizirani odgojno-obrazovni kurikulumi koji imaju vremenske i programske specifičnosti.

4.1. Obvezni program predškole - institucionalni je oblik odgoja i obrazovanja za svu djecu u godini prije upisa u osnovnu školu, a integriran je u redoviti kurikulum dječjeg vrtića, a za djecu koja nisu uključena u programe dječjih vrtića provodi se sukladno zakonskim odrednicama. Temeljna je zadaća programa predškole poticanje razvoja kompetencija djece stvaranjem stimulativnog socijalnog i prostorno-materijalnog okruženja te pružanja izravne i neizravne podrške cjelovitom razvoju djece.

5. Drugi programi i projekti za djecu rane i predškolske dobi važni za poticanje razvoja djeteta i razvoj ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu.

Svi navedeni programi predškolskog odgoja i obrazovanja s obzirom na trajanje dijele se na:

- cjelodnevne u trajanju od 7 do 10 sati dnevno, smjenski programi,

- poludnevne u trajanju od 4 do 6 sati dnevno,

- kraće programe u trajanju do 3 sata dnevno,

- višednevne u trajanju od jednog do deset dana.

Gradski dječji vrtići razvijaju odgojno-obrazovni program prema svojim posebnostima, kulturi i tradiciji poštujući kulturne, socioekonomske i razvojne potrebe djece i roditelja/skrbnika.

1.1. Opis stanja

Grad Zagreb osnivač je 60 dječjih vrtića - javnih predškolskih ustanova (dalje u tekstu: gradski dječji vrtići) koji su osnovni nositelji gradskog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju. U pedagoškoj godini 2023./2024. svi programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ostvaruju se na 230 lokacija, u 1.542 odgojno-obrazovne skupine za 31.090 djece rane i predškolske dobi. Uz navedeno, program "Vrtić u bolnici" provodi se na izdvojenoj lokaciji u Klinici za dječje bolesti Zagreb u dvije odgojno-obrazovne skupine za oko 50 djece vrtićne dobi. Također, u 35 dječjih vrtića, u 57 odgojno-obrazovnih skupina provodi se program predškole za 754 djece školskih obveznika koja nisu uključena u programe dječjih vrtića. Navedeno čini ukupno 31.894 djece rane i predškolske dobi u 1.601 odgojno-obrazovnoj skupini, na 231 lokaciji. Daljnje proširenje kapaciteta planiranih za 2023. godinu odvijat će se do kraja kalendarske godine sukladno dinamici završetka radova na objektima u izgradnji/prenamjeni.

Dječji vrtići

Broj dječjih vrtića / broj objekata

Broj vrtićnih skupina

Broj djece vrtićne dobi

Broj jasličnih skupina

Broj djece jaslične dobi

Gradski dječji vrtići

60 dječjih vrtića

230 objekata

1.092

23.346

450

7.744

Programi

Broj odgojno-obrazovnih skupina

Broj djece

Redoviti 10-satni program

U okviru redovitog 10-satnog programa ostvaruju se različiti individualizirani odgojno-obrazovni kurikulumi sukladno razvojnim potrebama djeteta (npr. djece s teškoćama u razvoju, darovite djece i druge djece prema procjeni stručnog tima dječjeg vrtića za koje se nude vremenski i programski primjereni programi)

Smjenski program provodi se u Dječjem vrtiću "Bajka".

2

40

Program za djecu od šest mjeseci do navršene prve godine života provodi se u dječjim vrtićima "Duga" i "Medveščak".

3

16

Program predškole provodi se u programima svih gradskih dječjih vrtića.

Za oko 6.600 djece školskih obveznika za školsku godinu 2024./2025.

Program predškole realizira se u 35 gradskih dječjih vrtića i izvan programa dječjih vrtića za djecu školske obveznike koja nisu uključena u programe dječjih vrtića.

57

za 754 djece

U svim gradskim dječjim vrtićima provodi se velik broj različitih verificiranih programa kao što su posebni i alternativni programi (koji po trajanju mogu biti cjelodnevni, poludnevni i kraći) te drugi rekreativni, zdravstveni i višednevni programi koji obogaćuju redoviti program sukladno interesima i željama te financijskim mogućnostima roditelja/skrbnika.

424

Za 8.751 dijete u okviru 217 ponuđenih programa

U programe gradskih dječjih vrtića uključeno je ukupno 9.300 djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama (djeca s teškoćama u razvoju, darovita djeca te djeca sa zdravstvenim teškoćama).

Od navedenog broja je 2.550 djece sa zdravstvenim teškoćama, 1.265 djece s težim teškoćama u razvoju (od kojih je 807 s rješenjem Jedinstvenog tijela vještačenja), oko 4.645 je djece s lakšim teškoćama i oko 880 darovite djece.

Posebni programi za djecu s teškoćama u razvoju provode se u osam gradskih dječjih vrtića: "Bajka", "Duga", "Potočnica", "Različak", "Sopot", "Sunce", "Utrina" i Vladimira Nazora.

13

72

Program "Vrtić u bolnici" za djecu u uvjetima dugotrajne hospitalizacije provodi Dječji vrtić "Izvor"

2

50

Dvojezični hrvatsko-mađarski program provodi se u Dječjem vrtiću "Potočnica".

1

20

Gradski dječji vrtići provode odredbe Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe u dijelu koji se tiče definiranja i ustrojavanja programa predškolskog odgoja; normativa za broj zaposlenih odgojitelja, stručnih suradnika i viših medicinskih sestara kao zdravstvenih voditelja te drugih radnika; propisanog broja sati neposrednog rada odgojitelja te stručnih suradnika s djecom, roditeljima/skrbnicima i odgojiteljima te viših medicinskih sestara kao zdravstvenih voditelja s djecom, roditeljima/skrbnicima, odgojiteljima i ostalim radnicima; mjera zdravstvene zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece; mjerila za financiranje programa te praćenja kvalitete rada gradskih dječjih vrtića. U svemu navedenom postignuta je razina i iznad odredbi Državnoga pedagoškog standarda.

U gradskim dječjim vrtićima u pedagoškoj godini 2023./2024. zaposleno je ukupno 6.630 radnika, od kojih je 1.071 na određeno vrijeme i taj broj varira tijekom godine. Tendencija je povećanje broja radnika u gradskim dječjim vrtićima zbog povećanja smještajnih kapaciteta i otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina te zbog povećavanja broja dodatnih/trećih odgojitelja, kao i osoba za pomoć, njegu i skrb za djecu u jasličnim skupinama te za djecu s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim skupinama u koje su uključena (djeca s težim teškoćama u razvoju prema nalazu i mišljenju nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi). Naime, u pedagoškoj godini 2023./2024. smještajni su kapaciteti povećani za 4 odgojno-obrazovne skupine prenamjenom postojećih prostora gradskih dječjih vrtića, a otvoren je i novoizgrađeni područni objekt Kašina Dječjeg vrtića Sesvete kapaciteta 4 odgojno-obrazovne skupine. Također, u ovoj pedagoškoj godini je kao podrška u jasličnim odgojno-obrazovnim skupinama te u odgojno-obrazovnim skupinama u koje su uključena djeca s težim teškoćama u razvoju zaposleno 445 dodatnih/trećih odgojitelja i 512 osoba za pomoć, njegu, skrb i pratnju. Za djecu s oštećenjima sluha i vida (gluha i nagluha - slijepa i slabovidna djeca) Grad Zagreb je osigurao uključivanje 2 stručna komunikacijska posrednika, odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. U cilju unaprjeđivanja uvjeta rada i kvalitete programa svi gradski dječji vrtići imaju tim stručnih suradnika: pedagoga, psihologa i stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila (logopeda ili/i rehabilitatora) te višu medicinsku sestru kao zdravstvenu voditeljicu.

Sredstva za plaće i materijalna prava radnika gradskih dječjih vrtića osigurava Grad Zagreb u skladu s Kolektivnim ugovorom za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 40/22, 14/23 i 15/23). U 2023. povećana je i osnovica za obračun plaća te iznosi 620,66 eura, a linearno su povećani i koeficijenti složenosti poslova pojedinih radnih mjesta za 6 %.

Sukladno Odluci o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od roditelja/skrbnika - korisnika usluga (Službeni glasnik Grada Zagreba 15/23), iznos sudjelovanja u cijeni redovitog 10-satnog programa za djecu roditelja/skrbnika s prebivalištem u Gradu Zagrebu što ih njihova djeca ostvaruju u gradskim dječjim vrtićima određuje se ovisno o vrsti i trajanju programa te o visini prosječnoga mjesečnog dohotka po članu zajedničkog kućanstva ostvarenoga u prethodnoj kalendarskoj godini (cenzusnoj grupi). Taj iznos ovisi o prosječnom mjesečnom dohotku po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini); iznosu plaćenom za rate odnosno anuitete stambenog kredita za nekretninu kojom se rješava stambeno pitanje obitelji i iznosu plaćenom za slobodno ugovorenu najamninu za potrebe stanovanja obitelji u stambenom prostoru najmodavca.

Iznosi plaćanja za roditelje/skrbnike su 19,91 euro, 39,82 eura, 59,73 eura ili 79,63 eura mjesečno. Roditelji/skrbnici ostvaruju pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa s osnove njihovog invaliditeta; samohranosti; broja djece u obitelji - korisnika redovitog programa; korištenja prava na zajamčenu minimalnu naknadu u sustavu socijalne skrbi; privremenog smještaja djeteta u udomiteljskoj obitelji, u domu za djecu ili kod drugog pružatelja socijalne usluge smještaja; privremenog smještaja roditelja/skrbnika i djece u kriznim situacijama; skraćenog boravka djece s posebnim potrebama u redovitom cjelodnevnom programu (boravak do tri sata dnevno).

OLAKŠICE U PLAĆANJU REDOVITOG PROGRAMA OSTVARILI SU RODITELJI/SKRBNICI DJECE S PREBIVALIŠTEM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA

Dijete osobe s invaliditetom (oslobađanje roditelja/skrbnika obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa)

313

Djeca na privremenom smještaju u udomiteljskoj obitelji; u domu za djecu ili kod drugog pružatelja socijalne usluge smještaja; na privremenom smještaju u kriznim situacijama (oslobađanje roditelja/skrbnika obveze sudjelovanja u cijeni programa)

20

Dijete čija se obitelj koristi pravom na zajamčenu minimalnu naknadu u sustavu socijalne skrbi (oslobađanje roditelja/skrbnika obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa)

17

Treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu (oslobađanje roditelja/skrbnika obveze sudjelovanja u cijeni programa)

306

Drugo dijete iste obitelji u redovitom programu (plaćanje 75 % od iznosa sudjelovanja u cijeni programa)

4.773

Dijete samohranog roditelja (plaćanje 50 % od iznosa sudjelovanja u cijeni programa)

216

Dijete s posebnim potrebama koje boravi skraćeno, do tri sata dnevno u redovitom cjelodnevnom programu (plaćanje 40 % od iznosa sudjelovanja u cijeni programa)

49

Dijete s pravom na oslobađanje obveze sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica po odobrenju Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade

109

Dijete s pravom na smanjenje obveze sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica po odobrenju Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade (plaćanje 20 % od iznosa sudjelovanja u cijeni programa)

12

Dijete s pravom na smanjenje obveze sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica po odobrenju Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade (plaćanje 50 % od iznosa sudjelovanja u cijeni programa)

31

UKUPNO s umanjenjem po Odluci

5.694

UKUPNO sa smanjenjem/oslobađanjem po odobrenju Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade

152

SVEUKUPNO:

5.846

Programi predškolskog odgoja i obrazovanja ostvaruju se i u posebnim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb te drugim institucijama s verificiranim programima za djecu rane i predškolske dobi u 27 odgojno-obrazovnih skupina za 219 djece s teškoćama u razvoju.

Posebne ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb s verificiranim posebnim programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Broj

skupina

Broj djece rane i predškolske dobi

Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG

20

180

Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak"

1

2

Centar za autizam

6

37

U Program javnih potreba uključeno je i sufinanciranje djelatnosti privatnih i vjerskih dječjih vrtića te drugih ustanova koje provode odgojno-obrazovne programe za djecu rane i predškolske dobi. Kapacitete gradskih dječjih vrtića nadopunjuje 65 vjerskih i privatnih dječjih vrtića (uključujući 3 privatne i vjerske osnovne škole s programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja), koji tijekom pedagoške godine organiziraju cjelodnevne programe i druge programe predškolskog odgoja i obrazovanja za 4.787 djece rane i predškolske dobi u 246 odgojno-obrazovnih skupina.

Dječji vrtići

Broj dječjih vrtića / broj objekata

Broj vrtićnih skupina

Broj djece vrtićne dobi

Broj jasličnih skupina

Broj djece jaslične dobi

Privatni

48 dječjih vrtića

67 objekata

104

2.314

97

1.486

Vjerski

13 dječjih vrtića

14 objekata

30

732

12

201

Osnovne škole s programom predškolskog odgoja i obrazovanja

Broj osnovnih škola

Broj djece vrtićne dobi

Privatne osnovne škole s programom predškolskog odgoja i obrazovanja

2

46

Vjerske osnovne škole s programom predškolskog odgoja i obrazovanja

1

8

U Program javnih potreba uključeno je i sufinanciranje djelatnosti dadilja sukladno članku 37. Zakona o dadiljama (Narodne novine 37/13 i 98/19), koja nije djelatnost odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi, već čuvanje, briga i skrb o djeci rane i predškolske dobi s prebivalištem na području Grada Zagreba.

Djelatnost dadilja

Broj obrta dadilja

Broj djece rane i predškolske dobi

Obrti za čuvanje djece - dadilje

42

427

1.2. Ciljevi koji se žele ostvariti

Opći je cilj kontinuirano poboljšavati dostupnost, kvalitetu, interkulturalizam i inkluzivnost dječjih vrtića u Gradu Zagrebu. U tom se kontekstu definiraju sljedeći ciljevi i aktivnosti:

- Razvijati standard sustava predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem zaštite prava djece i roditelja/skrbnika te prava i obveza radnika u gradskim dječjim vrtićima kao temeljnim nositeljima provedbe Programa javnih potreba.

- Povećavati kapacitete gradskih dječjih vrtića s ciljem uključivanja djece rane i predškolske dobi u odgojno-obrazovne skupine u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

- Sufinancirati privatne i vjerske dječje vrtiće sukladno potrebama roditelja/skrbnika i djece rane i predškolske dobi.

- Osigurati uvjete za ostvarivanje visoke razine fleksibilnosti koja omogućuje prilagodljivost konkretnim mogućnostima, potrebama i interesima djece u dječjem vrtiću.

- Primjereno odgovoriti na individualne i razvojne potrebe djeteta i osigurati podršku njegovom razvoju kroz plan podrške za roditelje/skrbnike ako postoji potreba za tim.

- Osigurati prostorno-materijalne uvjete za sigurno i aktivno učenje djece, kao i opremljenost odgojno-obrazovnih skupina kako bi se omogućila realizacija odgojno-obrazovnog rada s djecom, blagovanje i spavanje / dnevni odmor.

- Osigurati raznovrsnost, raznolikost i sadržajno bogatstvo materijala te didaktičkih sredstava i pomagala za poticanje cjelovitog razvoja djece u skladu s njihovim razvojnim mogućnostima.

- Poticati kvalitetnu suradnju s roditeljima/skrbnicima djece i lokalnom zajednicom.

- Poticati suradnju dječjih vrtića s osnovnim školama, koja podrazumijeva zajedničke aktivnosti usmjerene na dijete i njegovu dobrobit, vodeći računa o psihofizičkim osobinama djece i njihovim potrebama i mogućnostima tranzicije u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Poticati podizanje razina osobnih i profesionalnih kompetencija svih radnika u gradskim dječjim vrtićima kroz različite oblike stručnih usavršavanja.

- Podržavati pluralizam u primjeni pedagoških ideja i koncepcija u vrstama programa i oblicima provođenja programa, što predstavlja podlogu za razvoj različitih odgojno-obrazovnih koncepcija u dječjim vrtićima.

- Poticati, podržavati i sudjelovati u realizaciji preventivnih programa, programa i protokola sigurnosti gradskih dječjih vrtića s ciljem zaštite života i zdravlja djece za vrijeme boravka u gradskim dječjim vrtićima.

- Osigurati svakom djetetu, školskom obvezniku, jednu godinu prije polaska u osnovnu školu uključivanje u obvezni program predškole sukladno zakonskim odrednicama, a djeci s razvojnim mogućnostima za prijevremeni upis u osnovnu školu (čiji su roditelji/skrbnici podnijeli zahtjev za psihofizičku procjenu djeteta) osigurati uključivanje u program predškole.

- Unaprjeđivati sustav prevencije i rane intervencije uključivanjem stručnih suradnika u planiranje, praćenje i provođenje odgojno-obrazovnih programa te u individualan rad s djecom i pružanje podrške roditeljima/skrbnicima kroz različite oblike suradnje.

- Održavati postignuti standard broja i vrste stručnih radnika i zapošljavanjem novih odgojitelja, dodatnih/trećih odgojitelja, stručnih suradnika, stručnih komunikacijskih posrednika, osoba za pomoć, njegu i skrb te uključivanjem drugih potrebnih stručnjaka u cilju provedbe inkluzije djece u gradske dječje vrtiće.

- Pratiti broj potrebnih radnika u gradskim dječjim vrtićima ovisno o broju odgojno-obrazovnih skupina, trajanju i vrsti programa te uvjetima rada svakog dječjeg vrtića.

- Pratiti broj odgojitelja i stručnih suradnika prema visini i vrsti stručne spreme te broj stručnih radnika i ravnatelja koji su napredovali u položajna zvanja mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika.

- Osigurati nastavak provođenja pravilne prehrane djece s ciljem ujednačavanja i povećavanja kvalitete prehrane u svim gradskim dječjim vrtićima, transparentnost u odnosu na roditelje/skrbnike i društveno okruženje te razvoj pravilnih prehrambenih navika djece od najranije dobi.

- Podržavati i uključivati se u aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete rada ravnatelja kao poslovodnih i stručnih voditelja.

- Unapređivati standarde upravljanja gradskih dječjih vrtića, uključujući i kroz upravna vijeća, stručne službe i digitalizaciju rada.

- Pratiti dohodovne cenzuse, sustav olakšica te provedbu naplate redovitog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja prema zaduženjima roditelja/skrbnika.

- Osigurati sufinanciranje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece i roditelja/skrbnika s prebivalištem u Gradu Zagrebu, a koji se provodi u dječjim vrtićima u gradovima i općinama s područja Urbane aglomeracije Zagreb, a za posebne slučajeve i izvan tog područja.

- Osigurati sredstva za plaće, naknade i materijalna prava radnika gradskih dječjih vrtića temeljem odredaba Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

- Utvrditi kriterije za financiranje provođenja djelatnosti u okviru raspoloživih sredstava za djelatnost, vodeći računa o specifičnim uvjetima, stanju objekata i opreme te sigurnosnim uvjetima svakog gradskog dječjeg vrtića.

- Podržavati i sufinancirati programe drugih ustanova koje provode programe za djecu rane i predškolske dobi, verificirane od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Razvijati informatičke baze podataka i aplikacije te pružati potrebna usavršavanja, u cilju učinkovitog upravljanja procesima i sredstvima proračuna u dječjim vrtićima.

- Pružati potporu u pripremi i provedbi projekata u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za korištenje sredstava iz EU fondova te potpora takvim programima/projektima.

- Podržavati programe kojima se podupire obrazovanje i osposobljavanje u Europi s naglaskom na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja u demokratskom životu.

- Pratiti postignuća u postavljenim ciljevima na temelju pokazatelja u pojedinom području.

2. PROGRAM JAVNIH POTREBA ZA 2024. - OBLICI, OPSEG I NOSITELJI DJELATNOSTI

A) PROGRAMI RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

2.1. Gradski dječji vrtići - mreža i obuhvat

Planirani opseg programa predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi u Gradu Zagrebu u 2024. ostvarivat će se u 62 gradska dječja vrtića na 244 lokacije raspoređene na sve gradske četvrti Grada Zagreba, odnosno u 11 objekata više nego u 2023. (za 910 djece u 51 odgojno-obrazovnoj skupini). Programima predškolskog odgoja i obrazovanja u gradskim dječjim vrtićima u 2024. planiran je obuhvat oko 32.000 djece rane i predškolske dobi te u obveznom programu predškole još oko 800 djece školskih obveznika koja nisu uključena u programe dječjih vrtića, odnosno 79,21 % od ukupnog broja djece u Gradu Zagrebu u dobi od navršene godine dana života do polaska u osnovnu školu.

Ukupno planirani obuhvat djece rane i predškolske dobi u Gradu Zagrebu za 2024.

Ustanova

Broj djece

Obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u odnosu na 48.000 djece u Gradu Zagrebu u dobi od godine dana do polaska u osnovnu školu (%)

Gradski dječji vrtići

32.800

68,33 %

Privatni i vjerski dječji vrtići te privatne i vjerske osnovne škole s programom predškolskog odgoja i obrazovanja

4.800

10,00 %

Posebne ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb s odobrenim posebnim programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" i Centar za autizam)

220

0,46 %

Dječji vrtići izvan Grada Zagreba u kojima su u odobrene programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja uključena djeca rane i predškolske dobi s prebivalištem na području Grada Zagreba

200

0,42 %

UKUPNO

38.020

79,21 %

Plan upisa djece za svaku pedagošku godinu donose upravna vijeća gradskih dječjih vrtića uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Roditelji/skrbnici u terminu, koji određuje Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, podnose zahtjev za upis djeteta u određeni program dječjeg vrtića. Ugovor između dječjeg vrtića i roditelja/skrbnika o ostvarivanju programa sklapa se danom uključivanja djeteta u program, u pravilu početkom pedagoške godine za razdoblje usklađeno s potrebama djeteta i odgojno-obrazovnog programa za dijete.

Planira se i daljnje proširenje kapaciteta dječjih vrtića Grada Zagreba. Povećanje kapaciteta planirat će se u novim stambenim naseljima i gradskim četvrtima s povećanim brojem djece rane i predškolske dobi, kako bi se mjesto uključivanja djece u programe dječjeg vrtića približilo mjestu stanovanja djece i roditelja/skrbnika. Predviđena je izgradnja novih i zamjenskih objekata; adaptacija i nadogradnja postojećih objekata; adaptacija, uređenje i prenamjena postojećih prostora u nenamjenskim objektima; zakup namjenskih prostora ili preuzimanje namjenskih prostora (korporativni dječji vrtići) te otvaranje vrtićnih odgojno-obrazovnih skupina u sklopu osnovnih škola (osnovne škole koje provode verificirani program predškolskog odgoja i obrazovanja). Grad Zagreb je objavio Poziv za iskazivanje interesa radi zakupa objekata javne i društvene - predškolske namjene ili zakupa poslovnih objekata za namjenu dječjeg vrtića na području Grada Zagreba, za potrebe proširenja kapaciteta ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu.

Nadalje, osigurat će se sredstva za nabavu didaktike u prenamijenjenim odgojno-obrazovnim skupinama (iz vrtićnog u jaslični prostor i obratno), nabavu specifične didaktike u odgojno-obrazovnim skupinama djece s teškoćama u razvoju i darovite djece, nabavu opreme i didaktike za nove odgojno-obrazovne skupine te za obnovu postojeće didaktike prema iskazanim potrebama od strane dječjeg vrtića.

Do 2025. žele se osigurati novi prostorni kapaciteti za namjenu dječjih vrtića u stambenim naseljima bez namjenskih predškolskih objekata ili s nedovoljnim kapacitetom postojećih gradskih dječjih vrtića. U 2024. planira se provođenje aktivnosti izrade projektne dokumentacije, ishođenja dozvola i započinjanja izvođenja radova, odnosno provođenje pripremnih radnji za izgradnju te izgradnja sljedećih objekata:

I. IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE I ISHOĐENJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Dječji vrtić Brezovica, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Tratinčica, PO Sloboština, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Veliko Polje, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Jankomir - Malešnica, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Heinzelova - Vukovarska, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Jarun, PO uz Aleju Matije Ljubeka, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Čulinec, 4 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Hrvatski Leskovac, PO Horvati, 4 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Malešnica, PO Stenjevec, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Prečko, PO Jarnovićeva, 10 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski objekt)

Dječji vrtić Sunce, PO Prominska, 15 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski objekt)

Dječji vrtić Pčelica, PO Aleja lipa 1, 10 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski objekt)

Dječji vrtić Matije Gupca, dogradnja objekta, za 6 odgojno-obrazovnih skupina (ukupno

10 odgojno-obrazovnih skupina)

Dječji vrtić Zvončić, PO Voltino, 6 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski objekt)

Dječji vrtić Lučko, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Bajka, dogradnja 4 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Sesvete, dogradnja 4 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Leptir, PO Sesvetska Sela, 6 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Grigora Viteza, dogradnja 4 odgojno-obrazovne skupine

II. IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE S ISHOĐENJEM GRAĐEVINSKE DOZVOLE I POČETAK RADOVA U 2024.

Dječji vrtić Siget, PO Podbrežje, 10 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Milana Sachsa, PO Borovje, 14 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Ivane Brlić-Mažuranić, 16 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski objekt)

Dječji vrtić Remetinec, PO Ul. Vice Vukova, 12 odgojno-obrazovnih skupina (zamjenski

objekt)

U 2024. planira se završetak radova na 4 nova objekta čime će se osigurati povećanje smještajnog kapaciteta za 37 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno za oko 630 djece rane i predškolske dobi, kao i završetak radova prenamjene 7 prostora mjesnih odbora u područne objekte dječjih vrtića, čime će se osigurati dodatno povećanje smještajnog kapaciteta za 16 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno za oko 280 djece rane i predškolske dobi.

III. OBJEKTI ZA KOJE SE PLANIRA ZAVRŠETAK RADOVA U 2024.

Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec, 14 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Zrno, PO Žitnjak, 6 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Sveta Klara, 12 odgojno-obrazovnih skupina

Dječji vrtić Zrno, PO Ivanja Reka, 5 odgojno-obrazovnih skupina

IV. PRENAMJENE PROSTORA MJESNIH ODBORA U PODRUČNE OBJEKTE DJEČJIH VRTIĆA ZA KOJE SE PLANIRA ZAVRŠETAK RADOVA U 2024.

Dječji vrtić Jabuka, PO Trnava, 2 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić En ten tini, PO Sesvetska Sopnica, 2 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Leptir, PO Cerje, 2 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Medo Brundo, PO Novi Retkovec, 2 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Poletarac, PO Studentski grad, 3 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Kustošija, PO Gajnice, 2 odgojno-obrazovne skupine

Dječji vrtić Srednjaci, PO Gajevo, 3 odgojno-obrazovne skupine

Aktivnosti realizacije navedenih projekata provode se koordinirano u suradnji Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade i Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove.

Financiranje započetih i planiranih projekata realizira se preko Nacionalnog plana otpornosti i oporavka i/ili iz proračuna Grada Zagreba.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

2.1.1. Odgojno-obrazovni programi gradskih dječjih vrtića

Gradski dječji vrtići provode odgojno-obrazovne programe prema Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe i Nacionalnom kurikulumu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, verificirane od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Programi gradskih dječjih vrtića podrška su razvoju, odgoju i obrazovanju, skrbi i zaštiti djeteta rane i predškolske dobi te potrebama zaposlenih roditelja/skrbnika.

U gradskim dječjim vrtićima planira se ostvarivanje sljedećih programa:

- Redoviti program - u petodnevnom radnom tjednu kao temeljni program svih gradskih dječjih vrtića. U 2024. planira se postići veći obuhvat djece otvaranjem novih odgojno-obrazovnih skupina.

U okviru programa dječjih vrtića provodit će se obvezni program predškole za oko 6.600 djece u godini prije polaska u osnovnu školu sukladno zakonskim odrednicama.

- Smjenski program - planira se provedba programa za oko 40 djece uz mogućnost proširenja kapaciteta ovisno o potrebama i interesu roditelja/skrbnika za taj program.

- Program predškole - realizirat će se za djecu koja nisu uključena u programe predškolskog odgoja i obrazovanja, a obveznici su upisa u osnovnu školu u školskoj godini 2024./2025. za oko 800 djece u 57 posebnih odgojno-obrazovnih skupina. Za djecu s područja Gradske četvrti Brezovica Dječji vrtić "Hrvatski Leskovac" organizirat će poseban prijevoz za program predškole u centralni objekt Dječjeg vrtića "Hrvatski Leskovac", i to za oko 45 djece. Dječji vrtić Tatjane Marinić organizirat će program predškole za djecu bez roditeljske skrbi smještenu u Dječjem domu Zagreb, Nazorova 49, za 9 djece.

Djeci u godini prije polaska u osnovnu školu, a koja zbog zdravstvenih teškoća nisu u mogućnosti pohađati program predškole u gradskom dječjem vrtiću, osigurat će se program predškole u obiteljskom okruženju.

- Posebni programi za djecu s teškoćama u razvoju provodit će se u 8 gradskih dječjih vrtića za oko 70 djece u 13 odgojno-obrazovnih skupina s verificiranim posebnim programom (4 skupine za djecu s poremećajima iz spektra autizma, 2 skupine za djecu sa sniženim intelektualnim sposobnostima, 5 skupina za djecu s višestrukim teškoćama i 2 skupine za djecu s motoričkim teškoćama) s mogućnostima proširenja postojećih kapaciteta.

U pedagoškoj godini 2023./2024. programi rada za djecu s teškoćama u razvoju provodit će se u svim odgojno-obrazovnim skupinama s redovitim, posebnim i alternativnim programima (za oko 9.300 djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, od kojih je oko 2.550 djece sa zdravstvenim teškoćama, oko 1.300 s težim teškoćama u razvoju te oko 880 darovite djece). Djeca će se uključivati u programe na temelju mišljenja stručnog povjerenstva; mišljenja stručnih suradnika, zdravstvenog voditelja i ravnatelja gradskih dječjih vrtića; odgovarajućih medicinskih i drugih nalaza; mišljenja i rješenja nadležnih tijela iz sustava socijalne skrbi. I dalje se povećava ponuda broja i vrsta programa za djecu i roditelje/skrbnike s naglaskom na programe podrške u svim razvojnim područjima, posebno za djecu s teškoćama u razvoju i darovitu djecu.

Nastavit će se stvaranje uvjeta za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni program kroz suradnju sa specijaliziranim ustanovama i uz odgovarajuću prilagodbu organizacijskih i materijalnih uvjeta. Provodit će se i Akcijski plan za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu 2023. - 2025.

Uz odgojitelje, koji provode odgojno-obrazovni program s djecom s teškoćama u razvoju, primjerena podrška djeci s teškoćama u razvoju pružit će se na temelju pisanog mišljenja stručnih suradnika i zdravstvenog voditelja. Uključivanjem dodatnih/trećih odgojitelja, osoba za pomoć, njegu i skrb te drugih stručnih radnika u odgojno-obrazovni proces, kroz različite oblike suradnje pružit će se podrška djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima/skrbnicima. Za svako dijete s teškoćama u razvoju i darovito dijete, stručni suradnici dječjeg vrtića i odgojitelji zajedno planiraju, provode i vrednuju usvojenost odgojno-obrazovnih očekivanja za dijete kroz planirane kompetencije u individualiziranom odgojno-obrazovnom kurikulumu koji sadrži i plan podrške za roditelje/skrbnike.

- Program za djecu od šest mjeseci do navršene prve godine života provodit će se u Dječjem vrtiću "Duga" i Dječjem vrtiću "Medveščak" za oko 15 djece u 3 odgojno-obrazovne skupine uz posebno verificiran program i osigurane potrebne uvjete za rad s djecom te dobi.

- Programi za djecu pripadnike nacionalnih manjina provodit će se za oko 250 djece. U Dječjem vrtiću "Potočnica" i dalje će se realizirati dvojezični hrvatsko-mađarski program u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini za oko 20 djece pripadnika mađarske nacionalne manjine. Djeca pripadnici romske nacionalne manjine i nadalje se uključuju u redovite programe gradskih dječjih vrtića i program predškole.

- Posebni cjelodnevni, poludnevni i kraći programi te alternativni cjelodnevni programi (programi ranog učenja stranih jezika, program za inojezičnu djecu, sportski, glazbeni, plesni, folklorni, dramski, ekološki, vjerski, likovno-scenski te programi koji podržavaju cjelovit razvoj ili pojedino područje razvoja kao što je senzomotorička integracija, Montessori, Waldorfski program i dr.) provodit će se sukladno interesima djece i financijskim mogućnostima roditelja/skrbnika u okviru 217 ponuđenih programa u 424 odgojno-obrazovne skupine, za oko 9.000 djece. Broj i obuhvat ovih programa prilagodit će se rezultatima analize njihove socioekonomske inkluzivnosti.

- Program "Vrtić u bolnici" i dalje će se provoditi u 2 odgojno-obrazovne skupine u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koji realizira Dječji vrtić "Izvor" za ukupno oko 50 djece.

- Zdravstveno-rekreativni programi (klizanje, koturanje, tenis i plivanje) provodit će se za djecu vrtićnih odgojno-obrazovnih skupina (od navršene pete godine života do polaska u osnovnu školu) sukladno interesima roditelja/skrbnika i kapacitetima gradskih sportskih objekata s verificiranim programima od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Navedene programe dodatno financiraju roditelji/skrbnici.

- Program ljetovanja za djecu iz obitelji slabijega socijalno-ekonomskog statusa organizirat će se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom (za oko 40 djece od navršene pete godine života do polaska u osnovnu školu).

- Program ranog otkrivanja i podrške u razvoju potencijalno darovite djece realizirat će se u svim gradskim dječjim vrtićima za oko 880 djece.

- Drugi programi i projekti koje provode gradski dječji vrtići samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama i širom zajednicom:

- Program primjene Standarda za prehranu djece sa sezonskim i dnevnim jelovnicima u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" radi ujednačavanja i transparentnosti kvalitete prehrane djece u svim gradskim dječjim vrtićima poštujući postulate pravilne prehrane;

- Programi gradskih dječjih vrtića stručno-razvojnih centara: "Gajnice", "Iskrica", Milana Sachsa, "Radost", "Siget", "Sopot", "Srednjaci", "Špansko", Tatjane Marinić, "Trešnjevka", "Vjeverica" i "Vrbik";

- Programi gradskih dječjih vrtića vježbaonica: "Budućnost", "Iskrica", "Izvor", "Jarun", "Kolibri", "Krijesnice", "Malešnica", "Medveščak", Milana Sachsa, "Potočnica", "Različak", "Špansko", "Trešnjevka", "Trnsko", "Vedri dani", "Vrbik" i "Zvončić";

- Projekt "Darujmo djeci korijene i krila" u suradnji s Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo;

- Manifestacija "25. dani dječjih vrtića Grada Zagreba" nositelji: Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade i gradski dječji vrtići;

- Projekti za koje je odobreno sufinanciranje iz EU fondova.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

Tijekom 2024. nastavlja se Program primjene standarda i normativa za pravilnu prehranu djece koji je usmjeren na osiguravanje preduvjeta za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Primjerenom i uravnoteženom pravilnom prehranom potiče se usvajanje pravilnih prehrambenih navika koje su potrebne za tjelesno i mentalno zdravlje djece rane i predškolske dobi. Planiranje prehrane u gradskim dječjim vrtićima temelji se na preporukama i novim znanstvenim spoznajama u cilju podizanja kvalitete života svakog djeteta ponaosob. Sastav i vrste namirnica, načini pripreme i kombiniranja namirnica obuhvaća zdravstvene, kulturološke i obrazovne elemente na temelju kojih se planira dnevni raspored, kvaliteta i kvantiteta obroka. Ciljevi programa standardizacije prehrane su: unaprjeđivanje kvalitete prehrane djece, ujednačavanje kvalitete u svim gradskim dječjim vrtićima i transparentnost u odnosu na roditelje/skrbnike te društveno okruženje. Također, provodit će se standardizirani jelovnici za djecu od prve do treće godine života.

2.1.2. Sufinanciranje pripreme i provedbe projekata prijavljenih na natječaje EU fondova

Proračunskim sredstvima pružit će se potpora odgojno-obrazovnim ustanovama u pripremi i provedbi projekata prijavljenih na natječaje za korištenje sredstava iz EU fondova. Ovisno o dinamici objave poziva, i u 2024. planira se sufinanciranje projekata koji su ostvarili pravo na korištenje sredstava iz EU fondova.

I nadalje se podržavaju gradski dječji vrtići u ostvarivanju projekata mobilnosti u okviru Programa za cjeloživotno učenje, potprogram Erasmus+ za koji je ugovorno tijelo Agencija za mobilnost i programe EU-a. Sudjelovanjem u programima gradski dječji vrtići osnažuju svoje stručne kompetencije i kapacitete te pridonose svijesti o potrebi cjeloživotnog učenja.

U tijeku je provedba 12 projekata za koje su sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv", kojim je omogućeno djelomično financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (dalje u tekstu: NPOO).

Ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava je 10.674.099,13 eura za sljedeće projekte:

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Remetinec

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Sveta Klara

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Podbrežje

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Borovje

- Dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Sunce, PO Prominska

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Poletarac, PO Studentski grad

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Medo Brundo, PO Novi Retkovec

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Jabuka, PO Trnava

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića En ten tini, PO Sesvetska Sopnica

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Leptir, PO Cerje

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića En ten tini, PO Sesvetska Selnica.

Sredinom 2023. godine objavljen je Poziv za dostavu projektnih prijedloga "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv", istog karaktera i izvora financiranja kao i prethodni NPOO poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. Na drugi Poziv Grad Zagreb je prijavio dodatnih 10 projektnih prijedloga, od čega se pet projekata odnosi na izgradnju novih objekata, četiri projekta na dogradnju ili nadogradnju postojećih dječjih vrtića te jedan projekt na rekonstrukciju objekta druge namjene za potrebe uređenja dječjeg vrtića:

- Izgradnja i opremanje DV Sloboština

- Izgradnja i opremanje DV Ivane Brlić-Mažuranić

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Leptir, PO Sesvetska Sela

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Lučko

- Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Stenjevec

- Dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Matije Gupca

- Dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Bajka, PO Ciglenica

- Dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Sesvete, PO Novo Brestje

- Nadogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Grigora Viteza

- Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Kustošija, PO Gajnice.

Ukupna vrijednost investicija navedenih 10 projekata u okviru drugog Poziva iznosi 45.394.300,00 eura, od čega očekivana NPOO bespovratna sredstava iznose 10.167.641,00 eura. S obzirom na uvjete Poziva, izvođenje radova na ovim objektima može započeti tek nakon sklapanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s NPOO-om. Do tada, provode se pripremne aktivnosti, poput provedbe arhitektonskih natječaja za idejna rješenja za objekte Dječjeg vrtića Sloboština i Dječjeg vrtića Sesvetska Sela, odnosno izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola za preostalih 8 projekata. Realizacijom navedenih 10 projekata u okviru drugog Poziva, kapaciteti dječjih vrtića u Gradu Zagrebu povećat će se za dodatnih 57 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno za oko 900 dodatnih upisnih mjesta.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

2.1.3. Ljudski resursi za provođenje programa

Za planirani opseg programa u gradskim dječjim vrtićima za 2024. utvrđena je, prema normativu, potreba za oko 6.630 radnika uz potrebne korekcije tijekom godine zbog povećanja broja dodatnih/trećih odgojitelja i osoba za pomoć, njegu i skrb u odgojno-obrazovnim skupinama u koje su uključena djeca s teškoćama u razvoju, zamjena za nenazočne radnike i pomoći radnicima koji rade u otežanim uvjetima, ostvarivanja prava osoba s invaliditetom sukladno gradskoj strategiji za osobe s invaliditetom, povećanja broja radnika sa stečenim zvanjima mentora, savjetnika i izvrsnih savjetnika te u slučaju daljnjeg proširivanja opsega djelatnosti, odnosno otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina.

Sklopljenim Kolektivnim ugovorom za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba uređena su prava i obveze radnika u gradskim dječjim vrtićima. Potrebno je stalno ažurirati strukturu radnika uzimajući u obzir promjene stručne spreme i koeficijenta plaće tih radnika.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

Radno vrijeme gradskih dječjih vrtića u pravilu traje od 7.00 do 17.00 sati, ali se prilagođava utvrđenim potrebama roditelja/skrbnika i njihova radnog vremena, uvažavajući primarno sigurnost i odgoj u obitelji primjeren djetetovim tjelesnim, psihološkim i drugim razvojnim potrebama (vodeći računa o zaštiti prava djeteta tako da trajanje programa bude najviše 10 sati dnevno). Djeca u gradskom dječjem vrtiću mogu boraviti od 5.00 sati, a najdulje do 21.00 sat, uz napomenu da boravak djeteta u dječjem vrtiću ne smije trajati više od 10 sati dnevno.

U smjenskom programu rad se organizira izmjenično, jedan tjedan od 7.00 do 17.00 sati, a drugi tjedan od 11.00 do 21.00 sat.

Rad subotom organizira se na temelju prethodne prijave najmanje 5 djece, i to na lokacijama na kojima su najmanji troškovi boravka djece, uz međusobni dogovor gradskih dječjih vrtića na svakom gradskom području.

Prema potrebama obitelji i djece (posebice djece s teškoćama u razvoju) mogu se provoditi poslijepodnevni programi verificirani od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Gradski dječji vrtići tijekom blagdana, praznika i ljetne organizacije rada (i u drugim slučajevima kad je smanjen broj nazočne djece) organiziraju rad na smanjenom broju lokacija.

2.2. Vjerski i privatni dječji vrtići

U Program javnih potreba i nadalje se uključuje sufinanciranje programa dječjih vrtića u vlasništvu vjerskih zajednica te drugih pravnih i fizičkih osoba prema zatečenom opsegu djelatnosti u 2023. s mogućim povećanjem kapaciteta u 2024. godini. Broj djece u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima mijenja se tijekom godine.

Ovisno o potrebama za smještajem predškolske djece i financijskim mogućnostima Grada Zagreba, u sufinanciranje iz proračuna Grada Zagreba mogu se uključiti novi vjerski i privatni dječji vrtići prema posebnoj odluci gradonačelnika Grada Zagreba.

Sukladno utvrđenim kriterijima planirana su sredstva za sufinanciranje programa za oko 4.800 djece.

2.2.1. Kriteriji za sufinanciranje programa u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima u Gradu Zagrebu

Grad Zagreb radi ujednačavanja uvjeta ostvarivanja odgojno-obrazovnog programa, poslovanja i kontrole trošenja proračunskih sredstava u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima, primjenjuje model kriterija u praćenju privatnih i vjerskih dječjih vrtića, i to kroz:

1. obvezno osiguravanje svih potrebnih dokumenata za ostvarivanje sufinanciranja Grada Zagreba (Rješenje o početku rada dječjeg vrtića, odnosno Rješenje o početku rada u promijenjenim uvjetima, Zaključak o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnom, odnosno vjerskom dječjem vrtiću),

2. dostavljanje kurikuluma, godišnjih planova i programa rada, godišnjih i drugih izvješća te suglasnosti na sve programe koje provode dječji vrtići prema zakonskim odredbama i rokovima,

3. provođenje upisa djece na temelju propisane dokumentacije za ostvarivanje sufinanciranja za dijete,

4. provođenje programa i uvjeta programa sukladno zahtjevima Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe,

5. redovito dnevno izvješćivanje o prisutnosti djece kroz sustav Evidencije djece,

6. redovitu i pravodobnu dostavu mjesečnih izvješća do 3. u mjesecu za prethodni mjesec,

7. dostavljanje podataka o uvjetima provođenja programa - prostornim i sigurnosnim uvjetima, kvaliteti prehrane, opremi i didaktici, kadrovskim resursima (odgojiteljima, stručnim suradnicima i ostalim radnicima), stručnom usavršavanju radnika, samovrednovanjem i/ili vanjskom vrednovanju i vrednovanju programa.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade provodit će stalni nadzor nad primjenom navedenih kriterija.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

2.3. Drugi programi važni za provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu

U Program javnih potreba uključuje se sufinanciranje:

2.3.1. verificiranih programa pojedinih ustanova koje rade s djecom rane i predškolske dobi s prebivalištem na području Grada Zagreba, a provode rehabilitacijske programe predškolskog odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, i to ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb:

- Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG,

- Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak",

- Centra za autizam.

2.3.2. drugih ustanova s programima za djecu rane i predškolske dobi, koje je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u okviru osiguranih sredstava iz proračuna Grada Zagreba. Prioritet će imati:

- programi za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju te darovitu djecu,

- programi za djecu rane i predškolske dobi pripadnike nacionalnih manjina, posebice za djecu rane i predškolske dobi pripadnike romske nacionalne manjine,

- programi za djecu rane i predškolske dobi iz socijalno depriviranih obitelji,

- programi za djecu rane i predškolske dobi usmjereni na jačanje razvojnih potencijala djece, očuvanje zdravlja djece, edukacije i stvaranje poticajnih uvjeta u obiteljskom okruženju.

2.3.3. programi za stručno usavršavanje i podršku razvoja stručnih kompetencija radnika u djelatnosti:

- programi susreta, priredbi i manifestacija u okviru djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

B) DADILJE

U Program javnih potreba i nadalje se uključuje sufinanciranje djelatnosti dadilja prema zatečenom opsegu djelatnosti u 2023. godini. Sukladno izdanim rješenjima za ukupno 42 obrta dadilja predviđeno je sufinanciranje za oko 430 djece.

U 2024., s obzirom na iskazani broj slobodnih mjesta u dječjim vrtićima Grada Zagreba, suglasnost na sufinanciranje obrta dadilja odobravat će se samo u područjima Grada Zagreba gdje još uvijek ima djece koja nisu uključena u odgojno-obrazovni program, a roditelji/skrbnici zainteresirani su za čuvanje djece u obrtu za čuvanje djece - dadilje.

Ovisno o potrebama za smještajem djece rane i predškolske dobi i financijskim mogućnostima Grada Zagreba, u sufinanciranje iz proračuna Grada Zagreba mogu se uključiti druge registrirane dadilje prema posebnoj odluci gradonačelnika Grada Zagreba.

Kriteriji za sufinanciranje djelatnosti dadilja u Gradu Zagrebu

Grad Zagreb će s ciljem ujednačavanja uvjeta ostvarivanja osmosatnog čuvanja, brige i skrbi o djeci rane i predškolske dobi pet dana tjedno te poslovanja i kontrole trošenja proračunskih sredstava obrta dadilja, primjenjivati model kriterija u praćenju obrta dadilja, i to kroz:

1. obvezno osiguravanje svih potrebnih dokumenata za ostvarivanje sufinanciranja Grada Zagreba (Rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje, Zaključak o sufinanciranju djelatnosti dadilje),

2. provođenje upisa djece na temelju propisane dokumentacije za ostvarivanje sufinanciranja za dijete,

3. redovito dnevno izvješćivanje o prisutnosti djece kroz sustav Evidencije djece,

4. redovitu i pravodobnu dostavu zahtjeva/računa za sufinanciranje i mjesečnih izvješća do 3. u mjesecu za prethodni mjesec,

5. dostavljanje podataka o uvjetima osmosatnog čuvanja, brige i skrbi o djeci: prostornim i sigurnosnim uvjetima, prehrani, opremi i didaktici, zaposlenim dadiljama, dodatnim ili pomoćnim dadiljama.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade provodit će stalni nadzor nad primjenom navedenih kriterija.

Pokazatelji realizacije iskazani su u Obrazloženju Proračuna Grada Zagreba za 2024. i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

3. FINANCIRANJE DJELATNOSTI

Za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja planira se ukupno 200.179.520,00 eura, i to iz sljedećih izvora:

- iz sredstava proračuna Grada Zagreba u iznosu od 176.649.900,00 eura,

- sudjelovanjem roditelja/skrbnika u cijeni programa u iznosu od 13.672.000,00 eura, što se uplaćuje u proračun Grada Zagreba,

- iz ostalih izvora vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika u iznosu od 9.857.620,00 eura.

Grad Zagreb je kao jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za dječje vrtiće kojima je osnivač te za privatne dječje vrtiće (dječji vrtići kojemu je osnivač vjerska zajednica ili druga pravna i fizička osoba) na svom području, ostvario pravo na sredstva iz državnog proračuna za fiskalnu održivost tih dječjih vrtića, prema kriterijima i mjerilima Uredbe o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića (Narodne novine 109/23) i Odluke o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. (Narodne novine 111/23). Sredstva ostvarena za fiskalnu održivost dječjih vrtića Grad Zagreb će, uz postojeću razinu i izvore financiranja, koristiti kao dodatni izvor financiranja/sufinanciranja za dostupnost, održivost i priuštivost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u skladu s obvezama, prema dinamici i planu prioriteta utvrđenima u proračunu Grada Zagreba.

3.1. Kriteriji za financiranje djelatnosti iz sredstava proračuna Grada Zagreba

3.1.1. Gradski dječji vrtići

Uz znatna ulaganja Grada Zagreba u gradnju i investicijsko održavanje objekata te zamjenu dotrajale opreme, sustav financiranja gradskih dječjih vrtića prilagođen je različitim uvjetima rada u njima (vrsta i starost objekata i opreme, struktura radnika, socijalna struktura korisnika programa i dr.) s ciljem osiguravanja uvjeta za ostvarivanje podjednake kvalitete programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svakom djetetu u postojećem okruženju.

Iz proračuna Grada Zagreba gradskim dječjim vrtićima osiguravaju se sredstva u visini cijene odobrenih redovitih programa, posebnih programa za djecu s teškoćama u razvoju i programa predškole, s tim da se sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni redovitih programa uplaćuje u proračun Grada Zagreba.

3.1.1.1. Gradski dječji vrtići mogu, uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, ostvarivati vlastite prihode:

1. od dodatnih uplata roditelja/skrbnika djece za verificirane i od strane osnivača odobrene posebne cjelodnevne, poludnevne i kraće programe te druge dodatne programe gradskih dječjih vrtića i uz sljedeću maksimalnu naknadu za:

a) kraće programe ovisno o duljini trajanja i broju dana u mjesecu potrebnih za realizaciju programa do 39,82 eura mjesečno,

b) posebne i alternativne programe do 66,36 eura mjesečno.

Visinu naknade za provedbu programa utvrđuje odlukom upravno vijeće gradskoga dječjeg vrtića uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

c) naknadu za specifične kraće programe za djecu s teškoćama u razvoju, koji zahtijevaju posebne uvjete, određuje upravno vijeće gradskog dječjeg vrtića uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

2. od naknade za davanje na korištenje prostora i opreme gradskog dječjeg vrtića drugim organizatorima programa za djecu predškolske dobi te iznimno od naknade za davanje na korištenje prostora i opreme za druge namjene, odnosno naknada za pružanje drugih usluga - pod uvjetom da to ne ometa redovito odvijanje djelatnosti gradskoga dječjeg vrtića i uz sljedeću minimalnu naknadu:

a) za provedbu kraćih programa za djecu predškolske dobi:

- 6,64 eura po satu - za sobu dnevnog boravka djece,

- 7,96 eura po satu - za polivalentnu dvoranu,

b) za ostale namjene:

- 6,64 eura po satu - za ostale prostore (predvorje, podrumski prostor i dr.),

- 10,62 eura po satu - za sobu dnevnog boravka djece,

- 13,27 eura po satu - za polivalentnu dvoranu.

Iznimno, gradski dječji vrtići mogu uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade:

- odrediti manji iznos naknade za korištenje prostora za provedbu programa namijenjenih predškolskoj i školskoj djeci te drugih programa od posebnog interesa, odnosno i bez naknade,

- odrediti veći iznos naknade za korištenje prostora ovisno o specifičnosti prostora i opreme.

Gradski dječji vrtići mogu dati prostor i opremu na korištenje bez naknade drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, kojima je osnivač Grad Zagreb, na temelju međusobnog sporazuma o korištenju prostora i uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Međusobnim dogovorom sporazumnih strana utvrdit će se iznos sudjelovanja korisnika prostora u plaćanju povećanih materijalnih troškova zakupodavca.

Ugovori o korištenju prostora i opreme gradskoga dječjeg vrtića mogu se sklopiti bez objavljivanja natječaja, ali uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Zaključuju se najdulje na jednu godinu.

Navedeni ostvareni prihodi zadržavaju se na žiroračunu gradskih dječjih vrtića, a moraju se koristiti na način utvrđen odlukom upravnih vijeća gradskih dječjih vrtića donesenom u skladu sa Zaključkom gradonačelnika Grada Zagreba o mjerilima i načinu korištenja nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb (Službeni glasnik Grada Zagreba 1/23).

Gradski dječji vrtići dužni su dostavljati Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade tromjesečno izvješće o ostvarenim vlastitim prihodima i utrošku sredstava po namjenama.

3.1.1.2. Sredstva iz proračuna Grada Zagreba osiguravaju se gradskim dječjim vrtićima prema jedinstvenim kriterijima, o provedbi kojih se brine Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade:

a) Rashodi za zaposlene (skupina 31 Računskog plana proračuna)

Sredstva za plaće i materijalna prava radnika u planiranom iznosu od 138.769.000,00 eura osiguravaju se gradskim dječjim vrtićima u skladu s Kolektivnim ugovorom za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, odnosno pravilnicima o radu gradskih dječjih vrtića, i to za strukturu i broj radnika koji odobrava Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade sukladno propisanim normativima. Sredstva se izvršavaju mjesečno na temelju obračuna i zahtjeva gradskih dječjih vrtića. Od navedenog iznosa iz izvornih sredstava Grada Zagreba osigurano je 125.097.000,00 eura (izvor 1.1.1), a ostatak sredstava u iznosu od 13.672.000,00 eura osiguran je iz uplata za redoviti predškolski program (izvor 4.3.2.).

b) Materijalni i financijski rashodi (skupine 32 i 34), Naknade građanima i kućanstvima u naravi (372) te rashodi za otplatu glavnice primljenih kredita i zajmova (544)

Sredstva za materijalne i financijske rashode poslovanja u planiranom iznosu od 31.224.300,00 eura osiguravaju se gradskim dječjim vrtićima preko akontacije koja se obračunava prema kriteriju opsega djelatnosti ili prema kriteriju stvarnih troškova za pojedine namjene, s tim da su gradski dječji vrtići dužni u rokovima koje odredi Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade dostavljati izvješća o stvarnim troškovima po namjenama na temelju kojih će se pratiti i prema potrebi usklađivati visina akontacije.

Naknade troškova zaposlenima (321) izvršavaju se kako slijedi:

a) Službena putovanja kao mjesečne akontacije svim gradskim dječjim vrtićima u jednakim iznosima.

b) Naknade za prijevoz, rad na terenu i odvojeni život kao mjesečne akontacije gradskim dječjim vrtićima, a na temelju stvarnog utroška iz dostavljenih obračuna za prethodni mjesec.

c) Stručno usavršavanje radnika kao tromjesečne akontacije svim gradskim dječjim vrtićima u jednakim iznosima.

Rashodi za materijal i energiju (322) izvršavaju se kao slijedi:

a) Rashodi uredskog materijala i ostali materijalni rashodi za dio kojemu je izvor prihoda proračun Grada Zagreba izvršavaju se kao mjesečne akontacije izračunate prema broju odgojno-obrazovnih skupina svakoga pojedinoga gradskoga dječjeg vrtića te po njihovim posebnim zahtjevima, a za dio kojemu je izvor prihoda proračun Republike Hrvatske, sredstva se transferiraju gradskim dječjim vrtićima na temelju Odluka koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

b) Rashodi za materijal i sirovine - prehrana djece izvršavaju se kao mjesečne akontacije gradskim dječjim vrtićima sukladno propisanim normativima i planiranom nazočnom broju djece. Gradski dječji vrtići su obvezni u rokovima koje odredi Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade dostavljati:

- podatke o planiranom broju nazočne djece za idući mjesec,

- mjesečna izvješća o stvarnoj nazočnosti djece i o plaćenim računima iz sredstava akontacije.

Sredstva za prehranu gradski dječji vrtići mogu realizirati u iznosu do 1,99 eura dnevno po nazočnom djetetu u programu. Navedeni iznos može biti i viši ako to zahtijeva realizacija posebnih programa uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

c) Rashodi za materijal i dijelove za tekuće investicijsko održavanje izvršavaju se kao mjesečne akontacije izračunate prema broju odgojno-obrazovnih skupina svakog pojedinog gradskog dječjeg vrtića.

d) Rashodi za energiju izvršavaju se kao mjesečne akontacije gradskim dječjim vrtićima, a na temelju stvarnog utroška iz dostavljenih obračuna za prethodni mjesec.

e) Rashodi za sitan inventar i autogume izvršavaju se tako da se za nabavu didaktike i sitnog inventara doznačuju sredstva prema prijavljenom broju novih odgojno-obrazovnih skupina i procijenjenoj nabavnoj vrijednosti te za obnovu postojeće didaktike i opreme odgojno-obrazovne skupine prema iskazanim potrebama od strane gradskih dječjih vrtića. Za nabavu didaktike i sitnog inventara za početak rada novih odgojno-obrazovnih skupina osigurat će se gradskim dječjim vrtićima iz sredstava proračuna Grada Zagreba najviše do 1.327,23 eura po odgojno-obrazovnoj skupini.

f) Rashodi za službenu, radnu i zaštitnu odjeću i obuću izvršavaju se prema broju zaposlenih i stvarnim potrebama gradskih dječjih vrtića.

Rashodi za usluge (323) izvršavaju se kako slijedi:

a) Rashodi za usluge telefona, pošte i prijevoza izvršavaju se dijelom izravnim podmirenjem obveza prema dobavljačima, po provedenim objedinjenim postupcima javne nabave i nakon toga sklopljenim ugovorima (telefonske usluge), a troškovi prijevoza kao refundacije stvarnih troškova po zahtjevima gradskih dječjih vrtića na temelju ugovora koji oni sklapaju uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te izravnim doznakama dobavljačima po ugovorima koje sklapa Grad Zagreb.

b) Rashodi za usluge tekućeg i investicijskog održavanja izvršavaju se dijelom mjesečnim ili kvartalnim akontacijama prema broju odgojno-obrazovnih skupina redovitog programa, a dijelom provedenim postupcima javne nabave i prema zahtjevima gradskih dječjih vrtića za nepredviđene radove održavanja objekata, opreme i hitne intervencije.

c) Rashodi za usluge promidžbe i informiranja izvršavaju se jednakim mjesečnim akontacijama gradskim dječjim vrtićima.

d) Rashodi za komunalne usluge izvršavaju se mjesečnim akontacijama, a na temelju praćenja i izvještavanja o stvarnim troškovima.

e) Rashodi za zakupnine i najamnine izvršavaju se na temelju ugovora koji sklapa Grad Zagreb, odnosno gradski dječji vrtići, uz prethodnu suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba.

f) Rashodi za zdravstvene i veterinarske usluge izvršavaju se mjesečnim akontacijama prema broju zaposlenika gradskih dječjih vrtića.

g) Rashodi za intelektualne i osobne usluge izvršavaju se mjesečnim akontacijama ravnomjerno po gradskim dječjim vrtićima te u iznimnim situacijama prema njihovim zahtjevima.

h) Rashodi za računalne usluge izvršavaju se jednakim mjesečnim akontacijama gradskim dječjim vrtićima.

i) Ostale usluge izvršavaju se po stvarnom trošku izravnim podmirenjem obveza prema pružatelju usluga.

Ostali nespomenuti rashodi poslovanja (329) izvršavaju se kako slijedi:

a) Rashodi za naknade za rad predstavničkih i izvršnih tijela, povjerenstava i sl. izvršavaju se prema stvarnom trošku, a po zahtjevima gradskih dječjih vrtića i prema odluci Gradske skupštine Grada Zagreba i dostavljenim podacima o nazočnosti sjednicama.

b) Rashodi za premije osiguranja izvršavaju se izravnim podmirenjem obveza prema osiguravateljima, po provedenim postupcima javne nabave i potom sklopljenim ugovorima od strane Grada Zagreba u ime i za račun gradskih dječjih vrtića.

c) Rashodi za reprezentaciju izvršavaju se ravnomjerno po gradskim dječjim vrtićima jedanput godišnje.

d) Rashodi za članarine i norme te pristojbe i naknade izvršavaju se po stvarnom trošku, a na temelju zahtjeva gradskih dječjih vrtića.

e) Troškovi sudskih postupaka izvršavaju se prema stvarnom trošku i zahtjevima gradskih dječjih vrtića.

f) Ostali nespomenuti rashodi poslovanja izvršavaju se na ime:

- sufinanciranja obilježavanja obljetnica gradskih dječjih vrtića na temelju njihovih dokumentiranih zahtjeva (663,61 euro za 5, 10, 15, 20 i 25 godina djelovanja dječjeg vrtića, 1.327,23 eura za 30 i svakih daljnjih 5 godina djelovanja dječjeg vrtića);

- organiziranja manifestacije "Dani dječjih vrtića" u suorganizaciji s gradskim dječjim vrtićima kojima će biti doznačena sredstva za realizaciju manifestacije;

- sufinanciranja gradskih dječjih vrtića za poboljšanje inkluzivne potpore u odgoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju;

- financiranje troškova edukativno-informativnih radionica o EU projektima koje će organizirati dječji vrtići s ciljem povećanja kapaciteta za pripremu i provedbu projekata sufinanciranih iz sredstava Europske unije, apsorpcije financijskih sredstava iz europskih fondova te stvaranja potencijalnih partnerstava.

Financijski rashodi (34) - izvršavaju se dijelom jednakim mjesečnim akontacijama prema gradskim dječjim vrtićima, a dijelom prema otplatnom planu dječjih vrtića za kamate za primljene zajmove (prema ugovorima za financijski leasing za nabavu vozila).

Naknade građanima i kućanstvima u naravi (372), sredstva su planirana u iznosu od 2.800,00 eura.

Otplata glavnice primljenih kredita i zajmova od kreditnih i ostalih financijskih institucija izvan javnog sektora (544) izvršavaju se mjesečno prema stvarnom trošku financijskog leasinga za nabavu dostavnog vozila sukladno otplatnom planu dječjih vrtića.

c) Rashodi za održavanje i opremanje dječjih vrtića (skupina 32 i 42)

Rashodi za održavanje i opremanje dječjih vrtića planirani su u ukupnom iznosu od 4.386.300,00 eura i koristit će se za ulaganja u građevinske objekte, za računalne usluge i za opremanje dječjih vrtića prema godišnjem programu prioriteta nabave opreme što ga donosi Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, nakon ocjene zahtjeva gradskih dječjih vrtića, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i gradskim aktima o objedinjenoj nabavi. Sredstva su planirana unutar Glave 00901. Održavanje i opremanje ustanova predškolskog odgoja i Glave 00902. Opremanje ustanova predškolskog odgoja. Prioritet je opremanje novih izgrađenih i adaptiranih predškolskih objekata. Program informatizacije gradskih dječjih vrtića obuhvaća nabavu i ugradnju instalacijske, računalne, prateće i komunikacijske opreme u svrhu provedbe informatizacije upravnih i stručnih poslova, rada stručnih timova i odgojitelja te programa za djecu starijih odgojno-obrazovnih skupina.

Gradski dječji vrtići dužni su u rokovima, koje odredi Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, dostavljati izvješća o stvarnim troškovima po namjenama na temelju kojih će se kontinuirano pratiti izvršenje navedenih rashoda.

d) Proširenje kapaciteta u predškolskom odgoju i obrazovanju

Grad Zagreb je objavio Poziv za iskazivanje interesa radi zakupa objekata javne i društvene - predškolske namjene ili zakupa poslovnih objekata za namjenu dječjeg vrtića na području Grada Zagreba, za potrebe proširenja kapaciteta ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu. Rashodi za provedbu aktivnosti vezano za Poziv planirani su u ukupnom iznosu od 424.000,00 eura i odnose se na rashode za zakupnine. Rashodi za zakupnine izvršavaju se po sklopljenom ugovoru na temelju ugovora o zakupu koji sklapa Grad Zagreb, a sve sukladno uvjetima Poziva. Za uređenje prostora te nabavu potrebne opreme, uređaja i namještaja planirano je 265.400,00 eura.

3.1.2. Vjerski i privatni dječji vrtići

Sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinanciraju se odobreni redoviti programi za djecu rane i predškolske dobi u vjerskim i privatnim dječjim vrtićima. U okviru osiguranih sredstava iz gradskog proračuna tim će se dječjim vrtićima osiguravati sredstva za redoviti 10-satni program ranog predškolskog odgoja i obrazovanja po djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba kako slijedi:

DOHODOVNI CENZUS

MJESEČNI IZNOS SUFINANCIRANJA PO DJETETU IZ PRORAČUNA GRADA ZAGREBA

1. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 780,01 eura i više

172,54 eura

2. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 600,01 eura do 780,00 eura

192,45 eura

3. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 430,01 eura do 600,00 eura

212,36 eura

4. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) do 430,00 eura

232,26 eura

Ukupan dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini umanjuje se za iznos plaćen za rate ili anuitete stambenog kredita (do najviše 12 rata ili anuiteta) po ugovoru za nekretninu kojom se rješava stambeno pitanje obitelji te za iznos plaćen za slobodno ugovorenu najamninu za potrebe stanovanja obitelji u stambenom prostoru najmodavca (do najviše 12 mjesečnih najamnina).

Mjesečni iznos sufinanciranja po djetetu utvrđuju vjerski i privatni dječji vrtići na temelju dokumentacije koju im dostavljaju roditelji/skrbnici.

Vjerski i privatni dječji vrtići dužni su Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade mjesečno (do 3. u mjesecu za prethodni mjesec) dostaviti:

- zahtjev za sufinanciranje i evidenciju o nazočnosti djece na temelju koje će se utvrditi iznos sufinanciranja po djetetu za prethodni mjesec,

- mjesečno izvješće o utrošku sredstava doznačenih iz gradskog proračuna u prethodnom mjesecu (po namjenama).

Ako se utvrdi da je vjerski ili privatni dječji vrtić dostavio netočnu evidenciju o nazočnosti djece za pojedini mjesec, umanjit će se mjesečni iznos sufinanciranja po djetetu u sljedećem razdoblju.

U slučaju ponovljenog dostavljanja netočne evidencije o nazočnosti djece, vjerskom ili privatnom dječjem vrtiću ukinut će se daljnje sufinanciranje.

Vjerski i privatni dječji vrtići samostalno utvrđuju kriterije i visinu sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni programa, čime se pokriva razlika do cijene programa dječjeg vrtića.

Ako dijete tijekom jednog mjeseca prelazi iz jednog u drugi vjerski ili privatni dječji vrtić, odnosno obrt dadilje, sufinanciranje po tom djetetu ostvaruje se u vjerskom ili privatnom dječjem vrtiću, odnosno obrtu dadilje iz kojeg dijete prelazi.

Sredstvima proračuna Grada Zagreba, uz sufinanciranje odobrenih redovitih programa za djecu rane i predškolske dobi, vjerskim i privatnim dječjim vrtićima osiguravat će se i dodatni mjesečni iznos od 120,00 eura po upisanom sufinanciranom djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade provodit će stalni nadzor nad primjenom utvrđenih kriterija u trošenju proračunskih sredstava u okviru sufinanciranja Grada Zagreba za odgojno-obrazovni program za svako dijete u vjerskim i privatnim dječjim vrtićima. Za financiranje vjerskih i privatnih vrtića u 2024. unutar glave 00901. planirano je 12.900.000,00 eura.

3.1.3. Drugi programi važni za razvoj ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu

Sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinanciraju se odobreni posebni programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje djeca s teškoćama u razvoju s prebivalištem na području Grada Zagreba ostvaruju u posebnim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb, i to:

- Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, za 6 - 7-satni program 287,00 eura i za 8 - 10-satni program 325,00 eura mjesečno po upisanom djetetu - za provođenje programa u 2024. osigurana su sredstva unutar Glave 00901. Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade (aktivnost ODGOJ I OBRAZOVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA SLUŠANJA I GOVORA, 3691 Tekući prijenosi između proračunskih korisnika istog proračuna) u iznosu od 670.000,00 eura.

- Centru za odgoj i obrazovanje "Goljak" i Centru za autizam za provođenje posebnih programa predškolskog odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju (za 5-satni program, 6 - 7-satni program i 8 - 10-satni program), prema sljedećim kriterijima:

a) stvarni troškovi odobrenog prijevoza djece, odnosno prijevoza pratitelja koji se utvrđuju:

- troškovi javnog prijevoza pratitelja u protuvrijednosti najjeftinije mjesečne pokazne karte prema tarifi javnog prijevoznika,

- troškovi individualnog prijevoza roditelja/skrbnika po prijeđenom broju kilometara tijekom mjeseca u visini 10 % važeće cijene goriva za vozilo kojim roditelj/skrbnik obavlja prijevoz, odnosno 15 % važeće cijene goriva ako roditelj/skrbnik prevozi više od jednog djeteta,

- troškovi prilagođenog prijevoza djeteta po prijeđenom broju kilometara tijekom mjeseca i cijeni prema ugovoru sklopljenom s registriranim prijevoznicima,

- troškovi prijevoza djeteta vlastitim vozilom ustanove po prijeđenom broju kilometara tijekom mjeseca i cijeni utvrđenoj financijskim planom vlastitog prijevoza ustanove;

b) stvarni troškovi prehrane djece koji se utvrđuju:

- za doručak 0,89 eura dnevno po nazočnom djetetu,

- za ručak 1,59 eura dnevno po nazočnom djetetu,

- za užinu 0,44 eura dnevno po nazočnom djetetu;

c) ostali materijalni troškovi programa koji se utvrđuju:

- 30,00 eura mjesečno po upisanom djetetu,

- 150,00 eura mjesečno po odgojnoj skupini.

Sredstva se doznačavaju ustanovama na temelju mjesečnog izvješća o upisanoj djeci s prebivalištem na području Grada Zagreba.

Za provođenje programa u 2024. osigurano je 64.400,00 eura unutar Glave 00903. Ustanove u osnovnoškolskom obrazovanju (aktivnost REDOVNA DJELATNOST USTANOVA OSNOVNOG ŠKOLSTVA, 3299 Ostali nespomenuti rashodi poslovanja).

Nadalje, sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinanciraju se odobreni programi za djecu rane i predškolske dobi, za djecu s teškoćama u razvoju i darovitu djecu, za djecu pripadnike nacionalnih manjina, za djecu pripadnike romske nacionalne manjine, programi za djecu iz socijalno depriviranih obitelji, programi za djecu usmjereni na jačanje razvojnih potencijala djece, očuvanje zdravlja djece, edukaciju i stvaranje poticajnih uvjeta u obiteljskom okruženju.

Za druge programe važne za razvoj ranog i predškolskog odgoja u Gradu Zagrebu sredstva se osiguravaju tijekom godine sukladno posebnim odlukama gradonačelnika Grada Zagreba u okviru raspoloživih proračunskih sredstava.

3.1.4. Dadilje

Sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinancira se djelatnost dadilja upisanih u obrtni registar s registriranom djelatnošću dadilje koje ispunjavaju uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje sukladno odredbama Zakona o dadiljama (Narodne novine 37/13 i 98/19), a koje obavljaju djelatnost na području Grada Zagreba.

U okviru osiguranih sredstava iz gradskog proračuna dadiljama se osiguravaju sredstva za osmosatno čuvanje, brigu i skrb o djeci rane i predškolske dobi pet dana tjedno, i to u mjesečnom iznosu po djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba kako slijedi:

DOHODOVNI CENZUS

MJESEČNI IZNOS SUFINANCIRANJA PO DJETETU IZ PRORAČUNA GRADA ZAGREBA

1. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 780,01 eura i više

172,54 eura

2. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 600,01 eura do 780,00 eura

192,45 eura

3. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 430,01 eura do 600,00 eura

212,36 eura

4. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) do 430,00 eura

232,26 eura

Ukupan dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini umanjuje se za iznos plaćen za rate ili anuitete stambenog kredita (do najviše 12 rata ili anuiteta) po ugovoru za nekretninu kojom se rješava stambeno pitanje obitelji te za iznos plaćen za slobodno ugovorenu najamninu za potrebe stanovanja obitelji u stambenom prostoru najmodavca (do najviše 12 mjesečnih najamnina).

Mjesečni iznos sufinanciranja po djetetu utvrđuju dadilje na temelju dokumentacije koju im dostavljaju roditelji/skrbnici.

Dadilje su dužne Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade mjesečno (do 3. u mjesecu za prethodni mjesec) dostaviti:

- zahtjev/račun za sufinanciranje i evidenciju o ostvarenom čuvanju, brizi i skrbi o djeci na temelju kojeg će se utvrditi iznos sufinanciranja po djetetu za prethodni mjesec,

- mjesečno izvješće o utrošku sredstava doznačenih iz gradskog proračuna u prethodnom mjesecu (po namjenama). S obzirom na namjenu utroška doznačenih sredstava, prihvatljivi troškovi su: troškovi radnika - plaće (bruto plaća dadilje i pomoćne dadilje, bonusi i dodatci na plaću, doprinosi na plaće, naknada troškova prijevoza dadilje), materijalni troškovi (nabava namirnica za prehranu djece i/ili catering, materijala i sredstava za održavanje higijene prostora u kojem borave djeca, didaktičke opreme, materijala za rad s djecom, troškovi struje, vode, plina, telefona, komunalna naknada za objekt u kojem obavlja registriranu djelatnost dadilje i koji ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje), troškovi usluga (računovodstvene usluge, usluge vanjskih suradnika), ostali troškovi poslovanja (rata/anuitet kredita ili iznos mjesečnog najma/zakupa za prostor u kojem obavlja registriranu djelatnost dadilje i koji ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje) i financijski rashodi (bankovne usluge). Troškovi koji nisu u okviru navedenoga smatraju se neprihvatljivim.

Ako se utvrdi da je dadilja dostavila netočnu evidenciju o ostvarenom čuvanju, brizi i skrbi o djeci za pojedini mjesec, umanjit će se mjesečni iznos sufinanciranja po djetetu u sljedećem razdoblju, a ako se utvrdi da je dadilja nenamjenski utrošila doznačena sredstva za prethodni mjesec, iznos sredstava u sljedećem razdoblju umanjit će se za utvrđeni iznos.

U slučaju ponovljenog dostavljanja netočne evidencije o ostvarenom čuvanju, brizi i skrbi o djeci, ili ponovljenog nenamjenskog trošenja doznačenih sredstava, dadilji će se ukinuti daljnje sufinanciranje.

Dadilje samostalno utvrđuju kriterije i visinu sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni čuvanja, brige i skrbi o djeci, čime se pokriva razlika do cijene čuvanja, brige i skrbi o djeci.

Ako dijete tijekom jednog mjeseca prelazi iz jednog u drugi vjerski ili privatni dječji vrtić, odnosno obrt dadilje, sufinanciranje po tom djetetu ostvaruje se u vjerskom ili privatnom dječjem vrtiću, odnosno obrtu dadilje iz kojeg dijete prelazi.

Sredstvima proračuna Grada Zagreba, uz sufinanciranje djelatnosti dadilja upisanih u obrtni registar s registriranom djelatnošću dadilje koje ispunjavaju uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje sukladno odredbama Zakona o dadiljama, a koje obavljaju djelatnost na području Grada Zagreba, odnosno za osmosatno čuvanje, brigu i skrb o djeci rane i predškolske dobi pet dana tjedno, osiguravat će se i dodatni mjesečni iznos od 120,00 eura po upisanom sufinanciranom djetetu s prebivalištem na području Grada Zagreba.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade provodit će stalni nadzor nad primjenom utvrđenih kriterija u trošenju proračunskih sredstava u okviru sufinanciranja Grada Zagreba za svako dijete u obrtu dadilja. Za financiranje dadilja u 2024. planirano je 1.199.000,00 eura.

3.1.5. Programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima izvan Grada Zagreba

Sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinanciraju se odobreni programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima izvan Grada Zagreba, a koji se nalaze u sastavu gradova i općina koji čine Urbanu aglomeraciju Zagreb za financijsko razdoblje 2021. - 2027. (gradovi Donja Stubica, Dugo Selo, Jastrebarsko, Oroslavje, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Zabok i Zaprešić te općine Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubravica, Gornja Stubica, Jakovlje, Klinča Sela, Kravarsko, Luka, Marija Bistrica, Marija Gorica, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Pušća, Rugvica, Stubičke Toplice, Stupnik i Veliko Trgovišće), za djecu s prebivalištem na području Grada Zagreba, koja u tim dječjim vrtićima ostvaruju redoviti program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Za posebne slučajeve djece s prebivalištem na području Grada Zagreba, a na privremenom su smještaju na području izvan Grada Zagreba, a to područje nije u sastavu gradova i općina koji čine Urbanu aglomeraciju Zagreb za financijsko razdoblje 2021. - 2027. (djeca smještena u udomiteljskoj obitelji ili kod drugog pružatelja socijalne usluge smještaja sukladno propisima koji uređuju socijalnu skrb), Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade u suradnji s nadležnim područnim uredima Hrvatskoga zavoda za socijalni rad utvrđuje pravo na sufinanciranje odobrenog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima izvan Grada Zagreba u kojima ta djeca ostvaruju redoviti program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sredstvima proračuna Grada Zagreba sufinancira se razlika između odlukom osnivača dječjeg vrtića utvrđenog iznosa sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni programa i pune cijene programa, ali ne više od iznosa koji Grad Zagreb osigurava za isti program gradskim dječjim vrtićima.

Sredstva za namjene iz stavka 1. planiraju se na Glavi 0901. Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade unutar Aktivnosti Vjerski i privatni vrtići i druge pomoći na poziciji: 3661 u iznosu od 419.500,00 eura.

3.2. Kriteriji za sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni programa gradskih dječjih vrtića

Sudjelovanje roditelja/skrbnika djece s prebivalištem na području Grada Zagreba i roditelja/skrbnika djece s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosno boravištem na području Grada Zagreba, u cijeni programa što ih njihova djeca ostvaruju u gradskim dječjim vrtićima, određuje se ovisno o vrsti i trajanju programa te o socijalnom statusu obitelji.

Ako su zadovoljene sve potrebe roditelja/skrbnika djece s prebivalištem na području Grada Zagreba i roditelja/skrbnika djece s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosno boravištem na području Grada Zagreba, za ostvarivanjem programa predškolskog odgoja i obrazovanja, gradski dječji vrtići mogu upisati i djecu roditelja/skrbnika koji nema/nemaju prebivalište na području Grada Zagreba uz uvjet da roditelji/skrbnici te djece plaćaju punu cijenu programa (uz mogućnost da dio ili puni iznos cijene programa snose jedinice lokalne samouprave u kojima roditelj/skrbnik ima/imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, odnosno odgovarajuće jedinice drugih država).

3.2.1. Redoviti program - petodnevni tjedan

Cijena za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu planirana na temelju prosječnih troškova programa sukladno odredbama članka 42. Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe za 2024. iznosi:

- za redoviti 10-satni program 252,17 eura,

- za redoviti poludnevni program 172,54 eura.

Poludnevni se program ustrojava samo ako su zadovoljene sve potrebe djece iz prioritetnih kategorija za ostvarivanjem 10-satnog programa.

Cijena za poludnevni redoviti program primjenjuje se samo ako je ustrojena redovita odgojno-obrazovna skupina poludnevnog programa, a iznimno i za pojedinačne slučajeve skraćenog boravka djece s posebnim potrebama u trajanju od 4 do 6 sati dnevno (na temelju: mišljenja članova stručnog tima gradskog dječjeg vrtića, nalaza i mišljenja nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi, potvrde izabranog pedijatra ili obiteljskog liječnika) u okviru odgojno-obrazovne skupine u redovitom cjelodnevnom programu, odnosno djelomično integrirane u odgojno-obrazovne skupine u redovitom cjelodnevnom programu i u verificirani program specijalizirane ustanove.

Sukladno Odluci o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od roditelja/skrbnika - korisnika usluga, sudjelovanje roditelja/skrbnika djece s prebivalištem na području Grada Zagreba i roditelja/skrbnika djece s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosno boravištem na području Grada Zagreba, u utvrđenoj cijeni redovitog programa prema trajanju, utvrđuje se kako slijedi:

DOHODOVNI CENZUS

MJESEČNI IZNOS SUDJELOVANJA RODITELJA/SKRBNIKA U CIJENI REDOVITOG PROGRAMA

CJELODNEVNI

u trajanju

od 7 do 10 sati dnevno

POLUDNEVNI

u trajanju

od 4 do 6 sati dnevno

1. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 780,01 eura i više

79,63 eura

51,76 eura

2. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 600,01 eura do 780,00 eura

59,73 eura

38,82 eura

3. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) od 430,01 eura do 600,00 eura

39,82 eura

25,88 eura

4. prosječni mjesečni dohodak po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini) do 430,00 eura

19,91 euro

12,94 eura

Ukupan dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini umanjuje se za iznos plaćen za rate ili anuitete stambenog kredita (do najviše 12 rata ili anuiteta) po ugovoru za nekretninu kojom se rješava stambeno pitanje obitelji te za iznos plaćen za slobodno ugovorenu najamninu za potrebe stanovanja obitelji u stambenom prostoru najmodavca (do najviše 12 mjesečnih najamnina).

Olakšice u plaćanju redovitog programa za dijete imaju roditelji/skrbnici djece s prebivalištem na području Grada Zagreba i roditelji/skrbnici djece s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosno boravištem na području Grada Zagreba kako slijedi:

- roditelji/skrbnici, ako je jedan od njih osoba s invaliditetom upisana u Registar osoba s invaliditetom, oslobađaju se obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa;

- roditelji/skrbnici djece na privremenom smještaju u udomiteljskoj obitelji, u domu za djecu ili kod drugog pružatelja socijalne usluge smještaja sukladno propisima koji reguliraju socijalnu skrb (ako djeca i nemaju prebivalište na području Grada Zagreba, a njihov skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području Grada Zagreba odnosno pružatelj socijalne usluge smještaja ima sjedište ili podružnicu na području Grada Zagreba) oslobađaju se obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa u suradnji s nadležnim područnim uredima Hrvatskoga zavoda za socijalni rad;

- roditelji/skrbnici koji su s djecom na privremenom smještaju u kriznim situacijama kod nekog od pružatelja socijalne usluge smještaja sukladno propisima koji reguliraju socijalnu skrb oslobađaju se obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa za vrijeme trajanja privremenog smještaja;

- roditelji/skrbnici korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu u sustavu socijalne skrbi oslobađaju se obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa;

- roditelji/skrbnici trećeg i svakog sljedećeg djeteta iste obitelji, koja su istovremeno upisana u gradski dječji vrtić, oslobađaju se obveze sudjelovanja u cijeni redovitog programa za treće i svako sljedeće dijete iste obitelji;

- roditelji/skrbnici drugog djeteta iste obitelji upisanog u gradski dječji vrtić plaćaju 75 % od iznosa sudjelovanja u cijeni redovitog programa za drugo dijete iste obitelji;

- samohrani roditelj plaća 50 % od iznosa sudjelovanja u cijeni redovitog programa (samohranim roditeljem smatra se samohrani roditelj kako je utvrđeno zakonom kojim se uređuje socijalna skrb);

- roditelji/skrbnici djece s posebnim potrebama koja borave skraćeno, do tri sata dnevno u redovitom cjelodnevnom programu gradskih dječjih vrtića, plaćaju 40 % od iznosa sudjelovanja u cijeni redovitog programa.

Roditelj/skrbnik može se koristiti samo jednom olakšicom koja je za njega najpovoljnija.

Iznos sudjelovanja roditelja/skrbnika i pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju gradski dječji vrtići na temelju dokumentacije koju im dostavljaju roditelji/skrbnici prilikom upisa djeteta u dječji vrtić, početkom svake kalendarske godine, ili u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade utvrđuje pravo na oslobađanje, odnosno smanjivanje obveze sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni redovitog programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica, u suradnji s nadležnim područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad na području Grada Zagreba.

Mjesečni iznos uplate roditelja/skrbnika za ostvarivanje redovitoga petodnevnog programa je fiksan i ne ovisi o broju dana boravka djeteta u gradskom dječjem vrtiću. Iznimno, za mjesec u kojem je dijete boravilo u gradskom dječjem vrtiću do najviše 5 dana, a izostanak je opravdan liječničkom potvrdom, roditelj/skrbnik plaća 40 % utvrđenog iznosa sudjelovanja u cijeni programa. Isto tako, tijekom ljetnih mjeseci (lipanj, srpanj, kolovoz), za mjesec u kojem je dijete boravilo u gradskom dječjem vrtiću do najviše 5 dana (godišnji odmor roditelja/skrbnika), roditelj/skrbnik plaća 40 % utvrđenog iznosa sudjelovanja u cijeni programa.

Za boravak djece u gradskom dječjem vrtiću subotom roditelj/skrbnik plaća 2,65 eura po satu djetetova boravka ako posebnim zaključkom gradonačelnika Grada Zagreba nije drukčije utvrđeno.

3.2.2. Program predškole

Cijena programa predškole iznosi 15,93 eura mjesečno.

Program predškole je obvezni program odgojno-obrazovnoga rada s djecom koja nisu polaznici redovitog programa u godini prije polaska u osnovnu školu te je besplatan za roditelje/skrbnike čija su djeca uključena u taj program.

3.2.3. Programi za djecu s teškoćama u razvoju

Cijena programa za djecu s teškoćama u razvoju utvrđuje se prema trajanju i specifičnim uvjetima provedbe programa.

Sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni programa za djecu s teškoćama u razvoju, djelomično integriranu u odgojno-obrazovne skupine u redovitom cjelodnevnom programu i u verificirani program specijalizirane ustanove, odnosno koja borave skraćeno, do tri sata dnevno u redovitom cjelodnevnom programu gradskih dječjih vrtića, utvrđuje se prema kriterijima iz podtočke 3.2.1. (kao da ostvaruju redoviti program).

Roditelji/skrbnici djece koji ostvaruju pravo na sufinanciranje iz podtočke 3.2.1. oslobođeni su sudjelovanja u cijeni posebnih verificiranih programa za djecu s teškoćama u razvoju (odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom).

3.2.4. Posebni cjelodnevni, poludnevni i kraći programi, odgojno-zdravstveni i drugi programi

Sukladno trajanju i specifičnim uvjetima ostvarivanja programa, visinu dodatne uplate roditelja/skrbnika za posebne cjelodnevne, poludnevne i kraće programe, odgojno-zdravstvene i druge verificirane programe i eventualne olakšice utvrđuju upravna vijeća gradskih dječjih vrtića uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Dodatna uplata roditelja/skrbnika za navedene programe iznosi do 66,36 eura mjesečno za posebne programe koji se provode u odgojno-obrazovnim skupinama pet dana tjedno, a za kraće programe do 39,82 eura mjesečno.

4. PROVEDBA I IZMJENA PROGRAMA

Gradonačelnik Grada Zagreba, sukladno ovlastima iz članka 60. Statuta Grada Zagreba, odlučuje o načinu provedbe Programa javnih potreba u okviru sredstava osiguranih proračunom Grada Zagreba za pojedine namjene, odnosno predlaže, prema potrebi, izmjene Programa javnih potreba, a posebice u slučajevima:

- poremećaja u ostvarivanju prihoda proračuna Grada Zagreba;

- zahtjeva novoosnovanih dječjih vrtića i drugih ustanova s programima predškolskog odgoja i obrazovanja za uključivanje u Program javnih potreba;

- potrebe za izmjenom kriterija za financiranje djelatnosti gradskih dječjih vrtića i drugih nositelja Programa javnih potreba iz sredstava proračuna Grada Zagreba na temelju analize stvarnih troškova;

- potrebe za izmjenom kriterija za sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni programa;

- potrebe za izmjenom opsega djelatnosti na temelju rezultata upisa djece za pedagošku godinu 2024./2025.;

- obveze usklađivanja s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe te drugim propisima;

- zahtjeva za uključivanjem novih obrta dadilja u sustav sufinanciranja.

KLASA: 400-06/23-01/103

URBROJ: 251-16-04-23-39

Zagreb, 12. prosinca 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija