zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

13.09.2023.

Donesen

07.09.2023.

Stupa na snagu

21.09.2023.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada

Pročišćeni tekst vrijedi od 21.09.2023.

Narodne novine 30/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 30/23)

Na temelju članka 113. Zakona o gospodarenju otpadom (Narodne novine 84/21) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 26. sjednici, 7. rujna 2023., donijela je

ODLUKU

o sprječavanju odbacivanja otpada

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuju mjere sprječavanja protuzakonitog odbacivanja otpada i mjere uklanjanja protuzakonito odbačenog otpada na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Protuzakonito odbacivanje otpada u okoliš je svako ostavljanje, napuštanje, odbacivanje ili odlaganje otpada izvan lokacije gospodarenja otpadom i ne odnosi se na mjesto primopredaje otpada u sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

MJERE ZA SPRJEČAVANJE PROTUZAKONITOG ODBACIVANJA OTPADA

Članak 3.

Mjere za sprječavanje protuzakonitog odbacivanja otpada su:

- unaprjeđenje sustava za zaprimanje obavijesti o protuzakonito odbačenom otpadu;

- unaprjeđenje sustava za evidenciju lokacija protuzakonito odbačenog otpada;

- nadzor područja Grada Zagreba te pojačani nadzor lokacija na kojima se učestalo protuzakonito odbacuje otpad;

- postavljanje prepreka za sprječavanje prolaska;

- postavljanje video-nadzora;

- dodatno ulaganje u tehničku opremu (dronovi i drugo);

- postavljanje obavijesnih ploča o zabrani odbacivanja otpada;

- provođenje izobrazno-informativnih aktivnosti o pravilnom odlaganju otpada na za to predviđena mjesta te o štetnosti i posljedicama odbacivanja otpada u okoliš.

Članak 4.

Protuzakonito odbačeni otpad može se prijaviti na sljedeće načine:

- u sustav za zaprimanje obavijesti o protuzakonito odbačenom otpadu putem online servisa za građane objavljenom na mrežnoj stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr;

- telefonom i elektroničkom poštom objavljenima na mrežnoj stranici Grada Zagreba;

- u prostorijama gradskoga upravnog tijela nadležnog za komunalno redarstvo;

- pisanim putem na adresu gradskoga upravnog tijela nadležnog za komunalno redarstvo.

Članak 5.

Gradsko upravno tijelo nadležno za komunalno redarstvo vodi i održava evidenciju lokacija protuzakonito odbačenog otpada.

U evidenciju iz stavka 1. ovoga članka unose se podaci o lokacijama onečišćenim otpadom, količini otpada, izvršenim nadzorima komunalnih redara, izdanim rješenjima i drugi podaci.

Članak 6.

Radi utvrđivanja postojanja protuzakonito odbačenog otpada na području Grada Zagreba komunalni redar provodi nadzor.

Na lokacijama na kojima je u prethodne dvije godine evidentirano postojanje protuzakonito odbačenog otpada nadzor se provodi najmanje dva puta godišnje, a na lokacijama na kojima je utvrđeno učestalo protuzakonito odbacivanje otpada i češće.

Članak 7.

Na lokacijama na kojima je evidentirano učestalo protuzakonito odbacivanje otpada mogu se postaviti prepreke kojima se priječi prolazak do lokacije, odnosno može se postaviti videonadzor i druga tehnička oprema kojom se može utvrditi protuzakonito odbacivanje otpada.

Postavljanje prepreka iz stavka 1. ovoga članka odobrava gradsko upravno tijelo nadležno za građenje komunalne infrastrukture i održavanje javnoprometnih površina na zahtjev komunalnih redara, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Prepreke iz stavka 1. ovoga članka mogu biti žičane ograde, betonski blokovi i druge slične prepreke.

Članak 8.

Obavijesne ploče o zabrani odbacivanja otpada postavljaju se na lokacije na kojima se učestalo protuzakonito odbacuje otpad.

Članak 9.

Izobrazno-informativne aktivnosti o štetnosti protuzakonitog odbacivanja otpada u okoliš mogu uključivati:

- objavljivanje informacija o štetnosti protuzakonitog odbacivanja otpada u okoliš na mrežnoj stranici Grada Zagreba i na aplikaciji Razvrstaj moj ZG;

- tiskanje i dijeljenje letaka, vodiča, brošura i slično;

- informiranje javnosti putem sredstava javnog priopćavanja;

- poticanje provedbe akcija prikupljanja protuzakonito odbačenog otpada;

- organizaciju javnih tribina o pravilnom odlaganju otpada.

MJERE ZA UKLANJANJE PROTUZAKONITO ODBAČENOG OTPADA

Članak 10.

Protuzakonito odbačeni otpad mora se predati osobi koja posjeduje dozvolu za gospodarenje otpadom sukladno propisima o gospodarenju otpadom.

Članak 11.

Komunalni redar ovlašten je utvrditi identitet fizičke osobe počinitelja odbacivanja otpada uvidom u osobni identifikacijski dokument ili na drugi odgovarajući način.

Fizička osoba počinitelj odbacivanja otpada dužna je na zahtjev predočiti na uvid komunalnom redaru osobni identifikacijski dokument radi utvrđivanja identiteta počinitelja odbacivanja otpada.

Ako fizička osoba počinitelj odbacivanja otpada na zahtjev komunalnog redara ne predoči na uvid osobni identifikacijski dokument radi provjere identiteta, komunalni redar je ovlašten zatražiti pružanje pomoći od djelatnika ministarstva nadležnog za unutarnje poslove radi utvrđivanja identiteta počinitelja odbacivanja otpada.

Ako komunalni redar utvrdi postojanje opravdane sumnje da je opasni ili drugi otpad odbačen na nekretnini čiji vlasnik, odnosno posjednik, ako vlasnik nekretnine nije poznat, odnosno da osoba koja sukladno posebnom propisu upravlja određenim područjem (dobrom) ne dopušta pristup radi utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi s odbačenim otpadom, komunalni redar ovlašten je zatražiti nalog suda i asistenciju djelatnika ministarstva nadležnog za unutarnje poslove radi pristupa na nekretninu u svrhu utvrđivanja činjenica.

Članak 12.

Komunalni redar naređuje uklanjanje otpada osobi koja je nepropisno uskladištila, ostavila, odbacila i/ili odložila otpad.

Ako je osoba koja je nepropisno uskladištila, ostavila, odbacila i/ili odložila otpad nepoznata, komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje otpada vlasniku nekretnine na kojoj je nepropisno uskladišten, ostavljen, odbačen i/ili odložen otpad ili posjedniku nekretnine ako vlasnik nekretnine nije poznat ili osobi koja sukladno posebnim propisima upravlja određenim područjem (dobrom) ako je otpad odložen na tom području (dobru) ili osobi koju je zatekao da odbacuje otpad izvan lokacije gospodarenja otpadom ili osobi za koju se može dokazati da je otpad odbacila izvan lokacije gospodarenja otpadom.

Rješenjem iz stavaka 1. i 2. ovoga članka određuje se: lokacija i procijenjena količina otpada, obveznik uklanjanja otpada te obveza uklanjanja otpada predajom ovlaštenoj osobi za gospodarenje tom vrstom otpada u roku koji ne može biti duži od šest mjeseci.

Protiv rješenja komunalnog redara može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za zaštitu okoliša.

Istekom roka određenog rješenjem iz stavaka 1. i 2. ovoga članka komunalni redar utvrđuje ispunjavanje obveze određene rješenjem.

Ako komunalni redar utvrdi da obveza određena rješenjem iz stavka 1. ovoga članka nije izvršena, Grad Zagreb osigurat će uklanjanje tog otpada predajom ovlaštenoj osobi za gospodarenje tom vrstom otpada na trošak izvršenika.

Članak 13.

Pravna i fizička osoba - obrtnik može, u suradnji s osobom koja posjeduje dozvolu za gospodarenje otpadom ili je upisana u Evidenciju kao sakupljač otpada ili kao oporabitelj bez dozvole ili kao trgovac koji je ovlašten preuzeti otpad u posjed, organizirati akciju prikupljanja određenog otpada u svrhu provedbe sportskoga, edukativnoga, ekološkoga ili humanitarnog sadržaja.

Prije početka akcije iz stavka 1. ovoga članka potrebno je o održavanju akcije obavijestiti gradsko upravno tijelo nadležno za zaštitu okoliša.

Osoba koja organizira akciju obvezna je u roku od osam dana od završetka akcije iz stavka 1. ovoga članka dostaviti gradskom upravnom tijelu nadležnom za zaštitu okolišu izvješće o provedenoj akciji koje sadrži sljedeće podatke: vrijeme trajanja akcije, vrste i količine otpada koje su prikupljene i osobe kojima je otpad predan na daljnje gospodarenje.

Članak 14.

Gradonačelnik Grada Zagreba jedanput godišnje, do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu, podnosi Gradskoj skupštini Grada Zagreba izvješće o lokacijama i količinama protuzakonito odbačenog otpada, troškovima uklanjanja protuzakonito odbačenog otpada i provedbi mjera iz ove odluke.

Članak 15.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/18).

Članak 16.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/352

URBROJ: 251-16-04-23-7

Zagreb, 7. rujna 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija