zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

13.06.2023.

Donesen

07.06.2023.

Stupa na snagu

21.06.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i načinu dodjele potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti

Pročišćeni tekst vrijedi od 21.06.2023.

Narodne novine 18/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i načinu dodjele potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 18/23)

Na temelju članka 160. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22) i glave 9. stavka 1. Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2019. - 2023. (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/19), gradonačelnik Grada Zagreba, 7. lipnja 2023., donosi

PRAVILNIK

o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i načinu dodjele potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti

Članak 1.

U Pravilniku o kriterijima i načinu dodjele potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/19 i 25/22) u članku 6. stavku 1. na kraju alineje 2. točka se zamjenjuje točkom sa zarezom i dodaje se alineja 3. koja glasi:

"- mikro, mala i srednja trgovačka društva u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte."

U stavku 2. alineji 4. riječi: "na neodređeno vrijeme" brišu se.

Na kraju alineje 4. točka se zamjenjuje točkom sa zarezom i dodaje se alineja 5. koja glasi:

"- imati najmanje jednog (1) zaposlenog u punom radnom vremenu (vlasnik ili jedan zaposlenik) godinu dana od dana sklapanja ugovora."

U stavku 3. riječi: "na neodređeno vrijeme" brišu se.

Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

"Ukoliko se radi o novoosnovanom trgovačkom društvu, ono mora imati najmanje jednog (1) zaposlenog u punom radnom vremenu."

Članak 2.

U članku 7. stavku 1. alineji 3. riječi u zagradi: "i osoba na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa" brišu se.

Članak 3.

U članku 9. u tabelarnom prikazu pod rednim brojem 3. u stupcu: "KRITERIJI" kosa crta i riječi: "OSOBE NA STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU" brišu se.

Članak 4.

U članku 10. stavcima 2. i 3. riječi: "30.000,00 kuna" zamjenjuju se riječima: "4.000,00 eura", a riječi: "10.000,00 kuna" zamjenjuju se riječima: "1.500,00 eura".

Članak 5.

U članku 13. stavak 5. mijenja se i glasi:

"U natječaju se navode korisnici, uvjeti, namjena i kriteriji za dodjelu potpora, popis dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev te iznos osiguranih sredstava u proračunu Grada Zagreba."

Članak 6.

U članku 15. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Datum i vrijeme predaje Zahtjeva za dodjelu potpora u pisarnicu Gradske uprave Grada Zagreba odnosno datum i vrijeme predaje preporučene pošiljke u poštanski ured smatrat će se trenutkom zaprimanja zahtjeva na natječaj. Zahtjevi zaprimljeni prije i nakon propisanog vremenskog roka objavljenog natječaja neće se uzimati u razmatranje."

Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.

Dosadašnji stavak 3. koji postaje stavak 4. mijenja se i glasi:

"Povjerenstvo izrađuje i utvrđuje prijedlog liste za dodjelu potpora obrtima i slobodnim zanimanjima te prijedlog liste za dodjelu potpora trgovačkim društvima u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte."

Članak 7.

Članak 16. mijenja se i glasi:

"Gradonačelnik utvrđuje listu za dodjelu potpora obrtima i slobodnim zanimanjima i listu za dodjelu potpora trgovačkim društvima u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte na temelju prijedloga Povjerenstva.

Na temelju lista iz stavka 1. ovoga članka na internetskoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) objavit će se popisi obrta i slobodnih zanimanja te trgovačkih društava u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte kojima je odobrena potpora, a koji će sadržavati: popis korisnika potpore, djelatnost i odobreni iznos.

Nepotpuni, nepravovremeni, zahtjevi koji ne ispunjavaju uvjete i kriterije navedene u natječaju i oni koji nisu povezani s prihvatljivim namjenama iz članka 7. ovog pravilnika neće biti uvršteni na liste za dodjelu potpora iz stavka 1. ovoga članka.

Uz popise iz stavka 2. ovoga članka objavit će se i popisi svih pristiglih zahtjeva po redoslijedu zaprimanja s navođenjem razloga neuvrštavanja na liste.

Na temelju utvrđenih lista iz stavka 1. ovoga članka s korisnicima potpore se sklapaju ugovori kojima će se utvrditi međusobna prava i obveze. Nakon sklapanja ugovora, odobrena sredstva isplaćuju se na poslovni račun korisnika.

Utvrdi li se da je korisniku potpore blokiran poslovni račun ili da je promijenjeno sjedište izvan područja grada Zagreba ili da je prestao obavljati djelatnost za koju mu je odobrena potpora, Grad neće isplatiti odobrena sredstva.

Korisnik potpore je prilikom sklapanja ugovora iz stavka 5. ovoga članka dužan dostaviti solemniziranu bjanko zadužnicu za dužnika i jamca platca kao sredstvo osiguranja u slučaju povrata potpore ako potpora nije namjenski utrošena ili ako nisu uložena vlastita sredstva ili ako potpora ne bude opravdana ili ako ne dostavi dokaz da je godinu dana od dana sklapanja ugovora imao najmanje jednog (1) zaposlenog u punom radnom vremenu (vlasnik ili jedan zaposlenik).

Članak 8.

U članku 17. stavku 1. riječi: "1.000,00 kuna" zamjenjuju se riječima: "130,00 eura", a riječi: "dana nabave" zamjenjuju se riječima: "dostave izvješća o namjenski utrošenim sredstvima".

Stavci 5. i 6. mijenjaju se i glase:

"Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje provodit će kontrolu namjenskog korištenja sredstava. Korisnici potpore dužni su u roku iz stavka 1. ovoga članka dostavljati izvješće Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje o namjenski utrošenim sredstvima s prilozima računa, bankarskim izvodima i fotodokumentacijom, a nakon čega će se metodom uzorka provesti kontrola na licu mjesta.

Utvrdi li se da korisnik potpore nije uložio vlastita sredstva iz članka 11. ovoga pravilnika ili da dodijeljena sredstva nije iskoristio namjenski ili da potporu nije opravdao ili da nije dostavio dokaz da je godinu dana od dana sklapanja ugovora imao najmanje jednog (1) zaposlenog u punom radnom vremenu (vlasnik ili jedan zaposlenik), doznačeni iznos potpore s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom dužan je vratiti u roku od 30 dana od dana primitka poziva za povrat potpore."

Članak 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 306-02/23-02/25

URBROJ: 251-01-12-23-2

Zagreb, 7. 6. 2023.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, mag. pol., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija