zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove

Pročišćeni tekst vrijedi od 11.08.2023.

Narodne novine 6/2023, 26/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 6/23, 26/23)

Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 86/08, 61/11 i 112/19), na prijedlog pročelnika Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove, gradonačelnik Grada Zagreba, 1. veljače 2023., donosi

PRAVILNIK

o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovim se pravilnikom utvrđuje unutarnji red Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (u nastavku teksta: Ured), način rada i upravljanje Uredom, unutarnje ustrojstvo, nazivi i djelokrug unutarnjih ustrojstvenih jedinica (u nastavku teksta: ustrojstvene jedinice) te upravljanje njima, sistematizacija radnih mjesta, nazivi i opisi poslova radnih mjesta, stručni i drugi uvjeti za raspored na radna mjesta, broj izvršitelja i druga pitanja od značaja za rad Ureda.

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

II. UNUTARNJE USTROJSTVO

Članak 2.

U Uredu se za obavljanje upravnih, stručnih i drugih poslova iz njegova djelokruga odnosno nadležnosti (u nastavku teksta: poslovi) ustrojavaju sljedeće ustrojstvene jedinice:

1. ODJEL ZA KATASTAR ZEMLJIŠTA I NEKRETNINA

1.1. Odsjek I (Zagreb)

1.1.1. Pododsjek za katastar zemljišta i nekretnina

1.1.2. Pododsjek za geodetsko-katastarsku dokumentaciju

1.2. Odsjek II (Susedgrad)

1.3. Odsjek III (Sesvete)

1.4. Odsjek IV (Novi Zagreb)

2. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKE BAZE PODATAKA

3. ODJEL ZA KATASTAR INFRASTRUKTURE I KUĆNE BROJEVE

3.1. Odsjek za katastar infrastrukture

3.2. Odsjek za kućne brojeve

4. ODJEL ZA PRAVNE I OPĆE POSLOVE

4.1. Odsjek za pravne, službeničke i opće poslove

4.2. Odsjek za pomoćne poslove

5. ODJEL ZA GEODETSKE POSLOVE

6. ODJEL ZA BAZU ZEMLJIŠNIH PODATAKA GRADA ZAGREBA


Članak 3.

Izvan ustrojstvenih jedinica Ureda obavljaju se poslovi pomoćnika pročelnika za pravne poslove, pomoćnika pročelnika za katastar i geodetske poslove, višeg stručnog savjetnika pročelnika i administrativnog tajnika.

III. DJELOKRUG USTROJSTVENIH JEDINICA

1. ODJEL ZA KATASTAR ZEMLJIŠTA I NEKRETNINA

Članak 4.

Odjel za katastar zemljišta i nekretnina obavlja upravne i stručne poslove vezane uz osnivanje, vođenje i održavanje katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u predmetima promjene u katastarskom operatu, pregled i potvrdu geodetskih elaborata te se obavljaju i drugi poslovi.

U Odjelu za katastar zemljišta i nekretnina poslove obavljaju:

1.1. Odsjek I (Zagreb)

U Odsjeku I obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanje katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u predmetima promjene u katastarskom operatu, pregled i potvrda geodetskih elaborata te se obavljaju i drugi poslovi.

1.1.1. Pododsjek za katastar zemljišta i nekretnina

U Pododsjeku za katastar zemljišta i nekretnina obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanja katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje popisno knjižnog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike) i rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u predmetima promjene u katastarskom operatu.

1.1.2. Pododsjek za geodetsko-katastarsku dokumentaciju

U Pododsjeku za geodetsko-katastarsku dokumentaciju obavljaju se poslovi vođenja i održavanja katastra nekretnina i katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanja podataka iz katastarske dokumentacije, pregled i potvrda geodetskih elaborata, identifikacija i rješavanje upravnih stvari u provedbi geodetskih elaborata.

1.2. - 1.4. Odsjek II (Susedgrad), Odsjek III (Sesvete), Odsjek IV (Novi Zagreb)

U Odsjeku II, Odsjeku III i Odsjeku IV obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanje katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), izrada identifikacija, rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u predmetima promjene u katastarskom operatu, pregled i potvrda geodetskih elaborata te rješavanje upravnih stvari u provedbi geodetskih elaborata.

U Odjelu za katastar zemljišta i nekretnina izvan ustrojstvenih jedinica poslove obavlja stručni referent za dokumentaciju.

2. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKE BAZE PODATAKA

Članak 5.

Odjel za geodetsko-katastarske baze podataka obavlja poslove vezane uz primjenu geoinformacijske tehnologije u postupku uspostave i razvoja sustava za upravljanje geodetsko-katastarskim bazama podataka koje sukladno propisima prikuplja i čuva Ured. Obavljaju se poslovi vezani uz digitalizaciju, obradu rasterskih i vektorskih podataka pri unosu u baze podataka, prostorne analize i statistike podataka, poboljšanja kvalitete i homogenizacije digitalnog katastarskog plana, poslovi pružanja podrške razvoju i predlaganja mjera za unapređenje geoinformacijskog sustava. Obavljaju se poslovi identifikacija u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za tijela državne uprave i obrada službenih podataka za tijela državne uprave i Grada Zagreba. Obavljaju se i poslovi osnivanja, vođenja i održavanja Registra prostornih jedinica za područje Grada Zagreba, obrade podataka i izrade prostornih podloga za potrebe Grada i drugih korisnika, izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata te se obavljaju i drugi poslovi.

3. ODJEL ZA KATASTAR INFRASTRUKTURE I KUĆNE BROJEVE

Članak 6.

Odjel za katastar infrastrukture i kućne brojeve obavlja poslove osnivanja, vođenja, čuvanja i održavanja katastra infrastrukture elektroenergetske, elektroničke komunikacijske, toplovodne, plinovodne, naftovodne, vodovodne i odvodne infrastrukture te drugih objekata i uređenih područja koji im pripadaju, pregleda i potvrde geodetskih elaborata infrastrukture, izdavanja podataka iz katastra infrastrukture (potvrda, izvoda, ispisa, uvjerenja i preslika) te pružanja drugih podataka iz tih evidencija, određivanja kućnih brojeva i izdavanja potvrda o kućnom broju, priprema i izrada tehničke dokumentacije za postavljanje ploča za označavanje imena ulica i trgova i kućnih brojeva, kontrola postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, stručni i administrativno-tehnički poslovi za potrebe Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba te se obavljaju i drugi poslovi.

U Odjelu za katastar infrastrukture i kućne brojeve poslove obavljaju:

3.1. Odsjek za katastar infrastrukture

U Odsjeku za katastar infrastrukture obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja, čuvanja i održavanja katastra infrastrukture elektroenergetske, elektroničke komunikacijske, toplovodne, plinovodne, naftovodne, vodovodne i odvodne infrastrukture te drugih objekata i uređenih područja koji im pripadaju, pregleda i potvrde geodetskih elaborata infrastrukture, izdavanja podataka iz katastra infrastrukture (izvoda, ispisa, uvjerenja i preslika) te pružanja drugih podataka iz tih evidencija.

3.2. Odsjek za kućne brojeve

U Odsjeku za kućne brojeve obavljaju se poslovi određivanja kućnih brojeva, izdavanja potvrda o kućnom broju, priprema i izrada tehničke dokumentacije za postavljanje ploča za označavanje imena ulica i trgova i kućnih brojeva, kontrola postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, stručni i administrativno-tehnički poslovi za potrebe Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba.

U Odjelu za katastar infrastrukture i kućne brojeve izvan ustrojstvenih jedinica obavljaju se poslovi informatičkog referenta.

4. ODJEL ZA PRAVNE I OPĆE POSLOVE

Članak 7.

Odjel za pravne i opće poslove obavlja upravne i stručne poslove vezane uz rješavanja u prvom stupnju u složenijim upravnim stvarima promjene u katastarskom operatu iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, postupanja po redovnim i izvanrednim pravnim lijekovima, sudjelovanja u izradi općih i drugih akata iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, poslove u vezi s pripremom i provedbom postupka javne nabave za potrebe iz djelokruga Ureda što ga provodi nadležno gradsko upravno tijelo za javnu nabavu, poslove iz područja službeničkih odnosa, vođenje pomoćnih evidencija, poslove uredskog poslovanja, poslove prijevoza osoba i stvari za potrebe Ureda, pomoćno-tehničke poslove prilikom izlaska na teren i očevide te održavanja i čišćenja radnih prostorija Ureda, te se obavljaju i drugi poslovi.

U Odjelu za pravne i opće poslove poslove obavljaju:

4.1. Odsjek za pravne, službeničke i opće poslove

U Odsjeku za pravne, službeničke i opće poslove obavljaju se poslovi rješavanja u prvom stupnju u složenijim upravnim stvarima promjene u katastarskom operatu iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, postupanja po redovnim i izvanrednim pravnim lijekovima, sudjelovanja u izradi općih i drugih akata iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, poslovi u vezi s pripremom i provedbom postupka javne nabave za potrebe iz djelokruga Ureda što ga provodi nadležno gradsko upravno tijelo za javnu nabavu, poslovi iz područja službeničkih odnosa, vođenje pomoćnih evidencija te poslovi uredskog poslovanja za potrebe Ureda.

4.2. Odsjek za pomoćne poslove

U Odsjeku za pomoćne poslove obavljaju se poslovi prijevoza osoba i stvari za potrebe Ureda, pomoćno-tehnički poslovi prilikom izlaska na teren i očevide te održavanja i čišćenja radnih prostorija Ureda.

U Odjelu za pravne i opće poslove izvan ustrojstvenih jedinica obavljaju se poslovi stručnog referenta za dokumentaciju.

5. ODJEL ZA GEODETSKE POSLOVE

Članak 8.

U Odjelu za geodetske poslove obavljaju se poslovi pružanja geodetskih usluga koje se odnose na obavljanje geodetskih poslova vezanih za promjenu načina uporabe zemljišta, identifikaciju u postupcima rješavanja imovinskopravnih poslova i obradu službenih podataka za tijela državne uprave, Grada Zagreba te nadležnih općinskih sudova, pružanje geodetskih usluga u postupcima obnove zemljišnih knjiga na temelju podataka postojećeg katastarskog operata, provođenje nadzora nad obavljanjem poslova u okviru katastarskih izmjera, sudjelovanje, po potrebi, u postupku izlaganja na javni uvid, revizija i održavanje stalnih geodetskih točaka i izdavanje podataka o njima, izrade geodetskih elaborata u svrhu evidentiranja ili promjene podataka o načinu uporabe katastarskih čestica, promjene područja i granica katastarskih općina te geodetskih elaborata za ispravljanje propusta katastarske evidencije i izdavanje podataka i javnih isprava iz katastarskog operata te se obavljaju i drugi poslovi.

6. ODJEL ZA BAZU ZEMLJIŠNIH PODATAKA GRADA ZAGREBA

Članak 9.

U Odjelu za bazu zemljišnih podataka Grada Zagreba obavljaju se poslovi pripreme za postupak izlaganja na javni uvid podataka prikupljenih i obrađenih katastarskom izmjerom odnosno tehničkom reambulacijom, određivanja zona izlaganja, podrške pri instaliranju opreme i dostupnosti potrebnih baza podataka, sudjelovanja u postupku izlaganja podataka na javni uvid, postupanja po prigovorima izjavljenim u postupku izlaganja na javni uvid, praćenja postupka izlaganja na javni uvid, kontrole podataka i podrška stavljanju u službenu uporabu novih katastarskih operata i uspostave Baze zemljišnih podataka (BZP), analize usklađenosti podataka katastra i zemljišne knjige za potrebe planiranja obnove zemljišne knjige na temelju podataka postojećeg katastarskog operata, pripreme i dostave podataka za potrebe obnove zemljišne knjige, koordinacije razmjene podataka i praćenje dinamike i kvalitete provedbe u zemljišnoj knjizi i katastru i predlaganja mjera za unaprjeđenje kvalitete katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka u svrhu uspostave BZP na području Grada Zagreba, izdavanja podataka i javnih isprava iz katastarskog operata te se obavljaju i drugi poslovi.

IV. SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA

Članak 10.

U Uredu se sistematizira 80 radnih mjesta sa 183 izvršitelja.

Radna mjesta s opisom radnih mjesta koji sadrži osnovne podatke o radnim mjestima, opise poslova radnih mjesta i opise razine standardnih mjerila za klasifikaciju radnih mjesta propisane Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te potrebnim brojem izvršitelja navedena su u prilogu: Sistematizacija radnih mjesta u Uredu, koji je sastavni dio ovog pravilnika.

V. NAČIN RADA I UPRAVLJANJE U UREDU

Članak 11.

U Uredu se organizira obavljanje poslova i utvrđuje godišnji plan rada.

Plan rada sadrži opći prikaz poslova koje će Ured obaviti sukladno svom djelokrugu i nadležnosti u planiranom razdoblju te podatke o planiranim ciljevima, a vezanim uz ciljeve sadržane u aktima planiranja koji se izrađuju sukladno propisima o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske.

Plan rada donosi pročelnik najkasnije do kraja tekuće za iduću godinu.

Članak 12.

Uredom upravlja pročelnik u skladu sa zakonom.

Pročelnik Ureda ima zamjenika pročelnika koji mu pomaže u upravljanju radom te ga zamjenjuje u upravljanju radom Ureda u radu u skladu s propisima te obavlja i druge poslove koje mu povjeri pročelnik.

Pročelnik ima pomoćnika pročelnika za pravne poslove i pomoćnike za katastar i geodetske poslove koji mu pomažu u radu te obavljaju i druge poslove koje im povjeri pročelnik.


Radom ustrojstvenih jedinica upravljaju:

- odjelom - voditelj odjela,

- odsjekom - voditelj odsjeka,

- pododsjekom - voditelj pododsjeka.

Članak 13.

Pročelnik Ureda održava kolegij.

U radu kolegija sudjeluju uz pročelnika i zamjenika pročelnika i pomoćnici pročelnika, voditelji odjela, voditelji odsjeka i voditelji pododsjeka te drugi službenici ako pročelnik ocijeni da je to potrebno.

O sastavu kolegija, pitanjima koja će se na njemu razmatrati te o vremenu i mjestu njegova održavanja odlučuje pročelnik.

Članak 14.

Pročelnik može osnovati radnu skupinu za izradu nacrta propisa, razmatranje nacrta zakona i drugih propisa te davanje primjedbi, prijedloga i mišljenja, za razmatranje drugih pitanja iz djelokruga i nadležnosti Stručne službe, davanja mišljenja o njima i predlaganja načina rješavanja.

Ako je potrebno da u radu radne skupine, zbog složenosti pitanja, odnosno potrebe konzultiranja više i različitih upravnih područja, sudjeluju službenici i namještenici iz drugih gradskih upravnih tijela, oni mogu sudjelovati u radu, uz suglasnost pročelnika upravnog tijela u kojemu rade.

VI. VOĐENJE UPRAVNOG POSTUPKA I RJEŠAVANJE O UPRAVNIM STVARIMA

Članak 15.

U upravnom postupku postupa službenik u opisu poslova kojega je vođenje tog postupka ili rješavanje o upravnim stvarima.

Službenik ovlašten za rješavanje o upravnim stvarima ovlašten je i za vođenje postupka koji prethodi rješavanju.

Kada je službenik, u opisu poslova kojega je vođenje upravnog postupka ili rješavanje o upravnim stvarima odsutan, spriječen ili ako radno mjesto nije popunjeno, za vođenje postupka, odnosno rješavanje o upravnoj stvari nadležna je osoba koju odredi neposredno nadređeni službenik, odnosno pročelnik.

VII. LAKE POVREDE SLUŽBENE DUŽNOSTI

Članak 16.

Lake povrede službene dužnosti, osim lakih povreda propisanih Zakonom, su:

- blaži oblici nedoličnog ponašanja u obavljanju poslova te nekorektno ponašanje prema drugim službenicima i namještenicima,

- odbijanje uobičajene suradnje u obavljanju poslova s drugim službenicima i namještenicima,

- dolazak na radno mjesto neprimjereno odjeven.

VIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove od 30. rujna 2010., 28. siječnja 2011., 24. lipnja 2011., 23. siječnja 2012., 11. prosinca 2012., 20. svibnja 2015., 24. kolovoza 2017., 27. listopada 2017., 25. travnja 2018. godine, Službeni glasnik Grada Zagreba 16/18 - pročišćeni tekst.

Članak 18.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-07/23-02/6

URBROJ: 251-01-12-23-2

Zagreb, 1. 2. 2023.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, mag. pol., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija