zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

04.07.2018.

Donesen

13.06.2018.

Prestaje važiti

21.02.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (pročišćeni tekst)

Pročišćeni tekst vrijedi od 04.07.2018. do 20.02.2023.

Službeni glasnik Grada Zagreba 16/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (6/23) na snazi od 21.2.2023. u članku 17 propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove od 30. rujna 2010., 28. siječnja 2011., 24. lipnja 2011., 23. siječnja 2012., 11. prosinca 2012., 20. svibnja 2015., 24. kolovoza 2017., 27. listopada 2017., 25. travnja 2018. godine, Službeni glasnik Grada Zagreba 16/18 - pročišćeni tekst."

PREAMBULA

Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (pročišćeni tekst) (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 16/18)

Članak 1.

Ovim se pravilnikom utvrđuje unutarnji red Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove (u nastavku teksta: Ured), način rada i upravljanje Uredom, unutarnje ustrojstvo, nazivi i djelokrug unutarnjih ustrojstvenih jedinica (u nastavku teksta: ustrojstvene jedinice) te upravljanje njima, sistematizacija radnih mjesta, nazivi i opisi poslova radnih mjesta, stručni i drugi uvjeti za raspored na radna mjesta, broj izvršitelja i druga pitanja od značenja za rad Ureda.

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

II. UNUTARNJE USTROJSTVO

Članak 2.

U Uredu se za obavljanje upravnih, stručnih i drugih poslova iz njegova djelokruga odnosno nadležnosti (u nastavku teksta: poslovi) ustrojavaju sljedeće ustrojstvene jedinice:

1. ODJEL ZA KATASTAR ZEMLJIŠTA I NEKRETNINA

1.1. Odsjek I. (Zagreb)

1.1.1. Pododsjek za katastar zemljišta i nekretnina

1.1.2. Pododsjek za geodetsko-katastarsku dokumentaciju

1.2. Odsjek II. (Susedgrad)

1.3. Odsjek III. (Sesvete)

1.4. Odsjek IV. (Novi Zagreb)

2. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKE BAZE PODATAKA

3. ODJEL ZA KATASTAR INFRASTRUKTURE I PROSTORNE EVIDENCIJE

3.1. Odsjek za katastar infrastrukture

3.2. Odsjek za prostorne evidencije

4. ODJEL ZA PRAVNE I OPĆE POSLOVE

4.1. Odsjek za pravne, kadrovske i opće poslove

4.2. Odsjek za pomoćne poslove

5. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKU IZMJERU

5.1. Odsjek za osnovne geodetske radove i izradbu elaborata za formiranje baza zemljišnih podataka

5.2. Odsjek za katastarsku izmjeru

Članak 3.

Izvan ustrojstvenih jedinica Ureda obavljaju se poslovi pomoćnika pročelnika za pravne poslove, pomoćnika pročelnika za katastar i geodetske poslove, višeg stručnog savjetnika pročelnika i administrativnog tajnika.

III. DJELOKRUG USTROJSTVENIH JEDINICA

1. ODJEL ZA KATASTAR ZEMLJIŠTA I NEKRETNINA

Članak 4.

Odjel za katastar zemljišta i nekretnina obavlja upravne i stručne poslove vezane za osnivanje, vođenje i održavanje katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka iz katastra nekretnina i katastra zemljišta (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u jednostavnijim predmetima promjene na zemljištu i nekretninama, pregled i potvrdu parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata, identifikaciju u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za tijela državne uprave i obradu službenih podataka za tijela državne uprave i Grada Zagreba te se obavljaju i drugi poslovi.

U Odjelu za katastar zemljišta i nekretnina poslove obavljaju:

1.1. Odsjek I. (Zagreb)

U Odsjeku I. obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanja katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka iz katastra nekretnina i katastra zemljišta (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u jednostavnijim predmetima promjene na zemljištu i nekretninama, pregled i potvrda parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata, identifikacija u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za tijela državne uprave i obrada službenih podataka za tijela državne uprave i Grada Zagreba.

1.1.1. Pododsjek za katastar zemljišta i nekretnina

U Pododsjeku za katastar zemljišta i nekretnina obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanja katastra nekretnina, vođenje i održavanje katastra zemljišta, čuvanje i održavanje popisno knjižnog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka iz katastra nekretnina i katastra zemljišta (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u jednostavnijim predmetima promjene na zemljištu i nekretninama.

1.1.2. Pododsjek za geodetsko-katastarsku dokumentaciju

U Pododsjeku za geodetsko-katastarsku dokumentaciju obavljaju se poslovi vođenja i održavanja katastra nekretnina i katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka iz katastarske dokumentacije, pregled i potvrda parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata, identifikacija u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za tijela državne uprave i obrada službenih podataka za tijela državne uprave i Grada Zagreba.

1.2. - 1.4. Odsjek II. (Susedgrad), Odsjek III. (Sesvete), Odsjek IV. (Novi Zagreb)

U Odsjeku II., Odsjeku III. i Odsjeku IV. obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja i održavanje katastra nekretnina, vođenje i održavanja katastra zemljišta, čuvanje i održavanje geodetsko-tehničkog dijela katastarskog operata, izdavanje podataka iz katastra nekretnina i katastra zemljišta (izvodi, ispisi, uvjerenja i preslike), rješavanje upravnih stvari u prvom stupnju u jednostavnijim predmetima promjene na zemljištu i nekretninama, pregled i potvrda parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata, identifikacija u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za tijela državne uprave i obrada službenih podataka za tijela državne uprave i Grada Zagreba.

U Odjelu za katastar zemljišta i nekretnina izvan ustrojstvenih jedinica poslove obavljaju stručni savjetnik za digitalnu obradu podataka i stručni referent za dokumentaciju.

2. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKE BAZE PODATAKA

Članak 5.

Odjel za geodetsko-katastarske baze podataka obavlja poslove vezane za primjenu geoinformacijske tehnologije u postupku uspostave i razvoja sustava za upravljanje geodetsko-katastarskim bazama podataka koje sukladno propisima prikuplja i čuva Ured. Obavljaju se poslovi vezani za digitalizaciju, obradu rasterskih i vektorskih podataka pri unosu u baze podataka, prostorne analize i statistike podataka, poboljšanja kvalitete i homogenizacije digitalnoga katastarskog plana, poslovi pružanja podrške razvoju i predlaganja mjera za unapređenje geoinformacijskog sustava. Obavljaju se i poslovi osnivanja, vođenja i održavanja Registra prostornih jedinica za područje Grada Zagreba, obrade podataka i izrade prostornih podloga za potrebe Grada i drugih korisnika, izdavanja različitih izvoda iz digitalne baze te se obavljaju i drugi poslovi.

3. ODJEL ZA KATASTAR INFRASTRUKTURE I PROSTORNE EVIDENCIJE

Članak 6.

Odjel za katastar infrastrukture i prostorne evidencije obavlja poslove osnivanja, vođenja, čuvanja i održavanja katastra infrastrukture elektroenergetske, elektroničke komunikacijske, toplovodne, plinovodne, naftovodne, vodovodne i odvodne infrastrukture te drugih objekata koji im pripadaju, pregleda i potvrde geodetskih elaborata infrastrukture, izdavanja podataka iz katastra infrastrukture (izvoda, ispisa, uvjerenja i preslika) te pružanja drugih podataka iz tih evidencija, vođenja izvorne evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva, određivanja kućnih brojeva, izdavanja uvjerenja iz evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva, pripremnih poslova prije izrade i postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, kontrole postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba te pružanja drugih podataka iz tih evidencija.

U Odjelu za katastar infrastrukture i prostorne evidencije poslove obavljaju:

3.1. Odsjek za katastar infrastrukture

U Odsjeku za katastar infrastrukture obavljaju se poslovi osnivanja, vođenja, čuvanja i održavanja katastra infrastrukture elektroenergetske, elektroničke komunikacijske, toplovodne, plinovodne, naftovodne, vodovodne i odvodne infrastrukture te drugih objekata koji im pripadaju, pregleda i potvrde geodetskih elaborata infrastrukture, izdavanja podataka iz katastra infrastrukture (izvoda, ispisa, uvjerenja i preslika) te pružanja drugih podataka iz tih evidencija.

3.2. Odsjek za prostorne evidencije

U Odsjeku za prostorne evidencije obavljaju se poslovi vođenja izvorne evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva, određivanja kućnih brojeva, izdavanja uvjerenja iz evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva, pripremnih poslova prije izrade i postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, kontrole postavljanja ploča za označavanje imena ulica i trgova, stručni i administrativno-tehnički poslovi za potrebe Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba te pružanje drugih podataka iz tih evidencija.

U Odjelu za katastar infrastrukture i prostorne evidencije izvan ustrojstvenih jedinica obavljaju se poslovi informatičkog referenta.

4. ODJEL ZA PRAVNE I OPĆE POSLOVE

Članak 7.

Odjel za pravne i opće poslove obavlja upravne i stručne poslove vezane za rješavanja u prvom stupnju u složenijim upravnim stvarima promjene nositelja prava na zemljištu (nekretninama), sudjelovanja u izradi općih i drugih akata iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, poslove u vezi s pripremom i provedbom postupaka javne nabave za potrebe iz djelokruga Ureda što ga provodi nadležna služba za javnu nabavu, kadrovske poslove, poslove uredskog poslovanja, poslove prijevoza osoba i stvari za potrebe Ureda, pomoćno-tehničke poslove prilikom izlaska na teren i očevide te održavanje i čišćenje radnih prostorija Ureda.

U Odjelu za pravne, računovodstvene i opće poslove obavljaju poslove:

4.1. Odsjek za pravne, kadrovske i opće poslove

U Odsjeku za pravne, kadrovske i opće poslove obavljaju se poslovi rješavanja u prvom stupnju u složenijim upravnim stvarima promjene nositelja prava na zemljištu (nekretninama), sudjelovanja u izradi općih i drugih akata iz djelokruga, odnosno nadležnosti Ureda, poslove u vezi s pripremom i provedbom postupaka javne nabave za potrebe iz djelokruga Ureda što ga provodi nadležna služba za javnu nabavu, kadrovski poslovi, vođenje pomoćnih blagajni, vođenje pomoćnih evidencija te poslovi uredskog poslovanja za potrebe Ureda.

4.2. Odsjek za pomoćne poslove

U Odsjeku za pomoćne poslove obavljaju se poslovi prijevoza osoba i stvari za potrebe Ureda, pomoćno-tehnički poslovi prilikom izlaska na teren i očevide te održavanje i čišćenje radnih prostorija Ureda.

U Odjelu za pravne i opće poslove izvan ustrojstvenih jedinica obavljaju se poslovi stručnog referenta za dokumentaciju.

5. ODJEL ZA GEODETSKO-KATASTARSKU IZMJERU

Članak 8.

Odjel za geodetsko-katastarsku izmjeru obavlja poslove vezane za osnovne geodetske radove i izradbu elaborata za formiranje baze zemljišnih podataka, izradbu geodetskih elaborata za formiranje baze zemljišnih podataka, provođenje nadzora nad obilježavanjem granica zemljišta u sklopu katastarskih izmjera i tehničkih reambulacija, revizije i održavanja stalnih geodetskih točaka korištenjem klasične i GPS mjerne tehnologije te izdavanje podataka o njima, pružanje geodetskih usluga koje se odnose na obavljanje geodetskih poslova vezanih za promjenu načina uporabe zemljišta, stručno-geodetske poslove katastarske izmjere, izdavanja ispisa, preslika i pružanja podataka iz dokumentacije te poslovi za potrebe Grada Zagreba i njegovih upravnih tijela.

U Odjelu za geodetsko-katastarsku izmjeru poslove obavljaju:

5.1. Odsjek za osnovne geodetske radove i izradbu elaborata za formiranje baze zemljišnih podataka

U Odsjeku za osnovne geodetske radove i izradbu elaborata za formiranje baze zemljišnih podataka obavljaju se poslovi izradbe geodetskih elaborata za formiranje baze zemljišnih podataka, provođenje nadzora nad obilježavanjem granica zemljišta u sklopu katastarskih izmjera i tehničkih reambulacija, revizije i održavanja stalnih geodetskih točaka korištenjem klasične i GPS mjerne tehnologije te izdavanje podataka o njima, pružanje geodetskih usluga koje se odnose na obavljanje geodetskih poslova vezanih za promjenu načina uporabe zemljišta.

5.2. Odsjek za katastarsku izmjeru

U Odsjeku za katastarsku izmjeru obavljaju se poslovi katastarske izmjere, izdavanja ispisa, preslika i pružanja podataka iz dokumentacije te poslovi za potrebe Grada Zagreba i njegovih upravnih tijela.

U Odjelu za geodetsko-katastarsku izmjeru izvan ustrojstvenih jedinica obavljaju se poslovi informatičkog referenta.

Članak 9.

U Uredu se sistematiziraju 92 radna mjesta s 208 izvršitelja.

Radna mjesta s opisom radnih mjesta koji sadrži osnovne podatke o radnim mjestima, opise poslova radnih mjesta i opise razine standardnih mjerila za klasifikaciju radnih mjesta propisane Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te potrebnim brojem izvršitelja navedena su u prilogu: Sistematizacija radnih mjesta u Uredu, koji je sastavni dio ovog pravilnika, a koji se ne objavljuje.

V. NAČIN RADA I UPRAVLJANJE U UREDU

Članak 10.

U Uredu se organizira obavljanje poslova i utvrđuje godišnji plan rada.

Plan rada sadrži opći prikaz poslova koje će Ured obaviti sukladno svom djelokrugu i nadležnosti u planiranom razdoblju.

Plan rada donosi pročelnik.

Članak 11.

Uredom upravlja pročelnik u skladu sa zakonom.

Pročelnik Ureda ima zamjenika koji ga zamjenjuje u upravljanju radom Ureda u slučaju njegova izbivanja ili spriječenosti u radu u skladu s propisima.

Pročelnik Ureda ima pomoćnika za pravne poslove i pomoćnika za katastar i geodetske poslove koji mu pomažu u radu te obavljaju i druge poslove koje im povjeri pročelnik.

Radom ustrojstvenih jedinica upravljaju:

- odjelom - voditelj odjela,

- odsjekom - voditelj odsjeka,

- pododsjekom - voditelj pododsjeka.

Članak 12.

Pročelnik Ureda održava kolegij.

U radu kolegija sudjeluju uz pročelnika i zamjenika pročelnika i pomoćnici pročelnika, voditelji odjela, voditelji odsjeka i voditelji pododsjeka.

O sastavu kolegija, pitanjima koja će se na njemu razmatrati te o vremenu i mjestu njegova održavanja odlučuje pročelnik.

Članak 13.

Radi obavljanja složenijih poslova Ureda što se odnose na izradu nacrta propisa, razmatranje nacrta zakona i drugih propisa, te davanje primjedaba, prijedloga i mišljenja, za razmatranje drugih pitanja iz djelokruga i nadležnosti Ureda, davanje mišljenja o njima te predlaganje načina rješavanja pročelnik može osnovati radnu skupinu.

Ako je potrebno da u radu radne skupine, zbog složenosti pitanja, odnosno potrebe konzultiranja više i različitih upravnih područja, sudjeluju službenici i namještenici iz drugih gradskih upravnih tijela, oni mogu sudjelovati u radu, uz suglasnost pročelnika upravnog tijela u kojemu rade.

VI. VOĐENJE UPRAVNOG POSTUPKA I RJEŠAVANJE O UPRAVNIM STVARIMA

Članak 14.

U upravnom postupku postupa službenik u čijem opisu poslova je vođenje tog postupka ili rješavanje o upravnim stvarima.

Službenik ovlašten za rješavanje o upravnim stvarima ovlašten je i za vođenje postupka koji prethodi rješavanju.

Kada je službenik, u čijem opisu poslova je vođenje upravnog postupka ili rješavanje o upravnim stvarima odsutan, spriječen ili ako radno mjesto nije popunjeno, za vođenje postupka, odnosno rješavanje o upravnoj stvari nadležna je osoba koju odredi neposredno nadređeni službenik, odnosno pročelnik.

VII. LAKE POVREDE SLUŽBENE DUŽNOSTI

Članak 15.

Lake povrede službene dužnosti, osim lakih povreda propisanih zakonom, jesu:

- blaži oblici nedoličnog ponašanja u obavljanju poslova te nekorektno ponašanje prema drugim službenicima i namještenicima,

- odbijanje uobičajene suradnje u obavljanju poslova s drugim službenicima i namještenicima,

- dolazak na radno mjesto neprimjereno odjeven.

VIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 16.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove od 1.12.2009.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija