zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.2022.

Donesen

08.12.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program financiranja udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom u 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.12.2022.

Narodne novine 39/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program financiranja udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom u 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 39/22)

Na temelju članka 7. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 8. prosinca 2022., donijela je

PROGRAM

financiranja udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom u 2023.

I. UVOD

Financiranje udruga uređeno je Zakonom o udrugama (Narodne novine 74/14, 70/17 i 98/19) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21; u daljnjem tekstu: Uredba).

Uredbom su utvrđeni osnovni standardi planiranja i provedbe financiranja, praćenja i vrednovanja financiranja i izvještavanja te kriteriji, mjerila i postupci financiranja udruga iz javnih izvora koje moraju primjenjivati davatelji sredstava iz državnog proračuna i drugih javnih izvora, a na odgovarajući način i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sukladno Uredbi, temeljni dokumenti planiranja financiranja su programi financiranja udruga za proračunsku godinu kojima se utvrđuju prioriteti financiranja unutar područja od interesa za Grad Zagreb, a na temelju procjene potreba u određenom području i mjera za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata Grada Zagreba i Republike Hrvatske za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb.

Područja od interesa za Grad Zagreb navedena su u Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/19, 18/21 i 6/22; u daljnjem tekstu: Pravilnik), a to su: zaštita potrošača, promicanje ljudskih prava, mladi, zaštita životinja, poljoprivreda, šumarstvo i lovstvo, sustav civilne zaštite, održiva energetska politika te suzbijanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama, zaštita okoliša i održivi razvoj, međugradska i međunarodna suradnja, branitelji iz Domovinskog rata i njihove obitelji, borci II. svjetskog rata i civilni invalidi rata, područje od socijalnog i humanitarnog značenja, pružanje socijalnih usluga, prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, područje od socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, zaštita zdravlja, obrazovanje, predškolski odgoj, kultura i tehnička kultura, sport, promicanje poduzetništva i obrta, promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, razvoj turizma i izviđači.

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja na godišnjoj i trogodišnjoj razini i kriteriji za procjenu programa i projekata koji se prijavljuju na:

- javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom i

- javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz pružanje izvaninstitucionalnih usluga.

II. CILJEVI I PRIORITETI FINANCIRANJA

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja u području socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom koji su usmjereni postizanju ciljeva definiranih Zagrebačkom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025. (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/22) te na temelju procjene potreba u ovom području.

Ciljevi financiranja udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom:

- Organizirati i unaprijediti izvaninstitucionalne oblike skrbi za osiguravanje potpune uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u lokalnu/društvenu zajednicu;

- Poticati inkluzivni odgoj i obrazovanje, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju;

- Osigurati mobilnost djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom;

- Unaprijediti zdravlje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom;

- Promicati i osigurati zaštitu prava, zaštitu od nasilja i diskriminacije te podizati razinu svijesti o pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju;

- Poticati i omogućiti sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u javnom životu, kulturi i sportu.

U skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja su:

I. Izvaninstitucionalni oblici skrbi za osiguravanje potpune uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u lokalnu/društvenu zajednicu

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na integraciju osoba s invaliditetom u svakodnevni život; potporu osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te različite grupe potpore roditeljima, skrbnicima i članovima obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom; organiziranje izvaninstitucionalnih oblika skrbi, poludnevnog i dnevnog boravka te samostalnog stanovanja; službe podrške i organiziranje mobilnih timova; provođenje programa rehabilitacije i jačanje kompetencija; osnaživanje za neovisno življenje; provođenje različitih programa za edukaciju osoba s invaliditetom, članova obitelji i svih drugih sudionika u sustavima zaštite i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom; savjetodavni rad; programe prevencije institucionalizacije; organiziranje edukacija radi promoviranja specijaliziranog udomiteljstva djece s teškoćama u razvoju.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj održanih edukacija.

II. Podrška inkluzivnom odgoju i obrazovanju, zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na dodatne programe i projekte kojima se nadopunjuju redovni programi u školama, vrtićima i ustanovama koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju; podršku učenicima integriranima u redovno obrazovanje; preveniranje ranog napuštanja školovanja osiguravanjem odgovarajuće podrške i aktivnog planiranja njihove karijere po završetku obrazovanja; pripremu osoba s invaliditetom za cjeloživotno obrazovanje i zapošljavanje; dodatne ili inovativne aktivnosti za osposobljavanje, podizanje kompetencija, znanja i vještina osoba s invaliditetom da bi se lakše zaposlili na otvorenom tržištu rada; dodatne programe i projekte profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom te aktivnosti senzibilizacije i edukacije poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj održanih edukacija.

III. Mobilnost djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na dodatne ili inovativne programe i projekte kojima se dopunjuju redoviti programi Grada Zagreba omogućavanjem prijevoza osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju; razvojem i provođenjem edukacijskih programa povezanih s univerzalnim dizajnom i mobilnošću; osiguravanjem primjene suvremenih tehnologija.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj održanih edukacija.

IV. Unapređenje zdravlja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na dodatne programe i projekte kojima se dopunjuju redovni zdravstveni programi u zdravstvenim ustanovama, programi i projekti usmjereni na prevenciju bolesti te promicanje zdravih stilova života; edukaciju o važnosti usvajanja zdravih životnih navika i prepoznavanju rizičnih čimbenika; reproduktivno zdravlje; prevenciju, ranu dijagnostiku i liječenje bolesti; ranu intervenciju; fizikalnu terapiju i njegu u kući iznad propisanih standarda; edukaciju zdravstvenih djelatnika o specifičnostima i obilježjima invaliditeta, o komunikaciji i pristupu osobama s invaliditetom; aktivnosti zaštite mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji; prevenciju ovisnosti.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj održanih edukacija.

V. Promicanje zaštite prava, zaštite od nasilja i diskriminacije te podizanje razine svijesti o pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na prevenciju nasilja i zlostavljanja, zaštitu prava, zaštitu od nasilja i diskriminacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju; osiguravanje dostupnosti pravne regulative za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda svim osobama s invaliditetom; osiguravanje stručne i pravne pomoći; prevenciju nasilja edukacijom i senzibilizacijom samih osoba s invaliditetom, stručnjaka i šire javnosti; povećanje dostupnosti informacija, sadržaja i asistivne tehnologije radi povećanja neovisnosti i kvalitete života osoba s invaliditetom; informiranje i podizanje razine svijesti o pravima osoba s invaliditetom organizacijom kampanja, okruglih stolova, tribina, edukacija u vezi s uporabom različitih suvremenih medija (internet, društvene mreže), obilježavanja važnijih datuma i dr. da bi se podigla razina svijesti o pravima osoba s invaliditetom.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj održanih edukacija, kampanja, okruglih stolova, tribina.

VI. Sudjelovanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u javnom životu, kulturi i sportu

Programi i projekti iz ove skupine odnose se na organizaciju sportskih, kulturnih i drugih druženja, manifestacija, festivala, predstava i natjecanja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom; aktivnosti uključivanja osoba s invaliditetom u kulturni život; omogućavanje razvitka i afirmacije kreativnih mogućnosti osoba s invaliditetom; osiguravanje osobama s invaliditetom jednakih mogućnosti sudjelovanja u rekreativnim, sportskim aktivnostima i razonodi, uključujući i inkluzivne kulturne programe.

Pokazatelji uspješnosti:

- broj sufinanciranih programa i projekata;

- broj korisnika sufinanciranih programa i projekata;

- broj provedenih priredbi i događanja.

III. POSTUPAK FINANCIRANJA

Postupak financiranja udruga iz proračuna Grada Zagreba, sukladno Uredbi, uređen je Pravilnikom.

Financiranje u 2023. provodi se na temelju javnih natječaja i izravnom dodjelom.

U roku od 30 dana od dana donošenja Proračuna Grada Zagreba za 2023. gradonačelnik Grada Zagreba, na prijedlog gradskog upravnog tijela nadležnog za razvoj civilnog društva, zaključkom utvrđuje Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja (u daljnjem tekstu: Godišnji plan), koji se objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Godišnji plan sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava i gradskom upravnom tijelu u djelokrugu kojega je područje financiranja, prioritetima financiranja, nazivu i planiranom vremenu objave javnih natječaja, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa ili projekta, očekivanom broju programa ili projekata koji će se financirati te načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz proračuna Grada Zagreba namijenjenih financiranju udruga.

Postupak financiranja na odgovarajući se način primjenjuje i u odnosu na druge organizacije civilnog društva kada su one, u skladu s uvjetima javnog natječaja, prihvatljivi prijavitelji, odnosno partneri.

Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetima financiranja od rednog broja I. do rednog broja VI. definiranima u točki II. ovoga programa.

Javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom pružanjem izvaninstitucionalnih usluga raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetu financiranja pod rednim brojem I. definiranom u točki II. ovoga programa.

Bez objavljivanja javnog natječaja, financijska sredstva dodjeljuju se izravno samo u slučajevima određenima člankom 6. Pravilnika.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad Zagreb sklapa ugovor o financiranju, najkasnije 30 dana od dana objave odluke o financiranju.

IV. KRITERIJI ZA PROCJENU PROGRAMA I PROJEKATA PRIJAVLJENIH NA JAVNE NATJEČAJE

1) Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom

Program i projekt prijavljen na javni natječaj procjenjuje i boduje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata prema kriterijima.

Opći kriteriji i bodovi za procjenu programa i projekata su:

- usklađenost ciljeva programa i projekta s ciljevima i prioritetnim područjima strateških dokumenata iz područja javnog natječaja za koje je projekt prijavljen (0 - 10 bodova);

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa i projekta (0 - 5 bodova);

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta udruge (0 - 5 bodova);

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva (0 - 50 bodova);

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa i projekta (0 - 10 bodova);

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa i projekta (0 - 5 bodova);

- procjena troškovnika programa i projekta (0 - 5 bodova);

- održivost programa i projekta (0 - 5 bodova);

- referencije u provođenju programa i projekata Europske unije (0 - 5 bodova).

Posebni kriteriji i bodovi za procjenu programa i projekata za javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom

Uz navedene opće kriterije, u svrhu procjene programa i projekata prijavljenih na javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, utvrđeni su i posebni kriteriji:

- uključenost partnera u program i projekt (0 - 5 bodova);

- uključenost volontera u program i projekt (0 - 5 bodova);

- kvaliteta operativnog plana za 2023. prihvaćenog od strane skupštine prijavitelja i povezanost sadržaja operativnog plana s prijavljenim aktivnostima programa i projekta (0 - 5 bodova);

Programi i projekti udruga koji prilikom postupka procjenjivanja ne ostvare minimalno 70 bodova neće se razmatrati za financiranje.

2) Javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz pružanje izvaninstitucionalnih usluga

Program prijavljen na javni natječaj procjenjuje i boduje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa prema kriterijima.

Opći kriteriji i bodovi za procjenu programa su:

- usklađenost ciljeva programa s ciljevima i prioritetnim područjima strateških dokumenata iz područja javnog natječaja za koje je program prijavljen (0 - 10 bodova);

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa (0 - 5 bodova);

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta udruge (0 - 5 bodova);

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva (0 - 50 bodova);

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa (0 - 10 bodova);

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa (0 - 5 bodova);

- procjena troškovnika programa (0 - 5 bodova);

- održivost programa (0 - 5 bodova);

- referencije u provođenju programa i projekata Europske unije (0 - 5 bodova).

Posebni kriteriji i bodovi za procjenu programa za javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz pružanje izvaninstitucionalnih usluga

Uz navedene opće kriterije, u svrhu procjene programa prijavljenih na javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz pružanje izvaninstitucionalnih usluga, utvrđeni su i posebni kriteriji:

- zastupljenost osoba s invaliditetom iste vrste oštećenja koje su članovi udruge i korisnici programa te udio u populaciji osoba s invaliditetom navedene vrste oštećenja u Gradu Zagrebu, sukladno podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (0 - 10 bodova);

- mogućnost pristupa potencijalnih korisnika informacijama o izvaninstitucionalnim uslugama za osobe s invaliditetom koje se pružaju u sklopu programa (0 - 5 bodova);

- utvrđivanje i analiza potreba korisnika (0 - 5 bodova);

- dostupnost programskih usluga korisnicima (0 - 5 bodova);

- doprinos programa prevenciji institucionalizacije te deinstitucionalizaciji osoba s invaliditetom (0 - 5 bodova);

- adekvatnost, pristupačnost i opremljenost prostora u kojem se provode programske aktivnosti (0 - 10 bodova);

- dostatnost i kompetencije zaposlenika udruge uključenih u provedbu programa (0 - 5 bodova);

- uključenost partnera u program (0 - 5 bodova);

- uključenost volontera u program (0 - 5 bodova);

- kvaliteta operativnog plana za 2023. prihvaćenog od strane skupštine prijavitelja i povezanost sadržaja operativnog plana s prijavljenim aktivnostima programa te kvaliteta strateškog plana djelovanja za razdoblje od najmanje tri godine, koji obuhvaća 2023., prihvaćenog od strane skupštine prijavitelja i povezanost sadržaja strateškog plana djelovanja s prijavljenim aktivnostima programa (0 - 5 bodova).

Programi udruga koji prilikom postupka procjenjivanja ne ostvare minimalno 100 bodova neće se razmatrati za financiranje.

V. SREDSTVA ZA FINANCIRANJE UDRUGA

Za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. u Razdjelu 021 Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Program 1321 Skrb za osobe s invaliditetom, Aktivnost A132102 Unapređivanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. za područje socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom rasporedit će se aktom o načinu raspodjele raspoloživih proračunskih sredstava koji donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskog upravnog tijela u djelokrugu kojega je unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom.

KLASA: 400-06/22-01/115

URBROJ: 251-16-04-22-89

Zagreb, 8. prosinca 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija